Μέχρι τον Μάιο που μας πέρασε, η Έλενα Τσαγκρινού ήταν ένα κορίτσι της ελληνικής μουσικής σκηνής που διεκδικούσε μεγαλύτερα όνειρα. Μετά την παρουσία της στη Eurovision, έστω και με αυτή την κατάφωρα άδικη τελική κατάταξη, το στάτους της άλλαξε. Είναι μια από τις καλύτερες pop τραγουδίστριες της χώρας. Κι αυτό καταθέτει πάνω στη σκηνή, στα σόου της. Έχοντας χτίσει αυτά τα χρόνια μια περσόνα, η Έλενα Τσαγκρινού εξηγεί στο 2ο τεύχος του περιοδικού Nitro πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκεται σε αυτή την Catwoman που μετατρέπεται πάνω στο stage.

Για την Έλενα Τσαγκρινού όμως η pop δεν ήταν η πρώτη της αγάπη. Από μικρή άκουγε αρκετά ρεμπέτικα και το ξεκίνημα της ήταν σε κουτούκια και ταβέρνες να τραγουδάει αυτό το είδος. Οι Otherview της ξεκλείδωσαν αυτόν τον pop χείμαρρο, που την έφερε μέχρι και σε billboard του Spotify στην Times Square.

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε η Έλενα Τσαγκρινού:

– Στη σκηνή έχεις χτίσει μια περσόνα. Αυτό που δείχνεις ως καλλιτέχνιδα, πόσο απέχει από την Έλενα;

Έλενα Τσαγκρινού: Πλέον, όχι τόσο πολύ! Αν και πρόκειται για δύο διαφορετικές περσόνες, συνυπάρχουν και κατανοούν η μια την άλλη. Η προσωπικότητά μου δεν αλλάζει, ο επί σκηνής χαρακτήρας μου αλλάζει. Αυτό που βλέπει κάποιος στη σκηνή από εμένα είναι μια εκδήλωση του πάθους μου για τη μουσική.

– Τα ριάλιτι, ακόμα και της μορφής του Dancing, λειτουργούν στη σημερινή εποχή με ακραίους τηλεοπτικούς όρους. Είσαι εξοικειωμένη ή προετοιμασμένη να τους αντιμετωπίσεις, με την έννοια ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη σκληράδα στην κριτική;

Ε.ΤΣ: Για χρόνια απέφευγα την κριτική και αρνούμουν να ασχοληθώ με αρνητικά σχόλια στα social media και στο Youtube. Ακόμα και στην περίοδο της Eurovision που είχα μπει στο στόχαστρο θρησκευτικών οργανώσεων λόγω του τραγουδιού, δεν άνοιγα καν τα μηνύματα που μου έστελναν στα social, αλλα τα έσβηνα και πήγαινα παρακάτω. Ωστόσο, η κριτική, ακόμα και η αρνητική, είναι καλοδεχούμενη αρκεί να είναι καλοπροαίρετη.

– Μου βγάζεις μια γλυκύτητα και μια ευγένεια που δεν είναι παράδοξο να μεταφραστεί από τα μέσα ως «ανοίξαμε και σας περιμένουμε να μας κατασπαράξετε την προσωπική ζωή». Πώς προστατεύει ένα κορίτσι χαμηλών τόνων και προσηνές την ιδιωτικότητα του που για χ, ψ λόγους έχει προβολή;

Ε.ΤΣ: Θα σου πω κάτι. Νιώθω χαρούμενη που είμαι το ίδιο άτομο που ήμουν στα 18 μου. Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς εμένα, με αγαπούν οι άνθρωποι μου και τους αγαπώ περισσότερο. Δεν έχουν πάρει τα μυαλά μου αέρα.

Αντιλαμβάνομαι τα πράγματα όπως θέλω να τα αντιληφθώ, δηλαδή με θετικό τρόπο. Μπορώ να σου πω ότι προοδεύω μαζί με τους ανθρώπους μου και περνάμε καλά. Τι καλύτερο από το να γυρνάς σπίτι και να σκέφτεσαι ότι δεν σπατάλησες το χρόνο σου και πέρασες όντως καλά με κάποιον ή κάποιους;

Όντως μπορεί να δείξεις μαλθακός ή ευκολόπιστος, αλλά κι ένας άνθρωπος ευγενικός, μπορεί να έχει την ευφυία να κάνει δύο βήματα πίσω και να απομακρύνει τους ανθρώπους που θέλουν να εισβάλλουν στην προσωπική του ζωή.

