Περιεχόμενα
Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2008, όταν ο ανώτερος αξιωματούχος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών μεταβιβάστηκε στο Τελ Αβίβ για να αποκαλύψει στους Ισραηλινούς ομολόγους του ότι η Βρετανία πίεζε το Ιράν για πρόσβαση «υψηλού επιπέδου» στα πυρηνικά και αμυντικά μυστικά της χώρας. Ο κατάσκοπος λοιπόν είχε παράσχει πολύτιμες πληροφορίες – και θα συνέχιζε να το κάνει για χρόνια. Πληροφορίες που θα αποδεικνύονταν κρίσιμες για την εξάλειψη κάθε αμφιβολίας στις δυτικές πρωτεύουσες ότι το Ιράν επιδιώκει πυρηνικά όπλα και για να πείσει τον κόσμο να επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών.
Η ταυτότητα αυτού του κατασκόπου ήταν από καιρό μυστική. Όμως, στις 11 Ιανουαρίου, η εκτέλεση στο Ιράν ενός πρώην αναπληρωτή υπουργού Άμυνας ονόματι Alireza Akbari με κατηγορίες κατασκοπείας έφερε στο φως κάτι που είχε κρυφτεί για 15 χρόνια!
Η διπλή ζωή του Alireza Akbari
Ο Akbari είχε ζήσει εδώ και καιρό διπλή ζωή. Για το κοινό, ήταν θρησκευτικός ζηλωτής και πολιτικός, ανώτερος στρατιωτικός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης και αναπληρωτής υπουργός Άμυνας που αργότερα μετακόμισε στο Λονδίνο και πήγε στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεν έχασε ποτέ την εμπιστοσύνη των ηγετών του Ιράν. Αλλά το 2004, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, άρχισε να μοιράζεται τα πυρηνικά μυστικά του Ιράν με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.
Έμοιαζε να τα καταφέρνει μέχρι το 2019, όταν το Ιράν ανακάλυψε με τη βοήθεια ρωσικών αξιωματούχων πληροφοριών ότι είχε αποκαλύψει την ύπαρξη ενός μυστικού ιρανικού προγράμματος πυρηνικών όπλων βαθιά στα βουνά κοντά στην Τεχεράνη, σύμφωνα με δύο ιρανικές πηγές που συνδέονται με την Επανάσταση του Ιράν. Εκτός από το ότι κατηγορεί τον Akbari ότι αποκάλυψε τα πυρηνικά και στρατιωτικά μυστικά του, το Ιράν είπε επίσης ότι αποκάλυψε την ταυτότητα και τις δραστηριότητες περισσότερων από 100 αξιωματούχων, με σημαντικότερο τον Mohsen Fakhrizadeh, τον επικεφαλής πυρηνικό επιστήμονα τον οποίο το Ισραήλ δολοφόνησε το 2020.
Τι αποκάλυψε ο Βρετανός κατάσκοπος
Η Βρετανία δεν αναγνώρισε ποτέ δημόσια ότι ο Akbari, ο οποίος έγινε Βρετανός πολίτης το 2012, ήταν κατάσκοπός της. Οι New York Times ανέφεραν τον Σεπτέμβριο του 2019 ότι η πηγή των πληροφοριών για την πυρηνική τοποθεσία, που ονομάζεται Fordo, ήταν ένας Βρετανός κατάσκοπος. Οι πληροφορίες για τον Fordo που παρείχε ο Akbari ήταν μία από τις αποκαλύψεις που ο Βρετανός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών διαβίβασε σε Ισραηλινούς ομολόγους του και άλλες φιλικές υπηρεσίες το 2008, σύμφωνα με τρεις δυτικούς αξιωματούχους πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας.
Μια ιστορία στρατολόγησης και κατασκοπείας
Σε οκτώ σύντομα βίντεο που προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση μετά την εκτέλεσή του, ο Akbari, ντυμένος με κοστούμι, ξυρισμένος και καθισμένος σε ένα γραφείο, περιγράφει λεπτομερώς τις κατασκοπευτικές του δραστηριότητες και τη στρατολόγησή του από τη Βρετανία σε εκδήλωση στη Βρετανική Πρεσβεία στην Τεχεράνη. Αλλά αργότερα, σε ένα ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από το BBC Persian — το οποίο ελήφθη μέσω της οικογένειάς του, σύμφωνα με τον αδελφό του Akbari — ο Akbari είπε ότι οι ομολογίες ήταν εξαναγκασμένες.
