Το βράδυ της Κυριακής, στο Λος Άντζελες, στον χώρο όπου γινόταν το πάρτυ του Vanity Fair για τα Όσκαρ, οι γυναίκες που βρέθηκαν εκεί, φρόντισαν να δώσουν στους παπαράτσι άφθονο υλικό με τις στυλιστικές τους επιλογές. Η Ciara, η Alessandra Ambrosio και πολλές ακόμα διάσημες κυρίες, φόρεσαν ό,τι πιο αποκαλυπτικό είχαν. Εκείνη όμως που ξεπέρασε την έννοια «αποκαλυπτικό», ήταν η Hunter Schafer.

Πρόκειται για την 24χρονη τρανς ηθοποιό που συστήθηκε για τα καλά στο τηλεοπτικό κοινό μέσα από τον ρόλο της στο Euphoria, ενώ το ίδιο περίπου διάστημα, είχε καταφέρει να μπει στη λίστα της Vogue «21 under 21», όπου συμπεριλαμβάνονται πρόσωπα κάτω των 21 ετών με μεγάλη επιρροή σε επίπεδο pop culture, αλλά και κοινωνικό.

Βλέποντας κανείς την άνεση με την οποία κινείται στον εκάστοτε χώρο η Schafer, δε γίνεται παρά να εντυπωσιαστεί. Δεν είναι μόνο το ηλικιακό της κομμάτι, ότι δηλαδή θα μπορούσε η απειρία και να την κάνοει με κάποιον τρόπο πιο κλειστή. Είναι κι ότι αναμφίβολα κουβαλάει πράγματα μέσα της από την περίοδο της φυλομετάβασης και από τον ακτιβισμό της γύρω από τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας.

Η ίδια όμως δεν επιτρέπει σε τίποτα από αυτά να την καταβάλλει. Κινούμενη με τον χαρακτηριστικό αυθορμητισμό της νιότης και με την άνεση των κεκτημένων σε επίπεδο προσωπικό και κοινωνικό, η Hunter Schafer έχει πετύχει με κάποιον τρόπο, σπάνιο για τα σημερινά δεδομένα, να μην ασχολείται κάποιος ιδιαίτερα με το ότι είναι τρανς, να μην την προσδιορίζει με βάση αυτό.

Γεννημένη το 1998 στο Ράλι της Βόρειας Καρολίνας, η Hunter βρέθηκε από πολύ μικρή να ρέπει προς την γυναικεία της πλευρά, αν και γεννήθηκε ως αγόρι. Η μητέρα της έχει περιγράψει πως από την ηλικία των 2 ετών η Hunter δεν έδειχνε ενδιαφέρον για αγοριστίκα πράγματα, αν και αυτό ακούγεται τη σήμερον ημέρα λάθος και φουλ στερεοτυπικό, με την έννοια πως δεν έκανε φυλομετάβαση επειδή στην ηλικία των 2 ετών δεν έπαιζε με αυτοκινητάκια ή δεν την ενδιέφερε η μπάλα.

Σε κάθε περίπτωση, η Schafer έδειχνε να έλκεται από γυναίκες-ηρωίδες και ρόλους που έβλεπε στην τηλεόραση, όπως η Catwoman και η Hawkgirl.

Όταν πήγε στο προνήπιο, εμφανίστηκαν τα πρώτα δείγματα πως εκφράζεται μόνο από τη γυναικεία της πλευρά. Έτσι, ενώ τα αγοράκια στην τάξη φορούσαν ρούχα ανδρικά και τους άρεσαν στολές όπως του πυροσβέστη, εκείνη επέλεγε φορέματα.

Μάλιστα, στο σχολείο που πήγαινε στο τέλος κάθε εβδομάδας τα παιδιά επέλεγαν ένα αντικείμενο από ένα κουτί και εκείνη επέλεξε, όπως θυμάται, ένα δαχτυλίδι που είχε και lip gloss πάνω του. «Τότε δεν κατανοούσα τι σημαίνει αυτό, αλλά μου άρεσε να βάζω γκλίτερ στα χείλη μου», θα δηλώσει σε μια συνέντευξη.

Για αρκετά χρόνια δεν είχε εντοπίσει τι ακριβώς συμβαίνει με το σώμα της και με τον εσωτερικό της κόσμο. Έφτασε στα 12 της για να πει στους γονείς της ότι είναι, αρχικά, γκέι.

Αν κάτι τέτοιο μπορεί να μοιάζει δύσκολο να το πεις στους γονείς σου σε μια μεγάλη πόλη, φανταστείτε πώς ακούγεται στο Ράλι της Βόρειας Καρολίνας. Ιδίως όταν δεν μιλάμε για ένα μέρος που έχει και πολλές επιλογές για ένα οποιοδήποτε άτομο σε επίπεδο στυλ για να εκφράσει τον εαυτό του.

