Ένας εσωτερικός πόλεμος δίχως προηγούμενο έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία 24ωρα με τις έριδες ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα να πληθαίνουν αντί να μειώνονται, παρά το ότι μέχρι και το πρωί της Τετάρτης Αχτσιόγλου και Κασσελάκης μιλούσαν για ασπίδα προστασίας και για σύμπνοια μεταξύ τους. Φαίνεται πως τα τρολ ορίζουν τις τύχες αυτής της διαμάχης και κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τα τρολ.

Εξέθρεψαν στρατούς στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά. Για την ακρίβεια, εξέθραψαν τη δική τους Τεχνητή Νοημοσύνη before it was cool, κι όπως συμβαίνει σε όλα τα εσχατολογικά sci-fi, κάποια στιγμή το AI αυτονομείται και αγνοεί τον δημιουργό του. Έτσι έγινε και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Έφτιαξαν το δικό τους Φρανκενστάιν και τώρα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο τους. Τύφλα να έχει το Poor Things του Λάνθιμου με αυτό που γίνεται. Δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ σε Κασσελακικούς και Αχτσιογλικούς. Είναι η διάσπαση των τρολ.

Αυτός ο στρατός από τα υπόγεια της Κουμουνδούρου (όπως τον είχε περιγράψει ο Σταύρος Θεοδωράκης το μακρινό 2010), όταν απέναντι ήταν ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ήταν ενωμένος, τώρα είναι στο διαίρει, αλλά χωρίς το βασίλευε. Πιο πολύ στο διαίρει σκέτο είναι, μιας και τα τρολ που έχουν ενεργοποιηθεί στις δύο πλευρές, βρίσκονται σε μια μετωπική.

Αυτά όμως σωστά πράττουν, αυτή είναι η δουλειά τους, η χρησιμότητα τους. Να δρουν στην ανωνυμία ή την ψευδωνυμία, να είναι απρόσωπα, ασχημάτιστα σαν το πνεύμα του Σάουρον και να περιμένουν ένα δαχτυλίδι για να τα εμφανίσει.

ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα επώνυμων και ανώνυμο τρολ σε διάσπαση

Οι επιφανείς βουλευτές και τα στελέχη εν γένει του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα βρήκαν να θιχτούν από τη λάσπη των τρολ; Όλα αυτά τα χρόνια που η λάσπη αυτή είχε μετατρέψει τον πολιτικό διάλογο σε βούρκο, δεν τα έβλεπαν τα τρολ; Προφανώς και τα έβλεπαν. Αλλά λειτούργησαν όπως ο πάστορας Μάρτιν Νιεμέλερ την εποχή του Ναζισμού. Δεν έβγαζαν άχνα, μέχρι που τα τρολ έφτασαν στην πόρτα τους.

Αλλά δεν είναι μόνο τα τρολ. Είναι και περιπτώσεις όπως του Πολάκη ή άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που με δηλώσεις τους έχουν κατηφορίσει τον πολιτικό διάλογο.

Η κ. Αχτσιόγλου που ξαφνικά έγινε τόσο λαλίστατη, τότε γιατί δεν έλεγε τίποτα; Δεν υπάρχει καμία δήλωση της που να παίρνει απόσταση από τις επιθετικές ρητορικές προσωπικού επιπέδου που εξαπέλυαν και τα ανώνυμα και τα επώνυμα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ. Έβρισκε πάντοτε τον τρόπο να καλύπτει την λεκτική του ασυδοσία.

Θα πει κάποιος πως δε γινόταν να μιλήσει δημόσια για να μην προκαλέσει διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα έπρεπε όμως να ξέρει, κι αυτή και συνολικά το κόμμα, πως όσο δεν βάζεις χαλινάρι, όσο δεν καταδικάζεις, ο Φράνκενσταιν συνεχίζει, δυναμώνει, ορθώνεται. Ο Πολάκης είναι αυτός που η Έφη…συγγνώμη, η κ. Αχτσιόγλου (μην κατηγορηθούμε και για σεξισμό) στήριξε με τη σιωπή της και ενίοτε με τα λόγια τους, ο Πολάκης αυτός που στρέφεται πιο έντονα απέναντι της.

