Περιεχόμενα
Κανείς δεν ξέρει πώς πραγματικά λειτουργεί το μυαλό του Elon Musk. Προφανώς, διαφορετικά από τα «κοινά μυαλά». Σε άλλες στροφές; Σε άλλες «συχνότητες»; Σε άλλες ταχύτητες; Κανείς δεν ξέρει – το μόνο σίγουρο είναι ότι ο τύπος είναι πανέξυπνος, ζάμπλουτος, διάσημος και σούπερ – επιτυχημένος. Είναι ένας πρωτοπόρος της ηλεκτροκίνησης, ένας οραματιστής των ταξιδιών σε άλλους πλανήτες, ένας επιχειρηματίας πολύ μπροστά από την εποχή του, που μέχρι να σκεφτούμε εμείς οι υπόλοιποι κάτι, αυτός το έχει ήδη υλοποιήσει. Καλά ως εδώ; Μμμμ, όχι και τόσο…
Η μπανανόφλουδα του Twitter
Όταν ο Musk εκδήλωσε δημόσια το ενδιαφέρον του για την αγορά του Twitter, κανείς δεν ήξερε τι είχε κατά νου. Να αγοράσει ένα διάσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και να το «απογειώσει»; Εν μέρει αυτό έκανε, αλλά όχι με την κατάληξη που θα επιθυμούσε – μάλλον με την κατάληξη που είχε ένας μη-επανδρωμένος πύραυλος της Space-X, που επιχείρησε να εκτοξεύσει πριν μερικές εβδομάδες και εξερράγη λίγο μετά την απογείωσή του. Ο Musk έδωσε ένα σωρό δισεκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια άρχισε τις «τσουρουτιές»: απέλυσε στελέχη, έκανε περικοπές, κατάργησε σέρβερς, έκανε ακριβώς ό,τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει ένας δισεκατομμυριούχος που αυτό-διαφημίζεται ως large τύπος.
Το «δωρεάν Twitter», έγινε «επί πληρωμή», για όποιον ήθελε και θέλει να έχει πιστοποιημένο λογαριασμό. Το «μπορώ να βλέπω όσα τουίτς θέλω», έγινε «θα βλέπεις μέχρι 600 ή 800, αν δεν έχεις πληρώσει». Κυρίως, το Twitter, που στο προηγούμενο ιδιοκτησιακό του καθεστώς είχε φροντίσει να μπανάρει λογαριασμούς που προωθούσαν το μίσος και τη μισαλλοδοξία, έγινε ξέφραγο αμπέλι την επόμενη κιόλας μέρα μετά την εξαγορά του: καλωσήλθες πίσω Donald Trump και οι συν αυτώ, μετά Βαϊων και Κλάδων.
Διότι ο Musk, δεν είναι κανένα κορόιδο: ξέρει ότι ένα τουίτ που λέει «γλυκές καλημέρες φιλαράκια μου» ή ένα αστείο meme, μπορεί να έχει έναν συγκεκριμένο και μάλλον χλιαρό αριθμό αντιδράσεων. Αλλά ένα τουίτ του Trump ή κάποιου από τους υποστηρικτές του, που μιλάει για τον φράκτη στα σύνορα με το Μεξικό ή καλεί τους Τεξανούς να πάρουν τα όπλα και να πυροβολήσουν όποιον μπει λαθραία στις ΗΠΑ, θα ξεσηκώσει θύελλα σχολίων. Δεν τον νοιάζει η «ποιότητα» των σχολίων, ή αν στάζουν οξύ, τον ενδιαφέρει η ποσότητα. Να γίνεται ο «κακός χαμός».
Musk vs Zuckenberg
Μέσα σε όλα αυτά, το κοντέρ της γραφικότητας τερμάτισε με την «πολυδιαφημισμένη μονομαχία» του Elon Musk με τον Mark Zuckerberg. «Πες μου μέρος», είπε ο ένας. «Στο Βέγκας, μέσα στο οκτάγωνο», απάντησε ο άλλος. Και ανεβάζουν φωτογραφίες που τους δείχνουν να γυμνάζονται και να προετοιμάζονται, λες και είναι τίποτα φτωχοδιάβολοι από το γκέτο, που μαλώνουν για το ποιος μπορεί να πουλάει «μεθ» στην απέναντι γωνία.
