Υπάρχει σεξισμός στην ελληνική κοινωνία; Υπέρμετρος. Υπάρχει σεξισμός μόνο προς τις γυναίκες; Όχι. Είναι όμως η συντριπτική πλειοψηφία εις βάρος των γυναικών; Ναι. Είναι όμως κάθε σχολιασμός μιας γυναίκας στη σφαίρα του σεξισμού; Για αρκετές γυναίκες η Ματούλα Ζαμάνη είναι θύμα σεξισμού μετά την κίνησή της να βγάλει τη μπλούζα της σε συναυλία της και να την πετάξει στο κοινό, αφήνοντας να φανεί το σώμα της, το οποίο απέχει από τα mainstream πρότυπα, για να το θέσουμε εύσχημα.

Παρακολούθησα πολλά σχόλια που έχουν γίνει για το θέαμα, αναζήτησα την πιθανότητα σεξισμού, μα δεν τη βρήκα. Αντιθέτως, η κ. Πηνελόπη Αναστασοπούλου και αρκετές άλλες εκεί αποδίδουν τις αντιδράσεις απέναντι στη Ματούλα Ζαμάνη. Έχουν απτά επιχειρήματα; Όχι. Έχουν μόνο την εικασία πως αν στη θέση της Ζαμάνη ήταν άντρας καλλιτέχνης, δεν θα γίνονταν αυτά τα σχόλια.

Και γιατί να ισχύει αυτό που υποστηρίζει η κάθε Αναστασοπούλου; Γιατί να πρέπει να υποστηρίξουμε κάτι μόνο και μόνο βασιζόμενοι σε μια υπόθεση εργασίας;

Δηλαδή, είδαν τα σχόλια για τη Ματούλα Ζαμάνη και αυτό που τους ήρθε, είναι ο σεξισμός; Το body shaming δεν τους προέκυψε πρώτο πρώτο; Διότι περί αυτού πρόκειται και δεν μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρο.

Όταν πέφτει στο τραπέζι η λέξη «αισθητική», γίνεται να αφορά το φύλο της Ζαμάνη και όχι το σώμα της, τα κιλά της; Πιστεύει η κ. Αναστασοπούλου και η κάθε Αναστασοπούλου ότι αν αντί για τη Ματούλα Ζαμάνη, έκανε το ίδιο η Ιουλία Καραπατάκη, η Φουρέιρα, η Βανδή, θα κάναμε τώρα αυτή τη συζήτηση; Αν το πιστεύει, μάλλον της αρέσει να εθελοτυφλεί για να στηρίζει ένα αφήγημα, το οποίο δεν χρειάζεται και καμία περαιτέρω στήριξη. Και κανείς να μη βγει να μιλήσει για σεξισμό στην Ελλάδα, πάλι ένα κυρίαρχο φαινόμενο θα είναι.

Αντί για τη Ματούλα Ζαμάνη

Να δούμε λοιπόν την υπόθεση αντί για τη Ματούλα Ζαμάνη, να ήταν ο Αντώνης Ρέμος. Πιστεύουμε όντως ότι δεν θα σχολίαζε κανείς την κοιλιά του; Το παρελθόν, πρόσφατο και μακρινό, έχει δώσει τις αποδείξεις. Όταν ο Λιάγκας και ο Αρναούτογλου έχουν δεχτεί τόσα σχόλια για τα κιλά τους, τα δέχτηκαν επειδή είναι γυναίκες; Ε, κ. Αναστασοπούλου;

Γίνεται πάλι μια ατέρμονη συζήτηση, εμπλέκουν οι εκπομπές τον κάθε πικραμένο και την κάθε πικραμένη και ανακυκλώνουμε την ίδια και την ίδια κουβέντα. Όχι τίποτα, αλλά και το καημένο το body shaming θα νιώθει άσχημα που του παίρνουν το μερίδιό του, όλα ο σεξισμός θα τα παίρνει πια; Ας αφήσουμε κάτι και για τα άλλα φαινόμενα;

Και, φυσικά, η ανάδειξη των σχολίων, τους δίνει τέτοια δύναμη, που ακόμα κι αν η Ματούλα Ζαμάνη τα είχε αγνοήσει και δεν διαπερνούσαν την ψυχή της, τώρα θα αναγκαστεί να τα βλέπει παντού, να συζητάει κόσμος γι’ αυτά. Επειδή οι εκπομπές κάνουν την τρίχα τριχιά, θα βρεθεί σύντομα στην άβολη θέση να απαντήσει πώς αισθάνεται που δέχτηκε τόσα άθλια σχόλια για το σώμα της, λες και τρώει το φαγητό μας.

Το έκανε δημόσια και είναι ντροπή, υποστηρίζουν κάποιοι, άλλοι με προσβλητικό, άλλοι με ήρεμο τρόπο. Η Ματούλα Ζαμάνη είναι γνωστή για το πώς εμφανίζεται στη σκηνή. Όποιος δεν ταιριάζει με την καλλιτέχνιδα, απλούστατα, δεν πάει να την δει. Εγώ για παράδειγμα, κι ας μου αρέσει η φωνή της, δεν ψήνονται να την δω επί σκηνής, δεν με εμπνέει συναισθηματικά. Δεν πάω στη συναυλία της, δε με επηρεάζει.

