Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου «επαφή» με το όνομα «Silvio Berlusconi»: ήταν τέλη δεκαετίας του ’80 ή αρχές ’90 και στο περιοδικό «Ε», της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», που πάντα πρόσεχε τους τίτλους και τη γλώσσα του, υπήρχε άρθρο για τη μιντιακή αυτοκρατορία του Silvio Berlusconi και τα φαντασμαγορικά σόου που φιλοξενούσαν τα κανάλια του, με τίτλο «Χοντρά βυζιά, χοντρά λεφτά» – ήταν ο τίτλος μιας από τις εκπομπές του. Σοκ! Ποιος είναι αυτός ο τύπος, που μέσα στον συντηρητισμό της Ιταλικής (Δημόσιας) Τηλεόρασης, έβγαζε στα (ιδιωτικά) κανάλια του ημίγυμνα πανέμορφα κορίτσια να χορεύουν, να τραγουδούν, να δίνουν δώρα, ακόμα και να κάνουν εμβριθείς ποδοσφαιρικές αναλύσεις για μπάλα, με αβυσσαλέα ντεκολτέ και 12ποντα τακούνια;

Στην πορεία των χρόνων, μάθαμε πολλά για τον Βίο και την Πολιτεία του Silvio Berlusconi. Πολιτικός, Πρωθυπουργός, καναλάρχης, ιδιοκτήτης της Μίλαν. Ίντριγκα, διαφθορά, δίκες, καταδίκες, μια εταιρεία – ομπρέλα με καμιά 150ριά υποεταιρείες από κάτω, πρωταθλήματα, ευρωπαϊκοί τίτλοι και κάθε λογής σκάνδαλα. Και μέσα σε όλα αυτά ή άξονας όλων αυτών, οι γυναίκες.

Σαν να ήταν αυτό που τον τροφοδοτούσε με ζωή, σαν να ρούφαγε ενέργεια από τα νιάτα, σαν να ένιωθε μια ηθική, εσωτερική υποχρέωση να τις ικανοποιήσει όλες, να τις αποθεώσει, να τους κάνει ακριβά δώρα, να τις κάνει ευτυχισμένες. Τα 7,5 δισ καθαρής αξίας στα οποία υπολογίζεται η περιουσία του άλλωστε, του επέτρεπαν να είναι γενναιόδωρος -στην πιο υπερβολική εκδοχή της λέξης.

Οι γάμοι του «Καβαλιέρε»

«Καβαλιέρε», σημαίνει «Ιππότης» – αυτό ήταν το προσωνύμιο που του «κόλλησαν» οι Ιταλοί. Η πρώτη «Δεσποσύνη» του, ήταν η Carla Elvira Lucia dall’Oglio. Γνωρίστηκαν σε μια στάση του τραμ κοντά στον κεντρικό σταθμό του Μιλάνου. Την παντρεύτηκε το 1965, όταν εκείνος ήταν 29 ετών, απέκτησαν δυο παιδιά (τη Marina και τον Pier Silvio) και έμειναν παντρεμένοι 15 χρόνια.

Berlusconi

Σε αυτά τα χρόνια, την «τρέλανε στο κέρατο», χωρίς ωστόσο να διαλυθεί ο γάμος του, μέχρι το 1980, όπου μπήκε στη ζωή του η ηθοποιός Veronica Lario. Έβγαιναν κρυφά για καιρό, αλλά πόσο κρυφός θα μπορούσε να είναι ένας τόσο large, τόσο εξωστρεφής και τόσο πομπώδης άνθρωπος; Το 1985 πήρε διαζύγιο από την πρώτη του γυναίκα και μερικά χρόνια μετά προχώρησε στο δεύτερο γάμο του με τη Veronica, η οποία του χάρισε ακόμα τρία παιδιά: την Barbara, την Eleonora και τον Luigi.

