Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται την καλλιτεχνική αξία του οποιουδήποτε. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να θεωρεί ιερό τοτέμ κάποιον ή κάποια, επειδή τον θεωρούν πολλοί. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δικαιολογείται να μπαίνεις στη διαδικασία να υποτιμάς και να ευτελίζεις έναν καλλιτέχνη, επειδή δεν ταιριάζει με τα δικά σου γούστα. Και η Super Κική ξεπέρασε κάθε έννοια σεβασμού με τον τρόπο που μίλησε για τον Σταύρο Ξαρχάκο.
Στο κανάλι της στο Youtube, η Super Κική έχει μια εκπομπή που ονομάζεται Μπλοκ, την οποία ξεκίνησε πρόσφατα, αν κρίνουμε από το ότι είναι στο 2ο επεισόδιο, και μάλιστα έχει φροντίσει στα γραφικά πίσω της να φαίνεται και το λόγκο του CNN. Φαντάζομαι έχει πάρει κάποια άδεια γι’ αυτό και δεν θα έχει μπλεξίματα με τον νόμο.
Σε αυτό το επεισόδιο λοιπόν περιγράφει ένα βράδυ που δούλευε σερβιτόρα σε ένα μαγαζί, στα νιάτα της, όπου εμφανίζονταν η Πρωτοψάλτη με τον Σταύρο Ξαρχάκο. Και της έχουν εξηγήσει τα αφεντικά ότι όταν εμφανιστεί ο Ξαρχάκος, δεν θα σερβίρει κανένα ποτό, θα υπάρχει απόλυτη ησυχία.
Η ίδια εξηγεί ότι δε γνώριζε ποιος είναι ο Ξαρχάκος και έτσι, όταν βγήκε στη σκηνή, δεν κατάλαβε ότι είναι αυτός, διότι περίμενε να βγει κάποιος να τραγουδήσει, όχι κάποιος «να κουνάει τα χέρια του και να σκοτώνει μύγες».
Σέρβιρε λοιπόν δύο ποτά και ο θόρυβος από τα ποτήρια ενόχλησε τον Ξαρχάκο που γύρισε και της έκανε παρατήρηση.
Είναι εμφανές πως η Super Κική θέλει με την περιγραφή της να το κάνει χιουμοριστικό και να σατιρίσει και τον εαυτό της, αλλά τελικά, πώς το καταφέρνει, πετυχαίνει να υποτιμήσει τον Ξαρχάκο λέγοντας: «Πού να καταλάβω ότι είναι αυτός; Με έκανε ρεζίλι των σκυλιών. Ρε παλικαρά Ξαρχάκο τι θέλεις; Έλα να μου το πεις τώρα το “Σουτ”. Τότε έπαιρνα ένα 20αρικάκι, για ένα 20αρικάκι μου το πες. Κι εσύ μου έπαιρνες πεντοχίλιαρο για να μου σκοτώσεις μύγες. Ξαρχάκο με μένα δε θα τα βάζεις, τώρα τελείωσες, έχεις ένα μπλοκ από μένα δικό σου».
Επειδή εδώ δεν είμαστε σαν τα άλλα σάιτ να φορτώνουμε τις απόψεις μας στα σχόλια του Twitter γιατί εμείς είμαστε παντελώς άκριτα όντα ή προωθούμε αυτού του είδους την «κουλτούρα», ας αναλύσουμε λίγο αυτό που είπε η Super Κική.
Δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό στο να μη γνωρίζεις τον Ξαρχάκο. Ούτε είναι μεμπτό να ομολογείς πως αυτή σου η άγνοια σε έφερε σε μια δύσκολη θέση. Από αυτό μέχρι αυτό που έκανε η Super Κική, υπάρχει μια απόσταση χιλιομέτρων.
Ακούγοντας κανείς τον τρόπο που τοποθετήθηκε και τα λόγια της, φτάνει στο εύλογο συμπέρασμα πως η Super Κική εννόησε ότι τώρα είναι κάποιο μεγάλο μέγεθος που δεν παίρνει 20 ευρώ και ότι το εκτόπισμα της είναι τέτοιο που μπορεί να αναμετρηθεί με τον Ξαρχάκο και να τον κολλήσει και στον τοίχο.
Δεν πιστεύω ότι είχε κάποια συνείδηση να προσβάλλει τον Ξαρχάκο. Όσα λέει τα λέει γιατί έχει περάσει η ιδέα σε όλο το κοινό του Youtube και στους Youtubers πως στον βωμό της πλάκας όλα μπορούν να ειπωθούν.
