Σε κάθε στάση της προεκλογικής τους εκστρατείας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας τυγχάνουν αποθεωτικής υποδοχής. Αυτή η υποδοχή όμως δεν είναι όπως πριν από 10-15 χρόνια, όπου έβλεπες τους φανατικούς υποστηρικτές ή τους επίδοξους ρουσφετοζητιάνους να πηγαίνουν για να γλείψουν τον δυνητικό ηγέτη της χώρας. Είναι μια άλλου είδους υποδοχή που δε μοιάζει να έχει πολιτική χροιά, κάποια ιδεολογική βάση από πίσω.

Σε αυτά τα 4-5 τελευταία χρόνια, από το φινάλε της διακυβέρνησης Τσίπρα μέχρι σήμερα που τελειώνει η 4ετία του Μητσοτάκη, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, όποια άποψη κι αν έχει κάποιος για την ικανότητα τους, είναι εμφανισιακά δύο άνθρωποι που ασκούν γοητεία και είναι προσιτοί.

Δεν πρόκειται για κάποιον ελιτισμό της εξωτερικής εμφάνισης, αλλά για το ότι ως φιγούρες με κάποιο τρόπο προσελκύουν όσους είναι γύρω τους για να πάνε να τους σφίξουν το χέρι. Ακόμα και να μην τους έχουν ψηφίσει ποτέ ή ακόμα κι αν μπορεί στα social media να τους έχουν βρίσει άσχημα.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη με τον Μητσοτάκη στον Πειραιά χθες. Ο Πρωθυπουργός, επισκέφτηκε με τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη διάφορες εγκαταστάσεις στον Πειραιά, εμπορικές ζώνες και σχολεία και δεν υπήρξε σημείο που να μη μαζεύτηκε κόσμος γύρω του για να τον χαιρετήσει. Όχι να του σφίξει το χέρι και να του ευχηθεί καλή επιτυχία. Απλά για να τον χαιρετήσει και να βγάλει μια φωτογραφία μαζί του.

Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία, όπως η κυρία στη φωτογραφία, έπαιρναν τηλέφωνο κάποιον γνωστό για να του πουν ότι αγκάλιασαν τον Μητσοτάκη.

Τα οργισμένα παιδιά των social media και του Συντάγματος βγάζουν selfie με τον Μητσοτάκη

Το ενδιαφέρον όμως στρέφεται στα παιδιά. Σε αυτά αποτυπώνεται αυτή η αλλαγή κουλτούρας και αντιμετώπισης της πολιτικής, όπου οι πολιτικοί αντιμετωπίζονται ως celebrities και όχι, ενδεχόμενα, ως πολιτικοί ρυθμιστές.

Όχι γιατί δεν είναι, αλλά γιατί πια η νεότερη γενιά, ειδικά αυτή των Τεμπών, έχει μια αντίληψη που απέχει από την κομματική υποταγή και έγκειται περισσότερο στη λογική καταγραφή των δεδομένων.

Τα παιδιά που βγάζουν selfie με τον Μητσοτάκη, πιθανότατα συμμετείχαν στις πορείες για τα Τέμπη, ίσως και να έβγαλαν οργή και θυμό απέναντι στην κυβέρνηση. Ίσως κι αυτά, στις συζητήσεις σε παρέες ή στα social media να μίλησαν με βρισιές για τα πολιτικά πρόσωπα.

Στο από κοντά όμως, επικράτησε η ευγένεια, ο σεβασμός προς τον άλλο και το διαχρονικό ρητό που λέει «δεν πιστεύω αυτό που πιστεύεις, αλλά θα δώσω τη ζωή μου για να έχεις το δικαίωμα να το εκφράζεις».

Ευκαιρία να αφήσουμε πίσω τη λαϊκούρα και την αγένεια

Είναι κάτι που οι μεσήλικες δεν το έχουν ιδιαίτερα στο savoir vivre τους. Είδαμε για παράδειγμα πώς σχολίασε η Ακρίτα τον Σαββόπουλο και του αρνήθηκε, επί της ουσίας, το δικαίωμα να εκφράζει πολιτική στάση.

Γενικώς, αποδεικνύεται πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, ότι ο θυμός των social media και οι ακραίες εκφράσεις, είναι απλά ένα ξέσπασμα και πως πάντοτε θα επικρατεί η αστική ευγένεια, η λογική που λέει αυτό που φώναζε η Βάσια Τριφύλλη πριν χρόνια στον Γκλέτσο.

«Δε χαλάνε οι φιλίες για τα κόμματα ρε μαλάκα», του φώναζε. Το παραφράζω και λέω πως «δεν χάνονται οι τρόποι και οι αρχές για τις πολιτικές αντιπαλότητες» και το χέρι που δεν δόθηκε στον Μητσοτάκη από τους καθήμενους στο περίπτερο του ΜεΡΑ25, είναι μάλλον μια εξαίρεση στον σημερινό κανόνα.

Οι πολιτικοί είναι στα μάτια του κόσμου λιγότερο πολιτικοί και περισσότερο διάσημοι, αυτοί που θέλουν να μάθουν για τις ζωές τους πράγματα εκτός πολιτικής. Και αυτό το κατανοούν πλήρως, γι’ αυτό και είδαμε περισσότερο τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα σε εκπομπές όπως Καινούργιου, Τσιμτσιλή, Μελέτη, Πρωταγωνιστές, The 2Night Show και να εστιάζουν πολύ στο TikTok.

Αυτή η επίμονη στόχευση στους 30 και κάτω που επιχειρείται από τα δύο βασικά κόμματα, ίσως να είναι η ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου την λαϊκούρα, τις προσωπικές επιθέσεις και να πορευόμαστε μόνο με την έλλογη αντιπαράθεση, την επιχειρηματολογία, την αντιπρόταση.

Οι καιροί ου μενετοί για τους δύο αρχηγούς 5 μέρες πριν τις εκλογές, αλλά η κουλτούρα που διαμορφώνει η δύναμη της εικόνας, ίσως να κάνει τους καιρούς μενετούς για τα επόμενα χρόνια!