Ο φόβος της 28χρονης Nilofar Bayat, αρχηγού της γυναικείας παραολυμπιακής ομάδας μπάσκετ του Αφγανιστάν, για τη ζωή της και του συζύγου της, ήταν αυτός που ώθησε την κυβέρνηση της Ισπανίας να δράσει άμεσα. Εγκατέλειψε τη χώρα της, την Παρασκευή από την Καμπούλ, με πτήση που διοργάνωσε και διαχειρίστηκε η Ισπανία.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, επιβεβαίωσε την είδηση ​​σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Cadena Ser. Η εκκένωση είναι η απάντηση της Ισπανίας στις εκκλήσεις που έκανε η Bayat τις τελευταίες ημέρες στα κοινωνικά μέσα μέσω ενός φίλου, του Ισπανού δημοσιογράφου, Αντόνιο Παμπλιέγκα.

Οι εκκλήσεις επαναλήφθηκαν από πολλά άτομα και τελικά έφτασαν στις αρχές που είναι υπεύθυνες για εκκενώσεις από το Αφγανιστάν. Το ισπανικό στρατιωτικό αεροπλάνο στο οποίο επιβιβάστηκε η Bayat από την Καμπούλ μαζί με 109 άλλους συμπολίτες της, πέρασε από ενδιάμεση στάση στο Ντουμπάι, για να φτάσει στη Μαδρίτη και από εκεί στο Μπιλμπάο, αυτή την Παρασκευή το απόγευμα με το δεύτερο αεροσκάφος των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τουλάχιστον δύο ισπανικοί σύλλογοι μπάσκετ έχουν ήδη προσφερθεί να υποδεχτούν την αθλήτρια κατά την άφιξή της και να την συμπεριλάβουν στις ομάδες τους, όπως ανέφεραν ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

https://www.intronews.gr/3463-2-afghanistan-2-athlites-paraolimpiakoi-agones-taliban

Ο τραυματισμός από βλήμα πυραύλου

Η παίκτρια υπέστη τραυματισμό του νωτιαίου μυελού από πύραυλο όταν ήταν δύο ετών, το 1992. Το ίδιο βλήμα που σκότωσε τον αδελφό της και τραυμάτισε τον πατέρα της. Έζησε τον πόλεμο από μικρή και από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ, προσπάθησε με κάθε τρόπο να διαφύγει από τη χώρα. Η παίκτρια κλείστηκε στο σπίτι για τρεις ημέρες επειδή οι προσπάθειές της να πάει στη δουλειά απέτυχαν μετά την άφιξη των Ταλιμπάν. Φοβόταν ότι με τους νέους κανόνες που θα επιβληθούν, δεν θα μπορούσε ούτε να κάνει αυτό που αγαπά, να παίζει δηλαδή μπάσκετ, καθώς μεταξύ άλλων απαγορεύουν στις γυναίκες να αθλούνται.

«Άλλαξαν τη ζωή μου, όπως και πολλών ανθρώπων. Είμαι δείγμα του πόσο επικίνδυνοι είναι. Είναι αδύνατο να με αφήσουν να ζήσω, έπρεπε μόνο να ζητήσω βοήθεια. Λένε ότι έχουν αλλάξει, αλλά δεν τους πιστεύω. Δεν συγχωρούν ποτέ, ούτε δέχονται μια γυναίκα σαν εμένα», είπε στο Newtral.es ώρες πριν αποκτήσει πρόσβαση στο αεροδρόμιο για να ταξιδέψει στην Ισπανία.

Είναι, επίσης, φοιτήτρια νομικής και, μέχρι την προηγούμενη ημέρα της άφιξης των Ταλιμπάν, ήταν συνεργάτης της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο Αφγανιστάν. Μαζί με την ομάδα μπάσκετ, προσπαθούσε να προκριθεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αν και δεν τα κατάφεραν τελικά.

Η Nilofar Bayat δεν είχε πάει ποτέ στην Ισπανία, στην οποία χρωστάει πλέον τη ζωή της, όπως ανέφερε. Ένα νέο μέλλον την περιμένει, καθώς το μπάσκετ είναι για εκείνη μέρος της καθημερινότητάς της. Ο σύλλογος BSR του Bidaideak Bilbao ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να ενσωματώσει την Bayat. Ο πρόεδρος του βασκικού συλλόγου Χοσέ Μαρία Αλόνσο, έστειλε το αίτημά του στη Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο και στην Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης της Ισπανίας, έτσι ώστε η αρχηγός της ομάδας του Αφγανιστάν να κατοικήσει στο Μπιλμπάο και να παίξει στο Bidaideak BSR την επόμενη σεζόν.