Του άρεσε η ομορφιά. Την απολάμβανε. Όπως και η υπερβολή. Κι αυτή του άρεσε. Την αποζητούσε. Ήταν μέσα στην καθημερινότητά του. Και τι συνδυάζει καλύτερα την ομορφιά και την υπερβολή; Η τέχνη! Έδινε την αίσθηση του αλλοπαρμένου, του περίεργου… ‘Εμοιαζε σα να κινείται ή να αντιλαμβάνεται δυο κόσμους: τον πραγματικό και τον φαντασιακό. Εκεί πατούσε ανάμεσα σε δύο σύμπαντα: της τέχνης και της πραγματικότητας, της υπερβολής και της συμβατικότητας, του καθωσπρεπισμού και της ανατροπής. Ο Αλέξανδρος Ιόλας πέθανε στις 8 Ιουνίου του 1987.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και το όνομά του ήταν Κωνσταντίνος Κουτσούδης. Γόνος ευκατάστατης οικογένειας βαμβακεμπόρων, συναναστρεφόταν από την νεαρή του ηλικία  με σημαντικούς ανθρώπους όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Άγγελος Σικελιανός τον οποίο έβλεπε σαν μέντορα, την Εύα Πάλμερ-Σικελιανού…

Ο χορός και η πρώτη γκαλερί

Η γιαγιά του, που ήταν κάπως αυστηρή, του έλεγε: «Πήγαινε στη Γερμανία ή τη Γαλλία, ποτέ στην Ελλάδα». Με προτροπή του κορυφαίου Έλληνα μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου, που τότε ήταν διευθυντής ορχήστρας, πιανίστας και συνθέτης, πήγε έχοντας 10 χρυσές λίρες μαζί του, στο Βερολίνο να σπουδάσει χορό και να μάθει πιάνο. Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι να συνεχίσει τις χορευτικές του σπουδές κι όπως ήταν φυσικό, μαγεύτηκε από την λαμπρή πρωτεύουσα των τεχνών. Έτσι, γράφτηκε σε σεμινάρια για την τέχνη στη Σορβόννη.

Διαβάστε το αφιέρωμα στο Thenotebook.gr

* Φωτογραφία: Thenotebook.gr

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Σοφία Χατζηπαντέλη: Ποιο είναι το μοντέλο από την Κύπρο με το μονόφρυδο που είναι η 4η κριτής του GNTM

Liver King: Ένας θεοπάλαβος τύπος διδάσκει την αρχέγονη ζωή στο TikTok – Τρώει ωμά συκώτια και όρχεις

Yumi Nu: To plus-size μοντέλο του Sports Illustrated που θα μας απασχολεί πολύ από εδώ και πέρα