Από τα 90s μιλάμε για την Penelope Cruz με ενθουσιασμό. Όχι μόνο επειδή είναι το απόλυτο it girl, μαγνητίζοντας κάθε βλέμμα με την εξωπραγματική της εμφάνιση αλλά και με τις ερμηνευτικές της ικανότητες. Έτσι, συνεχίζουμε να αποθεώνουμε και το 2022 την 48χρονη Ισπανίδα, η οποία έχει ήδη λάβει διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία της στο «Επίσημη Συμμετοχή».

Κάνοντας ανασκόπηση στην 30 ετών, πλέον, πορεία της στον χώρο του ευρωπαϊκού αλλά και διεθνούς κινηματογράφου, θα παρατηρήσει κανείς ότι είναι λίγα αυτά που δεν μπορεί να κάνει η Cruz.

Απορείτε που την συγκρίνουμε με την Meryl Streep; Η Penelope μας κάνει να ανατριχιάζουμε με τις ερμηνείες της, χωρίς καν να μιλάει την μητρική της γλώσσα ενώ ταυτόχρονα ξεπερνάει κάθε ταμπού που θέλουν άκρως σεξουαλικοποιημένες ηθοποιούς με εμφάνιση όπως την δική της. Beat that, Meryl. Όσο και να θαυμάζουμε την θρυλική -πλέον- ηθοποιό, δεν παύει να είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί η αξία και το ερμηνευτικό ταλέντο γυναικών όπως της Cruz.

Penelope Cruz

H Penelope Cruz στο «Επίσημη Συμμετοχή».

To ταλέντο της Penelope ήταν τέτοιο που τα σύνορα της χώρας της δεν μπόρεσαν να την περιορίσουν. Έτσι, το 1992 μαγνήτισε τα βλέμματα όλης της υφηλίου με την ταινία Jamón Jamón, δίπλα στον μετέπειτα σύζυγό της, Javier Bardem. Τότε, αν και όλοι άρχισαν να μιλούν για την 18χρονη πολλά υποσχόμενη ηθοποιό από την Ισπανία, λίγοι ήταν αυτοί που περίμεναν ότι θα μας απασχολούσε τόσο στο μέλλον.

Σύντομα, έγινε μούσα εμβληματικών σκηνοθετών όπως ο Pedro Almodovar και σημάδεψε τον παγκόσμιο κινηματογράφο σε κομβικούς ρόλους. Και άλλοι μεγάλοι σκηνοθέτες του Χόλιγουντ την έχουν εμπιστευτεί σε πρωταγωνιστικούς ή βασικούς ρόλους όπως ο Woody Allen και ο Riddley Scott, τους οποίους έχει φέρει εις πέρας με αλησμόνητες ερμηνείες.

Σήμερα, αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως είναι πολλά παραπάνω από μία σαγηνευτική μελαχρινή, σπρώχνοντας ακόμη παραπέρα τα ερμηνευτικά όρια με τον ρόλο της στο «Επίσημη Συμμετοχή» (Competencia Oficial) δίπλα στον Antonio Banderas, με τον οποίον συνεργάζονται ξανά και ξανά από το 1989 μέχρι και σήμερα.

Στην ταινία αυτή, όπου η Penelope ερμηνεύει τον ρόλο μίας σκηνοθέτη, η ομορφιά της δεν παίζει κανέναν ρόλο. Η ίδια μαγνητίζει τον θεατή με την εκρηκτική της ερμηνεία, όπου σατιρίζει έμμεσα αλλά και άμεσα την βιομηχανία του σινεμά. Μέσα από τον ρόλο αυτό η Penelope ξετυλίγει μία νέα της πλευρά, μία που δεν είχαμε δει και μας αρέσει πολύ.

Αυτό που προσπάθησε να μας δείξει πέρσι μέσα από το «Παράλληλες Μητέρες» (όπου δούλεψε για άλλη μία φορά υπό την καθοδήγηση του Pedro Almodovar), κατάφερε να αποδείξει φέτος μέσα από το «Επίσημη Συμμετοχή». Δηλαδή, πως είναι μία ηθοποιός-χαμαιλέοντας, η οποία συνδυάζει εντυπωσιακή ομορφιά -ακόμη και στα 48 της- ταπεραμέντο αλλά και διαχρονικό ταλέντο.

Ποιος ξέρει, ίσως η Ακαδημία αποφασίσει επιτέλους να της δώσει το πολυπόθητο Χρυσό Αγαλματίδιο για την ερμηνεία της, μετά από τις δύο φορές όπου ήταν υποψήφια για Όσκαρ.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας «Επίσημη Συμμετοχή» που στην Ελλάδα παίζεται ήδη στους κινηματογράφους και κάνει στις 26 Αυγούστου την πρεμιέρα της στην Αμερική:

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: 

Anne Heche: Ο πολυτάραχος βίος της – Ο θάνατος των 3 αδελφών της, ο κακοποιητικός πατέρας και η προκατειλημμένη μάνα | intronews.gr

Jacob Elordi, ο νέος καρδιοκατακτητής του Hollywood | intronews.gr

Issey Miyake: Η ιστορία του διάσημου Ιάπωνα σχεδιαστή που συνδέθηκε με το μαύρο ζιβάγκο του Steve Jobs | intronews.gr