Berlusconi

Μαντέψτε: ο αδιόρθωτος Silvio Berlusconi φυσικά δεν παρέμεινε πιστός στο στεφάνι του. Το 2009, η έξαλλη Veronica Lario, έχοντας απαυδήσει από τις απιστίες του Berlusconi και τη φημολογία για σχέσεις με ανήλικες κοπέλες, κοινοποιεί μια οργισμένη επιστολή όπου ζητάει διαζύγιο. Μέσα από το βιβλίο «Tendenza Veronica» της φίλης της και δημοσιογράφου Maria Latella, αποκαλεί το Silvio Berlusconi «γελοίο» και δηλώνει αηδιασμένη από τις απιστίες και τα ψέματά του στα 20 αυτά χρόνια.

Το διαζύγιο είναι μονόδρομος: βγαίνει το 2012 και η διατροφή είναι ιδιαίτερα «τσουχτερή»: 16,8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ωστόσο με απόφαση του δικαστηρίου τον Νοέμβριο του 2017 η πρώην σύζυγός του υποχρεώθηκε να του επιστρέψει περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

Berlusconi

Ο τρίτος του γάμος έγινε το 2013. Παντρεύτηκε σε μυστική τελετή την κατά 50 χρόνια νεότερή του Francesca Pascale. Οι δυο τους γνωρίζονταν από τότε που η Pascale ήταν ακόμη ανήλικη και ήταν μέλος της νεολαίας του κόμματός του «Forza Italia». Η Francesca Pascale, «του την έπεσε» κανονικά, όταν μαζί με τρεις φίλες της, πήγαν σε μια ομιλία του στη Ρώμη. Τον πλησίασε και του ψιθύρισε: «Πρόεδρε, είστε πολύ όμορφος». Κι αφού του κέντρισε το ενδιαφέρον, τον ρώτησε αν μπορεί να του μιλάει στον ενικό και στη συνέχεια του έδωσε το τηλέφωνό της. Έμειναν μαζί για 12 χρόνια.

Berlusconi

Ο Silvio Berlusconi την άφησε για μια νεότερη βερσιόν της, τη Marta Fascina, βουλευτή του κόμματός του, μια πανέμορφη 33χρονη ξανθιά με πράσινα μάτια που οι ιταλικές εφημερίδες την αποκαλούσαν «λευκή νεράιδα. Κι εκείνη, όπως η προκάτοχός της, περίπου 50 χρόνια νεότερή του. Δεν την παντρεύτηκε «κανονικά», αλλά έκαναν έναν συμβολικό γάμο, με 60 καλεσμένους κι ήταν η γυναίκα που ήταν δίπλα του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Οι υπόλοιπες «κυρίες του κυρίου» και τα «μπούγκα – μπούγκα» πάρτι

Η ηθοποιός Angela Sozio, ήταν μια από τις παλιές κατακτήσεις του. Ήταν παίκτρια στο «Big Brother» της Ιταλίας και έγινε γνωστή όταν φωτογραφήθηκε καθισμένη στα γόνατα του Μπερλουσκόνι στη βίλα τους στη Σαρδηνία. Στο μοντέλο Aida Yespica από τη Βενεζουέλα, ο Berlusconi είπε τη διάσημη ατάκα «με σένα θα πήγαινα οπουδήποτε, ακόμα και σε ένα ερημικό νησί».

Berlusconi
Aida Yespica.

Τη Nicole Minetti, τη γνώρισε στο «κρεβάτι του πόνου»: το 2009 ο πρωθυπουργός Silvio, χρειάστηκε επειγόντως χειρουργό-οδοντιάτρο στο Μιλάνο. Πήγε στο νοσοκομείο «San Raffaele Hospital» όπου πρώτα εκείνη τον φρόντισε και στη συνέχεια εκείνος φρόντισε αυτήν: την κάλεσε να συμμετάσχει στο κόμμα του στις επερχόμενες εκλογές και την πρότεινε για τοπικό σύμβουλο στη Λομβαρδία.

