Πολυτάλαντη, εργατική, ήρεμη δύναμη στον χώρο της υποκριτικής, πολλά υποσχόμενη. Όσο κι αν αυτοί οι χαρακτηρισμοί φοριούνται εύκολα, πλέον, στην Ειρήνη Αμανατίδου ταιριάζουν γάντι.

Το απαστράπτον πρόσωπό της δεν είναι το μόνο που λάμπει σε αυτό το κορίτσι. Όλα ξεκινούν από μέσα.

Οι απαντήσεις της, μία προς μία, το αποδεικνύουν περίτρανα.

Πότε αισθάνθηκες πολύ ευτυχισμένη πρόσφατα; Κάτω από ποια συνθήκη;

Στις διακοπές. Αποφάσισα να κοιμηθώ με παράθυρο και κουρτίνες ανοιχτές.

Το ξημέρωμα με ξύπνησαν οι πρώτες αχτίδες του ήλιου και ένας πανέμορφος γλάρος που στεκόταν στο παράθυρο, με παρατηρούσε. Άνοιξα τα μάτια μου, αντικρίζοντας αυτό το υπέροχο, απέραντο γαλάζιο και ένα πανέμορφο πτηνό να ανοίγει τα φτερά του και να πετάει στο άπειρο. Τι ευτυχία να ξυπνάει κανείς χωρίς όρια, ανοίγοντας τα φτερά του!

Η δουλειά σου σε κάνει ευτυχισμένη; Γιατί την επέλεξες;

Σίγουρα δεν με κάνει ευτυχισμένη το ότι ένας νέος ηθοποιός στην Ελλάδα για να επιβιώσει πρέπει να κάνει δυο-τρεις δουλειές.

Σίγουρα δεν με κάνει ευτυχισμένη όλη αυτή η ανασφάλεια και η αστάθεια που ενέχει αυτό το επάγγελμα.

Σίγουρα δεν με κάνει ευτυχισμένη που θεωρείται λογικό να μην λαμβάνουμε απαντήσεις από τα καστινγκς και τις ακροάσεις στις οποίες πηγαίνουμε.

Σίγουρα δεν με κάνει ευτυχισμένη η έλλειψη σεβασμού που συχνά θεωρείται δεδομένη.

Δικαίως με ρωτάς γιατί επέλεξα αυτό το τόσο δύσκολο και σκληρό επάγγελμα.

Γιατί στο τέλος της ημέρας η τέχνη γιατρεύει όλες μας τις πληγές, μας ταξιδεύει σε μέρη μαγικά, σε καταστάσεις πολυσύνθετες και μας φέρνει κοντά σε σπουδαίους χαρακτήρες. Γι ‘αυτό επέλεξα την υποκριτική και γι ‘αυτό θα την ξαναεπέλεγα όσες ζωές και αν ζούσα.

Ποια είναι τα όρια μεταξύ Εμφάνισης και Ταλέντου στο αντικείμενό σου;

Στο αντικείμενό μου δεν θεωρώ πως υπάρχουν όρια  μεταξύ εμφάνισης και ταλέντου. Είναι δύο τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους παράγοντες και καθόλου αλληλένδετοι.

Ποια είναι, για σένα, η πιο σπουδαία συνεργασία που έκανες μέχρι στιγμής;

Θέλω να σου πω πως τις συνεργασίες μου μέχρι στιγμής τις θεωρώ όλες σπουδαίες. Άλλες ευκολότερες, άλλες δυσκολότερες , άλλες επιτυχημένες άλλες όχι και τόσο επιτυχημένες, άλλες με επίγευση πικρή και άλλες με την πιο γλυκιά . Όλες όμως μου έχουν δώσει σπουδαία μαθήματα, με έχουν εξελίξει, με ωρίμασαν και διαμόρφωσαν την Ειρήνη για να είναι ο άνθρωπος που είναι σήμερα.  Αν θα ξεχώριζα μονάχα μία, θα ήταν αυτή με τον Staniewski και τον θίασο του Gardzienice , με μάγεψε ο τρόπος που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι το θέατρο, πολύ διαφορετικός από αυτόν που εμείς συνηθίζουμε. Τους είμαι ευγνώμον που συντέλεσαν στο να ανοίξω ένα νέο παράθυρο.

