Ήταν από εκείνα τα βράδια που χάζευα στο Instagram δίχως να παρατηρώ κάτι συγκεκριμένο. Περνούσαν από το feed μου σκανδιναβικά τοπία να μου κάνουν φιλικό reminder πως ο χειμώνας έρχεται και έχω μια καλή αφορμή να προγραμματίσω από τώρα ένα ταξίδι, μαγειρικές προτάσεις (από αυτές που δεν θα δοκιμάσω ποτέ), café στο κέντρο της Αθήνας και πολλά ακόμη.

Εκεί ανάμεσα σε αυτόν τον χαμό, μου βγήκε και μια σελίδα που είχε την ονομασία «The Green Post-it». Στην φωτογραφία φαινόταν ένα πράσινο post-it, από κάποιο σημείο της πόλης, που έγραφε κάτι που τότε με έκανε να ταυτιστώ απόλυτα. Το έκανα κοινοποίηση στο προφίλ μου και μπήκα στον λογαριασμό να δω περί τίνος πρόκειται. Σχεδόν οι μισές αναρτήσεις με βρήκαν να ταυτίζομαι.

Έκτοτε, βλέπω όλο και περισσότερους followers μου να κοινοποιούν τα διάφορα μηνύματα που ανεβαίνουν στο The Green Post-it, σαν μικρές υπενθυμίσεις της ζωής. Έτσι κι αλλιώς, τα post-it αυτόν τον σκοπό δεν έχουν; Αφήνουμε ένα στο γραφείο της δουλειάς, στο ψυγείο του πατρικού σπιτιού, στο σημειωματάριο και πάει λέγοντας.

Στον λογαριασμό αυτόν, βέβαια, τα post-it είναι από όπου μπορείς να φανταστείς. Ή για να το θέσω πιο σωστά, από όπου μπορεί να φαντασεί η Σταυρούλα Κουλίτση, ο άνθρωπος που «κρύβεται» πίσω από το The Green Post-it, το οποίο πλέον μετρά περισσότερους από 60.000 ακόλουθους.

Η Σταυρούλα μίλησε στο Νitro.gr και όπως λέει είναι «ένας κανονικός άνθρωπος που, επειδή σκέφτεται λίγο παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται και ζει αναλύοντας και φτιάχνοντας θεωρίες, απόφασισε να τα μοιραστεί αυτά με περισσότερους κανονικους ανθρώπους. Σπούδασα στο Μαθηματικό, ασχολούμαι με την ανάλυση δεδομένων και πιστεύω ότι τα πάντα στη ζωή ανάγονται σε μαθηματικά μοντέλα. Παίζω μουσική και τένις, μαγειρεύω περίεργες συνταγές ακούγοντας podcast, κάθομαι στο μπαλκόνι με τις ώρες, τριγυρνάω στα event της πόλης και αυτό που αγαπώ πιο πολύ είναι να περνάω χρόνο με τους φίλους μου και να φτιάχνω αναλογίες για τα πάντα».

Η ιδέα με τα χαρτάκια ήταν της στιγμής, εξηγεί. «Είμαι σαφέστατα παιδί του digital κόσμου, αλλά το χειρόγραφο έχει μια διαφορετικη αύρα. Όποτε μια μέρα ανέβασα μια φωτογραφία με πράσινο πόστιτ και ένα κείμενο στον προσωπικό μου λογαριασμό στο instagram. Το συνέχισα, μου άρεσε και αποφάσισα να το κάνω κάτι αυτόνομο. Ξεκίνησε ως ένας δικός μου, προσωπικός, τρόπος έκφρασης και ο σκοπός είναι ίδιος με αυτόν που έχω κι εγώ στη ζωή μου. Να μιλάμε περισσότερο και πιο ουσιαστικά για το οτιδήποτε αφορά εμάς και τον κόσμο στον οποίο ζούμε, να σκεφτόμαστε ενεργητικα και να αλλάζουμε προς τις σωστές κατευθύνσεις. Θεωρώ ότι είναι χρέος μας και ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν (και πλεον τα μαθαίνουμε) πρέπει πάντα να ψάχνουμε και τις δικές μας ευθύνες».

