Σε αυτή την καθημερινότητα που ζούμε, υπάρχουν πολλοί λόγοι να εκνευριστείς, από το πρωί που θα ξυπνήσεις κιόλας. Μπορεί το ξυπνητήρι να μη χτύπησε, να σε πήρε ο ύπνος, να βρήκες κίνηση και να άργησες στη δουλειά σου. Να, ένας λόγος. Όταν, βέβαια, με το ζόρι πρέπει κάτι να σε εκνευρίζει και να σε ενοχλεί, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και το παράδειγμα του Γεράσιμου Σκιαδαρέση, δεν είναι λόγος για να γίνει τέτοιος χαμός.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο ηθοποιός πρωταγωνιστούσε στην παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στον ρόλο του Κρέοντα. Μετά το τέλος των παραστάσεων, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης έκανε μια ανάρτηση στο Instagram του, κρατώντας ένα μπλουζάκι που έγραφε πάνω: «Κρέοντα γ…αι» και συνοδευτική λεζάντα: «Τώρα που τελειώνουν οι παρατάσεις και δεν φοβάμαι μην με εκδικηθεί ο ρόλος, μπορώ να το πω!».
View this post on Instagram
Οι λάτρεις της τραγωδίας, έπεσαν λυσσαλέα να τον φάνε. Σχολίασαν πως η ανάρτηση του αποτελεί ύβρις σε ένα πρόσωπο σαν αυτό του Κρέοντα. Στο μεταξύ, το πιο περίεργο απ’όλα δεν είναι το μπλουζάκι του Σκιαδαρέση, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι που ξέρουν από τραγωδία. Που επί της ουσίας δεν την ξέρουν, απλά θέλουν να σχολιάσουν στο Twitter ό,τι διαβάζουν από τους άλλους. Υπάρχει τελικά πολύς ελεύθερος χρόνος για να κάτσουν να ασχοληθούν οι περισσότεροι με τον ηθοποιό και το μπλουζάκι του.
Που όχι μόνο ασχολήθηκαν, αλλά περισσότερο θίχτηκαν που δεν σεβάστηκε έναν χαρακτήρα της μυθοπλασίας, παρά το ότι εκμεταλλεύτηκε τον ρόλο του για να κάνει πολιτική δήλωση. Να αναφερθεί ότι η τραγωδία του Σοφοκλή, αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του αρχαίου λόγου και χρησιμοποιήθηκε όσο κανένα άλλο κείμενο για να καταγγελθεί από τη μία πλευρά η αυταρχικότητα της εξουσίας, αυτή του Κρέοντα δηλαδή, και από την άλλη να προβληθεί η αξία της ανυπακοής απέναντι στην κρατική εξουσία. Η Αντιγόνη συμβολίζει την επανάσταση στον αυταρχισμό. Είναι αντιεξουσιάστρια που δεν συμμορφώθηκε ποτέ με τους νόμους, γιατί τους θεωρούσε ανήθικους. Αυτά για να αντιληφθούμε πλήρως το πολιτικό σχόλιο που κρύβεται από πίσω, αλλά και το χιούμορ του ηθοποιού.
Ο Γεράσιμος Σκαδιαρέσης έδωσε δύο απαντήσεις, στις οποίες τονίζει πως έκανε χιούμορ: «Υπάρχει μια πλήρη διαφωνία για το τι είναι τέχνη, τι όρια έχει, τι μαθήματα δίνει. Δεν είναι βέβαια το facebook ο κατάλληλος χώρος για να κάνουμε αυτόν τον διάλογο. Οπότε δεν θα συνεχίσω αυτή τη κουβέντα. Ας κρατήσουμε τον πολιτισμένο διάλογο ανάμεσα σε δυο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Και πάλι ευχαριστώ.
Σε ένα άλλο σχόλιο ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης τόνισε πως αυτοσαρκαζόταν. «Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Ωστόσο εγώ έκανα απλά χιούμορ με τον ρόλο μου. Όπως και τόσοι άλλοι στο παρελθόν Αν εννοείτε ότι λόγω τραγικότητας δεν μπορούμε να αστειευόμεθα, τότε διαφωνώ. Την σοβαροφάνεια την αντιπαθώ. Προτιμώ την σοβαρότητα και σας βεβαιώ ότι προσέγγισα τον ρόλο με απόλυτη σοβαρότητα. Αν άρεσε ή όχι είναι άλλο θέμα. Ωστόσο θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα να αυτοσαρκάζομαι όσο και όποτε θέλω» έγραψε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός.
Γενικά, κάπως θα πρέπει να σταματήσουμε να ποινικοποιούμε τα πάντα και να κουνάμε το δάχτυλο σε όλους. Λίγο χιούμορ στη ζωή δεν βλάπτει. Ακόμα και από ανθρώπους της τέχνης.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Μαντώ Γιαννίκου: Η πρωταγωνίστρια της πολυσυζητημένης σειράς «Η Γέφυρα» συστήνεται στο Nitro.gr