Περιεχόμενα
- Φραντς Μπεκενμπάουερ: Ο πατέρας του του απαγόρευε τη μπάλα
- Φραντς Μπεκενμπάουερ: Πήγε στη Μπάγερν μετά από έναν παιδικό καυγά
- Φραντς Μπεκενμπάουερ: Έξω από την εθνική νέων λόγω μιας εγκυμοσύνης
- Φραντς Μπεκενμπάουερ: Καριέρα στο τραγούδι και το σινεμά
- Φραντς Μπεκενμπάουερ: Οι τρεις γυναίκες της ζωής του
- Φραντς Μπεκενμπάουερ: Η φοροδιαφυγή και τα σκάνδαλα
- Οι 250 μέρες στη Μπάγερν
Μια συμβατική και αυστηρώς ποδοσφαιρική βιογραφία του Φραντς Μπεκενμπάουερ θα χρειαζόταν χιλιάδες λέξεις. Πέτυχε τόσα κατά τη διάρκεια της καριέρας του, τόσο σαν παίκτης, όσο και σαν προπονητής, που μια απλή αναφορά τους θα σας ανάγκαζε να scrollάρετε επί πολλή ώρα. Δεκάδες ατομικοί και ομαδικοί τίτλοι στην καριέρα του, και αποκορύφωμα αυτός που δεν του αποδόθηκε ποτέ επισήμως, αλλά όλοι του τον έδιναν δικαιωματικά: Ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε το ποδόσφαιρο δίνοντας νέα διάσταση σε μια θέση, αυτή του λίμπερο.
Ο «Κάιζερ» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, που έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιανουαρίου στα 79 του χρόνια, είχε πολλές ενδιαφέρουσες στιγμές στη ζωή του. Όχι όλες ευχάριστες. Προτιμάμε μια εναλλακτική βιογραφία, με άγνωστα κατά κύριο λόγο περιστατικά που πρωταγωνίστησε ή βίωσε.
Φραντς Μπεκενμπάουερ: Ο πατέρας του του απαγόρευε τη μπάλα
Γεννημένος στο διαλυμένο Μόναχο λίγους μήνες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ μεγάλωσε σ’ ένα ιδιαιτέρως αυστηρό περιβάλλον. Στο εργατικό προάστιο του Γκίσινγκ όλα τα παιδιά έπαιζαν ποδόσφαιρο, αλλά ο ταχυδρόμος πατέρας του απαγόρευε στους δύο γιους του να κλωτσήσουν μπάλα! Η μητέρα του, αυστηρή αλλά και διορατική, όπως φάνηκε, επέτρεπε στον Φραντς να παίζει με τα παιδιά της γειτονιάς και ήταν αυτή που υπέγραψε τη δήλωση του πρώτου του δελτίου στην ομάδα Μόναχο 06, όταν το παιδί ήταν εννέα ετών. Η συμφωνία που έκανε με τον πατέρα του για να ξεκινήσει το ποδόσφαιρο είχε δύο προϋποθέσεις: Ότι δεν θα τραυματιστεί κι ότι θα έχει καλούς βαθμούς στο σχολείο.
Φραντς Μπεκενμπάουερ: Πήγε στη Μπάγερν μετά από έναν παιδικό καυγά
Η οικογένεια Μπεκενμπάουερ υποστήριζε ανέκαθεν την Μόναχο 1860, την άλλη ομάδα του Μονάχου, που τότε θεωρούνταν η «μεγάλη» της βαυαρικής πρωτεύουσας. Το παιδικό είδωλο του Φραντς Μπεκενμπάουερ, άλλωστε, ήταν ο Φριτς Βάλτερ, αρχηγός της μουντιαλικής Δυτικής Γερμανίας του 1954 και παίκτης της Μόναχο 1860. Εκεί ήθελε να παίξει, αλλά η μοίρα το αποφάσισε αλλιώς.
