Η reggaeton, ένα μείγμα Τζαμαϊκανής ρέγκε και hip-hop, είναι πλέον ένα από τα πιο δημοφιλή είδη μουσικής παγκοσμίως. Οι καλλιτέχνες της -κυρίως Λατίνοι- επίσης έχουν γνωρίσει απίστευτη δόξα και αναγνωσιμότητα τα τελευταία χρόνια. Έχει γίνει πιο δημοφιλής, ακόμη και από άλλα κλασσικά λατινογενή μουσικά είδη, ξεπερνώντας και την Salsa. Ωστόσο, από τους παλιούς τα όσα πρεσβεύει δεν είναι «σωστά».

Όπως συμβαίνει και με την τραπ, η reggaeton μιλάει για πλούτο και αμάξια. Για αυτό και λογοκρίνεται. Θα έλεγες είναι μια υποκατηγορία της. Αλλά, όπως, σε όλα τα είδη μουσικής, και στην reggaeton υπάρχουν κάποιοι που διαφέρουν από τη μάζα. Ένα από αυτούς είναι ο Κολομβιανός, Camilo. 

Πάντα γελαστός, χαρούμενος και ντυμένος με χίπικα ρούχα αντί για πουκάμισα Gucci, με μουστάκι αλά Νταλί και χωρίς κοιλιακούς και τατουάζ. Το νέο αστέρι της λάτιν μουσικής γίνεται αποδεκτό από όλους, νέους, παιδιά και ενήλικες. Φαίνεται δύσκολο να ξεχωρίσει ανάμεσα στο σημερινό πλήθος των καλλιτεχνών reggaeton, αλλά το έχει πετύχει με τη μουσική που γιορτάζει την χαρά των μικρών πραγμάτων. Σίγουρα η εικόνα του από μόνη της τον κάνει πιο προσιτό, ακόμα κι αν δεν ξέρεις τα τραγούδια του.

«Δεν χρειάζεται να σου ανοίξω σαμπάνια, αλλά μια μπυρίτσα στην παραλία. Αν και είναι λίγα αυτά που σου προσφέρω, με περηφάνια ό,τι έχω είναι δικό σου», λέει σε ένα στίχο του στο Vida de rico, το οποίο μπήκε 50 best seller στην Ισπανία. Στα τραγούδια του μιλάει για απλά καθημερινά πράγματα, για απλές συνήθειες, τις οποίες οι περισσότεροι αγαπάνε. Για αυτό είναι τόσο εύκολο σε κάποιον να συνδεθεί με τον Camilo. Τον περασμένο Δεκέμβριο, μάλιστα, έλαβε το βραβείο του καλύτερου νέου καλλιτέχνη στην κατηγορία Latin στα Μουσικά Βραβεία LOS40

Παρότι έχει γευτεί μερικούς από τους καρπούς της επιτυχίας, κρατάει τα προσχήματα και δεν παρασέρνεται από τη δόξα. Η θερμή υποδοχή που έχουν λάβει τα τραγούδια γίνεται ξεκάθαρη από το TikTok. Ο Camilo είναι ο Λατίνος μουσικός με τους περισσότερους ακόλουθους σε αυτήν την πλατφόρμα (21,2 εκατομμύρια), ξεπερνώντας διεθνείς σταρς όπως ο Justin Bieber (16,9 εκατομμύρια) κι η Miley Cyrus (8,6 εκατομμύρια). Έγινε μια πλατφόρμα προώθησης για τη μουσική του.

«Μου πήρε περίπου οκτώ χρόνια για να φτάσω τους 20 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram και μόνο έξι μήνες για να πάω από το ένα εκατομμύριο στα 20 εκατομμύρια στο TikTok» παραδέχεται ο ίδιος. Κυρίως ανέβαζε βιντεάκια με τα τραγούδια του από το σπίτι, καλώντας τους χρήστες να κάνουν τις χορογραφίες του.

Η επιτυχία του ήρθε παράλληλα με την πανδημία. Eν μέσω κρίσης, άνθρωποι όλων των ηλικιών βρήκαν στα τραγούδια του μια χαρά. Ανακάλυψαν έναν τύπο που, μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα, τους έφτιαχνε την διάθεση. Η ευτυχία που εκφράζεται μέσα από τα τραγούδια του προέρχεται από τη γυναίκα του την Evaluna Montaner, μια ηθοποιό και τραγουδίστρια από τη Βενεζουέλα. Παντρεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 2020 και αποτελεί πηγή έμπνευσης.

