Ράνια Τζίμα και Σία Κοσιώνη έδειξαν στα εκλογικά πάνελ το βράδυ των εκλογών ότι δεν επιθυμούν να ακούσουν τους πολιτικούς που τόσες φορές έχουν φιλοξενήσει στις εκπομπές τους, αλλά ούτε και γνωστούς δημοσιογράφους που προεκλογικά είχαν αμολύσει τις κλείστρες τους να τους καπαρώσουν για το δικό τους πάνελ. Ήθελαν να κάνουν μια επίδειξη ισχύος. Και το πέτυχαν.
Αυτές οι εκλογές δεν ήταν σπάνιες μόνο από το αποτέλεσμα και τα ποσοστά των κομμάτων. Ούτε από το ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν αυτή την συντριβή που ήρθε για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ήταν σπάνιες, ίσως και πρωτοφανείς, γιατί είδαμε σε δύο κανάλια να υπάρχουν καλεσμένοι, αλλά να παλεύουν μετά δυσκολίας να ολοκληρώσουν μια πρόταση πριν τους διακόψει η κεντρική παρουσίαση για να δώσει τον λόγο κάπου αλλού. Ράνια Τζίμα και Σία Κοσιώνη λειτούργησαν ωσάν Μαρίες Αντουανέτες και μόνο που δε φώναξαν «l’ etat c’ est moi» στη διάρκεια της ανάλυσης των exit polls και μετά του αποτελέσματος.
Καθίσαμε να δούμε αυτά τα δύο κανάλια, όχι γιατί οι κεντρικές παρουσιάστριες ήταν γυναίκες, αλλά έτυχε έτσι στο μοίρασμα και γιατί θεωρούμε ότι έχουν δημοσιογραφικά καλύτερες ομάδες και γιατί και η ποιότητα της εικόνας τους είναι καλύτερη σε σχέση με ΑΝΤ1-ALPHA-STAR. Ιδίως του ΣΚΑΪ.
Η μεν Ράνια Τζίμα στο MEGA και η δε Σία Κοσιώνη στον ΣΚΑΪ, δεν επέτρεψαν στην πλειοψηφία των καλεσμένων τους να αρθρώσουν κουβέντα και σε κάποιες περιπτώσεις έδειχναν μια ξεκάθαρη προτίμηση προς τους καλεσμένους που ανέβαζαν την ένταση και επιδίδονταν σε ρεσιτάλ καταγγελτικών κλισέ, μην επιτρέποντας στους πράους να βγάλουν κιχ.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο πάνελ του ΣΚΑΪ, υπήρξαν, ειδικά μέχρι και λίγο μετά τα πρώτα exit polls, παριστάμενοι που δεν είχαν πει ούτε πρόταση, δεν τους είχε δοθεί ο λόγος για έστω μισό λεπτό και η συμμετοχή τους αναλωνόταν σε «κλεμμένες» τοποθετήσεις, καθώς παρενέβαιναν μπας και καταφέρουν να μιλήσουν. Σε άλλες περιπτώσεις, ακούγονταν ψίθυροι πίσω από τον βασικό ομιλητή.
Μάλιστα, στο πάνελ του ΣΚΑΪ μίλησε ελάχιστα ακόμα και ο Αλέξης Παπαχελάς, ενώ είχαν το ελεύθερο να πετάγονται και να διακόπτουν κατά το δοκούν ο δημοσκόπος κ. Δρυμιώτης, ο πολιτικός αναλυτής Λευτέρης Κουσούλης, ο Γιώργος Αράπογλου από την Pulse (αυτός λογικό ήταν να παρεμβαίνει ανά πάσα στίγμη) και ο αναλυτής Θανάσης Διαμαντόπουλος. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, αυτές οι παρεμβάσεις ήταν βαρετές και τετριμμένες, ειδικά προϊούσης της βραδιάς.
Μέχρι να βγουν τα exit polls, όλα έβαιναν καλώς. Είχε βρει χρόνο να τοποθετηθεί μέχρι και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος που ήταν στο πάνελ του ΣΚΑΪ και μας έλεγε για την κρίση στην εστίαση – πολύ σχετική τοποθέτηση με τις εκλογές by the way, ίσως έπρεπε να μας μιλήσει και κανένα μοντέλο του GNTM για την κρίση στις πασαρέλες.
