Η Κική Λιτσάκη είναι ένα από τα πρόσωπα των ημερών. Είμαστε σίγουροι ότι δεν σας λέει απολύτως τίποτα αυτό το όνομα, αλλά ίσως το Super Κική να σας λέει περισσότερα. Influencer, Instagrammer, TikToker, όπως θέλετε πείτε την. Είναι από τα πρόσωπα του ελληνικού ίντερνετ που είτε την συμπαθείς σφόδρα, είτε την αντιπαθείς σφόδρα. Σαν τους Κρητικούς ένα πράγμα. Κάτι ενδιάμεσο δεν υπάρχει. Μπήκε στη σφαίρα της δημοσιότητας μετά την -αν μη τι άλλο- θαρραλέα εξομολόγησή της στον Γρηγόρη Αρναούτογλου, δίνοντας της το βήμα να έχει λόγο και εμφάνιση στο μιντιακό κόσμο.
Η Super Κική δεν μεγάλωσε εύκολα. Δεν ήταν η πρώτη και δυστυχώς ούτε η τελευταία. Βρισκόταν σε ένα περιβάλλον όπου υπήρχε η ενδοοικογενειακή βία, έμπλεξε με τα ναρκωτικά στα 13 της και μπήκε στη φυλακή για χρήση και εμπόριο. Σίγουρα όλα αυτά στιγμάτισαν την παιδική της ηλικία και μετέπειτα την ενήλικη ζωή της. Ας κάνουμε όμως μια μικρή αναδρομή για να φτάσουμε στο σήμερα.
Super Κική: Η ενδοοικογενειακή βία και η φυλακή
Μεγάλωσε με έναν πατέρα κακοποιητικό. Αλλά όπως είχε δηλώσει, αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω δεν θα τον άλλαζε, ακόμα κι αν ήταν βίαιος τόσο προς εκείνη όσο και προς τη μητέρα της. Όταν οι γονείς της χώρισαν, ο πατέρας της έκανε σχέση με άλλη γυναίκα, με την οποία όμως η Super Κική δεν περνούσε καλά. Κυρίως έμενε με τη μητέρα της, αλλά ήταν και κάπως πασπαρτού. Όμως αυτό δεν άλλαζε κάτι, μιας και η μητέρα της είχε βρει έναν αλκοολικό, ο οποίος ήταν έτοιμος συνεχώς για τσαμπουκά.
Με αυτά τα δεδομένα, αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι και να μείνει τελικά με έναν γείτονα. Στα 13 της δοκίμασε πρώτη φορά ναρκωτικά, κυρίως χασίσι. «Ενθουσιάστηκα στην αρχή, είχε πλάκα και με τα χρόνια δεν είχε καθόλου πλάκα. Για χασίσι μιλάω πάντα και μετά άρχισα να πίνω χάπια. Κρυφά πάντα από τους φίλους μου», είχε δηλώσει στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου.
Στην πορεία όμως ακολούθησαν και τα πιο σκληρά. Κοκαϊνή και lcd. Στο τέλος μπήκε και η ηρωίνη στη ζωή της. «Όλοι ήξεραν, κανείς δεν καταλάβαινε την σοβαρότητα του θέματος. Όλος ο κόσμος το ήξερε, όχι μόνο οι γονείς μου».
Θέλοντας να κόψει τα ναρκωτικά, χωρίς να ξέρει το πώς, ένα πρωί μπήκε η αστυνομία στο σπίτι της. Πέρασε από κρατητήριο για χρήση και εμπόριο. Για την ακρίβεια μπαινόβγαινε στη φυλακή, χωρίς οι γονείς της να έχουν ιδέα. Έμεινε δύο χρόνια τελικά. «Φεύγοντας από το γραφείο της ανακρίτριας βλέπω τη μητέρα μου να με κοιτάει. Ήταν ένα χάος. Φίλησα τη μητέρα μου, μπήκα στην κλούβα. Όλα τα παιδιά κλαίγανε. Το είχα πάρει πολύ ψύχραιμα. Ήμουν στη φυλακή στη Θήβα. Όταν έγινε αυτό με την κυρία Κουτσελίνη και ήρθαν τα κανάλια ένιωσα πάλι σαν εγκληματίας που έχει κάνει κάτι κακό και ασχολούνται μαζί του».
Η Super Κική λέγοντας τα άνωθεν σε δημόσιο λόγο, κατάφερε να αποκτήσει μια θέση στη δημοσιότητα. Έκανε stand up comedy, συμμετείχε σε εκπομπές και στο Instagram έχει χιλιάδες ακόλουθους. Βέβαια, πολλές φορές δεν φιλτράρει τα όσα λέει, όπως όταν είπε σε συνέντευξη της πως εξακολουθεί να κλέβει, ενώ την ακολουθούν νεαρές ηλικίες που όλοι ξέρουμε πως έχουν άγνοια κινδύνου. Το να τα λες όλα αυτά ελαφρά τη καρδία και χωρίς ενοχές, είναι επικίνδυνο.
Το #MeToo δεν είναι λύση για όλα
Σε ένα θέμα όμως που θέλω να σταθώ, είναι οι τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν την σύλληψή της. Τώρα που γράφω βέβαια αυτές τις γραμμές, έχει αφεθεί ελεύθερη, όμως υπάρχει κάτι που χρήζει συζήτησης κι αυτό είναι το #MeToo. Οι φίλοι της Super Κικής, ανέβασαν ένα story στο Instagram κατά τη διάρκεια που η ίδια ήταν προφυλακιστέα, αναφερόμενοι στο #MeToo, λέγοντας τα εξής: «Όσον αφορά το τρέχον ζήτημα που ταλαιπωρεί την Αντρέα, ζητάμε θερμά βοήθεια από το Metoo – Greece καθώς οι συνθήκες οι οποίες ζουν τα κορίτσια τις τελευταίες ώρες, δεν έχουν προηγούμενο. Δεν υπάρχει ίχνος αλληλεγγύης. Τα κορίτσια κρατούνται για 2 ακόμα ημέρες στα κρατητήρια με απόφαση του δικαστηρίου. Αν μπορούμε να προλάβουμε μια σημερινή πράξη βίας στο να μην καταλήξει σε αυριανή γυναικοκτονία, ας το κάνουμε. Ο δράστης θυματοποιείται και τα θύματα κατηγορούνται. Παρακαλώ βοήθεια. Φίλοι Κικής».
Επικαλέστηκαν στην ουσία το #MeToo για βοήθεια, λες και το κίνημα αυτό που με τόση δυσκολία φανερώθηκε στην Ελλάδα, είναι η λύση για τα πάντα. Δεν μπορούμε να τα στριμώχνουμε όλα στο ίδιο σακί. Δεν γίνεται η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών να ευτελίζεται έτσι. Ούτε γίνεται το #MeToo να είναι προστάτης για όλους. Το αν είναι ένοχη ή όχι η Super Κική για όσα την κατηγορεί ο πρώην σύντροφός της φίλης της, ας το κρίνει η δικαιοσύνη. Εμείς δικαστές δεν είμαστε. Δεν γίνεται όμως να επικαλούμαστε το #MeToo για ζητήματα που ουδεμία σχέση έχουν με όσα εκπροσωπεί το κίνημα.