Στη μέχρι τώρα θητεία του ως Περιφερειάρχης Αττικής, ο κ. Πατούλης δεν είναι και από τις περιπτώσεις που τις βλέπεις και λες ότι θα τις έχεις ως μέτρο σύγκρισης για το μέλλον. Δε βάζεις το χέρι σου στη φωτιά ότι κάνει έστω οκ τη δουλειά του, ούτε πετάς τη σκούφια σου. Υπάρχουν άπειρα πράγματα να του προσάψει κανείς. Και βάσιμα. Όταν όμως του προσάπτεις το αβάσιμο, τότε μάλλον δεν είναι ζήτημα διεκδίκησης μιας καλύτερης λειτουργίας των κρατικών μηχανισμών, αλλά μικροπολιτικές.
Η υπόθεση του σπιτιού της Κατερίνας Στεφανίδη δείχνει πολλά ως προς το επίπεδο του λαϊκισμού που μπορεί κάποιος να φτάσει σε στιγμές καταστροφής, όπου το πρώτο που πρέπει να νοιάζει όλους, είναι η καταστροφή να έχει όσο το δυνατόν μικρότερη ισχύ και να μην προκαλέσει απώλεια ζωών.
Βγήκε λοιπόν η μητέρα της Ελληνίδας πρωταθλήτριας και Ολυμπιονίκη να γράψει στο Twitter ότι καίγεται το σπίτι τους, ίσως πάνω στον πανικό και τον φόβο της η γυναίκα, όμως λίγο μετά ανασκεύασε και τελικά το σπίτι δεν καιγόταν και δεν έφτασε καν κοντά στο να καεί. Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, ο πατέρας Στεφανίδης είχε επιτεθεί στον Περιφερειάρχη Πατούλη και τον είχε αποκαλέσει άχρηστο.
Άχρηστος μπορεί όντως να είναι, αλλά δεν τεκμηριώνεται από αυτή την περίπτωση, γιατί ο ρόλος του και της Περιφέρειας είναι αυτός με βάση τον οποίον έδρασαν. Επικουρικός. Το Υπουργείο Προστασίας φέρει πάντοτε την πρώτη ευθύνη, αυτή της γενικής χάραξης και μετά τα επιχειρησιακά κέντρα και οι επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας.
Πώς ακριβώς είναι άχρηστος στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Περιφερειάρχης; Να το λέγαμε στην περίπτωση των χιονιών τον περασμένο Ιανουάριο, να το συμφωνήσουμε και να το υπογράψουμε όλοι μαζί. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, από τη γνώση που έχουμε όλοι μας, σε τι ακριβώς υστέρησε τόσο τρομακτικά ώστε να χαρακτηριστεί άχρηστος.
Γίνεται λοιπόν αυτή η διελκυστίνδα κατηγοριών, απαντά ο κ. Πατούλης και γράφει στο Twitter η Κατερίνα Στεφανίδη ότι το σπίτι τους το έσωσαν οι ίδιοι με κλαδιά και όχι άνδρες της πυροσβεστικής. Αν όντως έτσι συνέβη, καλά κάνει και το γράφει. Δεν υποτιμά κανέναν πυροσβέστη, ούτε αγνοεί τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών εν γένει.
Κι εννοείται πως ένας άνθρωπος που έχει μια γνώση για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται μια πυρκαγιά, αν βλέπει ανεπάρκεια και έλλειψη εκπαίδευσης, θα πρέπει να την αναφέρει και να την αναδείξει, όπως να αναφέρει και τα πενιχρά μέσα με τα οποία λειτουργεί το κράτος.
Ναι, δε μπορείς να βαφτίσεις το ψάρι κρέας. Χθες, στην Πεντέλη, επιχειρούσαν 485 πυροσβέστες και πάνω από 600 αστυνομικοί. Ανάποδα δε θα έπρεπε να είναι τα νούμερα; Και με το παραπάνω.
Έχουμε πάρει όμως χαμπάρι πως με καμία κυβέρνηση, οποιασδήποτε καταβολής, δεν πρόκειται να γίνουν τα αυτονόητα. Γι΄αυτό θα πρέπει εμείς οι ίδιοι από μόνοι μας να κοιτάμε τα αυτονόητα και να τα ακολουθούμε.
Δε γίνεται για παράδειγμα να προκαλείται αναστάτωση και αποπροσανατολισμός των δυνάμεων της πυροσβεστικής από την κ. Βαρέλη- Στεφανίδη και μετά να ζητά συγγνώμη σα να μη συνέβη τίποτα. Και να επιμένει σε ένα παιχνίδι λαϊκισμού και εντυπώσεων, που το κάνει μάλιστα και αρκετά ανορθόγραφα και με κακή χρήση της ελληνικής, πράγμα ανησυχητικό για έναν άνθρωπο που πολιτεύεται και θέλει να εκπροσωπήσει τον λαό.
Που είπα εγώ οτι το έσωσαν οι άντρες της πυροσβεστικής?? Οτι θες ακούς. Είπα οτι ήρθε πυροσβεστικό χωρίς νερό και η υδροφόρα που περιμέναμε επίσης χωρίς νερό. Τόνισα άτι το σπίτι σώθηκε όπως και των γειτόνων λόγω τις παραμονής τους στον χώρο.
— zoi vareli-stefanidi (@ZoiVareli) July 20, 2022
Γενικώς, είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία επιτρέπουμε τα πάντα στους εαυτούς μας τις στιγμές της μεγάλης καταστροφής, τις στιγμές που πρέπει να επικρατήσει το καθαρό μυαλό και να γίνουν κάποιες ενέργειες που θα εξασφαλίσουν το τέλος της καταστροφής κι όχι να πυροδοτήσουν ένθεν κείθεν κατηγορίες.
Ο καθένας μας οφείλει σε οποιαδήποτε κοινωνική έκφανση, είτε πρόκειται για πυρκαγιά είτε για «νηνεμία», να λειτουργεί με τη λογική, να φέρεται δίκαια, να μην αφήνει τον εαυτό του να οδηγηθεί στην ευτέλεια. Κάτι τέτοιο βλέπουμε, δυστυχώς, να συμβαίνει από χθες.
Όπως βλέπουμε ανθρώπους να μην μπαίνουν καν στη διαδικασία να αναγνωρίσουν τα δικά τους λάθη, να παραδεχτούν ότι έχουν πάρει ρίσκο αγοώντας την αντιπυρική προστασία ή πανηγυρίζοντας που το σπίτι τους περιβάλλεται από πεύκα και το πρώτο που τους νοιάζει, είναι να ζητήσουν τα ρέστα.
Εμείς οι ίδιοι, κάναμε όλα όσα μας αναλογούν για να μπορούμε να γυρίσουμε μετά το βλέμμα και τα λόγια μας προς το κράτος για να του ζητήσουμε τον λογαριασμό; Τα στοιχεία δείχνουνν πως όχι, δεν το κάναμε.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Κυριακός Μητσοτάκης για Πεντέλη: «Ήταν δύσκολη φωτιά, είμαστε ευγνώμονες στους πυροσβέστες»
Μύκονος: Ελεύθεροι η Ελληνίδα concierge και ο Αλβανός ντίλερ