Η εκπρόσωπος των Μπαρμπέιντος, Mia Mottley, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP26 στη Γλασκώβη, έχει προσελκύσει την προσοχή παγκόσμιων ηγετών και χρηστών του Διαδικτύου μετά από μια καθηλωτική ομιλία.
Η Mottley στο παρελθόν είχε απασχολήσει με την ομιλία της στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Δράση για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, όταν προειδοποίησε για το πρόβλημα της μαζικής μετανάστευσης, σαν αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης.
Παρομοίως, η ομιλία της στα εγκαίνια της COP26 την 1η Νοεμβρίου δεν προσπάθησε να κρύψει τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα Μικρά Νησιωτικά Αναπτυσσόμενα Κράτη (SIDS), όπως η Καραϊβική, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και υποφέρουν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παρά το γεγονός ότι συμβάλλουν λιγότερο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
«Είμαστε τόσο τυφλοί που δεν μπορούμε πλέον να εκτιμήσουμε τις κραυγές της ανθρωπότητας; Ο λαός το βλέπει» είπε χαρακτηριστικά και αποθεώθηκε από την ειλικρίνεια της.
Αναφέρθηκε στην αποτυχία παροχής χρηματοδότησης για το κλίμα, η οποία μειώθηκε έως και 25% το 2019, κάτι ανήθικο και άδικο όπως τόνισε.
«Η πανδημία μας έχει διδάξει ότι οι εθνικές λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα δεν λειτουργούν. Ερχόμαστε στη Γλασκώβη με μια παγκόσμια φιλοδοξία να σώσουμε τους ανθρώπους μας και τον πλανήτη μας. Τώρα όμως βρίσκουμε τρία κενά. Μετριασμός, Υποσχέσεις για το Κλίμα ή Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές. Χωρίς τη βελτίωσή του, αφήνουμε τον κόσμο σε άνοδο της θερμοκρασίας στους 2,7 °C, ενώ ακόμα και με βελτιώσεις είναι ακόμα πιθανό να φτάσουμε ακόμα στους 2 °C».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην Ρωσία και στην Κίνα, που ήταν απούσες από την Σύνοδο, παρότι ανήκουν στις χώρες που παράγουν μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου.
«Πιστεύουν ορισμένοι ηγέτες αυτού του κόσμου ότι μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν μόνοι τους; Δεν έμαθαν από την πανδημία; Μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευημερία εάν το ένα τρίτο του κόσμου κυριολεκτικά ευημερεί ενώ τα άλλα δύο τρίτα ζουν υπό πολιορκία και αντιμετωπίζουν καταστροφικές απειλές;
Οι κεντρικές τράπεζες των πλουσιότερων χωρών έχουν συρρικνωθεί 25 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ποσοτική χαλάρωση τα τελευταία 13 χρόνια. Από αυτά, τα εννέα δισεκατομμύρια ήταν τους τελευταίους 18 μήνες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αν είχαμε χρησιμοποιήσει αυτά τα 25 τρισεκατομμύρια για να πληρώσουμε ομόλογα με τα οποία θα χρηματοδοτούσαμε την ενεργειακή μετάβαση, ή τον τρόπο διατροφής μας ή τη μεταφορά, σήμερα θα τηρούσαμε αυτό το όριο του 1,5 °C που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για εμάς.
Μια ετήσια αύξηση των ΕΤΔ 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για 20 χρόνια σε ένα ταμείο για τη χρηματοδότηση της μετάβασης, είναι το κενό που πρέπει πραγματικά να συμπληρώσουμε και όχι τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια που προτείνονται. Και αν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια σας φαίνονται πολλά, ξέρετε τι, είναι μόνο το 2% αυτών των 25 δισεκατομμυρίων».
Η πρωθυπουργός των Μπαρμπέιντος είπε αργότερα στην Christiane Amanpour του CNN ότι χώρες σαν τη δική της, που συμβάλλουν λιγότερο από 1% στις παγκόσμιες εκπομπές, έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης εδώ και αρκετό καιρό: προβλήματα ύδρευσης, διείσδυση αλμυρού νερού, για να μην αναφέρουμε τις πλημμύρες και τους τυφώνες.
Can we have Mia Mottley as our PM? Where are Australia’s inspiring leaders? What a speech. https://t.co/57sGTqX5B2
— Jane Caro (@JaneCaro) November 2, 2021
Ποια είναι η Mia Mottley
Είναι δικηγόρος και πολιτικός από τα Μπαρμπέιντος, πρωθυπουργός από τον Μάιο του 2018 και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος. Ακόμα κατέχει τον τίτλο της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στην ιστορία της νησιωτικής χώρας.
Μπήκε για πρώτη φορά στην πολιτική των Μπαρμπέιντος το 1991, όταν έχασε μια εκλογική κούρσα στο St. Michael North East εναντίον του Leroy Brathwaite. Μεταξύ 1991 και 1994 ήταν μία από τις δύο Γερουσιαστές της Αντιπολίτευσης στην Άνω Βουλή, όπου τέλεσε υπουργός Πολιτισμού και Κοινοτικής Ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, υπηρέτησε επίσης σε πολλές Κοινοβουλευτικές Μικτές Επιλεγμένες Επιτροπές σε τομείς που κυμαίνονται από την κλοπή και την ενδοοικογενειακή βία.
