Δε γίνεται να ζούμε στο 2024 και να μην υπάρχει το ελάχιστο ίχνος ενσυναίσθησης στους ανθρώπους. Δε γίνεται να βλέπουμε ακόμα τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη, στην Ύδρα, τα άλογα στις Σπέτσες και στην Αίγινα, να στέκονται μέσα στο λιοπύρι φορτωμένα με τεράστιο βάρος και να υφίστανται ταλαιπωρία και κακοποίηση για να ικανοποιήσουν την τσέπη βασανιστών και αναίσθητων τουριστών.

Είναι πια ξεκάθαρο πως οι δημοτικές αρχές δεν προτίθενται να σπάσουν αυγά και να τα βάλουν με τις κλίκες των βασανιστών. Τους ξέρουν πολύ καλά, τους συναναστρέφονται, τους είχαν στο πλάι τους όταν ανακηρύχθηκαν δήμαρχοι, δεν πρόκειται να κάνουν κάτι παραπάνω από το «για τα μάτια του κόσμου».

Θα ρίξουν μερικά πρόστιμα σε κάποιους που θα τα αποσύρουν ή δεν θα πιέσουν κανέναν να τα πληρώσει και απλά θα τα καταγράψουν για να έχουν να λένε.

Τα τελευταία 24ωρα, για άλλη μια φορά, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου βίντεο που δείχνουν γαϊδουράκια στη Σαντορίνη να μεταφέρουν τους αναίσθητους τουρίστες στην πλάτη τους από το λιμάνι μέχρι την Καλντέρα, μια διαδρομή 600 σκαλοπατιών, ενώ τα βράδια, που έχει τελειώσει η μεταφορά δίποδων ζώων, είναι η ώρα για να φορτωθούν με σακούλες σκουπιδιών.

Αυτό που συμβαίνει στη Σαντορίνη με τα γαϊδουράκια και τα άλογα είναι κρατικό έγκλημα - Κακοποίηση και αναίσθητοι τουρίστες

Τόσα χρόνια συζητάμε για την κακοποίηση των ιπποειδών και κανένας δήμαρχος δεν έκανε ποτέ τίποτα. Δεν υπάρχει έλεγχος, η αστυνομία στα νησιά δεν κάνει ποτέ τη δουλειά της σωστά – όχι ότι την κάνει πουθενά αλλού – και προτιμούν να πίνουν καφεδάκια τσάμπα ενώ δίπλα τους ακριβώς γίνεται αυτή η κακοποίηση και την ίδια στιγμή έχουμε ένα κράτος που αρκείται απλά σε μια κακή εγκύκλιο.

Στη Σαντορίνη υπάρχουν γύρω στους 40 αγωγιάτες που ο καθένας έχει από 6-7 γαϊδούρια. Κι ένα ολόκληρο κράτος δε μπορεί να τους βάλει ένα τεράστιο πρόστιμο ή να τους κλείσει φυλακή. Βγάζει μια εγκύκλιο που λέει για απαγόρευση χρήσης των ιπποειδών στις ώρες υψηλής θερμοκρασίας από 12:00 μέχρι 17:00 και κυρίως στις μέρες με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου και μετά νίπτει τας χείρας του.

Σε καμία στιγμή της ημέρας δεν θα έπρεπε κανένα ζώο να χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο για εμπορικούς σκοπούς. Ούτε στους 35 βαθμούς Κελσίου ούτε στους 15. Και θα έπρεπε άμεσα ο νόμος να θεσπίσει ολική απαγόρευση στην χρήση τους παντού και μεγάλο πρόστιμο και στους αγωγιάτες, αλλά και στους τουρίστες που δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους και να περπατήσουν μόνοι τους.

Μόνο η ζημιά στην τσέπη θα αλλάξει αυτό που γίνεται στη Σαντορίνη

Δε νοείται πια να ανεχόμαστε αυτή την κακοποίηση και θα έπρεπε να αναπτυχθεί μια τουριστική ενσυναίσθηση, να απορρίπτουμε νησιά που δε μπορούν να βάλουν ένα τέλος σε τέτοια φαινόμενα. Μηδέν τουρισμός μέχρι να αλλάξει κάτι. Μαζί με τα ξερά, θα καούν και τα χλωρά, σαφώς, και δεν φταίνε όλοι οι κάτοικοι, αλλά δεν υπάρχει και άλλη λύση, όταν το κράτος αδιαφορεί.

Αφού οι αγωγιάτες και οι τοπικές αρχές ακούνε μόνο στη γλώσσα του χρήματος, τότε με τη γλώσσα του μηδενικού χρήματος θα πρέπει να τους ταρακουνήσουμε για να μπει ένα τέλος στον βασανισμό ζώων. Θα πρέπει να μην κοιτάζουμε μόνο το πώς θα περάσουμε καλά και να μη χαλάσουμε τις διακοπές μας. Όταν βλέπουμε τον βασανισμό, θα πρέπει να μιλάμε.

Κι η Σαντορίνη, όπως ανέφερα πιο πάνω, δεν είναι το μόνο μέρος. Υπάρχουν κι άλλα νησιά που όχι μόνο έχουν άμαξες με άλογα και τα χρησιμοποιούν για «ρομαντικές» βόλτες στο ηλιοβασίλεμα με οικογένειες τουριστών να στρογγυλοκάθονται και να χαίρονται, αλλά έχουν μέχρι και έθιμα βασανισμού ή δολοφονίας ζώων (βλ. έθιμο ταύρου στη Λέσβο).

Όλοι εμείς που λέμε ότι αγαπάμε τα ζώα, θα πρέπει για μια φορά να βάλουμε φρένο στην επιθυμία μας να πάμε στη Σαντορίνη και σε κάθε Σαντορίνη και να επιλέξουμε άλλους προορισμούς, όπου δεν υπάρχει, έστω, αυτή η μαζικότητα κακοποίησης. Γιατί, για να πούμε τη σκληρή αλήθεια, δεν υπάρχουν και πολλά καθαρά μέρη στη χώρα. Δεν υπάρχει νησί όπου να μην υφίστανται κακοποίηση ζώα σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα.

Από τη στιγμή που το κράτος πετάει από πάνω του την ευθύνη με μια τραγική εγκύκλιο, μόνο μια τέτοια κίνηση θα ταρακουνήσει κάπως αυτούς που έχουν την ευθύνη να επιβάλλουν πρόστιμα και να τιμωρήσουν όσους βασανίζουν ζώα.

Αυτό που συμβαίνει στη Σαντορίνη με τα γαϊδουράκια και τα άλογα είναι κρατικό έγκλημα - Κακοποίηση και αναίσθητοι τουρίστες

ΥΓ. Όσοι ανεβαίνετε στα ιπποειδή για να σας μεταφέρουν, έχετε τεράστια ευθύνη, είστε εγκληματίες και θα έπρεπε να τιμωρηθείτε γι’ αυτό. Η δική σας ζήτηση φέρνει αυτή την προσφορά.