Για ένα μεγάλο διάστημα, ο Σωτήρης Τσαφούλιας είχε μετατραπεί, χωρίς να το διεκδικήσει, στη φωνή της σύγχρονης κοινωνίας. Οτιδήποτε έλεγε για τις γυναικοκτονίες, την πατριαρχία, τα σάπια στερεότυπα γενικώς της κοινωνίας, γνώριζε αποθέωση από παντού. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που έφταναν γυναίκες παρουσιάστριες να υποτιμούν την αυτόνομη ύπαρξη της ηθοποιού Άννας Μενενάκου, και να την παρουσιάζουν ως σύντροφο του Τσαφούλια ή να την αντιμετωπίζουν στις συνεντεύξεις ως άτομο που ορίζεται από την σχέση της μαζί του.
Ούτε ο Σωτήρης Τσαφούλιας επεδίωξε ποτέ να γίνει ένας πανδαμάτωρ και πανθομολογούμενα αποδεκτός ρήτορας ή πνευματικός ταγός, ούτε, φυσικά, η Άννα Μενενάκου επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τη δική του απήχηση στον κόσμο, για να διαμορφώσει την επαγγελματική της θέση και διαδρομή.
Το τελευταίο διάστημα, ο Σωτήρης Τσαφούλιας εξακολουθεί να μιλά για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, όμως δεν γίνεται πια τόσο viral, δε γίνονται ξεχωριστές αναρτήσεις στα social για χάρη του, δεν είναι πια «εμπορικός». Τι άλλαξε; Σίγουρα όχι ο ίδιος. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας εξακολουθεί να λέει τις ίδιες σκληρές αλήθειες και να μιλά με γνώμονα την κοινωνική εξέλιξη χωρίς να αναζητά τέρατα, χωρίς να επιχειρεί να καταστήσει μόνο μία πλευρά ως θύτες και την έτερη ως θύματα.
Αυτό που άλλαξε, είναι ότι ο Σωτήρης Τσαφούλιας δεν υποστηρίζει πια με τα λεγόμενά του το όχημα του λαϊκισμού και της υποκρισίας. Όσο επιβεβαίωνε το δημοφιλές αφήγημα, ήταν καταπληκτικός. Τώρα όμως που από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι δεν υπάρχει ένας κόσμος χωρισμένος σε γυναίκες-αγγέλους και σε άντρες-διαβόλους, οι οποίοι είναι τέρατα που βγήκαν από τα έγκατα της γης και η ύπαρξή τους είναι περίττωμα, αλλά πως όλοι μας, ανεξαρτήτως φύλου, διαιωνίζουμε το κίβδηλο των στερεοτύπων του παρελθόντος, δεν είναι ευπώλητος.
Ο Σωτήρης Τσαφούλιας είναι καλός αν πει «άντρες δολοφόνοι» για να μπει λεζάντα σε μια φωτογραφία, να το ποστάρουν στα social media οι Yperoxes.Gynaikes, να πάρει χιλιάδες likes και reposts, και να συνεχίσουμε τη ζωή μας.
Και, για να μην μακρηγορώ, διαβάστε κάποια από όσα είπε ο Σωτήρης Τσαφούλιας στο podcast της Ναταλίας Αργυράκη, για να καταλάβετε ότι όλοι όσοι σπεύδουν να κατηγορήσουν, να κουνήσουν το ηθικό δάχτυλο, δεν έχουν κοιτάξει ούτε μία στιγμή την καμπούρα τους και θέλουν να επιβάλλουν την έμπρακτη ηθική σε όλους τους άλλους, εκτός των εαυτών τους.
Εξίσου πολύ σημαντικό να ακούσει κάποιος, αφορά σε αυτή την επιβολή πεποιθήσεων από τη μία και την άλλη μεριά, ειδικά στο δίπολο woke-antiwoke. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας εξηγεί πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να μη συμπαθεί κάτι ή κάποιον και όσο πας να του επιβάλλεις τη δική σου άποψη, τότε τον οδηγείς πιο κοντά σε αυτό από το οποίο πας να τον απομακρύνεις.
Στην ουσία, ο Σωτήρης Τσαφούλιας λέει ότι έχουμε υποχρέωση να αφήσουμε τους ανθρώπους να πιστεύουν και να αισθάνονται ό,τι θέλουν, έχουμε υποχρέωση και δικαίωμα να αποτρέπουμε τις πράξεις τους, εφόσον περιέχουν βία και καταπάτηση, έχουμε δικαίωμα να μην τους συναναστρεφόμαστε. Αλλά το δικαίωμα στο να έχουν άποψη, το έχουν όλοι. Σωστοί και λανθασμένοι.
Όσα είπε ο Σωτήρης Τσαφούλιας
«Από προσωπική μου εμπειρία, αν έπρεπε να διαχωρίσω σε ποσοστό, τους ανθρώπους που είναι μισογύνηδες που έχω συναντησει στη ζωή μου, μπορώ να σου πω ότι το 70% είναι γυναίκες. Και δεν το γνωρίζουν. Πολύ δύσκολα θα ακούσω μια γυναίκα να πει καλή κουβέντα για άλλη γυναίκα. Το έχω ζήσει, αν θες, και με ένα άλλο πρόσημο, από εκπομπές που αναφέρονται στη σχέση μου με την Άννα. Με έχουν αποθεώσει σε άπειρες εκπομπές, εγώ δεν κατανοώ τον λόγο, και όταν φτάνει η κουβέντα στην Άννα, η μόνη αναφορά σε αυτή είναι ότι είναι γλυκό κορίτσι. Δηλαδή αποθεώνουν εμένα και δε λένε πως για να είμαι 7 χρόνια μαζί της, τι άνθρωπος είναι η Άννα…
Αυτό το φέρνω ως παράδειγμα για όλα τα αντανακλαστικά, το πώς κοιτάζει μια γυναίκα την άλλη, είτε σε σχέση με έναν άντρα είτε με τον κανόνα του 80-20 που είδαμε στη σειρά Adolescence, ότι το 80% των γυναικών, θέλουν το 20% των ανδρών, οπότε εκεί γίνεται μία άλλη κόντρα μεταξύ τους. Εγώ το βλέπω και σε παλιές γυναίκες και σε σύγχρονες. Η γυναίκα που ξεφεύγει από το μέτρο για να μεγαλουργήσει κάπου, σίγουρα πρέπει να έχει προσφέρει το σώμα της. Αυτό λένε. Είναι στερεότυπα βαθιά, ακόμα κι αυτοί που λένε αυτές τις ανοησίες, είτε δεν τα σκέφτονται είτε τα λένε επίτηδες για να εξαπατήσουν τον κόσμο.
Ο λόγος που η πατριαρχία δεν έχει καταπέσει, είναι ακριβώς γιατί οι γυναίκες δε συνεννοείστε μεταξύ σας. Διότι, θα σου πω το εξής, όταν πέφτει η κουβέντα στη δύναμη του αρσενικού, αν το θέμα επιβίωσης και της κυριαρχίας, ήταν ζήτημα δύναμης, θα είχαν εξαφανιστεί τα μυρμήγκια. Ο άνθρωπος απέδειξε κόντρα σε θηρία, πως το θέμα είναι το μυαλό. Το μυαλό περιέχεται περισσότερο στις γυναίκες. Τι σας κάνει να αντιμετωπίσετε το τέρας; Ότι θέλετε η μία να βγάλει το μάτι της άλλης. Οι γυναίκες χτυπιέστε πολλαπλά από πολλές απόψεις, κυρίως από τους εαυτούς σας».