Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να γνωρίσεις τον Alexander Skarsgård. Περισσότερο θα τον ξέρεις για τους διάφορους «κακούς» ρόλους που έχει υποδυθεί. Ο ηθοποιός με καταγωγή από την Σουηδία, δεν ήταν όμως ο bad guy που γνωρίσαμε. Σαν παιδί κάθε καλοκαίρι ταξίδευε στο σπίτι που έχτισε ο προπάππους του στο Öland, ένα σουηδικό νησί στη Βαλτική Θάλασσα.

Ο παππούς του τον πήγαινε σε όλο το νησί, μαθαίνοντάς τον για τις αρχαίες τεράστιες πέτρες όπου οι Βίκινγκς έγραφαν πάνω τους, για να τιμήσουν τους νεκρούς τους. Ο 46χρονος, λοιπόν, συνδέεται άμεσα με το The Northman, μια ταινία για τους Βίκινγκς, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο Skarsgård προσπαθούσε να κάνει μια ταινία με θέμα τους Βίκινγκς από το 2011, όταν «κόλλησε» με μια ταινία της Warner Bros, το The Vanguard. Τελικά συνάντησε τον Robert Eggers για να συζητήσουν για ένα άλλο πιθανό project, που επικεντρώθηκε στην Εποχή των Βίκινγκ. Έτσι κι έγινε. Μπορεί λοιπόν να έχει την γνώση, αλλά το να ενσαρκώσεις έναν Βίκινγκ απαιτεί θυσίες. Έπρεπε να διατηρήσει το επιπλέον βάρος και την σωματική του διάπλαση, μέσα από μήνες καθυστερήσεων λόγω πανδημίας.

Η New Regency Productions, το στούντιο που χρηματοδότησε την ταινία του Skarsgård, ελπίζει ότι θα κάνει την επιτυχία του Gladiator, επειδή οι καθυστερήσεις της πανδημίας ανέβασαν τον προϋπολογισμό παραγωγής του Northman στα 90 εκατομμύρια δολάρια. Αναμένεται να αναδείξει τόσο εκείνον, όσο και τους συμπρωταγωνιστές του, δηλαδή την Nicole Kidman, τον Ethan Hawke και τον Claes Bang.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καλείται να παίξει ρόλο, ο οποίος έφτασε στα όρια την αντοχή του. Στα μέσα της δεκαετίας του 2010 είχε υποδυθεί το Ταρζάν για τη ταινία της Warner Bros, που του χάρισε δημοσιότητα και η ερμηνεία του απέσπασε θετικές κριτικές.

Παρά τους εκκεντρικούς ρόλους, ο Skarsgård είναι ένας απλός άνδρας, του αρέσει να ντύνεται με αθλητικά και casual ρούχα. «Είχα αυτό το όνειρο να κάνω μια μέρα μια μεγάλη, επική ταινία των Βίκινγκς, αλλά βασισμένη σε ένα παλιό ισλανδικό έπος», λέει ο Skarsgård στο VanityFair. Μοιράστηκε με πάθος τις πρώτες σκέψεις του για μια ταινία που θα ήταν αυθεντική και θα απεικονίζει τους ατρόμητους πολεμιστές των οποίων οι περιπέτειες και οι μύθοι κυβέρνησαν τη νεανική του φαντασία.

Ο ίδιος δηλώνει πεισματάρης, ενώ παραδέχεται ότι του αρέσει η ρουτίνα. Δεν απέκτησε παιδιά, παρότι είχε κάνει πολλές σχέσεις στη ζωή του. Αφήνεται στη μοίρα του, χωρίς ταινία ή τηλεοπτικό γύρισμα να τον αγχώνει. Γενικά δεν ξεφεύγει από την καθημερινότητά του και δεν είναι άνθρωπος των εκπλήξεων.

«Σπάνια βγαίνω έξω από τις γειτονιές στη Στοκχόλμη ή τη Νέα Υόρκη. Πάω στα ίδια μέρη και καφενεία» λέει στο CQ. Σπάνια θα πάρει νέες αποφάσεις, καθώς του αρέσει η μέρα του να κυλάει ήρεμα. Στο πρόγραμμα του βρίσκεται η γυμναστική και η διατροφή, ειδικά όταν πρόκειται να ενσαρκώσει ρόλους που απαιτούν σώμα super ήρωα. Ο Magnus Lygdbäck, personal trainer για διάσημους, είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Skarsgård όταν χρειαζόταν το σώμα ενός άνδρα μεγαλωμένου από γορίλα για το The Legend of Tarzan.

Ο Lygdbäck έφτιαξε το προπονητικό πρόγραμμα του Skarsgård, από τη σχετικά γενναιόδωρη δίαιτά του (τρία cheat meal σε τέσσερις ημέρες. Ένα ποτήρι κρασί το βράδυ) μέχρι το εξαντλητικό του πρόγραμμα γυμναστικής πέντε ημερών την εβδομάδα για το The Northman.