Άσχετα με την καλλιτεχνική αξία του Ξαρχάκου ή όχι, είναι ένας άνθρωπος που έχει επιλέξει να μην μπλεχτεί ποτέ με αυτόν τον κόσμο. Ζήτημα να έχει δώσει σε όλη του τη ζωή 10 συνεντεύξεις. Γιατί να τον σύρει μόνη της σε αυτό;
Δεν πιστεύω όμως κι ότι κατάλαβε πόσο προσβλητική ήταν. Δεν πιστεύω ότι η Super Κική έχει γενικά αντίληψη του τι λέει τις περισσότερες φορές. Κι αυτό δεν είναι ίδιον μόνο δικό της, είναι ίδιον σύσσωμης της σκηνής Youtube στην Ελλάδα, ιδίως των Youtubers που έχουν γίνει πιο γνωστοί τα τελευταία χρόνια, όχι τόσο των παλιών, των λεγόμενων πρώτων.
Στον τρόπο που απευθύνθηκε στον Ξαρχάκο και στην εμφανή πίστη της πως είναι ένα τέτοιο μέγεθος που κοντράρει τον Ξαρχάκο, η Super Κική αντικατόπτρισε το πόσο προς τα κάτω πηγαίνει η ηθική του κοινού του Youtube, το οποίο δεν ήταν πάντοτε έτσι. Έγινε έτσι γιατί κυριάρχησαν ηλικίες κάτω των 18, όπου συναντάς ανορθόγραφο, προσβλητικό, ακόμα και απειλητικό λόγο.
Η Super Κική είναι η επιτομή της ψυχολογίας του ψηφιακού όχλου
Το κοινό του Youtube, το κοινό του TikTok, είναι παιδιά με μυαλό σίγουρα πιο ώριμο από το μυαλό που είχαν τα 15χρονα πριν 20 χρόνια, αλλά σίγουρα με μεγάλη ανωριμότητα για να αντιληφθούν πού δίνουν δύναμη, ποιον εξυψώνουν. Κι αυτή η αντίφαση εδράζεται στο ότι είναι έκθετες ποια αυτές οι ηλικίες σε όλους τους ωκεανούς περιεχομένου.
Σαφώς, υπάρχουν και αρκετοί αξιόλογοι Youtubers. Αλλά υπάρχουν εξίσου πολλοί που το content τους είναι αισθητικά και ηθικά τραγικό. Και, αναμενόμενα, αυτοί κάνουν τη μεγαλύτερη επιτυχία σε views.
Αν κάτσει κανείς να μιλήσει σοβαρά με παιδιά σε αυτές τις ηλικίες, θα δει ότι ξέχωρα απ’ όσα τους έχουν περάσει στον εγκέφαλο οι TikTokers και η τραπ μουσική, δηλαδή το κυνήγι του εύκολου χρήματος, τη δόξα κτλ., έχουν τόσες προσλαμβάνουσες που ο εγκέφαλος τους είναι πιο open. Είναι όμως τόσο open, τόσο εύπλαστος, που επηρεάζεται από το παραμικρό.
Κι αν η επιρροή που θα βρουν μπροστά τους είναι ένας Ξαρχάκος, κάπως ηρεμείς. Αν η επιρροή που θα βρουν, είναι μια Super Κική να λέει «ακόμα και τώρα κλέβω, για την πλάκα μου», τότε τρέμει λίγο το φυλλοκάρδι σου.
Είναι άλλο μια 15χρονη μόνη της, με την οποία θα συζητήσεις, και άλλο μια 15χρονη μέσα σε έναν όχλο 15χρονων που τα κινητά τους έχουν ανοιχτό TikTok και αφιερώνουν 4-5 ώρες τη μέρα μόνο για να παράξουν βίντεο και να λένε στους φίλους τους «έπιασα 100.000 προβολές». Αυτή η ψυχολογία του όχλου βρίσκει την απόλυτη εκδήλωσή της στην Super Κική.
Ξέρω ότι ακούγομαι σαν κλασικός γέρος που γκρινιάζει για οτιδήποτε καινούργιο και θεωρεί πως στην εποχή του όλα ήταν καλύτερα. Προφανώς και όχι. Απλώς ήταν πιο…τυχερά. Γιατί δεν είχε πάρει τέτοια έκταση το διαδίκτυο και δεν ενώναμε τη χαζομάρα μας με τη χαζομάρα του άλλου για να γίνει Χαζομάρα όχι Χ2, αλλά εις το τετράγωνο.
Κι αυτό έχει τα καλά του, δηλαδή πιο ώριμους εγκεφάλους σε μικρότερες ηλικίες, αλλά ταυτόχρονα, αυτή η υπερπληροφορία προκαλεί τέτοιο burnout, που τα εγκεφαλικά κύτταρα χορεύουν σκασουσου και ζητάνε Super Κική.