21 χρόνια είναι αυτά. 21 χρόνια που τον βλέπαμε στα μπλαουγκράνα. 21 χρόνια που είχε παιχταράδες να τον καθοδηγούν στην αρχή και παιχταράδες να τους καθοδηγεί αυτός μετά. Είχε και παιχτάκια που φαίνονταν παιχταράδες γύρω του. Τα δάκρυα μένουν στο παρελθόν και ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος θα έπρεπε να έχει πάρει την απόφαση αποχώρησης τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα για να έχει πιο σοβαρές πιθανότητες να πάρει ακόμα ένα Τσάμπιονς Λιγκ.
Όλα γίνονται άλλωστε γι΄αυτό, το μεγάλο τρόπαιο με τα αυτιά. Ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ τελευταία φορά το 2015. 7 σεζόν είναι πολλές για τον κορυφαίο όλων των εποχών. Έστω, έναν από τους δύο κορυφαίους. Το χειρότερο απ΄όλα είναι πως τα τελευταία 3 χρόνια ο Μέσι είχε πάψει πια να φαίνεται ο κορυφαίος όλων. Για τα δεδομένα που μας είχε συνηθίσει, ήταν πια γήινος. Από το 2018 και μετά υπήρξαν ποδοσφαιριστές με απείρως καλύτερες σεζόν από τον ίδιο. Ποδοσφαιριστές που δε σκόραραν κατά ριπάς απέναντι στις Χετάφε του ισπανικού πρωταθλήματος, αλλά μάτωναν τα δίχτυα και στα νοκ-άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ.
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ο Μέσι από το 2019 και μετά, δεν είναι ο Θεός. Αυτό δε σημαίνει πως φταίει εκείνος. Δεν ξέρω πόσοι θα άντεχαν να προσφέρουν επιτυχίες σε έναν πρόεδρο που πολεμάει την ομάδα. Ίσως μόνο ο Κριστιάνο που είναι πιο…κωλοπετσωμένος και εγωιστής. Ο Μέσι όμως που δέθηκε με την ομάδα και ήθελε να τα ζήσει όλα μόνο με τη Μπαρτσελόνα, δεν είναι τόσο σκληρός χαρακτήρας.
Και τώρα το Παρίσι. Τώρα, η Παρί Σεν Ζερμέν. Εκεί όπου θα βρει Ντοναρούμα στο τέρμα, Μαρκίνιος και Σέρχιο Ράμος στην άμυνα, Βεράτι και Βαϊνάλντουμ στο κέντρο, Εμπαπέ και Νεϊμάρ μαζί του στην επίθεση. Κοινώς, θα βρει μια ομάδα με έναν παικταρά σε κάθε θέση σχεδόν. Και μια ομάδα με τον Ποτσετίνο προπονητή. Μια ομάδα αμοντάριστη που μπορεί τον Μάρτιο να σπέρνει πανικό. Μια ομάδα όμως που μοιάζει να σκοτώνει τους ικανούς. Είδαμε πέρσι τι έκαναν ο Έμερι και ο Τούχελ, δηλαδή οι δύο τελευταίοι της προπονητές. Πήραν Europa και Τσάμπιονς Λιγκ. Και πριν την Παρί, πάλι ήταν εντυπωσιακοί. Κάπως έτσι μοιάζει να πηγαίνει και για τον Ποτσετίνο.
Αποκλείστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη Σίτι, έχασε το πρωτάθλημα από τη Λιλ, έχασε και το Σούπερ Καπ. Ψάχνεται κι αυτός.
Τι πάει να κάνει ο Λιονέλ Μέσι στο Παρίσι λοιπόν;
Πάει να πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ. Πώς; Η φετινή χρονιά δεν προμηνύεται για κάτι τέτοιο από την Παρί. Το καλό είναι πως δεν προμηνύεται και για καμία άλλη ομάδα. Ούτε η Σιτί μπορείς να πεις πως έχει δυναμώσει τρελά, η Τσέλσι ανεβαίνει με τον Λουκάκου, η Γιουβέντους είναι μια από τα ίδια, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ έχουν μείνει πολύ πίσω, η Μπάγερν επίσης δεν έχει αλλάξει από πέρσι. Ίσως μόνο η Γιουνάιτεντ μπορεί να ξαφνιάσει και να βγει μπροστά.
Στο παρελθόν οι υπερομάδες με σούπερ τριάδα στην επίθεση, όταν ξεκίνησαν δεν ήταν υπερομάδες. Ο Νεϊμάρ και ο Σουάρες δηλαδή του 2015, δεν ήταν αυτό που είναι παικτικά και ως προσωπικότητες ο Νεϊμάρ και ο Εμπαπέ σήμερα. Ο Μπενζεμά και ο Μπέιλ δεν ήταν το 2014 αυτό που είναι σήμερα οι δύο της Παρί που θα πλαισιώσει ο Μέσι. Σε κάθε εντυπωσιακή τριάδα υπήρχε ένα λαμπερό διαμάντι: ο Μέσι ή ο Κριστιάνο.
Τώρα, ο Βραζιλιάνος και ο Γάλλος θεωρούν εαυτούς ίδιου διαμετρήματος με τον Λιονέλ Μέσι, έχουν την ίδια στόφα και βεντετισμό και η φιλία του Νεϊμάρ με τον Μέσι ίσως θέσει τον Κιλιάν στο περιθώριο.
Είναι εκρηκτικό το μείγμα στην Παρί, ιδίως από τη στιγμή που υπάρχει και ο Σέρχιο Ράμος, με τον οποίο δεν είναι και φιλικές οι σχέσεις των Μέσι-Νεϊμάρ.
Αν θέλουμε να ρίξουμε λίγο αλάτι στην πληγή, θα τολμήσω μια πρόβλεψη. Ο Μέσι δεν θα βρει αυτό που αναζητά στο Παρίσι. Τουλάχιστον όχι στα 2 χρόνια του συμβολαίου του και όχι με τον ρόλο που θα θέλει πάντα να έχει. Είναι πια 34 ετών, είναι ο κορυφαίος των κορυφαίων, άφησε το σημάδι του για 14 χρόνια. Θα αντέξει να βλέπει τον καθρέφτη του να ραγίζει;