Το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στη χώρα τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει πέσει σε τέτοιο επίπεδο, που πλέον απωθεί. Είναι πια πολύ συχνές οι προσωπικές επιθέσεις σε συγγενικά πρόσωπα των ηγετών από την εκάστοτε αντιπολίτευση που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν αυτοί οι τύποι αντιλαμβάνονται τι ρόλο έχουν. Τελευταίο παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, γιος του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει προσβληθεί από κορωνοϊό και τα τελευταία 24ωρα κυκλοφόρησαν ανυπόστατα δημοσιεύματα για σπάσιμο της καραντίνας του.

Όπως στο παρελθόν επιτέθηκαν στη Μαρία Σάκκαρη γιατί έχει σχέση μαζί του, όπως έχουν επιτεθεί και στον ίδιο ή στην κόρη του πρωθυπουργού γιατί θα φοιτήσει σε πανεπιστήμιο της Αμερικής, έτσι και τώρα βλέπουμε μια προσπάθεια να «χτυπηθεί» η κυβέρνηση μέσα από παντελώς μη πολιτικά επιχειρήματα.

Ευτυχώς που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απάντησε με λίγο χιούμορ και κάπως μετριάστηκε αυτή η φτήνια της πολιτικής αντιπαράθεσης που διακρίνει εν συνόλω το πολιτικό σκηνικό.

«Η κατηγορία ότι δήθεν έσπασα την καραντίνα για να πάω διακοπές δεν προσβάλει μόνο εμένα… αλλά θίγει και τους συμπαίκτες μου στο Warzone, που μια βδομάδα τώρα, κλεισμένοι στα σπίτια μας, φτύνουμε αίμα για να σταυρώσουμε μια νίκη. Έχουμε μέρες μπροστά μας, προχωράμε πιστοί στο πλάνο μας. Είτε μέχρι να κερδίσουμε, είτε μέχρι να λήξει η καραντίνα» έγραψε σε στόρι του στο Instagram ο γιος του πρωθυπουργού.

Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ενορχήστρωσε αυτή την επίθεση από φίλα προσκείμενα μέσα προς τον γιο του πρωθυπουργού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση που βλέπει φαντάσματα και ψάχνει εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος ενός πολιτικού σκηνικού που χαμηλώνει διαρκώς τον πήχη

Αρχικά, να μιλήσουμε για τα όποια μέσα προέβησαν στη διασπορά της ψευδούς είδησης για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Έχουν ένα τέτοιο πεδίο άντλησης λογικών επιχειρημάτων για να κριτικάρουν την κυβέρνηση, ιδίως τα τελευταία 24ωρα. Έχουν τόσες ευθύνες να αποδώσουν στον πρωθυπουργό, αλλά αντί αυτού, τι επιλέγουν; Να επιτεθούν στον γιο του, επειδή έκανε το έγκλημα να φέρει αυτό το επώνυμο και να είναι γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σώνει και ντε να κάνουμε κατάρα το βάρος της οικογενειακής τους καταγωγής σε αυτά τα παιδιά, είτε αφορούν τον Μητσοτάκη είτε τον οποιονδήποτε πολιτικό.

Απ΄αυτό φαίνεται ο ξεπεσμός του πολιτικού διαλόγου στη χώρα, για τον οποίο είναι υπεύθυνοι άπαντες. Τωρινή κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ακόμα κι όταν ήταν αντίστροφοι οι ρόλοι, προσέφευγαν συχνά στις επιθέσεις επί προσωπικού. Και δεν είναι να πεις ότι απουσίαζαν τα προφανή πολιτικά επιχειρήματα. Πλειάδα τέτοιων μπορεί να βρεθεί για κάθε κυβέρνηση. Απ΄αυτό μπορεί να αξιολογηθεί και η ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Όταν υπάρχει δεξαμενή άντλησης στοιχείων για εποικοδομητική κριτική και τελικά επιλέγεται η φτήνια.

Εμείς όμως ως πολίτες, κατά πάσα πιθανότητα άξιοι υποστηρικτές αυτού του πολιτικού σκηνικού, παρακολουθούμε ένα μπαράζ αοριστολογιών και μετατροπής του κοινωνικού σε προσωπικό. Ο καθένας προσπαθεί να αναδειχθεί ως ανώτερος και είναι εμφανές πως όλοι αξιολογούν το πολιτικό κόστος.

Και φυσικά, μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, όπου η κυβέρνηση έχει στα χέρια της 2 χρόνια τις πιο καυτές πατάτες, υπάρχει μια αντιπολίτευση που θα μπορούσε εύκολα να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό, αλλά δείχνει ανίκανη και χαμένη σε επίσης ανύπαρκτους δαίμονες, γι΄αυτό διαρκώς πέφτει σε ποσοστά και νιώθει τη ζεστή ανάσα του ΚΙΝΑΛ πίσω της.