https://www.intronews.gr/7845-2-konstantinos-argiros-nitro-periodiko-flert

«Κάποιες φορές λέω μέσα μου “Έλενα πρέπει να ωριμάσει η φωνή σου”»

– Ένιωσες πίεση από τα μέσα προς την προσωπική σου ζωή;

Ε.ΤΣ: Ναι, αρκετές φορές. Δεν κρύβω κάτι, αλλά και δεν προτάσσω κάτι. Έχω στόχο, θέλω να προωθήσω τη μουσική μου και όταν αντιλαμβάνονται τα social media και οι δημοσιογράφοι πως δεν χρειάζεται να πούμε στον κόσμο κάτι πέρα από τη δουλειά μου, είναι όμορφο για μένα. Δεν νιώθω σελέμπριτι. Νιώθω πιο αντικειμενική τη θέση μου σε αυτό που κάνω, ως τραγουδίστρια.

– Παρά τα 8-9 χρόνια σου στον χώρο, δεν έχεις αφήσει πίσω του το κορίτσι που ήσουν όταν ξεκίνησες. Είσαι ακόμα κορίτσι.

Ε.ΤΣ: Καμιά φορά λέω στον εαυτό μου «Έλενα, η φωνή σου πρέπει να ωριμάσει, η φωνή σου πρέπει να είναι πιο κοντά στην ηλικία σου». Εγώ θέλω να περνάω καλά, να χαμογελάω και αυτό μου βγαίνει με διάφορους τρόπους και φαίνεται πως παραμένω όντως ένα κορίτσι.

Στα 18 μου και στην εφηβεία μου βέβαια δεν ήμουν έτσι. Θυμάμαι να βάφομαι από μικρή, να θέλω να κάνω τη μεγαλύτερη και τελικά έφτασα στα 26 προς 27 μου και νιώθω ότι είμαι ακριβώς όπως θα ήθελα να νιώθω μέσα μου.

– Τι μουσικά ακούσματα είχες μικρή;

Ε.ΤΣ: Disco κυρίως, γιατί οι γονείς μου έκαναν πολύ συχνά πάρτι. Μεγάλωσα με Γουίτνι Χιούστον, Τόνι Μπράξτον, Μάικλ Τζάκσον…Μετά πήγα σε μουσικό σχολείο και έμαθα την ελληνική μουσική, με την παραδοσιακή της μορφή. Εκεί ασχολήθηκα με το ρεμπέτικο και το ερωτεύτηκα. Οπότε έχουμε disco, dance και παραδοσιακή μουσική. Και με έναν τρόπο αυτά τα δύο τα έχω συνδυάσει στα νέα μου τραγούδια.

– Άρα το πρώτο τραγούδι που είπες ήταν ρεμπέτικο;

Ε.ΤΣ: Ναι, παραδοσιακό ρεμπέτικο. Αυτή ήταν και η πρώτη μου ενασχόληση με τη μουσική επαγγελματικά. Πριν τους Otherview δηλαδή τραγουδούσα σε ταβέρνες και ρεμπετάδικα. Από εκεί έκανα το άλμα στην ποπ. Θυμάμαι να σκουπίζω στο μαγαζί του μπαμπά μου, να έχω το βράδυ να τραγουδήσω στο ρεμπετάδικο και να του λέω ότι με πήραν οι Otherview.

Ακόμα και τώρα, όταν μαζευόμαστε με την παρέα μου, θα παίξουμε ρεμπέτικα. Το πρώτο μου τραγούδι ήταν το «Στη Φρεαττύδα Ξενυχτώ» του Θανάση Ευγενικού.

– Σε αγχώνει ότι μπορεί να κορεστείς γρήγορα από τη στιγμή που μπήκες τόσο μικρή στον χώρο;

Ε.ΤΣ: Θεωρώ ότι είναι λάθος να πιέζουμε καταστάσεις και πρέπει να κάνουμε τα πράγματα όπως τα αισθανόμαστε και μας ταιριάζει. Προφανώς, ως artist που κάνω ένα συγκεκριμένο περφόρμανς, στα 45 μου δε θα μπορώ να το κάνω όπως τώρα και δεν θα το επέλεγα. Οπότε αν είναι να νιώσω κορεσμό, ας γίνει!

* Φωτογραφίες: Κατερίνα Τσατσάνη (D-Tales)/Βοηθός: Βάσια Τσατσάνη/Ενδυματολόγος: Φίλιππος Μίσσας/Μακιγιάζ-Μαλλιά: Κωνσταντίνος Σάκκας

* * Δείτε όλη τη συνέντευξη που έδωσε η Έλενα Τσαγκρινού στο περιοδικό Nitro που κυκλοφορεί στα περίπτερα