Ήταν σε εκείνη την ηλικία που η Hunter άρχισε να μαζεύει ρούχα από καταστήματα και να τα μεταποιεί για να ταιριάζουν σε αυτό που ήθελε. Αυτό την έκανε και πιο απόμακρη από τα άλλα παιδιά στη γειτονιά και στο σχολείο. Ήταν το κλασικό παιδί που έβαζε τα ακουστικά στα αυτιά και προχωρούσε στους διαδρόμους δίχως να δίνει σημασία στο τι γίνεται γύρω της, είτε της έλεγαν προσβολές είτε απλώς της μιλούσαν.

Ήταν το «παράξενο κορίτσι» στο σχολείο. «Χρειάζεται αρκετό θάρρος για να σταθείς στο ύψος σου και να πεις “οκ, δεν μοιάζει με κανέναν άλλον εδώ. Από δω και πέρα θα είμαι ο εαυτός μου”».

Αυτός ο εαυτός της είχε πάντοτε μαζί του ένα τετράδιο που σχεδίαζε, κατά κύριο λόγο γυναικεία ρούχα. Κάποια σχέδια τα πόσταρε και στα social media, με αποτέλεσμα να μπει στο ραντάρ της διάσημης Τάβι Γκέβινσον που έχει το Rookie.

Συν Αθηνά, βέβαια, και χείρα κίνει, με την Schafer να στέλνει μια ευχή για τα γενέθλια της Τάβι στο Instagram και έτσι η Τάβι την προσκάλεσε να συμμετέχει στα πρότζεκτ της. Η Hunter έφτιαχνε μικρά κόμικς και αναρτούσε το στυλ της από την καθημερινότητα στο σχολείο, ενώ συχνά έγραφε κείμενα για τη φιλία και την αγάπη.

Η στιγμή που άφησε πίσω τον παλιό της εαυτό

«Ήταν στην 7η τάξη που αποδέχτηκα την ιδέα πως μάλλον δεν είμαι αγόρι. Ήταν εκείνη τη χρονιά που είδα να φυτρώνουν τρίχες πάνω από το άνω χείλος μου και δε μου άρεσε και άρχισα να ανησυχώ πολύ καθώς ανέπτυσσα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά φύλου. Ειδικά οι τρίχες με τρομοκρατούσαν», έχει δηλώσει η Schafer που στα 14 της ξεκίνησε τη φυλομετάβαση.

Στην αρχή, το έκανε κρυφά από τους γονείς της. Μόνο οι λίγοι φίλοι της το γνώριζαν και την βοήθησαν να αγοράσει makeup, μάσκαρα και άλλα γυναικεία προϊόντα. Κάποια στιγμή αποφάσισε να το πει στους γονείς της και τότε ξεκίνησε η διαδικασία της αλλαγής της. Στην αρχή, οι γονείς της δυσκολεύονταν να το κατανοήσουν και η μητέρα της της είχε πει χαρακτηριστικά ότι «επειδή είσαι καλλιτέχνης και σου αρέσουν ωραία πράγματα, δε σημαίνει πως είσαι trans. Δε σημαίνει πως είσαι κορίτσι».

Κι αν η μάνα της το αντιμετώπιζε απλώς με την αφέλεια της άγνοιας, ο πατέρας της, Mac Schafer, ο οποίος είναι πάστορας στην εκκλησία Hudson Memorial Presbyterian Church.

Βλέποντας όμως και οι δύο γονείς το πόσο άγχος είχε η Hunter, κατάλαβαν πως δεν πρόκειται για μια παρανόηση ή μια φάση, αλλά για βιολογική της ανάγκη. «Μια φορά με ρώτησε αν μπορεί να φορέσει τακούνια για ένα σόου μόδας στην καλοκαιρινή κατασκήνωση και ενώ μέσα μου έλεγα “όχι, όχι, όχι”, απ΄έξω είπα “ναι μπορείς”. Τότε νομίζω πως έγιναν όλα αληθινά για εμένα», θυμάται ο μπαμπάς της.

«Θυμάμαι ότι υπήρχαν πολλά κλάματα, γιατί τότε καταλάβαμε ότι η πραγματικότητα με την οποία ζούσαμε, θα έπρεπε να φύγει για το καλό του παιδιού μας», περιγράφει στους New York Times η μαμά της, Katy.

Όταν ξεκίνησε η ορμονοθεραπεία, άρχισε και η αλλαγή στο πώς της απευθύνονταν. Δεν ήταν πια «ο». Ήταν «η». Βλέποντας οι γονείς της τους φίλους της να της μιλάνε ως θηλυκό, πήραν θάρρος και εξοικειώθηκαν.

Η προηγούμενη ζωή της ήταν πια παρελθόν. Μιλώντας στο Harper’s Bazaar, έχει αποκαλύψει ότι κρατάει αρχείο με όλα όσα αφορούν την μετάβασή της, αλλά το διάστημα πριν, είναι πια θολό στο μυαλό της.