Η Mottley είναι μέλος του Κοινοβουλίου για την εκλογική περιφέρεια του Saint Michael North East από το 1994. Από το 1994 έως το 2008, κατείχε μια σειρά από υπουργικούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του Γενικού Εισαγγελέα των Μπαρμπάντος και έγινε η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε σε αυτή τη θέση. Είναι επίσης μέλος του Inter-American Dialogue.
Διορίστηκε Υπουργός Παιδείας, Υποθέσεων Νεολαίας και Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο του 1994, υπό τον Πρωθυπουργό Owen Arthur . Σε ηλικία 29 ετών, έγινε μια από τις νεότερες που της ανατέθηκε ποτέ ένας τέτοιος ρόλος. Κατά τη διάρκεια της θητείας της συνέγραψε τη Λευκή Βίβλο για την Εκπαίδευση με τίτλο Every Child Matters , η οποία συνδέει την καλύτερη εκπαίδευση και την επαγγελματική ολοκλήρωση.
Εξελέγη Γενική Γραμματέας του Εργατικού Κόμματος των Μπαρμπέιντος το 1996. Την ίδια χρονιά και ξανά το 1997, υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Υπουργών Παιδείας Caricom .
Δύο φορές ηγήθηκε της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Μπαρμπέιντος πρώτα από το 2008 έως το 2010 και στη συνέχεια από το 2013 έως το 2018. Το 2018, το BLP υπό την ηγεσία της Mottley σημείωσε μια ιστορική συντριπτική νίκη στις γενικές εκλογές της 24ης Μαΐου , εξασφαλίζοντας και τις 30 έδρες στη Βουλή—καθιστώντας τους το πρώτο κόμμα που πέτυχε αυτό— εκτός από το ότι κέρδισε το 72,8% της λαϊκής ψήφου, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει επιτύχει ποτέ ένα κόμμα σε γενικές εκλογές
Η Mia Mottley, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, έχει καθιερωθεί ως φωνή αυθεντίας στην παγκόσμια σκηνή. Αντίθετα, η Τζαμάικα έχει δειλά αποφύγει να σχολιάσει / ψηφίσει για ορισμένα ζητήματα, και έχει υποβιβαστεί στο να είναι τίποτα περισσότερο από μια σκιά στη σφαίρα της διπλωματίας και των διεθνών υποθέσεων.
Το 2020 υπηρέτησε ως Πρόεδρος του μπλοκ της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) για 6 μήνες. Σε μια ομιλία του Σεπτεμβρίου 2020, η Mottley ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την κατάργηση της μοναρχίας των Μπαρμπέιντος, αφαιρώντας τον Βρετανό κυρίαρχο (σημερινή Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ), ως αρχηγό του κράτους της χώρας, καθιστώντας τα Μπαρμπέιντος δημοκρατία .
Τι αλλάζει στο καθεστώς των Μπαρμπέιντος
Τα Μπαρμπέιντος εξέλεξαν τον πρώτο πρόεδρό τους, καθώς ετοιμάζονται να μπουν σε ένα νέο δημοκρατικό καθεστώς, αφαιρώντας τη βασίλισσα Ελισάβετ από την αρχηγία του κράτους. Η 72χρονη Dame Sandra Mason πρόκειται να ορκιστεί στις 30 Νοεμβρίου, η οποία θα σηματοδοτήσει την 55η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας από τη Βρετανία.
Η Sandra Mason είναι η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στο Εφετείο των Μπαρμπέιντος και γενική κυβερνήτης από το 2018. Υποστήριζε ότι είχε έρθει η ώρα για τα Μπαρμπέιντος να αφήσουν πίσω το αποικιακό παρελθόν. Η αλλαγή είχε ήδη προταθεί από συνταγματική αναθεώρηση το 1998.
Οι ιστορικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν μετά από κοινή συνεδρίαση της Βουλής της Συνέλευσης και της Γερουσίας. Η πρωθυπουργός Mia Mottley είπε ότι η ψηφοφορία είναι μια ιστορική στιγμή για το έθνος.
Με πληθυσμό περίπου 285.000 κατοίκων, τα Μπαρμπέιντος είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα και ακμάζοντα νησιά της Καραϊβικής. Η οικονομία της παλιά εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές ζάχαρης, αλλά πλέον έχει διαφοροποιηθεί, αφού βασίζεται ακόμα και στον τουρισμό.
Τα Μπαρμπέιντος δεν θα είναι η πρώτη πρώην βρετανική αποικία στην Καραϊβική που θα γίνει δημοκρατία. Η Γουιάνα έκανε αυτό το βήμα το 1970, λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Το Τρινιντάντ και Τομπάγκο ακολούθησαν το παράδειγμά τους το 1976 και η Ντομίνικα το 1978.