Ένα έργο χιλιοπαιγμένο από το 2019 παρακαλουθούμε τα τελευταία 24ωρα εν όψει εκλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει πυρ ομαδόν κατά των δημοσκοπήσεων επειδή τον φέρνουν δεύτερο και με απόσταση 4, 5 και 6 μονάδων μακριά από τη Νέα Δημοκρατία.

Χθες μάλιστα, οι δημοσκόποι απάντησαν στην Πόπη Τσαπανίδου και τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να εξηγήσουν τα προφανή, ότι δηλαδή οι δημοσκοπήσεις δεν είναι παρά «φωτογραφίες της στιγμής», χωρίς όμως να κάμψουν ιδιαίτερα τον επαναστατικό τόνο της απέναντι πλευράς, με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να ανταπαντά στον δικό της ρυθμό.

Τα τελευταία 20 χρόνια, έχει υπάρξει μία και μόνο φορά στην οποία οι δημοσκοπήσεις έπεσαν τρομερά έξω: ήταν το καλοκαίρι του 2015 στο δημοψήφισμα. Μια περίσταση πολύ ιδιαίτερη, με τόσες ψυχολογικές παραμέτρους στη δειγματοληψία, που θα ήταν θαύμα να έχουν εκτιμήσει οι δημοσκοπήσεις έστω κάτι κοντά στο τελικό αποτέλεσμα.

Όπως είχαμε αναλύσει και εδώ, τα γκάλοπ δεν έχουν αστοχήσει τα τελευταία 20, όταν πρόκειται για εκλογές και βάλε χρόνια.. Έχουν πετύχει την πρωτιά και συνήθως εκεί που αστοχούν ελαφρά είναι στην διαφορά, η οποία στο τελικό αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερη.

Πώς έχουν καταφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ να θεωρήσουν ότι υπάρχει στέρεο έδαφος για να αμφισβητούν τις δημοσκοπήσεις και να νιώθουν αξιόπιστοι, όταν τα δεδομένα, όχι οι απόψεις του ενός και του άλλου, δεν το επιβεβαιώνουν, είναι απορίας άξιο…

Η δε στάση τους, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως αστεία, όταν σε όλο αυτό το διάστημα, ιδίως από το 2019, όταν και άρχισε η μεγάλη μετωπική προς τους δημοσκόπους, η μοναδική φορά που παραδέχτηκαν δημόσια μια δημοσκόπηση, ήταν πριν από μερικές εβδομάδες, επειδή τους ευνοούσε.

Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε βγει στο δελτίο του MEGA στη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη, για να εξηγήσει τι συνέβη με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη δική του διακυβέρνηση και είχε φέρει ως επιχείρημα για τον θυμό του κόσμου μια δημοσκόπηση που έδειχνε τον ΣΥΡΙΖΑ 2.5 μονάδες μακριά από τη Νέα Δημοκρατία.

Η λογική λέει πως ο κ. Τσίπρας ήθελε να αναδείξει αυτή τη δημοσκόπηση, ελπίζοντας πως θα λειτουργούσε ως bandwagon effect και στις επόμενες δημοσκοπήσεις το -2.5% θα γινόταν -1 ή και ότι μπορεί η τραγωδία στα Τέμπη να έφερνε πλήρη αλλαγή πολιτικού σκηνικού. Αυτό δε συνέβη και στην πορεία η διαφορά των δύο κομμάτων επανήλθε στα επίπεδα του 5-6%, με αποτέλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ να τις αμφισβητήσουν ξανά. Με απλά λόγια, όταν μας ευνοούν, είναι ακέραιες και αξιόπιστες, όταν δε μας ευνοούν, είναι διεφθαρμένες και στημένες.

Τι έγινε το 2019

Αυτή η σφοδρότητα που επιδεικνύουν στον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την 4ετία και δη τις τελευταίες ημέρες κατά των δημοσκοπήσεων, έρχεται να σταθεί ως συνέχεια όσων έγιναν πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και ως αντιπαραβολή σε ένα μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον Δημήτρη Μαύρο της MRB.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως τακτικός συνομιλητής του Δημήτρη Μαύρου της MRB, μολονότι από χθες ήδη η Πόπη Τσαπανίδου άρχισε εκ νέου να αμφισβητεί τις μετρήσεις, που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Αφού είχαν αμφισβητήσει με κάθε τρόπο τα νούμερα που έδειχναν τα γκάλοπ τότε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μέσω sms συγγνώμη από τον Δημήτρη Μαύρο για όλα όσα είχε σούρει στις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

«Την επομένη των εκλογών δέχθηκα μια τεράστια συγγνώμη στο κινητό μου. Τον τιμά αυτό γιατί από την θέση που είχε θα μπορούσε να μην πει τίποτα. Και τον τιμά ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έδιωξε από δίπλα του τους συμβούλους που τον παρέσυραν. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι μετά από αυτό γιατί εμείς έχουμε ξαναμπεί στο στόχαστρο», είχε πει ο επικεφαλής της Mrb σε συνεδρίαση Εξεταστικής Επιτροπής.

