Όλο και περισσότεροι αναλυτές, διαφόρων ιδεολογικών αποχρώσεων, από φιλελεύθεροι μέχρι αριστεροί, διαπιστώνουν ότι ο Putin έδρασε με έναν τρόπο θυμικό και όχι στρατηγικό. Πιο πολύ η προσωπικότητα και ο τσαμπουκάς που επιδεικνύει επί χρόνια, λειτούργησαν στην απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά μία πολιτική που είχε διέξοδο και αίσιο τέλος για τη Ρωσία. Τον πόλεμο τον κάνεις για να κερδίσεις. Και όχι να πας για μαλλί και στο τέλος να βρεθείς κουρεμένος.

Ο Πούτιν, τελικά, ανέστησε και τους νεκρούς. Ή αυτούς που θεωρούσε νεκρούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε πιο Ένωση από ποτέ, από τη στιγμή που οι Γερμανοί άλλαξαν τη στάση τους τόσο απέναντι στη Ρωσία (που πάντα την πήγαιναν με το καρότο), αλλά και τη στάση τους στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού και μιας ενιαίας αντιμετώπισης της ρώσικης αρκούδας.

Απ΄την άλλη, ο Πούτιν κατάφερε να ζωντανέψει το νεκρό ΝΑΤΟ. Το οποίο πολλοί μίσησαν και δικαιολογημένα – και εμείς πρώτοι, κυρίως μετά το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών και την τουρκική επίθεση στην Κύπρο – αλλά πολλοί πια το επιζητούν σαν ασπίδα απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο που όλοι τον θεωρούν πια ικανό και για το χειρότερο, τη στιγμή που όλο και περισσότερες πληροφορίες και από τη Ρωσία, λένε ότι ο άνθρωπος είναι πειραγμένος εγκεφαλικά.

Με όποιον και να μιλήσεις πια, αναρωτιέται αν είναι ικανός να αμολήσει και πυρηνικά. Πέραν από τις πληροφορίες ότι έθεσε σε συναγερμό τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, αφήνει και πληροφορίες ότι μετέφερε την οικογένεια του στα βουνά Αλτάι, όπου έχει χτίσει μια πόλη-καταφύγιο ανθεκτική σε πυρηνικό πόλεμο, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και επιστήμης. Φαντάζομαι ότι έχει πάει και τις παλλακίδες εκεί.

Joe Biden: «Δεν έχει ιδέα ο Putin τι έρχεται» – Η Ρώσια θέλει να διαγράψει την ιστορία μας, λέει ο Zelensky

Το αλύπητο οικονομικό «χτύπημα» της Δύσης στη Ρωσία

Βέβαια, αυτή η περίπτωση φαίνεται απίθανη. Άλλωστε, τους ίδιους τσαμπουκάδες πυρηνικών εκτόξευε και στην κρίση της Κούβας ο χωριάτης Χρουστσόφ, χτυπώντας με το παπούτσι του τα έδρανα του ΟΗΕ. Το χειρότερο όμως, που έχει συμβεί στη Ρωσία και στον Πούτιν, είναι ο οικονομικός της αποκλεισμός.

Όλα τα σενάρια δείχνουν ότι οι Ρώσοι πολίτες θα υποφέρουν τα επόμενα χρόνια, εάν δε βρεθεί βιώσιμη και κοινά αποδεκτή διέξοδος. Η Δύση πληρώνει και θα πληρώσει ακριβό τίμημα. Όμως αυτό που πρόκειται να συμβεί στη Ρωσία, δε θα έχει προηγούμενο, δεδομένου ότι και η ίδια είναι εξαρτημένη σε τεράστιο βαθμό από τις δικές της εξαγωγές αερίου και πετρελαίου. Ένα πετρέλαιο και ένα φυσικό αέριο που είχαν ράλι εκτόξευσης χθες βράδυ, με το Brent να πιάνει τα 111 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο να ανεβαίνει στα 185 ευρώ το megawatt ανά ώρα.

Μια παρένθεση εδώ. Κάτι μου λέει, ότι εν μέσω αυτής της κατάστασης, πολύ σύντομα θα πάμε σε εκλογές. Κλείνει η παρένθεση.

Δεν είναι που θα χάσουν τις περιουσίες τους οι ολιγάρχες σε όλο τον πλανήτη και θα κυνηγιούνται σαν άγρια ζώα, με 1 τρισεκατομμύριο ρωσικά χρήματα να έχουν ηδη δεσμευτεί.  Είναι που και η Sverbank, η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα είχε πτώση 95% της μετοχής της στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και που όλες οι δυτικές εταιρείες έχουν αποσύρει τις επιχειρήσεις τους από τη Ρωσία.

Η διαδικασία εκπτώχευσης και εξαθλίωσης των Ρώσων, είναι on the way.

Την ίδια λάθος εκτίμηση έκανε ο Πούτιν και για τους Ουκρανούς. Πίστεψε και ο ίδιος τις φαντασιώσεις και τρελές εμμονές του, ότι είναι «Ρώσοι», ότι δεν έχουν εθνικό φρόνημα, πίστεψε ότι δεν είναι καθαρόαιμη εθνική οντότητα, ήθελε να πιστέψει ότι θα παραδινόντουσαν με το πρώτο τανκ, και τελικά έπεσε σε τοίχο. 99,99% θα το καταλάβει το Κίεβο, όπως και όλες τις μεγάλες πόλεις. Όμως η πληγή που άνοιξε, δείχνει ότι οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν τον πόλεμο και μετά απ΄αυτό. Με όλους τους τρόπους.

