Στο ίδιο έργο θεατές. Ένα ακόμη καλοκαίρι που η χώρα φλέγεται και η πρωτεύουσα της βιώνει μια οικολογική καταστροφή. Η Πεντέλη, από χθες το βράδυ, χάνει ένα μεγάλο κομμάτι πρασίνου, απαραίτητο για την μελλοντική μας επιβίωση. Χιλιάδες ζώα καίγονται ξανά από την ανθρώπινη ανευθυνότητα και πλέον μοιάζει να είναι ξεκάθαρο, πως τίποτα απολύτως δεν πρόκειται να αλλάξει. Όχι μόνο από τον κρατικό μηχανισμό, αλλά ούτε και σε ατομικό επίπεδο. Γιατί, ναι, ο καθένας μας έχει την ευθύνη του.
Το πάθημα δεν θέλουμε να γίνει μάθημα. Στιγμιαία στεναχωριόμαστε. Στιγμιαία ζητάμε να δοθούν ευθύνες. Στιγμιαία οργιζόμαστε. Μέχρι να ξανασυμβεί μια φωτιά στην Ελλάδα, να ξανά καεί παρθένο δάσος, να απειληθούν σπίτια, να φύγουν από αυτά οι ένοικοί τους – κι ας είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι που στην θεά τους μας πιάνει η ψυχή μας – και να το ζήσουμε πάλι όλο αυτό σε λούπα το επόμενο καλοκαίρι.
Δεν βάλαμε μυαλό από την καταστροφή στην Εύβοια, πέρυσι. Δεν βάλαμε μυαλό ούτε με το Μάτι που χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Ούτε καν, για να σας πάω και πιο πίσω, από την εξίσου μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Πελοπόννησο, το 2007. Δεν θέλουμε να αλλάξει κάτι και δεν υπολογίζουμε τις συνέπειες από την εκδίκηση της φύσης στο εγγύς μέλλον.
Πυρκαγιές: Τι πραγματικά θα μπορούσε να αλλάξει από όλους και δεν αλλάζει
#greece A wildfire burns on Mount Penteli. 19/7/2022. ©Iason Raissis/NurPhoto#photojournalism #pressphoto #φωτια #Πεντελη #πυρκαγια pic.twitter.com/GFmUlwl1mO
— Jay Raissis (@IRaissis) July 20, 2022
Τα προφανή που θα έπρεπε να είχαν ήδη αλλάξει, είναι αυτά που ανήκουν στη δικαιοδοσία του κράτους. Μια φωτιά έχουμε δει όλοι πόσο ανεξέλεγκτη μπορεί να γίνει. Το ζήτημα είναι να την προλάβεις εξαρχής. Όταν γνωρίζεις πως θα έχεις ισχυρούς ανέμους, επί μέρες κιόλας, ενημερώνεις σε ταμπέλες της εθνικής οδού με προειδοποιήσεις, αλλά εσύ δεν λαμβάνεις καμία πρόληψη, τότε αυτό είναι πρόβλημα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα έπρεπε να κάνουν περιπολίες. Η πυροσβεστική θα έπρεπε να πετάει drones πάνω από δάση μεγάλων εκτάσεων για να προλάβει. Γιατί είναι τόσο δύσκολο αυτό;
Επιπλέον, γνωρίζοντας πως η πυροσβεστική στην Ελλάδα έχει πολλές ελλείψεις, μετά από κάθε φωτιά, γιατί το κράτος συνεχίζει να μην προσλαμβάνει ανθρώπους; Δεν χρειάζεται να βγαίνει ο στρατός, οι αλεξιπτωτιστές και η αστυνομία, αλλά οι πυροσβέστες. Οι πυροσβέστες για την ακρίβεια και μετά όλοι οι άλλοι.
Τι γίνεται με τους Δημάρχους; Αν γράψει κάποιος μια λίστα με τα sos με όσα πρέπει να κάνει ο Δήμαρχος στη θητεία του, μέσα σε αυτή θα γράφεται και το εξής: «Πρέπει να καθαρίσω τα ξερόχορτα». Να υπογραμμίζεται κιόλας. Αντ’αυτού, ξανά και ξανά τα ίδια. Όπως είπε και κάτοικος στο Ντράφι, ο δήμαρχος δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αφήνοντας ακαθάριστη την περιοχή. «Ευχαριστούμε τον δήμαρχο που φέτος δεν καθάρισε απολύτως τίποτα. Ούτε χλωρά ούτε ξερά. Έξω από το σπίτι μας έχει φωτιά και δεν υπάρχει πυροσβεστικό, την ώρα που στην Πεντέλη έχει 100 οχήματα. Εδώ έχουμε μόνο τους εθελοντές με έναν κουβά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ατομικό επίπεδο μη το ξεχνάμε. Δεν είμαστε εμείς όλοι σωστοί και οι άλλοι όχι. Ακόμα κι αν δεν μιλάμε για εμπρησμό, φωτιές θα υπάρχουν συνέχεια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του κύκλου της φύσης. Εκτός από το να καθαρίσει ο καθένας το σπίτι του, αν αυτό βρίσκεται περιτριγυρισμένο από δάσος, τότε η πυρασφάλεια είναι απαραίτητη. Αυτό κανονικά θα έπρεπε να γίνει νόμος.
Κάτι εξίσου σημαντικό, που σχεδόν κανείς δεν υπολογίζει στην Ελλάδα, είναι η βιοκλιματική βαφή. Μια βαφή που καθυστερεί την φωτιά, σε περίπτωση που το σπίτι αρπάξει. Η πυροσβεστική δηλαδή μπορεί να έχει αρκετό χρόνο, ως και 120 λεπτά, για να το σβήσει χωρίς το σπίτι να γίνει παρανάλωμα του πυρός. Αυτή η βαφή είναι διαφορετικής μορφής για κάθε υλικό από το οποίο αποτελείται ένα κτίριο και την περίοδο που η επικινδυνότητα είναι υψηλή, να την περνάει ο ένοικος με σπρέι.
Ο κάθε ένας από εμάς έχει την ευθύνη του. Κι αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους χειρισμούς του κράτους, που χαρακτηρίζεται δυστυχώς από ανικανότητα, τότε ας δείξουμε ότι όλοι έχουμε πάρει το μάθημα μας και νοιαζόμαστε πραγματικά.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Archie Karas: Ο Έλληνας τζογαδόρος που κέρδισε 40 εκατ. δολάρια στο πόκερ και τα έχασε όλα
Έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο στο Twitter αν σας ενόχλησε αυτή η φωτογραφία του Σκιαδαρέση