Πώς τα βιώματα του επηρεάζουν την μουσική του Camilo

Το βίντεο του τραγουδιού του Por primera vez – του πρώτου του άλμπουμ- είναι το βίντεο του γάμου τους. Μετράει πάνω 340 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Η Evaluna πρωταγωνιστεί επίσης και σε άλλα βίντεο κλιπ, και όπως υποστηρίζει η ερωτική ζωή από την καριέρα δεν πρέπει να διαχωρίζεται. Αυτά τα δύο μπορούν να αλληλοεπιδράσουν και να δημιουργήσουν ένα θαυμαστό αποτέλεσμα. «Μου φαίνεται το πιο όμορφο φωτογραφικό άλμπουμ που έχω φτιάξει ποτέ στη ζωή μου. Είναι μια επένδυση στη μνήμη» είπε για το πρώτο του βίντεο κλιπ.

«Δεν μπορούσα να προσποιηθώ ότι είμαι κάτι άλλο. Είμαι ο ίδιος άνθρωπος που είμαι όταν πίνω ένα φλιτζάνι καφέ για πρωινό καθώς γράφω ένα τραγούδι. Θα ήταν εξίσου γελοίο να προσπαθείς να το παίξεις σκληρός, όπως και αν είσαι σκληρός εκ φύσεως να προσπαθείς να δείξεις τη μαλθακή πλευρά σου». Ακόμα κι έτσι, δεν αποδοκιμάζει πιο τολμηρές προτάσεις άλλων: «Λατρεύω πολλούς καλλιτέχνες που έχουν τραγούδια πολύ διαφορετικά από τα δικά μου: τα γιορτάζω, τα χορεύω με τη γυναίκα μου. Αλλά τη στιγμή που γράφω πρέπει να είμαι ο εαυτός μου, όχι αυτός που νομίζω ότι πρέπει να είμαι».

«Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που έχουν μια ιδιαίτερη αύρα», αναφέρει ο José María Barbat, πρόεδρος της Sony Music, της δισκογραφικής εταιρείας Camilo στην Ισπανία. «Πολύ εργατικός και λάτρης της μουσικής. Τραγουδάει για την αγάπη με έναν τρόπο που δεν συνηθίζεται σήμερα. Όλα είναι πολύ σεξουαλικοποιημένα. Φτιάχνει καθαρή λάτιν μουσική».

Ο Camilo Echeverry γεννήθηκε στο Μεντεγίν το 1994. Είναι βαθιά επηρεασμένος από την τρομοκρατική αναταραχή που συγκλόνισε την πόλη του τη δεκαετία του 1990. «Κάποτε μια βόμβα εξερράγη στο τέλος του δρόμου μου και το κύμα έκρηξης έσπασε τα παράθυρα». Πέρα από τις μνήμες αυτές, την πορεία σημάδεψε και η μουσική των γονιών του. «Είχαν μεγάλα κουτιά με δίσκους βινυλίου και κασέτες ηχογραφημένες από το ραδιόφωνο. Για κάποιο λόγο το καντράν δεν λειτουργούσε και μπορούσα να ακούσω μόνο τις κασέτες που είχαν ηχογραφήσει».

Σε ηλικία πέντε ετών, μετακόμισε στη Μοντερία, στην Κολομβία. Στα 12 του εμφανίστηκε σε ένα πρόγραμμα νέων ταλέντων στο κολομβιανό RCN, κάτι που του χάρισε την ευκαιρία να ηχογραφήσει τα πρώτα του mixtapes και να γίνει παρουσιαστής σε παιδικό πρόγραμμα στο ίδιο κανάλι. Στην Ισπανία έγινε γνωστός ως συνθέτης και όχι ως τραγουδιστής. Η πρώτη του δουλειά ήταν με τον Dani Martín, με τον οποίο είχαν πολλά κοινά. Έξι μήνες αργότερα, ο Dani τον κάλεσε να περάσει μερικές μέρες στο σπίτι του στη Zahara de los Atunes για να συνθέσουν μαζί μερικά από τα τραγούδια που αργότερα θα αποτελέσουν μέρος του Lo que me da la gana (2020).

Το ισπανικό κοινό τον για πρώτη φορά στο Tutu, ένα ντουέτο με τον Πορτορικανό Pedro Capó, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2019. Ο αντίκτυπός του εκείνο το καλοκαίρι ήταν τέτοιος, που η Shakira προσφέρθηκε να συμμετάσχει σε ένα remix του τραγουδιού. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020, ένα μπαράζ single κατέστησε σαφές ότι ο Camilo δεν είναι απλώς ένας άλλος καλλιτέχνης της reggaeton.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη C A M I L O (@camilo)