Μάλιστα, ο κ. Μαύρος είχε πει το 2019 ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους με πιο έντονο τρόπο σε σχέση με τα άλλα κόμματα και αυτό προκαλεί πρόβλημα.

«Εμπιστεύονται τις δημοσκοπήσεις αλλά όταν ο συγκεκριμένος χώρος αμύνεται το κάνει με πιο έντονο τρόπο από ότι άλλα κόμματα πιο νηφάλια. Αυτό όμως δημιουργεί προβλήματα σε εμάς και στην λειτουργία στα όρια της Δημοκρατίας».

Τότε επίσης, εκτός από τη συγγνώμη του Τσίπρα, τα ρεπορτάζ ανέφεραν πως από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσαν τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, Υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και του χρέωναν λαθεμένη επικοινωνιακή πολιτική.

Τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις εκείνης της χρονιάς

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές του 2019, όπως της Metron Analysis, κατέγραφαν διαφορά εννέα μονάδων ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία ελάμβανε στην πρόθεση ψήφου 38,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 29,5%. Αντίστοιχα η εταιρεία Prorata  έδινε προβάδισμα της ΝΔ στο 11%, αφού στην πρόθεση ψήφου συγκέντρωνε 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24%.

Η Marc στην πρόθεση ψήφου έδινε στη ΝΔ  34,3% και ακολουθούσε  ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,8% με τη μεταξύ τους διαφορά να διαμορφώνεται στο 10,5%. Η δημοσκόπηση της Pulse, έδινε ισχυρό προβάδισμα 9 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Εν τέλει, πρώτο κόμμα ήλθε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 39,85% και 158 έδρες, δεύτερο κόμμα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με 31,53% και 86 έδρες.

Οι μόνες δημοσκοπήσεις της περιόδου αυτής που έδειχναν κάτι άλλο από το τελικό αποτέλεσμα, ήταν δημοσκοπήσεις, όπως αυτή που έκανε η VoxPop που έδειχνε τον ΣΥΡΙΖΑ λιγότερο από 5 μονάδες πίσω από τη ΝΔ και υπό προϋποθέσεις, έδειχνε ως και ανατροπή. Ο επικεφαλής της εταιρείας μάλιστα, είχε κάνει τις ακόλουθες δηλώσεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, στην ΕΡΤ, και είχε εκφραστεί με τρόπο που δεν οδηγούσε σε κάποιο νόημα.

Σε αυτή την επανάληψη της ιστορίας, που μάλλον είναι φάρσα, ο ΣΥΡΙΖΑ τα βάζει με τους δημοσκόπους ξανά, με μπροστάρισσα την Πόπη Τσαπανίδου, ενώ ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων, κ. Σταθάκης, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Real ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υποτιμάται συστηματικά κατά 3-4 ποσοστιαίες μονάδες, όπως φάνηκε χαρακτηριστικά και στις εκλογές του 2019».

Η υποτίμηση στην οποία αναφέρεται, είναι και αυτή που έδειξε το αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όντως πήρε 3-4 μονάδες παραπάνω στις εκλογές, αλλά το ίδιο συνέβη και με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έφτασε στο 40%., με καμία δημοσκόπηση να το προβλέπει. Το ίδιο λιγότερο έδειχναν και στην τωρινή κυβέρνηση. Επομένως, ό,τι έκαναν λάθος, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη οι δημοσκόποι στον ΣΥΡΙΖΑ, το έκαναν και στη ΝΔ. Δεν υπήρξε δηλαδή μεροληψία.

Άρα, μήπως όταν ένα στατιστικό μοντέλο, ένα επιστημονικό εργαλείο, βάσει στοιχείων καταλήγει σε ένα αποτέλεσμα, δεν είναι υποτίμηση, αλλά είναι μια πιθανο-λογική εκτίμηση με ένα σημαντικό ποσοστό ακρίβειας;