Φοβάσαι; Δακρύζεις; Θυμώνεις; Τι πιο πολύ; Τι πιο συχνά;

Με τον θυμό δεν τα πηγαίνω καλά. Δύσκολα κρατάω κακία και εύκολα συγχωρώ . Με τα δάκρυα έχω καλύτερη σχέση. Την καλύτερη όμως την έχω με τον φόβο.  Καταντάει γελοίο. Φόβος να μην αποτύχω. Φόβος να μην ξεχάσω ποια είμαι. Φόβος να μην απογοητεύσω τους ανθρώπους που με αγαπούν. Φόβος να οδηγήσω. Θα ήθελα πολύ να μην φοβάμαι τίποτα και μία μέρα ελπίζω πως θα τα καταφέρω.

Τι διαβάζεις και τι παρακολουθείς (τηλεοπτικά, θεατρικά…) αυτή την εποχή; Τι σου έχει αποτυπωθεί έντονα και μας το προτείνεις;

Αγαπώ το διάβασμα. Συνήθως περνάω χρόνο διαβάζοντας ετερόκλητα μεταξύ τους αναγνώσματα. Βιβλία θετικής ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης, παιδαγωγικά βιβλία, βιβλία για παιδιά, θεατρικά έργα, θεωρίες θεάτρου, υποκριτικής, σκηνοθεσίας και ένα σωρό άλλα. Το βιβλίο που μου άλλαξε τη ζωή λέγεται Η Σχολή των θεών και πιστεύω πως αν όλοι το είχαμε διαβάσει θα ζούσαμε σε έναν πολύ πιο όμορφο, καθάριο κόσμο.

Αν η Ειρήνη δεν ήταν ηθοποιός τι θα ήταν;

Η Ειρήνη εκτός από ηθοποιός είναι σκηνοθέτης, θεατροπαιδαγωγός,  θετική ψυχολόγος, μεταφράστρια, ενίοτε και σερβιτόρα . Νομίζω πως αν δεν ήμουν τίποτα από τα παραπάνω, θα ήμουν μια γεμάτη πάθος ξεναγός. Ποιος ξέρει ίσως στο μέλλον καταφέρω να γίνω και αυτό.

Περίγραψέ μας μια τυπική σου ημέρα-αν υποθέσουμε ότι έχεις τυπικές μέρες, με στάνταρ ξύπνημα και τα συναφή…

Η Καραπάνου έγραψε μία από τις πιο αγαπημένες μου φράσεις « Η ζωή είναι αγρίως απίθανη». Σίγουρα υπάρχουν λατρεμένες συνήθειες, τυπικές όμως ημέρες δεν υπάρχουν στη ζωή μου και δεν πιστεύω πως θα υπάρξουν ποτέ διότι επιδιώκω η κάθε μου μέρα να είναι ξεχωριστή και εντελώς διαφορετική.

Τι είδος ανθρώπων θαυμάζεις; Με ποιες ποιότητες;

Θαυμάζω τους ανθρώπους με πίστη στον εαυτό τους. Τους ανθρώπους με οράματα, αυτούς που αγαπούν ανιδιοτελώς και τους ονειροπόλους. Τους  χαμογελαστούς ανθρώπους  και αυτούς που αντιμετωπίζουν τη ζωή με χιούμορ.

Τι σχεδιάζεις για την σεζόν που μόλις μπήκε; Καλλιτεχνικά και όχι μόνο.

Η σεζόν που μόλις μπήκε είναι γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές. Νομίζω ότι μετά τα όσα περάσαμε λόγω πανδημίας οφείλουμε να κάνουμε μια γενναία βουτιά στο άγνωστο επαναπροσδιορίζοντας το φαινόμενο που ονομάζεται ζωή. Καλλιτεχνικά επικεντρώνομαι στη διασκευή ενός αγαπημένου μυθιστορήματος! Θα έλεγα πως το μεγαλύτερό μου σχέδιο αυτή την περίοδο είναι ένα μεγάλο ταξίδι που χρόνια ονειρεύομαι και η συνέχιση των μεταπτυχιακών μου σπουδών στην Πολωνία.

* Φωτογραφίες: Γιώργος Τσιάκος