Οι ομάδες του Μονάχου συμμετείχαν το καλοκαίρι του 1959 σ’ ένα τουρνουά για παιδιά κάτω των 14 ετών. Η Μόναχο 06 και η Μόναχο 1860 έφτασαν στον τελικό και ο Φραντς είχε έναν γερό καυγά με δύο αμυντικούς της Μόναχο 1860. Αν και είχε αποφασιστεί η Μόναχο 06 να απορροφηθεί από την ακαδημία της Μόναχο 1860, ο Φραντς είπε στον πατέρα του ότι δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να είναι συμπαίκτης με «καθάρματα», όπως αποκάλεσε τους αντιπάλους του. Γι’ αυτό και υπέγραψε στη Μπάγερν, η ανδρική ομάδα της οποίας αγωνιζόταν ακόμα στη Β’ κατηγορία.
Φραντς Μπεκενμπάουερ: Έξω από την εθνική νέων λόγω μιας εγκυμοσύνης
Η επιτυχία του Φραντς στα κορίτσια ήταν μεγάλη ήδη από πολύ μικρή ηλικία. Στα 18 του χρόνια, κι ενώ ήταν βασικός παίκτης της εθνικής Νέων (ήδη είχε γράψει τρία γκολ σε ισάριθμες συμμετοχές, ενώ είχε επιλέξει να παίζει σαν αμυντικός) έσκασε σαν βόμβα η είδηση ότι η τότε συνομήλικη κοπέλα του ήταν έγκυος, αλλά ο ίδιος δεν είχε καμία διάθεση να την παντρευτεί! Για την τότε συντηρητική Βαυαρία αυτό πήγαινε πολύ.
Με απόφαση της γερμανικής ομοσπονδίας ο Μπεκενμπάουερ αποκλείστηκε από την εθνική νέων. Επανήλθε μετά από παρέμβαση του τότε ασίσταντ κόουτς της εθνικής ανδρών Ντέτμαρ Κράμερ, ο οποίος μίλησε με συγκινητικά λόγια για το ταλέντο του στο συμβούλιο της ομοσπονδίας και τους είπε ότι αν τον αποκλείσουν από την εθνική ανδρών θα κάνουν «το λάθος του αιώνα». Παρεμπιπτόντως, μετά από δέκα χρόνια η Μπάγερν με τον Κράμερ προπονητή και τον Μπεκενμπάουερ αρχηγό πήρε δύο συνεχόμενα κύπελλα Πρωταθλητριών (1975 και 1976). Του το ξεπλήρωσε.
Φραντς Μπεκενμπάουερ: Καριέρα στο τραγούδι και το σινεμά
Ο Μπεκενμπάουερ μπορεί να έμεινε απόλυτα πιστός στη Μπάγερν σε όλη του την παραγωγική ποδοσφαιρική καριέρα, όμως αυτό δεν τον εμπόδιζε να γκρινιάζει για τα οικονομικά του. Θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει το ίματζ του όσο γίνεται περισσότερο, δεν δίστασε να κάνει καριέρα και στο τραγούδι (!), αν και τα φωνητικά του προσόντα ήταν πενιχρά. Απλά δεν ήταν παράφωνος. Παρ’ όλα αυτά, ηχογράφησε δύο σινγκλς (το Du Allein το 1966 και το Du bist das Glück το 1967, τα οποία μάλιστα είχαν σημαντικές πωλήσεις.
Το 1971 είχε έναν μικρό ρόλο στην κωμωδία Ολίμπια, σε σκηνοθεσία Κουρτ Βίλχελμ, αλλά το σινεμά το παράτησε νωρίς. Έκανε, πάντως, πολλές διαφημίσεις, κυρίως σε προϊόντα φαγητού, ακόμα και στην Ιαπωνία!
Φραντς Μπεκενμπάουερ: Οι τρεις γυναίκες της ζωής του
Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε συνολικά πέντε παιδιά. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Μπριγκίτε, έναν χρόνο μεγαλύτερή του, μια ιδιαίτερα επικοινωνιακή κοπέλα στα νιάτα της, η οποία εργάστηκε μεταξύ άλλων και ως πωλήτρια αυτοκινήτων. Ο γάμος τους κράτησε 24 χρόνια και τους έφερε τρεις γιους. Χώρισαν λίγο πριν ο Κάιζερ σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 ως προπονητής.