Φυσικά οι λόγοι αυτού του αστείου beef, είναι βαθύτατοι και σημαντικότατοι. Ο Musk, έτσι όπως τα έκανε με το Twitter, με ένα σωρό «επώνυμους» και μη χρήστες να διαγράφουν το λογαριασμό τους, άλειψε βούτυρο στο ψωμί του Zuckerberg, ο οποίος έβγαλε ήδη το αντίπαλον δέος του Twitter: ονομάζεται «Threads», απέκτησε πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες μέσα σε μια εβδομάδα, είναι connected με το Instagram που με τη σειρά του είναι connected με το Facebook και συνδυάζει όλα τα καλά όλων των social media (κείμενο εως και 500 λέξεις, φωτογραφίες και βίντεο εως και 5 λεπτά).
Κυρίως, δεν έχει περιορισμούς στα πόσες αναρτήσεις θα δεις και καμία υποχρέωση στο να πληρώσεις για να έχεις προνόμια: ο Zuckerberg έχει ήδη τους σέρβερς του πάνοπλούς, οπότε μπορεί να «σηκώσει» το «Threads» χωρίς να μπει σε επιπλέον έξοδα και χωρίς καν να ιδρώσει το αυτί του.
Ο Musk ετοιμάζεται να βγάλει το δικό του AI, για να «ματσάρει» το ΑΙ
Μπερδευτήκατε; Κι εμείς. Ο Musk ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της OpenAI που δημιούργησε το ChatGPT, αλλά αργότερα επέκρινε την εταιρεία για την εισαγωγή περιορισμών που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν το chatbot από το να δίνει προκατειλημμένες ή σεξιστικές απαντήσεις.
Με άλλα λόγια, «αν δεν δημιουργείται ίντριγκα, αν δεν υπάρχει τσακωμός, αν δεν γίνεται μαλλιοτράβηγμα, τι να το κάνω;». Έτσι λοιπόν, σχεδιάζει να βγάλει το δικό ΑΙ, τη δική του βερσιόν της Τεχνητής Νοημοσύνης, με το όνομα «Truth GPT». Σημαντική σημείωση: η πλατφόρμα που οραματίστηκε να φτιάξει ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν έφαγε πόρτα από το Twitter, είχε το όνομα «Truth». Και οποιαδήποτε ομοιότητα μεταξύ των δυο, προφανώς δεν είναι καθόλου συμπτωματική…
Τελικά τι θέλει ο κύριος Musk από τη ζωή μας;
Έλα μου ντε. Ο ίδιος, υποστηρίζει ότι επιθυμεί να μας σώσει. Να μας ανοίξει τους διαδρόμους για το διάστημα, να εξερευνήσει τη δυνατότητα της ανθρωπότητας να μετεγκατασταθεί σε κάποιον άλλον πλανήτη όταν ρημάξουμε τούτον εδώ, να παρατείνει τον χρόνο παραμονής μας στη γη με τα ηλεκτρικά του αυτοκίνητα και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Την ίδια στιγμή όμως, δρα και ενεργεί όπως ακριβώς ο Samuel Jackson στο «KINGSMAN», σε έναν ρόλο ξεκάθαρα βασισμένο στον Musk: στην ταινία, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, παρείχε δωρεάν ίντερνετ σε όλους τους ανθρώπους στη γη, μόνο και μόνο για να στείλει ένα σήμα στα κινητά τους, που θα τους έκανε να αλληλοσκοτωθούν. Απώτερος σκοπός, να μείνουν λίγοι και εκλεκτοί στον πλανήτη, η ελίτ και οι πιο ισχυροί, καθώς η γη δεν μπορεί να θρέψει όλα αυτά τα δισεκατομμύρια πληθυσμού.
Δεν ξέρω αν ο Musk θα δώσει μια μέρα δωρεάν ίντερνετ σε όλον τον πλανήτη ή αν θα βρει τη συσκευή εκείνη που θα μας στρέψει τον έναν εναντίον του άλλου. Αλλά στην τελική, μπορεί να μην χρειάζεται καν μια τέτοια συσκευή: η ρητορική μίσους, η τόνωση της έχθρας, η υποκίνηση φασαρίας και η ενθάρρυνση κάθε είδους ακραίου φανατισμού, μπορεί μια χαρά να κάνει τη δουλειά της συσκευής αυτής…