Rihanna εδώ, Rihanna εκεί, Rihanna παραπέρα. Rihanna παντού από τη μέρα που ανακοίνωσε ότι περιμένει παιδί με τον ASAP Rocky. Έχοντας πια εδραιώσει ένα άλλο στάτους, αυτό της γυναίκας-επιχειρηματία που αποτελεί πλέον ένα μεγάλο κεφάλαιο στον κόσμο των επιχειρήσεων και στον τομέα της μόδας, η RiRi, είναι πια σαφές, θέλει να δείξει στις γυναίκες ότι δεν χρειάζεται να θέσουν την καριέρα τους σε κίνδυνο για να κάνουν παιδί και πως μπορούν να τα πετύχουν και τα δύο και να αλλάξουν τον κόσμο.

Θέλει ενδεχομένως επίσης να δείξει πως πρέπει να αλλάξουμε εντελώς την εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για το σώμα και δη το γυναικείο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Να αφήσουμε όποια ταμπού μπορεί να υπάρχουν. Σωστά όλα αυτά και όμορφο το κίνητρο της, εφόσον μπορεί να το μεταφράζει σωστά ο παραλήπτης που είναι τα μίντια.

Δε χωράει αμφιβολία πως η Rihanna είναι ένα από τα μεγαλύτερα γυναικεία πρότυπα. Πέρασε την κακοποιητική σχέση με τον Chris Brown, προσδιορίστηκε από μια μουσική βιομηχανία που φάνηκε ότι δεν την έψηνε και χρησιμοποίησε την επιτυχία της για να βγάλει τα χρήματα που θα της δώσουν τη δυνατότητα να κάνει κάτι άλλο. Και το έκανε. Και με το Savage X Fenty έβαλε από κάτω μέχρι και τη Victoria’s Secret.

Η φετιχοποίηση της από τα μίντια

Τα έχει λοιπόν όλα αυτά και αποφασίζει μέσα σε διάστημα λίγων ημερών να κάνει μαζεμένες δημόσιες εμφανίσεις με ρούχα που αφήνουν ακάλυπτη τη φουσκωμένη κοιλιά της. Στη χθεσινή της εμφάνιση σε fashion show το πήγε ακόμα πιο πέρα, αφού φόρεσε ένα διάφανο μαύρο φόρεμα, που αποκάλυπτε όλο της το σώμα εκτός από το στήθος και τα γεννητικά της όργανα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη R I H A N N A (@ririgalbadd)


Μία φορά είναι αρκετή για να περάσει κάποιος ένα μήνυμα, δη η Rihanna που έχει και μια φωνή που ακούγεται παντού. Μια δεύτερη φορά ίσως να χρειαστεί. Ε, μετά από εκεί γίνεται απλώς κουραστικό. Και το κουραστικό δεν προέρχεται από τη Rihanna τόσο, αλλά απ΄όλους αυτούς που επιχειρούν να ερμηνεύσουν σύμφωνα με τους ευσεβείς πόθους τους τις κινήσεις μιας οποιασδήποτε popstar. Και την εντάσσουν γιατί τους βολεύει σε ένα αφήγημα positivity και όλα τα συναφή.

Ο Ταρκόφσκι λέει σε μια ταινία του ότι αν προσπαθείς να δώσεις ένα νόημα στα πάντα, θα χάσεις αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Κι είναι πραγματικότητα ότι πλέον όλοι μας θέλουμε να δώσουμε ένα νόημα στην κάθε κίνηση κάθε ανθρώπου με μια Χ αναγνωρισιμότητα. Πρέπει όλα να αφορούν ένα μήνυμα. Γιατί φόρεσε αυτό το μπουφάν ο τάδε, γιατί δείχνει την κοιλιά της συνεχώς η Rihanna;

Για κάποιους, υπέρμαχους της μάχης κατά του σεξισμού, η ερμηνεία της εικόνας της RiRi ήταν ότι θέλησε να δείξει πως μια έγκυος μπορεί να είναι σέξι. Γιατί, υπήρξε κάποιος που το αμφισβήτησε; Βγήκε ποτέ κανένας «κακός» άντρας ότι οι εγκυμονούσες δεν είναι όμορφες και σέξι; Καταπιέζει κανείς καμία έγκυο γυναίκα για τη σωματική της κατάσταση και το πώς αλλάζει στην εγκυμοσύνη; Ναι, οι εποχές του body shaming δεν έχουν φύγει, αλλά τουλάχιστον σε αυτό δεν υπήρξαν και ποτέ σε ιδιαίτερα υψηλή ένταση.

Η Rihanna πιο αποκαλυπτική από ποτέ στο fashion show του οίκου Dior

Έχουν η Ratajkowski και η Rihanna σύνδεση με τη μέση γυναίκα;

