Οι έννοιες που δηλώνουν μια διάκριση με βάση την εξωτερική εμφάνιση και βιολογικά χαρακτηριστικά, γεννήθηκαν ακριβώς γιατί έπρεπε να τονιστεί ο διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης. Δεν υπάρχει τίποτα πιο τίμιο από το να αντιμετωπίζεις τους πάντες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Είτε άσχημα είτε καλά. Όταν όμως υπάρχει ειδική μεταχείριση η οποία υπαγορεύεται από τα trends, τότε εμφανίζονται και τα ζητήματα -ισμού. Στην περίπτωση της Shakira έχουμε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Θα εστιάσουμε στην αντιμετώπιση που έχει η δημόσια σφαίρα στα δικά μας μέρη προς την Shakira και στα όσα κάνει τις τελευταίες εβδομάδες έχοντας περάσει στην αντεπίθεση απέναντι στον Gerard Pique.

Οκ, προφανώς και όλοι συμφωνούμε πως η απιστία προκαλεί πόνο και οργή σε βαθμό που θα υπάρξει αντίδραση. Το ποια θα είναι αυτή η αντίδραση εξαρτάται από τον άνθρωπο και δεν δικαιολογείται αν γίνεται με στόχο να προκληθεί αντίστοιχος πόνος στον άλλον.

Όλοι μας έχουμε υπάρξει και στις δύο πλευρές της απιστίας και δεν υπάρχει κανείς να μπορεί να το παίξει ηθικά ανώτερος. Για την ίδια τη Shakira είναι γνωστό πως όταν τα έφτιαξε με τον Pique, είχε δεν είχε προλάβει να χωρίσει από τον τότε σύντροφό της.

Είναι επομένως πραγματικά ακατανόητο όλο αυτό το μπαράζ επιθέσεων προς τον Pique. Γίνεται μάλιστα με τρόπο που δεν είναι απλά άβολος και σε κάνει να λυπάσαι τα δύο παιδιά τους που είναι στο έλεος των κατινίστικων διαθέσεων της μαμάς και του μπαμπά τους. Είναι και κοινωνικά ανησυχητικό αυτό που κάνει η Shakira.

Βγήκε χθες το TikTok ένα βίντεο όπου η Shakira τραγουδάει ένα τραγούδι με στίχο «σκέφτομαι να σκοτώσω τον πρώην μου». Δεν πιστεύουμε ότι τέτοιοι στίχοι αποτελούν καμία πρόθεση, αλλά γράφονται απλά για να γραφτούν. Είναι στο πλαίσιο των λεκτικών σχημάτων που χρησιμοποιούνται για να εκφραστεί η ενόχληση με μια συμπεριφορά.

@shakira

♬ Kill Bill – SZA

Το θέμα όμως είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, όταν άντρες τραγουδιστές έχουν πει κάτι αντίστοιχο σε τραγούδια τους, το αφήγημα είναι πως οι στίχοι αυτοί διατρανώνουν την πατριαρχική κουλτούρα, την κουλτούρα του σεξισμού και του βιασμού.

Ποια είναι τώρα η διαφορά που η Shakira και η τραγουδίστρια της οποίας το τραγούδι δανείστηκε, κάνουν λόγο για «δολοφονία» του πρώην; Εδώ γιατί υπάρχει μια διακριτική στηλίτευση και μια πολύ πιο light ρητορική από συγκεκριμένα πρόσωπα σε σχέση με την καταγγελτική ρητορική που ακολουθείται σε περιπτώσεις ανδρών;

Έχουμε δει στο παρελθόν πως έχει χειριστεί συγκεκριμένες περιπτώσεις η Δανάη Μπάρκα στην εκπομπή της. Με τη Shakira υπάρχει μια εγκράτεια, δεν υπάρχει αυτή η σφοδρή αντίδραση.

Στη σφαίρα της υπερβολής

Σε μια νορμάλ συνθήκη αντιμετώπισης συμπεριφορών, που δεν θα χρωματίζονταν από την ανάγκη να βρίσκεται πάντοτε ένας δομικός εχθρός, δε θα χρειαζόταν καν να συζητηθεί αυτός ο στίχος και αυτό που λέει η Shakira, το οποίο είτε το κάνει με τρολ διάθεση είτε όχι, αποτελεί μια κίνηση που μειώνει κι άλλο το δίκιο που είχε στην αρχή με το μέρος της.Δε χρειάζεται να διυλίζουμε τον κώνωπα και να δίνουμε παραπάνω προσοχή σε τέτοιες φράσης που λέγονται απλά εν τη ρύμη του λόγου. Αλλά επειδή πλέον η τάση είναι να συμβαίνει αυτό, ιδίως όταν η φράση προέρχεται από ανδρικά χείλη, καλό είναι όσοι έχουν καταγγελτική διάθεση, όσοι θέλουν να σύρουν τον χορό του cancel, να το κάνουν σε όλες τις περιπτώσεις κι όχι μόνο εκεί που βολεύει η ατζέντα.

Η Shakira με το τραγούδι της αντιμετώπισε σεξιστικά μια άλλη γυναίκα, ό,τι κι αν της έκανε αυτή η κοπέλα, την έδωσε βορά στη δημόσια σφαίρα γνωρίζοντας πως η δική της επιρροή είναι υπερπολλαπλάσια και τώρα ανεβάζει αυτό το βίντεο με ξεκάθαρο υπονοούμενο προς τον Pique.

Ξέρει η Shakira πως θα συζητηθεί αυτό το βίντεο, πως θα προκαλέσει κι όμως το ανεβάζει. Ξέρει τι θα ακολουθήσει κι όμως δεν την εμποδίζει. Ξέρει πως θα ερμηνευτεί και το δημοσιεύει, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις ερμηνείες.

Με απλά λόγια, η Shakira πυροβολεί τα πόδια της και ταυτόχρονα αναδεικνύει ότι ο σεξισμός προέρχεται απ΄όλες τις πλευρές. Δεν είναι κατάκτηση ενός φύλου.