Φυσικά, όταν τα πυρά είναι φίλια, δεν πονάνε τόσο. Η Αχτσιόγλου και η αυλή της εν προκειμένω διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους με ενόχληση για τον πόλεμο που δέχονται, όταν τα σχόλια των συριζοτρολ εις βάρος τους είναι αμυχές μπροστά στις δολοφονίες χαρακτήρα που έκαναν εις βάρος πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, δικαστικών, επιχειρηματιών στα προηγούμενα 10-11 χρόνια.

Ενορχηστρωμένες επιθέσεις, πυρ ομαδόν βασισμένα σε fake news και σε μια βολική διαστρέβλωση της αλήθειας που απλώς ακολουθούσε το ρεύμα της σοσιαλμιντιακής μειοψηφίας και την έκανε να φαίνεται ως πλειοψηφία. Αυτό συνέβαινε κατά κόρον. Τώρα τουλάχιστον, τα τρολ έχουν και την εσωτερική ενημέρωση, οπότε μάλλον βγαίνουν στη φόρα άπλυτα που τόσο καιρό, υπό την ηγεσία του Τσίπρα, ήταν χωμένα και πατσαβουριασμένα στη ντουλάπα. Η ντουλάπα πια δεν τα αντέχει όμως και Τσίπρας δεν υπάρχει.

Και μέχρι να καταλάβουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι κόμμα με πολλαπλές δομές, όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, δε μπορεί να υπάρξει, αλλά απαιτείται ένας ηγέτης κάτω από τον οποίο θα συστρατευτούν όλοι, αυτά τα τρολ θα ζουν και θα βασιλεύουν. Κι όταν το κρίνουν σκόπιμο, θα στρέφουν τα πυρά τους προς τα ενδότερα!

Κι ο ίδιος ο Κασσελάκης, τώρα που ετοιμάζεται να πάρει στην αγκαλιά του τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να πάρει την απόφαση σχετικά με αυτά τα τρολ: τα τελειώνει ή τους δίνει αυξημένες αρμοδιότητες και θέτει σε κίνδυνο το πολιτικό του μέλλον, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ; Άλλωστε, τα τρολ δεν χαρίζονται χωρίς αντάλλαγμα. Υπάρχουν πρόσωπα πίσω από τα προφίλ, υπάρχουν άτομα που θα έχουν προσεγγίσει την μεριά Κασσελάκη για να ανταμειφθούν, θα έχουν ζητήσει προαγωγή. Δεν είναι τρολ με ιδεολογία. Είναι τρολ που ακολουθούν αυτόν που θα τους δώσει περισσότερα.

Φυσικά, το μείζον ερώτημα πάνω από όλα αυτά είναι άλλο: ποιος ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχει από Δευτέρα; Ο τυπικά Ενωμενος ή ο και τυπικά Διασπασμένος. Γιατί επί της ουσίας, διασπασμένος είναι. Μένει να δούμε αν θα πάρουν κάποιοι τα μπογαλάκια τους και θα πάνε σε άλλη παραλία.

Πάντως, σε μεγάλο τρολ εξελίσσεται η ίδια η Αχτσιόγλου με την ρητορική περί σεξισμού, μισογυνισμού και υποτίμησης της γυναίκας. Έχοντας μάλιστα στο πλευρό της δύο ετερόκλητες συμμάχους, την Αφροδίτη Λατινοπούλου και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ομοθυμαδόν υποστήριξαν ότι η Αχτσιόγλου είναι θύμα πολέμου λάσπης λόγω του φύλου της.

Αν αυτό πιστεύει πραγματικά, τότε δεν θα μπορέσει ποτέ να κάνει το βήμα παραπάνω και να ηγηθεί μιας παράταξης με βλέψεις διακυβέρνησης της χώρας.