Berlusconi
Nicole Minetti

Η Graziana Capone, φοιτήτρια Νομικής και μοντέλο, ή «Angelina Jolie της Ιταλίας» πέρασε από το κρεβάτι του Berlusconi και αυτό της άνοιξε την πόρτα για σόου και εκπομπές στην τηλεόραση. Η Noemi Letizia, ήταν πιθανότατα ο λόγος που του ζήτησε διαζύγιο η Veronica: στα 18 της ο Berlusconi της χάρισε ένα χρυσό μενταγιόν με διαμάντια, εκείνη τον αποκαλούσε «μπαμπάκα» και πιθανότατα «έκαναν παρέα» πολλά χρόνια πριν η κοπέλα ενηλικιωθεί.

Berlusconi

Η Camilla Ferranti μπήκε στη ζωή του στα 32 της χρόνια. Πρώην μπαλαρίνα, έφτασε να γίνει πρωταγωνίστρια σε δημοφιλή σαπουνόπερα, με τις κακές γλώσσες να λένε πως ο Berlusconi έβαλε το χεράκι του για να συμβεί αυτό.

Berlusconi

Η πανέμορφη Mara Carfagna, ήταν ένα ακόμα πετράδι στο στέμμα του: πρώην μοντέλο και υποψήφια «Μις Ιταλία», διετέλεσε στη συνέχεια Υπουργός Ισότητας.

Berlusconi

«Αν ήμουν ελεύθερος, θα την παντρευόμουν», είχε ομολογήσει δημοσίως ο «Καβαλιέρε». Την ίδια ακριβώς ατάκα είχε πει και στην Michaela Biancofiore, μέλος της Βουλής. Μια ακόμα κατάκτησή του, ήταν η Michela Vittoria Brambilla, πρώην «Μις Ιταλία» και δημοσιογράφος, που διετέλεσε υπουργός Τουρισμού.

Berlusconi

Η Karima «Ruby» El Mahroug ή εν συντομία Rubυ, η Μαροκινή καλλονή, ήταν ένα από τα πρόσωπα του πολύκροτου σκανδάλου «μπούγκα μπούγκα πάρτι». Ήταν εκείνη που στην κατάθεσή της στο δικαστήριο, είπε ότι στις μαζώξεις στη βίλα του στη Σαρδηνία είδε σέξι χορούς και της δόθηκαν δώρα σε ρευστό αλλά διέψευσε ότι συνευρέθηκε σεξουαλικά με τον Silvio Berlusconi.

Berlusconi

«Είδα κοπέλες ντυμένες καλόγριες και νοσοκόμες, χόρευαν με αισθησιακό τρόπο αλλά δεν αντιλήφθηκα ποτέ να υπήρχαν σεξουαλικές επαφές με τον Berlusconi». Το τι ακριβώς γινόταν σε εκείνα τα πάρτι, σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια, πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ, καθώς καλεσμένοι ήταν μέλη της υψηλής κοινωνίας και της πολιτικής, από διάφορες χώρες του κόσμου. Αλλά απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά, πρέπει να πέρναγαν όλοι πολύ καλά…

Ο πιο ξακουστός Ιταλός σκηνοθέτης της γενιάς του, ο Paolo Sorentino, σκηνοθέτησε μάλιστα μια ταινία περιγράφοντας τα «μπούγκα μπούγκα πάρτι» και τους αυλικούς του Berlusconi που προσπαθούσαν να κερδίσουν λίγη από την προσοχή του. Η ταινία λέγεται Loro (Εκείνοι).

Ένας τύπος σαν τον Silvio, αφήνει την αίσθηση πως με τον θάνατό του δεν θα πει ποτέ ciao. Θα πει arrivederci και θα περιμένει σε μιαν άλλη ζωή για να κάνει την «καφρίλα» του.