Τα κίνητρα για τις ενέργειές του παραμένουν ασαφή. Είπε στο βίντεο ότι τον οδηγούσε η «απληστία και η δύναμη», αν και αρνήθηκε ότι είχε οικονομικά προβλήματα. Το Ιράν λέει ότι ο κ. Akbari πρόδωσε τη χώρα και αντάλλαξε κρατικά μυστικά με χρήματα. Η οικογένειά του αρνείται ότι ήταν κατάσκοπος και λέει ότι πολλοί ισχυρισμοί στα βίντεο κατασκευάστηκαν από την ιρανική κυβέρνηση.
Σύλληψη και κατηγορίες
Ο Mehdi Akbari περιέγραψε μια σκηνή στην οποία τα αδέρφια κάθισαν σε έναν κήπο της Τεχεράνης ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 2006 και συζητούσαν για τη δουλειά. Όταν τους πρότεινε να ξεκινήσουν μια επιχείρηση παροχής συμβουλών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο αδερφός του αρνήθηκε, του έδειξε μια επαγγελματική κάρτα που έλεγε ότι ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας εταιρείας ενέργειας στην Αυστρία και είπε ότι «ήταν εξαιρετικά δεμένος» με αυτό το νέο εγχείρημα.
Ο Akbari αποσύρθηκε από τις επίσημες θέσεις του το 2008, είπε ο αδελφός του, αλλά συνέχισε να υπηρετεί ως σύμβουλος του Shamkhani και άλλων ανώτερων αξιωματούχων.
Αργότερα το ίδιο έτος, ο Akbari συνελήφθη και κρατήθηκε για τέσσερις μήνες με την κατηγορία ότι κατασκόπευε υπέρ της Βρετανίας, σύμφωνα με τον αδελφό του και δύο οικογενειακούς φίλους. Οι ανακρίσεις δεν κατέληξαν σε ομολογία και πολλοί από τους ισχυρούς φίλους του κ. Akbari τον εγγυήθηκαν, είπαν. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, είπε ο αδελφός του. Η υπόθεση έκλεισε και του επέτρεψαν να ταξιδεύει ελεύθερα.
Τον Απρίλιο του 2008, η Βρετανία έλαβε και μοιράστηκε με το Ισραήλ και τις δυτικές υπηρεσίες τις πληροφορίες σχετικά με το Fordo, μια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου βαθιά μέσα σε ένα υπόγειο στρατιωτικό συγκρότημα, που ήταν μέρος των προσπαθειών του Ιράν να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα. Η ανακάλυψη του Φόρντο άλλαξε την αντίληψη του κόσμου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και αναθεώρησε τα στρατιωτικά σχέδια και τα σχέδια της Δύσης στον κυβερνοχώρο για την αντιμετώπισή του.
Οι πληροφορίες που μοιράστηκε η Βρετανία με το Ισραήλ το 2008 μεταβιβάστηκαν σύντομα στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με ένα άτομο που κατείχε ανώτερη θέση στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών εκείνη την εποχή. Τον Σεπτέμβριο του 2009, σε μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 στο Πίτσμπουργκ, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με τους ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας, αποκάλυψαν ότι το Fordo ήταν εργοστάσιο πυρηνικού εμπλουτισμού.
Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν από καιρό μέσω δορυφορικών εικόνων ότι το Ιράν κατασκεύαζε μια εγκατάσταση βαθιά μέσα στα βουνά στο Fordo. Αλλά νόμιζαν ότι η τοποθεσία ήταν μια στρατιωτική αποθήκη και δεν γνώριζαν τη μετατροπή της σε μυστική τοποθεσία πυρηνικού εμπλουτισμού.
«Η ανακάλυψη του Fordo άλλαξε ριζικά τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ιράν», είπε ο Norman Roule, πρώην διευθυντής εθνικών πληροφοριών για το Ιράν στη CIA και πρόσθεσε ότι βοήθησε να πειστούν η Κίνα και η Ρωσία ότι το Ιράν δεν ήταν διαφανές σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. και ώθησε την ώθηση για περισσότερες κυρώσεις.
Ακόμη και μετά τη σύντομη σύλληψή του και την απόσυρσή του από τις επίσημες θέσεις εργασίας, αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών συνέχισαν να ζητούν συμβουλές από τον κ. Ακμπάρι και τον ενημέρωσαν για κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις για πολιτικές και πυρηνικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με ανώτερο Ιρανό διπλωμάτη.