Η πορεία του Skarsgård

Στα επιτεύγματα του Skarsgård περιλαμβάνεται ο επαναπροσανατολισμός της καριέρας του. Έπαιξε σε μερικές σουηδικές ταινίες ως παιδί, κάνοντας κυρίως χάρες σε σκηνοθέτες φίλους του μπαμπά του. Μετά το σχολείο υπηρέτησε ως πεζοναύτης, αφού απολύθηκε έκανε μερικά ταξίδια και τελικά γύρισε στην Σουηδία, όπου εργάστηκε στα 20 του σαν barista. «Το να είσαι κολλημένος στη Σουηδία ένιωθα σαν αποτυχία κατά κάποιο τρόπο», λέει.

Ο πατέρας του, Stellan, έκανε τα βήματά του στο Χόλιγουντ, εμφανιζόμενος ως ο καθηγητής στο Good Will Hunting (1997). Ο Skarsgård πήγε να επισκεφτεί τον μπαμπά του στο Λος Άντζελες και ενώ ήταν εκεί έκανε audition για το Zoolander του 2001. Τελικά πήρε το ρόλο ενός Σκανδιναβού μοντέλου, του Meekus. Η συνέχεια ήταν πολύ δύσκολη. «Δεν έκλεισα ούτε μια δουλειά. Υπήρχαν στιγμές που σκεφτόμουν τι ακριβώς κάνω» λέει.

Το 2007, το HBO τον «έσωσε», όταν επιλέχτηκε ως Αμερικανός πεζοναύτης στο Generation Kill του David Simon. Ακολούθησε το True Blood, στο οποίο προσκλήθηκε να συμμετάσχει από τον δημιουργό του Alan Ball. «Αυτό διήρκεσε επτά χρόνια. Αλλά ήμουν ακόμα σε ένα μέρος όπου δεν έπαιζα πολλούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες».

Για χρόνια θεωρούνταν ένα beefcake (όπως αποκαλούνται οι μυώδεις άνδρες), που στην συνέχεια προσπάθησε να γίνει κορυφαίος άνδρας του Χόλιγουντ. Ακολούθησαν ταινίες δράσης, όπως το Battleship, και πολλές φωτογραφήσεις.

Η προσπάθεια του να γίνει το άλφα-αρσενικό κορυφώθηκε με το The Legend of Tarzan του 2016, που αν και έβγαλε τα λεφτά του στο box office, καταρρακώθηκε από τους κριτικούς. Τώρα έκανε κάτι διαφορετικό, αφού επιλέγει τους ρόλους του «κακού», ξεκινώντας από τον καταχρηστικό σύζυγο της Kidman στο Big Little Lies. Με την Kidman είχαν μια άψογη συνεργασία, και υποσχέθηκε ο ένας στον άλλο να ξανασυνεργαστούν. Όπως κι έγινε στο The Northman.

Στη συνέχεια, έπαιξε έναν ηθικά χρεοκοπημένο ρατσιστή στην ταινία του 2021 της Rebecca Hall, Passing, και εκείνη τη χρονιά εντάχθηκε στη σειρά του HBO Succession, στον ρόλο του CEO τεχνολογίας που, από τη βίλα του στη λίμνη Κόμο, καταστρέφει τις ζωές των άλλων χαρακτήρων.  Από το 2019 έως το 2021 πρωταγωνίστησε στις ταινίες Long Shot (2019) και Godzilla vs. Kong (2021) και εμφανίστηκε ως ο δαίμονας Randall Flagg στη μίνι σειρά The Stand (2020–2021).

Οι σκοτεινοί ρόλοι ήταν αυτή που καθόρισαν την πορεία της καριέρας του. Καταλαβαίνουμε ότι έχει ωριμάσει μέσα από τους ρόλους του και όπως αποκαλύπτει ο ίδιος πλέον έχει πάρει μια « συναισθηματική απόσταση από τον χώρο».

«Μπήκα στο Χόλιγουντ στα 20 μου. Ήταν συναρπαστικό αλλά και εξευτελιστικό και ταπεινωτικό. Με φόβισε η βιομηχανία. Μπαίνεις σε ένα εστιατόριο και υπάρχουν διευθυντές κάστινγκ» αναφέρει στο CQ.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Βίνα Ασίκη: H «ιέρεια» της βιντεοκασέτας που πολλοί λάτρεψαν αλλά λίγοι θυμούνται

Η εκτόξευση της Sydney Sweeney: Από το The Handmaid’s Tale στην επιτυχία του Euphoria

Sam Asghari: Ποιος είναι ο σύντροφος της Britney Spears και πατέρας του τρίτου παιδιού της;