«Είναι κάπως στενόχωρο, αλλά αλήθεια όταν λέω πως η ιστορία της ζωής μου ξεκινάει στην εφηβεία μου, όταν άρχιχα επιτέλους να ζω με τον τρόπο που ήθελα. Όταν ο εξωτερικός σου κόσμος, το σώμα σου και ο εαυτός σου δεν ταιριάζουν με αυτό που είσαι μέσα σου, τότε το διαγράφεις από τη μνήμη σου. Σε εκείνο το σημείο, πριν συνδεθεί το σώμα με το μέσα μου, κατάφερα να χτίσω έναν πλούσιο εσωτερικό κόσμο».

Πότε αποφάσισε να γίνει ηθοποιός

Η Hunter Schafer δεν είχε από μικρή όνειρο να γίνει ηθοποιός. Έφτασε στο λύκειο, κι αφού πρώτα είχε περάσει στον νέο της εαυτό, που της μπήκε το μικρόβιο, κι ενώ είχε κάνει κάποιες δουλειές ως μοντέλο. Πρώτα όμως ήθελε να χτίσει μια καριέρα στον χώρο της μόδας.

Αυτή ξεκίνησε όταν γνώρισε μια ατζέντισσα στο Instagram και πήγε στη Νέα Υόρκη για να δοκιμαστεί. Από το πρακτορείο εντυπωσιάστηκαν και την υπέγραψαν άμεσα.

Όπως δήλωσε πριν μερικά χρόνια στο V Magazine, η μόδα ήταν το βιοποριστικό της όχημα για να μπορέσει να μεταβεί στο σινεμά. Αυτή θα ήταν η δεύτερη μεγάλη μετάβαση της ζωής της. Δούλεψε λοιπόν, πρώτα για brands όμως Dior και Miu Miu, φωτογραφήθηκε για περιοδικά μόδας, έφτιαξε το προβίλ της, χωρίς απαραίτητα να βγάλει πολλά λεφτά και εκεί εμφανίστηκε η οντισιόν για το Euphoria. Η ευκαιρία ήταν μπροστά της και η Hunter Schafer την άρπαξε.

Μια αγγελία που ζητούσε ένα τρανς κορίτσι, δίχως εμπειρία στη δουλειά, ήταν σαν μάννα εξ ουρανού. Οι casting directors την επέλεξαν με κλειστά μάτια και γρήγορα η Schafer είχε μαζί της έναν δάσκαλο υποκριτικής να την καθοδηγεί στην οντισιόν. Πριν προλάβει να καταλάβει πού είχε βρεθεί, την κάλεσαν για να υπογράψει συμβόλαιο.

Στο Euphoria υποδύεται την Jules, έναν ρόλο με ακριβώς ίδια πορεία με τη δική της. Και γι΄αυτό ήταν απαιτητικός, γιατί συναισθηματικά θα έπρεπε να μπει σε ένα mindset αντίστοιχο με αυτό που είχε πριν γίνει γυναίκα. Άρα να επιστρέψει σε επώδυνες για εκείνη στιγμές.

«Καθώς δουλεύαμε διάφορες σκηνές, έπρεπε να θυμηθώ μια νέα λεπτομέρεια, να σκάψω μέσα μου βαθιά για να βρω κάτι και να διατηρήσω αυτή τη στιγμή στη μνήμη μου για την σκηνή», είχε πει σε συνέντευξή της.

Στο τέλος της ημέρας όμως, πέρασε από μια καθαρτική, μια θεραπευτική διαδικασία και ήρθε σε εκεχειρεία με τον παλιό της εαυτό, με τις μνήμες του άλλου ανθρώπου που ήταν. Και γι΄αυτό, ίσως, προχωράει τώρα με περίσσια αυτοπεποίθηση.

Τέτοια, που την έκανε να νιώσει για πρώτη φορά άνετα στο να έχει σχέση. Εδώ και περίπου έναν χρόνο είναι με τον συμπρωταγωνιστή της στο Euphoria, τον Dominic Fike, ο οποίος επιβεβαίωσε πως είναι ακόμα μαζί, παρά τις φήμες χωρισμού τον Δεκέμβριο.

Το βράδυ της Κυριακής, στο Vanity Fair Party, η Schafer επέλεξε μια δημιουργία της Ann Demeulemeester η οποία αποτελούνταν από δύο κομμάτια. Το κάτω μέρος ήταν μια μακριά φούστα από μετάξι ενώ το πάνω αποτελούνταν από ένα φτερό που κάλυπτε μόνο τις θηλές της.

Το βράδυ της Κυριακής έδειξε πως είναι ένα άτομο με πλήρη κατανόηση και αυτοπεποίθηση!

* Πηγή φωτογραφία: Hunter Schafer/Instagram