Όταν βλέπω δικαστικές υποθέσεις να γίνονται τηλεοπτικό σόου, μπαίνω πολλές φορές στη διαδικασία να αναρωτηθώ τι μπορεί να σκέφτονται οι δικηγόροι του/της ενόχου για να υπερασπιστούν αυτό που έκανε. Αφορμή για αυτόν τον πρόλογο είναι ο Γιάννης Πλούταρχος, με τον οποίο δεν πρέπει να έχει ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν κανένα μέσο για κάτι πέρα από το τραγούδι του, του έλαχε όμως η στιγμή να γίνει θέμα στις ψυχαγωγικές εκπομπές, χωρίς να φταίει ο άνθρωπος.

Ο λόγος που αναφέρεται ο Γιάννης Πλούταρχος, είναι μια υπόθεση μιας γυναίκας που κατηγορείται από τον ίδιο με μήνυση πως τον παρενοχλεί και παρακολουθεί τη ζωή του, με την ίδια, όπως επιβεβαιώνει και η δικηγόρος της, να του έχει στείλει ραβασάκια, να έχει στήσει ως και καραούλι έξω από το σπίτι του ένα βράδυ, με αυτό το περιστατικό να προκαλεί ανησυχία και να ωθεί τον τραγουδιστή, με προτροπή της γυναίκας του, να προχωρήσει σε μήνυση, ενδεχομένως με σκοπό τα περιοριστικά μέτρα.

Το τι κάνει ο Γιάννης Πλούταρχος ή το τι έκανε η κατηγορούμενη, δε θα σχολιαστούν εδώ. Μιλάμε για μια δικαστική διαμάχη, θα λυθεί εκεί. Θέλω όμως λίγο να σταθώ στα λόγια της δικηγόρου της, καθώς μιλούσε στους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από την Ευελπίδων.

Η κ. Βέλτση απάντησε τα ακόλουθα για την υπόθεση:

«Εμείς συνδέουμε τα περιστατικά και λέμε ότι η μήνυση έγινε κατόπιν σύστασης τη συζύγου του μηνυτή. Δεν κατάλαβε για ποιον λόγο την σταματάνε, θεώρησε ότι είναι ένα τυχαίο συμβάν. Η ψυχολογία της δεν είναι καθόλου καλή. Είναι πολύ αγχωμένη, μετανιωμένη και ταπεινωμένη. Σκεφτείτε πως είναι να ερωτευτείτε κάποιον μονόπλευρα και μετά από δύο χρόνια να είστε στα κανάλια κ ενώπιον της δικαιοσύνης να πρέπει να απολογηθείτε για αυτό. Μετά τα γεγονότα ποτέ δεν μιλήσαμε με τον κ. Πλούταρχο.

Είχαν γνωριστεί, ήταν θαμώνας, την ήξερε (ο Πλούταρχος) με το μικρό της όνομα και τη χαιρετούσε. Είχαν κάποιες πολύ απλές συνομιλίες. Την ημέρα που τη βρήκε έξω από το σπίτι του κι αντέδρασε πιο έντονα, την εξύβρισε δικαιολογημένα ο άνθρωπος. Ήταν η τελευταία ημέρα που ήταν εκεί. Δεν της είχε καταστεί με κανέναν τρόπο ότι ενοχλεί. Άφηνε κάποια ραβασάκια, τα οποία αποδεικνύουν μόνο τον έρωτά της. Άφηνε γλυκά και καραμελίτσες. Είχαν ερωτικό περιεχόμενο, όπως ένας ενήλικας άνθρωπος που ποθεί κάποιον άλλον ενήλικα. Διαβάστε Σεφέρη για να δείτε πως περιγράφει γλαφυρά τον πόθο του για άλλες γυναίκες και δεν έχει κατηγορηθεί».

Τι θα γινόταν αν ο Γιάννης Πλούταρχος ήταν γυναίκα;

Σε ξεχωριστές της δηλώσεις, η κ. Βέλτση, είπε στην εκπομπή του Πέτρου Κουσουλού ότι η πελάτισσά της ήθελε απλώς να συνδεθεί με τον τραγουδιστή.

Αυτό που κατανοώ διαβάζοντας όσα λέει από χθες στις εκπομπές η κ. Βέλτση, είναι ότι δικαιολογεί πέρα ως πέρα τις πράξεις της πελάτισσας της, στο όνομα του έρωτα, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τα ποίηματα του Σεφέρη και πώς εκφράζει τον πόθο του.

Ο καθένας θα κρίνει μόνος του αυτά που δηλώνει η κ. Βέλτση, ούτε θα κριθεί αν έχει δίκιο ή όχι ο Πλούταρχος εδώ. Εγώ μόνο θα ρωτήσω το εξής: αν στη θέση της κ. Βέλτση ήταν ένας κύριος Βέλτσης, κι αν στη θέση της κατηγορούμενης ήταν κατηγορούμενος, άρα είχαμε έναν λευκό άντρα να δικαιολογεί τέτοια συμπεριφορά ενός άλλου λευκού άντρα εις βάρος όχι του Πλούταρχου, αλλά μιας γυναίκας, τι ακριβώς θα ακούγαμε; Τι θα βλέπαμε να κατακλύζει τα social media; Τι πορίσματα θα έβγαιναν για τον άντρα στην κοινωνία μας και τον σεξισμό;

Φυσικά, ρητορικά τα ερωτήματα.