Με το που βγήκε το διαζύγιο ο Κάιζερ ξαναπαντρεύτηκε. Αυτή τη φορά η εκλεκτή του ήταν η Σίμπιλε, που ως τότε εργαζόταν ως γραμματέας στα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Δυτικής Γερμανίας. Το ειδύλλιό τους είχε ξεκινήσει πριν λυθεί ο πρώτος του γάμος, λένε οι κακές γλώσσες. Η συμβίωση κράτησε 12 χρόνια, ο γάμος λύθηκε επισήμως το 2004.
Τον Ιούνιο του 2006, την ώρα που η Γερμανία φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο 61χρονος Φραντς παντρεύτηκε για τρίτη φορά, την 39χρονη Χάιντι Μπουρμέστερ, η οποία κατά διαβολική σύμπτωση (;) εργαζόταν κι αυτή ως γραμματέας στα γραφεία της Μπάγερν. Απέκτησαν μια κόρη κι ένα γιο. Η Χάιντι του συμπαραστάθηκε ως το τέλος με τα σημαντικά προβλήματα υγείας του κι αυτός την αποκάλεσε «η πραγματική αγάπη της ζωής μου».
Φραντς Μπεκενμπάουερ: Η φοροδιαφυγή και τα σκάνδαλα
Το 1976, όταν μεσουρανούσε ακόμα στη Μπάγερν, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ έγινε ο ιδιώτης που πλήρωσε τον μεγαλύτερο φόρο στη Δυτική Γερμανία, πάνω από 1,6 εκατομμύρια μάρκα. Θεώρησε ότι το ποτήρι ξεχείλισε κι έψαξε «εναλλακτικούς» τρόπους για να αποφύγει τη βαριά φορολογία. Διάφοροι επιτήδειοι τον συμβούλεψαν και «μαγείρεψαν» τη φορολογική του δήλωση, στέλνοντας όλα τα μετρητά του στην Ελβετία. Από το 1982 και μετά ο Φραντς Μπεκενμπάουερ δήλωνε ως βασική του έδρα την Αυστρία (!) για να αποφεύγει τη φορολογία.
Οι διεθνείς του διασυνδέσεις και το ίματζ που είχε καλλιεργήσει τον έκαναν αποδέκτη μεγάλων ποσών ως «δώρα» από οργανωτικές επιτροπές μεγάλων διοργανώσεων, προκειμένου να κερδίσουν την υποστήριξή του. Κατηγορήθηκε ότι πήρε 1,7 εκ. ευρώ από τη Νότια Αφρική προκειμένου να στηρίξει τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2010 εκεί. Το ίδιο συνέβη με τη Ρωσία το 2018 (αμοιβή 4,5 εκ. δολάρια) και το Κατάρ το 2022 (ποσό άγνωστο). Ουσιαστικά δεν τιμωρήθηκε ποτέ γι’ αυτό.
Οι 250 μέρες στη Μπάγερν
Μπορεί ο Φραντς Μπεκενμπάουερ να απέκτησε τεράστια φήμη τόσο ως παίκτης, όσο και σαν προπονητής, αλλά δεν ήθελε να έχει σχέση με τον πάγκο της αγαπημένης του Μπάγερν. Γι’ αυτό και ανέλαβε προπονητής της μόνο δύο φορές, υπηρεσιακός μάλιστα, για συνολικό διάστημα που δεν ξεπερνούσε τις 250 μέρες (28 Δεκεμβρίου 1993-30 Ιουνίου 1994 και 29 Απριλίου-30 Ιουνίου 1996). Παρά το ελάχιστο αυτό διάστημα, κατάφερε να σηκώσει και δύο τίτλους, τη Μπουντεσλίγκα το 1994 και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1996.