Επίσης, γιατί πρέπει όλα να τα νοηματοδοτούμε με τον χαρακτηρισμό «σέξι». Αν η Rihanna και η κάθε Rihanna θέλει να νιώσει σέξι, ας το νιώσει. Αλλά γιατί πρέπει να είναι αυτό το μόνο στοιχείο που πλασάρεται συνεχώς και αποθεώνεται εν τέλει γιατί είναι ένα μήνυμα κατά του σεξισμού. Δηλαδή είναι σεξιστής ο άντρας που θα αποκαλέσει μια εγκυμονούσα σέξι, αλλά στο ίδιο μυαλό, η Rihanna που κάλλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι φετιχοποιεί την εγκυμοσύνη, δεν έχει σεξισμό. Να υπενθυμίσω πως μέσα σε αυτή την κοιλιά υπάρχει ένα έμβρυο που σε λίγο θα γίνει νεογέννητο, μωρό, παιδί.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Emily Ratajkowski που με το βιβλίο της ήθελε να καταγγείλει τη βιομηχανία του Χόλιγουντ που την προσδιόριζε με βάση το σώμα της. Αν κάποιος από μόνος του προωθεί συνεχώς το γυμνό του σώμα, πώς περιμένει να τον αντιμετωπίσουν οι άλλοι; Αν απευθύνεσαι δηλαδή σε ένα κοινό 40-50 εκατομμυρίων ανθρώπων και τους δείχνεις τόπλες φωτογραφίες σου και μετά πας σε εταιρείες παραγωγής ταινιών για να δοκιμαστείς σε έναν ρόλο, τι περιμένεις ότι θα συμβεί;

Ότι δεν θα σκεφτούν ένα σενάριο με εσένα σε πιο αποκαλυπτικές σκηνές; Ότι θα αφιερώσουν χρόνο στο να εκτιμήσουν ένα ψήγμα ταλέντου που μπορεί να έχεις σε αυτό και να επενδύσουν πάνω σου χρόνο για να το εξελίξεις;

Αν αποφάσιζε η Margaret Atwood στα νιάτα της να φωτογραφηθεί στο Playboy, ποιος θα την είχε μετατρέψει σε κάτι το σέξι και όχι σε μια γυναίκα με σπουδαίο συγγραφικό ταλέντο; Αυτοί που διαβάζουν Playboy, ο Hugh Hefner ή μήπως η ίδια;

Είναι εν τέλει κουραστικό ότι όλοι αυτοί στη βιομηχανία του θεάματος που ζουν όντως σε έναν άλλο κόσμο, επιβάλλονται ως ινστρούχτορες και ιδεολογικοί καθοδηγητές. Δεν είναι ο κανόνας η Rihanna και η Ratajkowski. Ναι, αν ζεις στο Χόλιγουντ, πιθανώς είναι. Αλλά η μέση Αμερικανίδα, Ελληνίδα κοκ. δεν έχει το χρήμα και το brand να κάνει ότι και η Rihanna. Κι έχει να ξεπεράσει πολύ μεγαλύτερα εμπόδια απ΄αυτές.

Δε γίνεται στο μυαλό κανενός να συγκρίνεται το struggle της διάσημης εκατομμυριούχου Rihanna που έπρεπε να ξεπεράσει μια εικόνα που της επέβαλλαν για να βγάλει κι άλλα εκατομμύρια, με το struggle που έχει μια Αμερικανίδα των 3-4.000 δολαρίων το μήνα με παιδιά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη R I H A N N A (@ririgalbadd)

Δεν θέλει σώνει και ντε να πει κάτι η Rihanna

Προφανώς και είναι ωραία εικόνα η αυτοπεποίθηση που έχει η Rihanna ως εγκυμονούσα. Αλλά γιατί να σταθούμε παραπάνω σε αυτό και γιατί η ίδια να το κάνει τόσες φορές σε λίγες ημέρες; Στο δικό μου το μυαλό πετυχαίνει το ακριβώς ανάποδο, αναδεικνύεται κάτι ως ύψιστο ζήτημα ενώ δεν θα έπρεπε να είναι.

Σε αυτή την εποχή έχουμε περάσει στο άκρο του να προσδιορίζουμε τον άλλον από το σώμα του όχι αρνητικά όπως πριν, αλλά τοποθετώντας πάνω του την ευθύνη να περάσει ένα μήνυμα, να εμπνεύσει ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

Μερικές φορές, τις περισσότερες θα έλεγα, it is what it is. Τα πράγματα δεν έχουν υπερκείμενο, κρυμμένο νόημα ή κάτι να πουν. Έβαλε η Rihanna αυτό το ρούχο γιατί έτσι ένιωθε άνετα, γιατί προωθούσε ενδεχομένως κάποιο brand και θέλει να κάνει το ρούχο ανάρπαστο σε εγκυμονούσες που έχουν μια άλφα οικονομική δυνατότητα.

Ούτε σέξι, ούτε τίποτα απ΄αυτά. Δεν κάνουμε λογοτεχνική ανάλυση ποιήματος για τις πανελλήνιες. Αν δηλαδή αύριο βγει ο Seth Rogen με την κοιλιά του έξω, θα δοθεί η ίδια ερμηνεία; Θα μιλήσει κανείς για τους άντρες που ντρέπονται να δείξουν τις κοιλιές τους και θα πουν ότι ο Rogen βγάζει τη σέξι πλευρά τους; Αμφιβάλλω.

Είναι επίσης πολύ αστείο ότι οι ίδιοι που θα αποθεώσουν τη Rihanna, θα είχαν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση αν το έκανε η Ιωάννα Τούνη για παράδειγμα. Ή αν έλεγε η Κρεμλίδου ότι την αντιμετωπίζουν μόνο ως ωραία οπίσθια, δεν θα την αποδέχονταν το ίδιο με την αποδοχή που δείχνουν στη Ratajkowski. Γιατί αυτές είναι Ελληνίδες και θεωρούνται «βασικές». Δε μας κάνουν. Μόνο η Rihanna έχει αξιοπιστία. Οι άλλες πρέπει να αποδομηθούν.