Το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκυο γινόταν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Όλες οι χώρες έπαιρναν τη θέση τους στο γήπεδο και κυμάτιζαν περήφανα τη σημαία τους. Για κάποιες, δεν ήταν μια απλή και δεδομένη υπόθεση το να βρίσκονται εκεί. Η Συρία, μια χώρα κατακερματισμένη και καθημαγμένη από έναν δεκαετή εμφύλιο, έδωσε το παρών μέσω των 6 αθλητών της. Ανάμεσα τους ξεχώριζε μία. Αυτή που κρατούσε τη σημαία. Όλοι είχαν διανύσει μια τεράστια απόσταση κι είχαν ξεπεράσει εμπόδια, αλλά η Hend Zaza έτι περισσότερο.
Σε ηλικία 12 ετών η Zaza έπαιρνε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και γινόταν η νεότερη που το πετυχαίνει σε επίπεδο Θερινών Ολυμπιακών. Μόλις η δεύτερη αν συνυπολογίσουμε και τους Χειμερινούς του 1968, όπου η skater Beatrice Hustiu ήταν 11 ετών. Ναι, υπήρχε και ο 10χρονος Δημήτριος Λούνδρας που συμμετείχε το 1896, όμως τότε ήταν μια άλλη εποχή που δε συμμετείχαν γυναίκες.
Η Hend Zaza είναι ένα από τα πρόσωπα-σύμβολα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων και αποτυπώνονται στην πορεία της όλα τα ιδεώδη του αθλητισμού. Παίζοντας για πρώτη φορά στο τουρνουά πινγκ πονγκ, μπορεί να έχασε με 3-0 σετ από την κινεζικής καταγωγής Αυστριακή Liu Jia, αλλά έβαλε μόλις το πρώτο λιθαράκι.
Μόνο και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι η Jia έχει κόρη στην ηλικία της αντιπάλου της, κατέκτησε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2005, 4 χρόνια πριν γεννηθεί η Hend Zaza, και συμμετείχε στα 39 της για 6η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, λέει πολλά. Βέβαια, η Zaza έφτασε ως εδώ νικώντας και αποκλείοντας αντιπάλους της με διπλάσια και τριπλάσια ηλικία.
«Όλοι ξέρουν ότι το να χάνεις από ένα παιδί, είναι κάπως ντροπιαστικό σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Ρώτησα την κόρη μου μια μέρα πριν τον αγώνα “ξέρεις ότι η μαμά σου παίζει με αντίπαλο ένα κορίτσι 2 χρόνια μεγαλύτερό σου;” και μου απάντησε “τότε καλύτερα να μη χάσεις”. “Μη μου βάζεις τέτοια πίεση” της είπα» ανέφερε με εύθυμη διάθεση η Jia μετά το τέλος του ματς με 4-0 σετ υπέρ της.
Σε όλα τα σετ η Hend Zaza ήταν σκληρό καρύδι και με το topspin backhand της έβαλε δύσκολα σε αρκετές περιπτώσεις στην Jia.
Αυτός ο αγώνας δεν ήταν ο δυσκολότερος της ζωής της. Ήταν ίσως ο πιο εύκολος.
Η Zaza γεννήθηκε στη Χάμα της Συρίας το 2009, ήτοι 2 χρόνια πριν ξεσπάσει η Αραβική Άνοιξη και ο πόλεμος στη Συρία. Το ότι παρέμεινε ζωντανή, είναι ένα θαύμα. Οι ταινίες του Harry Potter την έκαναν να νιώθει ήρεμη και να πιστεύει στη μαγεία της ζωής, στο θαύμα.
Από την ηλικία των 5 ετών έπαιζε πινγκ πονγκ. Δεν είχε βέβαια πρόσβαση σε ρακέτες και τραπέζι. Έπαιζε με χειροποίητες κατασκευές και αντί για τραπέζι χρησιμοποιούσε τσιμεντένιους τοίχους. Πιο μετά, κατάφερε να βρει ένα κατεστραμμένο τραπέζι που σήκωνε τη μία πλευρά του για να κάνει πως έχει αντίπαλο. Πρότυπο της είναι η πρωταθλήτρια Ding Ning. Κατάφερε να γίνει πρωταθλήτρια στη χώρα της σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.
Στα 8-9 της χρόνια, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά, βίωνε τον αποκλεισμό, καθώς λόγω του πολέμου δε μπορούσε να ταξιδέψει σε διεθνή τουρνουά. Όσες φορές το κατάφερε, πέρασε τα πάνδεινα για να βρει βίζα.
«Τα τελευταία 5 χρόνια έχω ζήσει πολλές διαφορετικές εμπειρίες, ιδίως όσο συνέβαινε ο πόλεμος στη χώρα μου και διεκόπη η χρηματοδότηση των αθλητών για τους Ολυμπιακούς. Ήταν πολύ σκληρό. Έπρεπε όμως να το αντιμετωπίσω. Αυτό είναι και το μήνυμα μου προς όποιον επιθυμεί να βρεθεί στη θέση μου τώρα. Πάλεψε για τα όνειρα σου, προσπάθησε σκληρά πέρα από τις δυσκολίες που έχεις γύρω σου και θα πετύχεις τον στόχο σου. Το να βρεθώ στους Ολυμπιακούς του Τόκυο είναι το επίτευγμα μου. Δεν περίμενα να κερδίσω, ήθελα να έχω μια καλή απόδοση. Και νομίζω ότι είχα και έμαθα απ΄αυτή την ήττα».
Ο δικός της στόχος είναι να γίνει φαρμακοποιός ή δικηγόρος. Ναι, και να βρεθεί ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. «Ελπίζω ότι στους επόμενους θα υπάρχει κάτι παραπάνω για μένα».
* Φωτογραφία: Getty Images