Ο 50 Cent είναι ένας από τους πιο γνωστούς ράπερ της περασμένης δεκαετίας με πολλά από τα hit του να συνεχίζουν να παίζουν μέχρι και σήμερα. Από drug dealer μετατράπηκε σε φιγούρα της gangsta rap μουσικής, αφού υπέγραψε συμβόλαιο με την Columbia Records το 2000. Λίγοι θα θυμούνται την ιστορία του Curtis James Jackson, όπως ονομάζεται κανονικά, και το επεισοδιακό ξεκίνημά του.

Πριν κάνει το ντεμπούτο του, πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι της γιαγιάς του. Τα τραύματα στο πρόσωπό του, επέφεραν προβλήματα στη γλώσσα και βραχνή φωνή. Τελικά βγήκε από το νοσοκομείο δύο εβδομάδες μετά την επίθεση, με έναν ξεκάθαρο σκοπό στο μυαλό του. Να γίνει το νούμερο ένα και να μεταμορφωθεί σε μια μακιαβελική περσόνα. Πράγμα που έκανε. Μπήκε για τα καλά «στο παιχνίδι», άλλαξε την εμφάνισή του και έγινε αυτός που όλοι πλέον γνωρίζουμε.

Το ξεκίνημα δεν ήταν διόλου εύκολο. Οι προοπτικές καριέρας του βυθίστηκαν μετά την επίθεση, καθώς η Columbia έσπασε το συμβόλαιο μαζί του. Κι άλλες δισκογραφικές τον έβαλαν στο περιθώριο, μη θέλοντας να μπλέξουν με έναν καλλιτέχνη του οποίου οι στίχοι ήταν τόσο αληθινοί. Απτόητος, ο Jackson, ένας παραγωγικός συγγραφέας και παραγωγός, έδωσε τα κομμάτια του, εγκαινιάζοντας την εποχή του mixtape που αναστάτωσε τη δισκογραφική βιομηχανία.

Αυτά τράβηξαν την προσοχή του Eminem, ο οποίος του σύστησε τον Dr Dre, ο οποίος γρήγορα τον έβαλε στην Interscope. Το 2003, ο 50 Cent έκανε το εμπορικό του ντεμπούτο με το Get Rich or Die Tryin’, με το single In Da Club, να σπάει το ρεκόρ του Billboard για το τραγούδι με τις περισσότερες ακροάσεις μέσα σε μια εβδομάδα. Στην συνέχεια του ανοίχτηκαν οι πόρτες και ακολούθησαν πολλές συνεργασίες με καθιερωμένους καλλιτέχνες.

Συγκεκριμένα, είχε 14 υποψηφιότητες για Grammy και μια νίκη το 2010 και περισσότερη εμπορική ευημερία με τους G-Unit. Φαινόταν σαν να κυριαρχούσε στο ραδιόφωνο για μια δεκαετία, μέχρι το peak του Kanye, ο οποίος έχει μια αντίστοιχη ιστορία. Επίσης, ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, στο οποίο έσπασε το σαγόνι του, στάθηκε εμπόδιο στην καριέρα του. Κάθε εμπόδιο για καλό λένε.

Αυτό φάνηκε να επισπεύδει την στροφή στην καριέρα του από ράπερ σε μεγιστάνα των επιχειρήσεων. Δημοσίευσε ένα βιβλίο με τον συγγραφέα των «The 48 Laws of Power», Robert Greene, με τίτλο The 50th Law. Ήταν πρώτος επενδυτής στη Vitaminwater, κάτι που του επέφερε πολλά κέρδη, αλλά το 2015 κήρυξε πτώχευση.