Ο Akbari ταξίδευε επίσης τακτικά στο Λονδίνο. Το 2010 έπαθε έμφραγμα εκεί, είπε ο αδερφός του και έμεινε. Σύντομα ενώθηκε με τη σύζυγό του και τις δύο κόρες του και τελικά απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα, ζώντας από ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και ταξίδεψε στο Ιράν για να διατηρήσει επαφές με ανώτερους αξιωματούχους. Στα βίντεο, ο κ. Akbari είπε ότι προσποιήθηκε το έμφραγμα για να παραμείνει στη Βρετανία. Ωστόσο, ταξίδεψε πέρα δώθε από το Λονδίνο στην Τεχεράνη τουλάχιστον τρεις φορές από το 2010 έως το 2019 και έμεινε σε ένα οικογενειακό σπίτι που διατηρούσε στην Τεχεράνη, είπε ο αδελφός του.
Η τελική επιστροφή στο Ιράν
Το 2019, ο Akbari πέταξε στο Ιράν για τελευταία φορά αφού ο Shamkhani, ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, του είπε ότι η χώρα τον χρειαζόταν για ένα επείγον ζήτημα πυρηνικής και άμυνας, είπε ο αδελφός του.
Λίγες μέρες μετά την επιστροφή του στην Τεχεράνη, κλήθηκε στο υπουργείο Πληροφοριών. Ανησυχώντας, τηλεφώνησε στον Shamkhani, ο οποίος του είπε ότι οι αρχές είχαν ακούσει ότι ήταν σε επαφή με την MI6 και τον προέτρεψε να συνεργαστεί για να αποδείξει την αθωότητά του, είπε ο αδελφός του. Μετά από πολλές ανακρίσεις συνελήφθη.
Κάποια στιγμή το Ιράν ανακάλυψε ότι ο Akbari ήταν η πηγή της διαρροής του Fordo, σύμφωνα με τους δύο Ιρανούς με διασυνδέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης, πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Δεν είναι σαφές πώς η Ρωσία, στενός σύμμαχος του Ιράν, ανακάλυψε τις πληροφορίες.
Το 2020, ένα χρόνο μετά τη σύλληψη του Akbari, το Ισραήλ δολοφόνησε τον Fakhrizadeh, τον πυρηνικό επιστήμονα, με ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ καθώς οδηγούσε στο σπίτι του το Σαββατοκύριακο σε ένα ορεινό χωριό κοντά στην Τεχεράνη.
Ο Akbari κρατήθηκε από το υπουργείο Πληροφοριών και κρατήθηκε σε απομόνωση για μήνες σε υπόγεια κράτηση και στη συνέχεια στη διαβόητη φυλακή Evin της Τεχεράνης, είπε ο αδελφός του. Η οικογένεια είπε να κρατήσει τη σύλληψη κρυφή. Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετά την εκτέλεσή του ότι τον έβαλαν να συνδέεται τακτικά σε έναν υπολογιστή που παρείχαν οι Βρετανοί και να επικοινωνεί με τους χειριστές του για να τους παραπλανήσει.
Τον Ιανουάριο, λίγα περισσότερα από τρία χρόνια μετά τη σύλληψη του Akbari, καθώς το Ιράν βρισκόταν σε αναταραχή από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, καταστολή από τις αρχές και νέο γύρο διεθνών κυρώσεων, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ήταν κατάσκοπος.
Η εκτέλεση ανώτερων αξιωματούχων είναι εξαιρετικά σπάνια στο Ιράν. Η τελευταία φορά που ένας ανώτερος τεχνοκράτης εκτελέστηκε ήταν το 1982. Αλλά λίγες μέρες μετά τη σύλληψη του Akbari, οι δεσμοφύλακες τον συνόδευσαν με την ανατολή του ηλίου σε έναν περιφραγμένο υπαίθριο χώρο, σύμφωνα με ιρανικές πηγές και διπλωμάτες. Ένα σχοινί τοποθετήθηκε γύρω από το λαιμό του και, μέσα σε λίγα λεπτά, το άψυχο σώμα του κρέμονταν από μια αγχόνη.
Ο Akbari θάφτηκε σε ένα απέραντο νεκροταφείο στα περίχωρα της Τεχεράνης χωρίς τη γνώση ή την παρουσία των συγγενών του. Η οικογένειά του είπε ότι οι αρχές τους έδειξαν μόνο ένα βίντεο με το σώμα του να πλένεται και να προετοιμάζεται σύμφωνα με τα ισλαμικά τελετουργικά.
*Πληροφορίες από nytimes.com
** Photo credits: Khabar Online News Agency