Τάσεις ρεβανσισμού για το debate από Τζίμα-Κοσιώνη
Άπαξ και βγήκαν τα exit polls, όποιος είχε μάθει να μιλάει γρήγορα και να έχει κλειστά αυτιά, κέρδιζε λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω. Όποιος δεν είχε προετοιμάσει από πριν τι θα πει, να το έχει προβάρει στο κεφάλι του, στις πρώτες 5-10 λέξεις, έβλεπε την κλεψύδρα να μετράει αντίστροφα και έχανε τον ειρμό του, καθώς γύρω του οι υπόλοιποι που είχαν λάβει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια, περίμεναν για τη στιγμή που θα λυγίσει λίγο η γλώσσα και να του πάρουν τον λόγο.
Πολλοί από τους καλεσμένους, είτε πολιτικοί είτε δημοσιογράφοι, αισθάνθηκαν να κάνουν τις γλάστρες, σαν κάποιους στα lifestyle πάνελ που είναι εκεί μόνο για να χαμογελάνε. Κι αφού είχαν καταλάβει ότι η παρουσία τους στο ένα κανάλι θα είχε διακοσμητικό και δημοσιοσχετίστικο χαρακτήρα, έπαιρναν των ομματιών τους και πήγαιναν να κάνουν τις γλάστρες σε άλλο πλατό.
Κάποια στιγμή κάποιοι αναγκάστηκαν να θυμηθούν τα χρόνια του σχολείου και να σηκώσουν το χέρι ελπίζοντας πως θα τους δει η Σία Κοσιώνη. Όσοι έμπαιναν στο οπτικό της πεδίο, εκστόμιζαν μια πρόταση και αμέσως ερχόταν κάποια διακοπή στα 30-40 δευτερόλεπτα με την παρουσιάστρια να πηγαίνει σε άλλον καλεσμένο.
Πολλές φορές Τζίμα-Κοσιώνη έπαιρναν αφορμή από μια λέξη-κλειδί που έλεγε ένας καλεσμένος (βλ. τοξικότητα, δημοσκοπήσεις) και κόβοντας τον, έκαναν τη δική τους ερώτηση σαν να είχε προκύψει από δική τους σκέψη-έμπνευση. Και σε όλες τις περιπτώσεις δεν έλειπε αυτό το ύφος της αυτο-απόλαυσης.
Αυτοί που κατάφεραν να μιλήσουν περισσότερο, ήταν ο κ. Πρωτούλης από το ΚΚΕ γιατί πρότεινε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, άρα είχε δώσει κάτι βαρβάτο τηλεοπτικά, και ο κ. Σπυρόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, επειδή φώναζε και δεν ήταν εύκολο να τον διακόψεις. Ήταν πάντως η πρώτη φορά που είδαμε τον κ. Τζανακόπουλο τόσο σιωπηλό.
Τα ίδια και πιο έντονα συνέβησαν και στο MEGA, με τη Ράνια Τζίμα να βρίσκεται ούτως ή άλλως το τελευταίο τρίμηνο καβάλα στ’ άλογο και να έχει καταλάβει πως το κοινό (το αριστερόστροφο) επευφημεί τις φορές που στήνει στον τοίχο τον Γιάννη Πρετεντέρη, τον οποίο αυτή η κατηγορία θεωρεί «συστημικό».
Ο Πρετεντέρης έσωσε τα προσχήματα
Από τότε με τα Τέμπη, με τον μορφασμό και την φράση της, μέχρι τα επόμενα περιστατικά, η Ράνια Τζίμα δεν έχει αφήσει σε χλωρό κλαρί τον δημοσιογράφο. Το βράδυ της Κυριακής, με τον ίδιο αέρα, δεν άφηνε πολλά περιθώρια και στους καλεσμένους. Κι έχοντας επικοινωνήσει με αρκετούς από αυτούς, είτε από το πάνελ του ΣΚΑΪ, είτε του MEGA, γνωρίζουμε πως υπήρξε ενόχληση για τον τρόπο που τους διαχειρίστηκαν.
Στο MEGA παρενέβη κάποια στιγμή ο Πρετεντέρης – πάλι καλά που είχε έναν λόγο σε αυτό – για να μοιράσει λίγο την πίτα του τηλεοπτικού χρόνου, καθότι η Ράνια Τζίμα δεν έδειχνε διάθεση να επιτρέπει ούτε το ελάχιστο. Ο Πρετεντέρης έσωσε την παρτίδα και γι’ αυτό το MEGA βγήκε πρώτο στην τηλεθέαση.
Σία Κοσιώνη και Ράνια Τζίμα είναι δύο δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο debate και εξέφρασαν ανοιχτά την ενόχλησή τους με τις συνθήκες που διεξήχθη. Φαίνεται να ενοχλήθηκαν τόσο πολύ από τους περιορισμούς που τους έβαλε η διακομματική, ώστε όταν ήρθε η στιγμή να παίξουν στο δικό τους γήπεδο, πήραν την εκδίκησή τους.