Έναν χρόνο πριν, η Simone Biles ανακοίνωσε την επιλογή της να εγκαταλείψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, αποδίδοντας την απόφαση της στο λεγόμενο «twisties», δηλαδή την έλλειψη επίγνωσης του αθλητή στα άλματα, που δημιουργεί φόβο πως θα πέσει και θα τσακιστεί. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά, που έγινε ανοιχτά λόγος για την ψυχολογία των αθλητών, εστιάζοντας στη μάχη που δίνουν με την κατάθλιψη, ένα πρόβλημα που γίνεται εντονότερο χρόνο με τον χρόνο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και ο Αμερικανός κολυμβητής Michael Phelps, ο οποίος αποσύρθηκε από το άθλημα μετά από 23 χρυσά μετάλλια. Μιλώντας για την κατάθλιψη και το άγχος που του προκάλεσε ο πρωταθλητισμός, δήλωσε πως μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 θέλησε να βάλει τέλος στη ζωή του. Αντίστοιχα, το μεγάλο αστέρι του τένις, Naomi Osaka, έκανε γνωστό πως δίνει τη δική της μάχη με την κατάθλιψη, στα 23 μόλις έτη.
Η λίστα με τους αθλητές που ζορίζονται και περπατούν σε επικίνδυνα μονοπάτια, όλο και μεγαλώνει. Γι’αυτό και δεν μας έκανε καθόλου εντύπωση που ο Εμμανουήλ Καραλής, ο Έλληνας πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ, έκανε μια ανάρτηση στην οποία ανακοίνωσε την αποστασιοποίηση του από τον αθλητισμό. Συγκεκριμένα, έγραψε:
«Έπειτα από ένα τραυματισμό που υπέφερα κατά τη διάρκειας της σεζόν στον κλειστό στίβο, ακολούθησαν μια σειρά από περιστατικά που κατάφεραν να μειώσουν εντελώς το ηθικό μου. Για πρώτη φορά φέτος έπαθα μια πλήρη κρίση πανικού, που κατά συνέπεια με έκανε να βυθιστώ σε άγχος και κατάθλιψη για αρκετό καιρό. Πίεσα τον εαυτό μου πολύ σκληρά για να αντιστρέψω αυτήν την κατάσταση, αλλά αυτό απλώς έκανε τα πράγματα χειρότερα και δυστυχώς o “κακός” Μανόλο κυριάρχησε περισσότερο. Ανάγκασα τον εαυτό μου να συνεχίσει τη σεζόν και προσπάθησα να σκέφτομαι θετικά και να απολαμβάνω τους αγώνες όπως πάντα κάνω, αλλά πάντως ένιωθα χαμένος και χωρίς κίνητρο. Είμαι κουρασμένος και πλήρης εξαντλημένος. Είμαι στο τέλος της περιόδου. Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Χρειάζομαι να κάνω ένα διάλειμμα για να πάρω πίσω το χαμόγελό μου».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αν δεν είναι κάποιος αθλητής, δεν μπορεί να ξέρει και το πόσο πολύ ταλαιπωρούν το κορμί τους για να φτάσουν στο υψηλότερο βάθρο. Στην κορυφή. Στο χρυσό μετάλλιο που κάνει εμάς περήφανους, που τους παρακολουθούμε από τον καναπέ του σπιτιού μας, αραχτοί, ενώ όλη η περηφάνεια είναι αποκλειστικά δική τους. Και των δικών τους ανθρώπων. Το γιατί λοιπόν η ψυχολογία τους είναι τέτοια, αποτυπώνεται μάλλον στη μεγάλη αποδοχή και τη δημοφιλία που αποκτούν.
Ο Καραλής, μετά τους περσινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, έγινε το αστέρι της χώρας μας. Τι κι αν μέχρι εκείνη τη στιγμή, το ποσοστό που τον γνώριζε ήταν μικρό; Η 4η θέση που κέρδισε στα 21 του χρόνια, άνοιξε το δρόμο για υψηλές προσδοκίες. Υψηλές προσδοκίες που του θέσαμε όλοι εμείς. Σαφέστατα ένας αθλητής κυνηγάει το χρυσό, την πρώτη θέση, το κύπελλο και ούτω καθεξής, αλλά δεν φτάνει η προσωπική πίεση που νιώθει, έχει και όλη αυτή που του προσθέτει το «θέλω» το δικό μας.
Οι αθλητές νιώθουν σαν να κουβαλούν ένα έθνος. Που αν δεν τα καταφέρουν θα το απογοητεύσουν βαθιά. Ποιους; Όλους αυτούς που παρακολουθούν τον αγώνα τους, μόνο αν έχουν περάσει τελικό. Κρεμόμαστε εμείς από την επιτυχία τους, στο τέλος της ημέρας. Δεν είμαστε ικανοί να αντιληφθούμε πως η ανάγκη να νιώσουμε περήφανοι από επιτυχίες άλλων, προκαλούν σε παιδιά όπως ο Καραλής κατάθλιψη ή άγχος που μπορεί να τους διαλύσει.
Βαρύγδουποι τίτλοι στα μέσα ενημέρωσης, όπως το «next big thing», «το αστέρι που έχει λαμπρό μέλλον» και ούτω καθεξής, σφίγγουν την θηλειά στον λαιμό. Δεν φτάνει λοιπόν που θυσιάζουν από μικρή ηλικία πολλά από αυτά που για εμάς είναι δεδομένα, έχουν κι εμάς που πρέπει να μας ικανοποιήσουν γιατί μετά θα τους κουνάμε δάχτυλο ως γνήσιοι παντογνώστες.
Ο αθλητισμός απαιτεί την τελειότητα. Και σε συνδυασμό με την αφόρητη πίεση είναι αναπόφευκτο ο αθλητής να λυγίσει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που έρευνα που διεξήχθη από το περιοδικό Frontiers in Psychology, το 2017, έδειξε πως ένας στους πέντε αθλητές πάσχουν από κατάθλιψη.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Γιατί η επιτυχία της Ντρισμπιώτη να χρησιμοποιείται για να μειώσει τους influencers;
Το βίντεο της Τούνη στο TikTok κατέδειξε τα «bugs» του ανθρώπου των social media
Τα κλισέ που αλλάζει η Sanna Marin: Έχει δικαίωμα ένας ηγέτης χώρας να παρτάρει;