Περιεχόμενα
Το βαρύ επώνυμο, αν το έχεις, μπορεί να αποδειχτεί ευχή ή κατάρα, ανάλογα με το πώς θα κινηθείς. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ενός παιδιού με βαρύ επώνυμο που κατάφερε να διακριθεί στον ίδιο στίβο με τον γονιό και, αν όχι να τον ξεπεράσει, να κάνει την κοινωνία να το αποδεχτεί ως κάτι αυτόφωτο. Μία από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις είναι η Φώφη Γεννηματά, η οποία έφυγε σαν σήμερα (25 Οκτωβρίου) από τη ζωή πριν δύο χρόνια. Κατάφερε με την αξία της να μην περάσει στην ιστορία της Ελλάδας σαν «η κόρη του Γιώργου», αλλά «η Φώφη».
Κόρη του Γιώργου Γεννηματά, από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και εμβληματικού υπουργού στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου (επί υπουργίας του θεμελιώθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας), ακολούθησε τα βήματα της οικογένειας. Μετά τις σπουδές της σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα πολιτικών επιστημών. Πριν καν πάρει το πτυχίο της, σε ηλικία 22 ετών, διορίστηκε στην Εθνική Τράπεζα. Την χρονιά εκείνη (1987) έκανε και τον πρώτο της γάμο με τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Ντέκα, με τον οποίο απέκτησαν ένα παιδί.
Οργανωμένη στο ΠΑΣΟΚ από τα εφηβικά της χρόνια, η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική αρκετά χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα της Γιώργου από καρκίνο. Το 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτίνα στην Α’ Αθηνών και παρέμεινε στο αξίωμα μέχρι το 2002, που ανέλαβε υπερνομάρχης. Ήταν υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στην υπερνομαρχία Αττικής και έδωσε μια μεγάλη μάχη με τον τότε υποψήφιο της ΝΔ Γιάννη Τζαννετάκο, στην οποία πρώτη φορά εκτέθηκε σε μεγαλύτερο κοινό και βίωσε τοξικές επιθέσεις για το όνομά της και για το γεγονός ότι ήταν γυναίκα και διεκδικούσε θέση ευθύνης. Στην Ελλάδα του 2002 ακόμα ήταν δύσκολα πράγματα αυτά. Μόλις την επόμενη ημέρα της εκλογής της κατέθεσε αίτηση διαζυγίου. Το 2003 η Φώφη Γεννηματά έκανε το δεύτερο γάμο της με τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη.
Φώφη Γεννηματά: Υπουργός σε τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις
Συμπλήρωσε την τετραετία της στην υπερνομαρχία (2003-2007) και δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα, αποφασισμένη να κατεβεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τα σχέδιά της χάλασαν, αλλά μόνο προσωρινά. Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, αλλά αντιμετώπισε την περιπέτειά της με θάρρος και αξιοπρέπεια αξιοθαύμαστη. Το σημαντικό είναι ότι δεν προσπάθησε ούτε να συγκινήσει τους ψηφοφόρους, ούτε να εκμεταλλευθεί την κατάστασή της για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, όπως θα έκαναν άλλοι.
Από το 2009 ως το 2015, σε αλλεπάλληλες κυβερνήσεις (Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου και Αντώνη Σαμαρά) η Φώφη Γεννηματά ανέλαβε υπουργικά πόστα. Ανέλαβε θέση υφυπουργού στο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010), αναπληρώτριας Υπουργού στο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (2010-2011), αναπληρώτριας Υπουργού Εσωτερικών (2011-2012) και αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας (2013-2015).
Το 2015, μετά ήττα και εκλογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος και επικράτησε του Ευάγγελου Βενιζέλου με 51,7% στον δεύτερο γύρο. Εκείνη τη χρονιά συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα και από την Εθνική Τράπεζα (σε ηλικία 51 ετών), κάτι που προκάλεσε πικρόχολα σχόλια εναντίον της.
Η διεύρυνση και επιβίωση του ΠΑΣΟΚ
Αποφασισμένη όχι μόνο να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ στη ζωή, αλλά να το διευρύνει και να το καταστήσει τρίτο πόλο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, η Φώφη Γεννηματά πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το 2017 επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο στη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, στο οποίο συμμετείχε και το Ποτάμι. Το ΚΙΝΑΛ δέχτηκε εξαρχής σφοδρή κριτική ακόμα και για την ονομασία του, αλλά οι πολιτικές παρεμβάσεις της Γεννηματά και οι αποστάσεις που κρατούσε από τα δύο κόμματα εξουσίας έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός αυτόνομου σώματος ψηφοφόρων και υποστηρικτών αυτής της τάσης, το οποίο στην ουσία έδωσε και το σύνθημα της αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ.
Όλα τα χρόνια της περιπέτειάς της παρακολουθούσε την εξέλιξη της αρρώστιας χωρίς τυμπανοκρουσίες. Από το καλοκαίρι του 2021 είχαν γίνει γνωστές κάποιες πληροφορίες περί επιδείνωσης της υγείας της. Στις 12 Οκτωβρίου 2021 εισήχθη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με υποτροπή της βασικής νόσου. Την ίδια ημέρα ανακοίνωσε και την απόσυρσή της από την εκ νέου διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, για λόγους υγείας. Άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της 25ης Οκτωβρίου 2021. Όλος ο πολιτικός κόσμος είχε μόνο καλά λόγια να πει γι’ αυτήν, κάτι που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν συμβαίνει συχνά. Η Βουλή ανέστειλε για μία εβδομάδα τις εργασίες της σε ένδειξη πένθους.
Ένα χρόνο μετά το θάνατό της το υπουργείο υγείας ξεκίνησε το πρόγραμμα για τον προσυμππωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, το οποίο φέρει το όνομά της «Φώφη Γεννηματά». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ και μόνο τον πρώτο χρόνο διενεργήθηκαν πάνω από 40.000 μαστογραφίες.