Επίσης, δεν έχει βγάλει ποτέ της ούτε άχνα για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται από το κοινό της στις συναυλίες της από τα καπνογόνα, όπως συμβαίνει με όλους τους δήθεν επαναστάτες και αλληλέγγυους αυτής της μουσικής συνωμοταξίας. Από αυτό και μόνο έχει μπει σε μαύρη λίστα για μένα. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί, που μπορεί να χαρακτηρίσει το ποια είναι. Το σώμα της και η κοιλιά της, δεν είναι προς συζήτηση.

Όσοι πάνε στις συναυλίες της, δεν πιστεύω ότι ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από το ότι έβγαλε τη μπλούζα της η Ματούλα Ζαμάνη. Αν τυχόν τους τσίγκλησε την αισθητική, το πολύ πολύ να το σκέφτηκαν για λίγο και μετά η σκέψη να πέταξε και απλά να σκέφτονταν πόσο ωραία πέρασαν.

Δεν είναι τα πάντα σεξισμός

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουμε να κάνουμε με περίπτωση σεξισμού εδώ, αλλά με περίπτωση body shaming, με ζητήματα αισθητικής, με ζητήματα έκφρασης δημόσιου λόγου, με έλλειψη σεβασμού στο δικαίωμα του άλλου, με πολλά άλλα πράγματα. Μόνο με σεξισμό δεν έχουμε να κάνουμε κ. Αναστασοπούλου.

Όταν έβγαινε ο Ρουβάς και έδειχνε τους κοιλιακούς του στη σκηνή, δεν τον αποθέωναν γιατί είναι άντρας, αλλά γιατί είναι ένας ωραίος και σέξι άντρας. Έχετε πάει σε συναυλίες της Φουρέιρα ή της Ζοζεφίν κ. Αναστασοπούλου; Δείχνουν αρκετά σημεία του σώματος τους. Έχετε δει σε αυτές να πέφτει κράξιμο; Ή μήπως είναι κρυφά άντρες και γι’ αυτό δεν τις σχολιάζουν αρνητικά. Αν ούτε αυτό δε σας δίνει απάντηση στην υπόθεση εργασίας σας, τότε μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε στο αφήγημά σας.

Και για να προλάβω εδώ τις «καλοθελήτριες», δεν υπάρχει εδώ κάποια άρνηση της ύπαρξης σεξισμού. Το κείμενο θέλει απλώς να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση γιατί ακούμε ισάξιες μπούρδες με τα τραγικά σχόλια για τη Ματούλα Ζαμάνη, από τους ψωνισμένους της τηλεόρασης.

Είναι πασιφανές πως η Ματούλα Ζαμάνη ενόχλησε για το σώμα της και όχι για το φύλο της

Όσο για τη Ματούλα Ζαμάνη, θα πρέπει να υποστεί, ενώ ποτέ δεν θέλησε να εμπλακεί με τα τηλεοπτικά και την σελεμπριτοφάση, όλη αυτή την ψυχική παρενόχληση, που είναι μεγαλύτερη κι από τα σχόλια που δέχτηκε για το σώμα της, διότι τα social media ποιος τα χέζει; Για να το πω όσο πιο χυδαία και λαϊκά μπορώ. Σίγουρα η Ματούλα Ζαμάνη πολύ που σκοτίστηκε για το τι γράφεται εκεί. Θα μπορούσε να έχει περάσει όλο αυτό αναίμακτα και να μην δοθεί καμία σημασία στα body shaming σχόλια. Τόλμησε όμως να παρασυρθεί από την εκστατικότητα της στιγμής και θα το πληρώσει, δυστυχώς. Η τηλεόραση αποφάσισε αλλιώς, γιατί κάπως πρέπει να βγει το ψωμάκι.

ΥΓ. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην αισθητική του, στο γούστο του, σε αυτά που του αρέσουν και σε αυτά που δεν του αρέσουν. Όταν όμως η αισθητική πιάνει την εξωτερική εμφάνιση, εκεί δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα στο να την εκφράσεις. Δεν χρειάζεται. Λες ένα «ευχαριστώ δε θα πάρω» και συνεχίζεις τη ζωή σου. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να του αρέσουν αισθητικά όλα τα σώματα. Σαφές αυτό. Είναι υποχρεωμένος όμως να αφήσει τον κάθε άνθρωπο στην διαδρομή του κι αν η Ματούλα Ζαμάνη θέλει να έχει αυτό το σώμα, παίρνει ο καθείς την αισθητική του ανέκφραστα και πορεύεται. Όπως λέει και το τραγούδι «σ’ όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δε θα μπορέσουμε».

ΥΓ1. Όλοι όσοι ξεπέρασαν το όριο της χυδαιότητας για τη Ματούλα Ζαμάνη, μια ερώτηση θα τους κάνω: εσείς οι σωματαράδες, οι γυμναστηριακοί, δεν πάτε στην παραλία να υποθέσω. Δεν έχετε βρεθεί ποτέ σας σε μια εκστατική, διονυσιακή στιγμή που θελήσατε να πετάξετε τα ρούχα σας. Εγώ πάλι και έχω βρεθεί, και έχω πετάξει το μπλουζάκι μου και σίγουρα δε μες λες μοντέλο.

ΥΓ2. Δεν πρέπει να έχει υπάρξει στην ελληνική τηλεόραση πιο εκνευριστικός συνδυασμός σε πάνελ από το Γραμμέλη-Καλύβα. Μια συλλαβή να ακούσω από την κάθε μία τους, και θέλω να δώσω κάπου την τηλεόραση, πληρώνοντας αυτόν που θα την πάρει. Και μετά να αλλάξω και δουλειά που περιλαμβάνει το να παρακολουθώ ενίοτε τον Λιάγκα.