Το «τίποτα» εδώ, δεν είναι μια απάντηση αποδεκτή. Συνέβαλαν αρκετά λάθη για να φτάσουμε χθες στα 21.657 κρούσματα. Όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά από όλους μας. Κανείς δεν πρόσεχε, η μάσκα ήταν σε πολλές περιπτώσεις απούσα, ενώ δύο χρόνια μετά με πανδημία, υπάρχει μια αμάθεια, την οποία πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω.

Θυμάμαι στην αρχή της, τότε που ήμασταν όλοι τρομοκρατημένοι και βιώναμε μια καραντίνα που μας φαινόταν πρωτόγνωρη, να γίνεται λόγος για την ατομική ευθύνη. Θα έλεγε κανείς πως μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, θα την τηρούσαμε, ωστόσο λίγο πριν το τέλος του 2021, είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ πως δεν υπάρχει πουθενά, ενώ το ακόμα χειρότερο, είναι πως ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που συμπεριφέρονταν σαν να μην υπάρχει ο κορωνοϊός και οι μεταλλάξεις του. Ένα απίστευτο yolo.

Με μία βόλτα στη βραδινή διασκέδαση το καταλάβαινες αμέσως. Αλλά πάμε να δούμε αναλυτικά τα λάθη που κάναμε όλοι – ανεξαιρέτως- και φτάσαμε σε αυστηρότερα μέτρα και στο ότι θα κάνουμε Πρωτοχρονιά ξανά στο σπίτι. Και ευτυχώς, εδώ που τα λέμε, γιατί θα μετρούσαμε ακόμα περισσότερα κρούσματα τον Ιανουάριο.

https://www.intronews.gr/nea-afstirotera-metra-meta-ta-21-657-krousmata-revegion-sto-spiti/news/

Τα λάθη της Κυβέρνησης

Έχει κάνει αρκετές αστοχίες από την αρχή της πανδημίας. Αλλά κακά τα ψέμματα, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με μια πανδημία που δεν έχεις κληθεί να αντιμετωπίσεις ξανά, όταν οι ΜΕΘ σου είναι ελάχιστες και όταν βλέπεις ότι σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται τρομερή έξαρση, είναι λογικό να πάρεις λάθος αποφάσεις. Δεν θα αναλύσω, βέβαια, από την αρχή της πανδημίας, αλλά για τον τελευταίο μήνα.

Είναι περίοδος γιορτών, επομένως δεν χρειάζεται να είσαι λοιμωξιολόγος, ειδικός και οτιδήποτε άλλο, για να ξέρεις πως θα πάρουν κακή τροπή τα κρούσματα. Πόσω μάλλον όταν τα πρώτα δείγματα τα βλέπεις από νωρίς στο μήνα Δεκέμβριο. Επομένως, γιατί έπρεπε να φτάσουμε στα 21.657 για να κλείνουν νωρίτερα τα νυχτερινά κέντρα; Τα Χριστούγεννα ήταν αναμενόμενο να βγουν όλοι έξω, να γίνει το παλιό το ένδοξο το ποδοπάτημα, ειδικά όταν την προηγούμενη χρονιά υπήρχε lockdown.

Γιατί να μην έμπαινε, για λίγο, ένα στοπ στην βραδινή διασκέδαση από την αρχή του μήνα, και να καταφέρουμε να περιορίσουμε τη διασπορά, έτσι ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα; Δεν υπάρχουν χρήματα, θα πει κάποιος. Ενώ, το γεγονός ότι κλείνει από σήμερα και ποιος ξέρει μέχρι πότε, άρα το αναπόφευκτο, βοηθάει στην οικονομία; Είναι ακριβώς το ίδιο.

https://www.intronews.gr/pio-anexigito-metra-pou-anakoinothikan/opinion/

Τα λάθη των περισσοτέρων

Υπήρχε έντονη η αίσθηση εκεί έξω πως όλα πάνε κατ’ευχήν. Πώς ξεπεράσαμε τον κορωνοϊό! Πολλοί ήταν εκείνοι που έπαψαν να προσέχουν. Που πέταξαν τη μάσκα γρήγορα. Που προτιμούσαν να γίνουν σαρδέλα σε ένα μαγαζί γιατί είχαν πήξει με τόση καραντίνα.

Κι εδώ κολλάει η ατομική ευθύνη. Το λάθος της Πολιτείας είναι που δεν έκλεισε τη βραδινή διασκέδαση, ναι, έπρεπε όμως ο καθένας να σκεφτεί πως το να είσαι δίπλα στην ανάσα του άλλου, κάπου είναι ρίσκο. Όπως επίσης, το να έχεις τα συμπτώματα του κρυολογήματος, που από την αρχή φωνάζουν όλοι ότι είναι συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον, και να μην κάνεις έστω ένα τεστ για παν ενδεχόμενο κι αντ’αυτού να κυκλοφορείς σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Τα νυχτερινά κέντρα

Είναι πολλά εκείνα που τηρούν τα μέτρα. Ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού και ταυτότητα. Που όταν το άκουγες, έλεγες «μωρέ μπράβο;». Από τη μεριά τους, αυτό το ένα πράγμα έχουν να κάνουν όμως. Όταν, λοιπόν, κάποια άλλα δεν ζητάνε ούτε καν το πιστοποιητικό, βάζουν αβέρτα κόσμο έτσι και κάνουν το μαγαζί πήχτρα, μη βγαίνουν τώρα να παραπονεθούν που κλείνουν ξανά.

Είναι τέτοια η αναισθησία εκεί έξω, που ακόμα και δύο κλαμπ στο Γκάζι, είχαν κλείσει με λουκέτο για τη μη τήρηση μέτρων και παρόλα αυτά άνοιξαν κανονικά την επόμενη μέρα. Είναι λίγοι εκείνοι που αξίζει να παραπονεθούν γι’αυτή την κατάσταση εν ολίγοις.

Στην τελική, όμως, μη το ψάχνουμε, λίγο-πολύ, όλοι βάλαμε το χεράκι μας για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Ας ελπίσουμε το 2022 να είναι καλύτερο.