Έπειτα από απόφαση της Anna Wintour, της σιδηράς κυρίας της αμερικανικής Vogue, το φετινό Met Gala, ήταν αφιερωμένο στο έργο και την αναμφίβολα μεγάλη προσωπικότητα του Γερμανού σχεδιαστή Karl Lagerfeld.

Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος δεν ήταν τυχαία καθώς ο Karl, αποτέλεσε έναν από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές της γενιάς του, φημισμένος για την αναγεννησιακή ευφυΐα του και την αισθητική του, που ήταν εμποτισμένη με πολιτιστικά και ιστορικά σημεία αναφοράς. Εκτός από τη μόδα, η πολυσχιδής προσωπικότητα του, αναζητούσε διαρκώς νέους δρόμους έκφρασης και συχνά εξέφραζε και δημοσίως το ταλέντο του στη φωτογραφία και τη σκηνοθεσία, μέσα το οπτικοακουστικό υλικό, που δημιουργούσε για τον οίκο Chanel.

Γιος ενός πλούσιου επιχειρηματία του Αμβούργου, ο Karl Lagerfeld γεννήθηκε στη Γερμανία  και αρχικά μαθήτευσε στο σχολείο της Αγίας Άννας. Μετά τη μετανάστευση της οικογένειάς του στη Γαλλία, ο Λάγκερφελντ ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στο Lycée Montaigne, όπου επικεντρώθηκε στο σχέδιο και την ιστορία.

Μια κομβική στιγμή στη ζωή του ήταν όταν προσλήφθηκε ως βοηθός του Pierre Balmain αφού κέρδισε στην κατηγορία παλτών, σε έναν διαγωνισμό σχεδιασμού χορηγία του International Wool Secretariat το 1955.

 Το 1958, μετά από τρία χρόνια στο Balmain, μετακόμισε στο Jean Patou όπου ασχολήθηκε με το σχεδιασμό δέκα συλλογών υψηλής ραπτικής. Μετά από μια σύντομη θητεία στο Tiziano, έναν οίκο ραπτικής με έδρα τη Ρώμη, ο Lagerfeld άρχισε να εργάζεται ως freelancer για τον γαλλικό οίκο μόδας Chloé το 1964.

Σύντομα, ανέλαβε να σχεδιάσει ολόκληρες τις συλλογές μέχρι το 1965 όταν ξεκίνησε μια σύντομη σχεδιαστική συνεργασία με τον Curiel, μετά την οποία ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον οίκο Fendi.

Ο Karl Lagerfeld, κατάφερε να αφήσει μια πλούσια σχεδιαστική παρακαταθήκη αποτελούμενη από μπουκλέ τουίντ και πέρλες σε ένα twist ανάμεσα σύγχρονου και διαχρονικού, elegant και rock, μένοντας πιστός στην αισθητική του οίκου Chanel, τον οποίο υπηρέτησε με πάθος μέχρι το τέλος της ζωής του.

Όμως, παρά την εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα του, ο Karl Lagerfeld, παραμένει βασανιστικά ενδιαφέρουσα περίπτωση ανθρώπου κυρίως για το πέπλο μυστηρίου που επιδέξια φρόντιζε να καλύπτει την προσωπική του ζωή. Αν και είχε εκφράσει δημοσίως τον gay σεξουαλικό προσανατολισμό του, δεν είχε αφήσει να διαρρεύσουν λεπτομέρειες για εκείνον και τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Τα χαρακτηριστικά μαύρα γυαλιά του, ήταν μάλλον η ασπίδα του από τον έξω κόσμο, ενισχύοντας τον καλοστημένο χαρακτήρα του πετυχημένου, αλλά παντελώς απρόσωπου και απρόσιτου σχεδιαστή.

Η μοναδική ερωτική σχέση για την οποία γνωρίζουμε, ήταν με τον Jacques de Bascher η οποία διήρκεσε για 18 ολόκληρα χρόνια έως ότου και έχασε τη μάχη με το AIDS. Η σχέση αυτή, σύμφωνα με τον Karl ήταν περισσότερο πλατωνική καθώς όπως υποστήριζε οι δυο τους δεν είχαν σεξουαλικές σχέσεις, όπως είχε πει «Αγαπούσα απείρως αυτό το αγόρι αλλά δεν είχα καμία σωματική επαφή μαζί του». Μάλιστα, εντύπωση είχε προκαλέσει το σύντομο ειδύλλιο μεταξύ του Jacques de Bascher και του νεαρού τότε Yves Saint Laurent.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Karl Lagerfeld δεν μπορούσε να ζήσει με κανέναν εκτός από την γάτα του, Choupette η οποία ήταν δώρο του Baptiste Giabiconi.

Το διάσημο πλέον μοντέλο, είχε δώσει αρχικά για λίγες μέρες τη γάτα του στον σχεδιαστή προκειμένου να φύγει για καλοκαιρινές διακοπές. Ωστόσο, όταν επέστρεψε ο Karl ήταν αποφασισμένος να την κρατήσει.

Ο Baptiste Giabiconi που είδε τη ζωή του να αλλάζει μέσα από την (ασαφή) σχέση του με τον Karl Lagerfeld, υποστηρίζει ότι είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος κληρονόμος της περιουσίας του η οποία θα μοιραστεί σε συνολικά εφτά άτομα.

Παρά την αρχική επιθυμία του σχεδιαστή, η περιουσία του να διαβιβαστεί στη γάτα του, η τελική του διαθήκη διαμορφώθηκε πολύ διαφορετικά καθώς η γαλλική νομοθεσία δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Παρόλα αυτά, φρόντισε να αφήσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε μία από τις οικιακές του βοηθούς προκειμένου να παρέχουν στη γάτα του όλα όσα της είχε εξασφαλίσει ο ίδιος όσο βρισκόταν εν ζωή.

Από το 2011, που η Choupette ήρθε στη ζωή του Karl, απολάμβανε ανέσεις τόσο υπερβολικές που προκαλούσαν συνεχώς το ενδιαφέρον των media. Το ενδιαφέρον αυτό, διογκώνονταν περαιτέρω με δηλώσεις του Κάιζερ της μόδας όπως «έφερε τη λιακάδα στη ζωή μου» και «δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ερωτευτώ μια γάτα».

Ανατρεπτικός, με αδιαπραγμάτευτη αισθητική, απρόσιτος, ταλαντούχος, εκκεντρικός, τολμηρός, ενίοτε προκλητικός, αλλά πάντα επιβλητικός, κατάφερε να εδραιωθεί σε έναν χώρο που διαρκώς μεταβάλλεται, αλλάζει, εξελίσσεται. Κέρδισε την εκτίμηση και τον σεβασμό ακόμα και των πιο απαιτητικών.

* Photo credits: Getty Images