Η έμπνευση έρχεται από κάθε τι που συμβαίνει ή/και θα μπορούσε να συμβεί.

«Οι θεματικές που υπάρχουν στο account είναι αρκετές και διαφορετικές μεταξύ τους γιατι κάπως έτσι είναι και η καθημερινότητα μας. Στην πραγματικοτητα το Green Post it είναι μια αποτυπωση της ζωης όπως περνάει από τα δικά μου φίλτρα. Για μένα είναι τέχνη και τέχνη σημαίνει να παίρνεις αναφορές από τον κόσμο, να τις επεξεργάζεσαι να τις περνάς από το δικό σου πρίσμα – που είναι μοναδικό για τον καθένα – και να δίνεις πίσω το αποτέλεσμα, που τελικά ίσως γίνει μια αναφορά για κάποιον άλλο ανθρωπο. Πολύ συχνά οι φίλοι μου βλέπουν αυτά που συζητάμε την επόμενη μέρα σε πόστ».

Όσον αφορά την απήχηση στο Instagram, που ήρθε πολύ γρήγορα, η Σταυρούλα παραδέχεται πως δεν το περίμενε, γιατί δεν ήταν αυτός ο σκοπός. «Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει δεν είναι τόσο η απήχηση όσο το ότι ανοίγουμε πολύ μεγάλες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω σε αυτά που θίγονται στο account. Και για μενα αυτό είναι το νόημα. Να ανοίξουν συζητήσεις, να ανταλλάξουμε απόψεις και οπτικές, να προβληματιστούμε και να βγούμε καλύτεροι μεσα απο αυτη τη διαδικασία».

Οι αναρτήσεις του The Green Post-it είναι ιδέες δικές της. «Μου στέλνουν πολλά χαρτάκια σε μηνυματα και πάντα τα συζητάμε. Είναι πολύ τιμητικό να χρησιμοποιεί κάποιος την ιδέα σου για να εκφραστεί ο ίδιος και να βλέπεις, ας πούμε, ότι έχει κολλήσει ένα πράσινο χαρτάκι στον υπολογιστή του ή πήρε μαζί του χαρτάκια στο μπαρ για να ανεβάσει κάτι με την παρέα του».

Ποια είναι η αγαπημένη σου ανάρτηση;

«Έχω 2 αγαπημένα χαρτάκια, ναι, αλλά θα αναφερθώ στη θεματική που μου αρέσει περισσότερο τελευταία και αυτή είναι ο συνδυασμός ενος απλού συμβάντος με κάτι υπαρξιακο. Για παράδειγμα το Ήρθε η σερβιτόρα. Ρώτησε τι άδειο έχουμε για να το πάρει. Ήθελα να πω “τις ψυχές μας”. Δεν το είπα. Αυτό είναι ένα χαρτάκι που έχει μέσα του όλη τη λογική του να ψάχνεις ένα βαθύτερο νόημα σε καταστάσεις που φαινομενικά είναι εύκολες στην ανάγνωση τους».

Το The Green Post-it για την Σταυρούλα «δεν είναι ένα instagram account, είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία. Από άποψη περιεχομένου, αλλά και τρόπου έκφρασης. Έχει μέσα το σετ αξιών που με έχει διαμορφώσει, όλους μου τους προβληματισμούς και τις σκέψεις – και όλα αυτά δοσμένα με συγκεκριμένο ύφος. Οπότε θέλω τελικα να υπάρχει κάπου εκεί έξω το Green Post it σαν έννοια. Μια ατάκα να μπορεί να θεωρηθεί γκρινπόστικη. Μια συζήτηση να μπορεί να θεωρηθεί γκρινπόστικη. Ένα αστείο να μπορεί να θεωρηθεί γκρινπόστικο».

Διαβάστε ακόμη: Ο Γιώργος Χρυσοστόμου στο intronews.gr: «Οι άνθρωποι γίνονται φίλοι χωρίς να ξέρουν τι σημαίνει, επειδή έχουν ανασφάλεια και θέλουν να αποφύγουν τη μοναξιά»