Microsoft και Meta «μπλοκάρουν» τα κρατικά ΜΜΕ του Κρεμλίνου – Υπό διάλυση η διαδικτυακή προπαγάνδα του Putin

Ο Πούτιν ενισχύει το αντιστασιακό φρόνημα στην Ουκρανία

Αυτή τη διάθεση των Ουκρανών πια, να αντισταθούν με οποιονδήποτε τρόπο, την επιτείνει το γεγονός ότι πλέον ο Putin αποφάσισε να επιτίθεται σε περιοχές αμάχων και όχι μόνο στρατηγικούς στόχους. Η χθεσινή επίθεση στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στο Babyn Yar που είναι αφιερωμένο σε 100.000 Εβραίους που σκότωσαν οι Ναζί, ακύρωσε και το αφήγημα του για αποναζικοποίηση της Ουκρανίας και έδωσε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο στους Ουκρανούς να αποκρούσουν την επίθεση. Απελπισία, εκδίκηση, αποτυχία και όχι στρατηγική δείχνει αυτό.

Και μιας και είπα περί Ναζί, το αστειότερο της υπόθεσης είναι ότι αυτή η Ρωσία μιλάει για τον «ναζισμό» των Ουκρανών ή των Γερμανών. Να το λέει ένας άνθρωπος που κυβερνάει τη χώρα του απολυταρχικά εξοντώνοντας αντιπάλους, φυσικά και πολιτικά, και φτάνει τη λογοκρισία μέχρι το σημείο να απαγορεύσει στα μίντια και στα social media τη χρήση των λέξεων «πόλεμος» και «εισβολή». Ίσως θα ήθελε να χρησιμοποιούν τη λέξη «εκδρομή». Αυτό ακούγεται πιο γραφικό και αστείο από τη δήλωση του νούμερο 13 της ταλιμπανικής κυβέρνησης περί ανησυχίας τους για αυξανόμενη βία προς τους πολίτες.

Πολλοί λένε, ότι αν πάει ακόμα μακρύτερα τη βαλίτσα, μπορεί να κινητοποιηθούν μηχανισμοί στη Ρωσία για ανατροπή του. Το υποθέτει και ο Ισραηλινός Γιουβάλ Νόε Χαράρι, τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα. Εγώ το βλέπω πολύ δύσκολο. Οι μηχανισμοί που έχει εγκαταστήσει ο Πούτιν (στρατιωτικοί, αστυνομικοί κλπ) έχουν τη δυνατότητα να τον κρατήσουν όρθιο, αλλά και πολλοί Ρώσοι τον στηρίζουν και πιστεύουν ότι έχει δίκιο στην επίθεση. Βέβαια, όλοι έχουν ένα τέλος και αυτός έχει συμπληρώσει ήδη 22 χρόνια. Μόνο ο ομότεχνος του Γιόζεφ Στάλιν κατάφερε να ξεπεράσει τα 30 χρόνια (31 για την ακρίβεια) και αποχώρησε μόνο όταν πέθανε.

Κάτι άλλο που έγραψε ο Χαράρι είναι ότι κατακτάς πολύ εύκολα μια χώρα, αλλά το δύσκολο είναι να την κρατήσεις. Όλα δείχνουν ότι οι Ρώσοι θα πάθουν κάζο μέσα στα επόμενα χρόνια που θα θυμίζει Αφγανιστάν.

Ουκρανία: Δε μπορείς να είσαι Έλληνας και ισαποστασάκιας με έναν πόλεμο

Υ.Γ. Και έχεις μετά στη Βουλή 4 ελληνικά κόμματα να μιλάνε στην ουσία για ίσες αποστάσεις και να υπενθυμίζουν παλιότερους πολέμους. Ωραία ακούγεται του Τσίπρα το «ανήκουμε στο Νότο, τη Δύση, τον Βορρά, την Ανατολή», γραφικό είναι, μπορεί και λίγο ρομαντικό, αν θα μπορούσε κάποιος Νότος ή κάποια Ανατολή (ειδικά αυτή, γιατί εκεί είναι η Τουρκία) και κάποιος Βορράς να μας βοηθήσει την ώρα που θα χρειαζόταν.

Αν το 2015 δεν έκανε την κωλοτούμπα μετά το δημοψήφισμα και δε μέναμε στη Δύση, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα (μετά και τον κορωνοϊό), θα βλέπαμε την εξαθλίωση ήδη στη μέση του δρόμου θα τη βλέπουμε στη Ρωσία σε λίγο. Ανιστόρητα πράγματα…

Εγώ πάντως δε βλέπω ούτε Εσκιμώους και Βίκινγκς από τον Βορρά, ούτε Πέρσες και Κινέζους από την Ανατολή, ούτε Μοζαμβικανούς και Γκανέζους από το νότο να μας βοηθούν στο Αιγαίο. Καλά για Τούρκους δεν το συζητάω καν. Εκτός κι αν θέλουν να μας βοηθήσουν οι ίδιοι στον πόλεμο που θα μας κάνουν.