Η τεράστια στροφή καριέρας του 50 Cent

Στην συνέχεια, καταπιάστηκε με την παραγωγή ταινιών, στις οποίες ήταν μέλος του καστ πολλές φορές. Η τηλεόραση έμοιαζε με το τελευταίο μέρος που θα κατέληγε, αλλά φαίνεται να έχει ενσωματωθεί πλήρως. Τα αστυνομικά δράματα φαίνονταν καλύτερα στη μεγάλη οθόνη, όπως και τα «hood films». Το New Jack Το City (με πρωταγωνιστές τον Wesley Snipes και τον Ice-T) και το Belly (με τον Nas και τον DMX) πέτυχαν ένα σπάνιο cult status.

Το μεγάλο μπαμ έγινε όταν συνεργάστηκε με τη συγγραφέα του The Good Wife, Courtney A Kemp. Η ιστορία είχε να κάνει με έναν τύπο που είχε παγιδευτεί ανάμεσα σε δύο κόσμους. Δόθηκε το πράσινο φως από το Starz το 2014 και έγινε τεράστια επιτυχία κατευθείαν. Έγιναν μαζικές συνδρομές για να παρακολουθήσουν τα κατορθώματα του James St Patrick (Omari Hardwick), AKA Ghost, ενός βασιλιά των ναρκωτικών της Νέας Υόρκης που πιάστηκε σε ένα ρομαντικά περίπλοκο παιχνίδι με την αγαπημένη του από το γυμνάσιο, βοηθού δικηγόρου των ΗΠΑ.

Μέχρι την τρίτη σεζόν της, η σειρά ήταν η δεύτερη σε τηλεθέαση στην τηλεόραση, πίσω μόνο από το Game of Thrones. Εντυπωσιακό είναι ότι αυτό επιτεύχθηκε χωρίς να γίνει ιδιαίτερο promotion ή να δοθεί τόση αναγνώριση στους ηθοποιούς και τους συγγραφείς της σειράς.

Ακολούθησαν πέντε ακόμη σεζόν και γεννήθηκαν άλλες τέσσερις spin-off σειρές. Το Power Book II: Ghost, το Power Book III: Raising Kanan ένα prequel της δεκαετίας του ’90 που απεικονίζει τα πρώτα χρόνια του χαρακτήρα του Jackson, το Power Book IV: Force που κυκλοφόρησε πρόσφατα, και το επερχόμενο Power Book V: Influence.

Ο 50 Cent έχει κερδίσει το κοινό της τηλεόρασης, ενώ διατηρεί μια ξεχωριστή παρουσία πίσω από την κάμερα, κυρίως ως μουσικός επόπτης και ερμηνευτής στα soundtrack του franchise. Το spin-off του Power παίρνει τον David Simon και εκτείνεται σε ένα σύμπαν που μοιάζει με αυτό της Marvel.

Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη αποτυχία που είχε στην τηλεόραση ήταν η ακύρωση της σειράς του στο ABC For Life (για έναν φυλακισμένο άνδρα που γίνεται δικηγόρος πίσω από τα κάγκελα της φυλακής), και μάλιστα αποτελείται από δύο σεζόν.

Εν τω μεταξύ, ο 50 Cent αναδείχθηκε ως υπερπαραγωγός θυμίζοντας πολύ τον Dick Wolf, δημιουργός του Νόμου & Τάξης, και η Starz έκανε επίσημη τη σχέση τους μαζί του το 2018 με μια τετραετή συμφωνία 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκτός από τα δύο νέα βιβλία Power, η Starz ανανέωσε επίσης το BMF (Black Mafia Family), το αστυνομικό δράμα του 50 Cent, για δεύτερη σεζόν, και έδωσε το πράσινο φως μια άλλη σειρά, το Queen Nzinga, που παρομοιάζεται με τους «300». Παράλληλα δύο άλλες σειρές αναπτύσσει, η μία για τη κόντρα του με τον Game και η άλλη για την υπόθεση δολοφονίας του Snoop Dogg το 1993 (αθωώθηκε). Στις 31 Μαρτίου 2017, η Interscope Records κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ του 50 Cent, ένα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες επιτυχίες με τίτλο Best Of.