Οι αρχές φαίνεται να μην έχουν μάθει τίποτα τον τελευταίο ένα χρόνο, μετά από τόσες δολοφονίες γυναικών και περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Στην πραγματικότητα αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια και ρίχνουν το βάρος της ευθύνης στο ίδιο το θύμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση με την 26χρονη στο Βόλο.
Η κοπέλα κατήγγειλε ότι απειλήθηκε με κατσαβίδι από τον σύντροφό της. Ο καταδικασθείς απολογούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες της ενδοοικογενειακής βίας και δήλωσε μεταξύ άλλων πως δεν επιθυμεί άλλο την κοινή συμβίωση. Ανέφερε ότι θέλει να μαζέψει τα πράγματά του και να μείνει αλλού.
Ωστόσο η 26χρονη φοβάται για την ζωή της, καθώς ο 36χρονος είχε κάνει τα ίδια πολλές φορές στο παρελθόν, όπως υποστήριξε, σύμφωνα με το e-thessalia. Οι αρχές το αγνόησαν και δεν επέβαλαν περιοριστικά μέτρα στον 36χρονο, κάτι που φανερώνει το πρόβλημα στη νομοθεσία για την προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και στο γενικότερο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της. Ξέσπασε σε αναφιλητά μέσα στο δικαστήριο, ενώ εκτός δικαστικής αίθουσας δήλωσε φοβισμένη.
«Μην τον πιστεύετε. Θα το ξανακάνει… Να ξέρετε ότι σύντομα θα κάνετε ρεπορτάζ για εμένα. Θα με σκοτώσει. Ποιος θα με προστατεύσει εμένα τώρα, που θα έρθει στο σπίτι μου και θα κάνει ξανά φασαρίες ή που μπορεί να με σκοτώσει; Φοβάμαι για τη ζωή μου και για το παιδί μου», είπε.
Χαρακτήρισε λάθος τη δικαστική απόφαση, καθώς δεν επιβλήθηκε στον καταδικασθέντα όρος να μην προσεγγίζει το σπίτι της και αναφέρθηκε σε όλα όσα προηγήθηκαν. Δηλαδή πρέπει κάποιος να πέσει νεκρός για να επιβληθούν απλά ποινές; Στις πόσες χαμένες ζωές θα γίνει αντιληπτό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να επιβάλλονται τα δέοντα και να μην αφήνονται στην μοίρα τους οι καταγγέλλοντες. Πόσο μάλλον όταν αναγνωρίζεται η ενοχή του κατηγορουμένου.
Η αστυνομική προστασία που παρέχουν προφανώς στην κοπέλα δεν θα είναι για πάντα. Το θέμα είναι να προλαμβάνεις το κακό πριν αυτό συμβεί κι όχι να αποδίδονται απλά τιμωρητικές ποινές στον δράστη. Αντιθέτως θα έπρεπε να παίρνουν κάποια προληπτικά μέτρα, που θα συνέβαλαν στην συμμόρφωσή του. Οι αυστηρές ποινές από μόνες τους, ειδικά σε μεταγενέστερο στάδιο, δεν μπορούν να αποτρέψουν το έγκλημα.
Θα επέστρεφε στο σπίτι με την 26χρονη μέσα
«Πριν μία εβδομάδα με έπνιγε κάτω και η γειτονιά κάλεσε την αστυνομία… Δουλεύω τρεις εβδομάδες και με απειλεί να μου βάλει φωτιά στο μηχανάκι. Μου λέει συνεχώς, θα πας εκεί που πήγαν και οι άλλες. Μου έβαλε το κατσαβίδι στον λαιμό… Του είπα να μου δώσει χρήματα και μου είπε δεν σου δίνω μία… Λογομαχήσαμε, μ’ έπιασε από τον λαιμό… Όσες φορές απευθύνθηκα στις αρχές, ζητώντας προστασία, ένιωσα πως δεν είχα την καθοδήγηση που πρέπει, ώστε να νιώσω ασφαλής», είπε η 26χρονη η οποία δεν έχει χρήματα να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του συντρόφου της, ενώ δεν είχε και συνήγορο υποστήριξης κατηγορίας.
Ο σύντροφος της, είχε συνεννοηθεί με τις αστυνομικές Αρχές να παραλάβει τα προσωπικά του αντικείμενα και τον σκύλο του στις 7 το απόγευμα, από το σπίτι, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε εύκολα να έχει κακοποιήσει ξανά την 26χρονη. Κανένα ίχνος ανθρωπιάς και καμία ενσυναίσθηση από τα αρμόδια όργανα. Εκείνη αναγκάστηκε να βγάλει τα πράγματα του πρώην συντρόφου της έξω από το σπίτι της, δυο ώρες μετά.
Υποτίθεται ότι τα θύματα θα έπρεπε να θωρακίζονται και η αστυνομία να συμβάλει στην αναδόμηση και αναδημιουργία της ζωής τους με την προάσπιση των ενδοοικογενειακών δεσμών και σχέσεων. Αυτό ήταν που είχε επισημάνει κι ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.
Να επισημάνουμε ότι στις 26 Σεπτεμβρίου ο 36χρονος θα καθίσει εκ νέου στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς εκκρεμούν άλλες δύο μηνύσεις της συντρόφου του εναντίον του για ενδοοικογενειακή βία και κλοπή.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Κάπου να μπει ένα στοπ στο «γλείψιμο» του Γιάννη Αντετοκούνμπο από τους δημοσιογράφους
Ποιος σας είπε ότι έχετε το δικαίωμα να καπνίζετε στην παραλία;