Η Μισέλ Ομπάμα δε χρειάζεται συστάσεις. Ήταν πολλές οι φορές που ολόκληρος ο πλανήτης υποκλίθηκε στην λάμψη της, στην μόρφωσή της και στην αυτόφωτη οντότητά της. Η ίδια ωστόσο πάντα επέμενε πως «Πρώτα είμαι μαμά και μετά όλα τα άλλα». Ακολουθούν κάποια από τα πιο αξιομνημόνευτα αποσπάσματα από τις απόψεις της πρώην Πρώτης Κυρίας για τη μητρότητα, τόσο από τη συνομιλία της στη Βρετανική Vogue με την Megan  Markle, όταν η δεύτερη ήταν ακόμη έγκυος στον Άρτσι, όσο και από προηγούμενες δηλώσεις της.

«Απολαύστε κάθε στιγμή με τα μωρά σας»

Σε ένα ερωτηματολόγιο με την Markle για το British Vogue, η  Ομπάμα μίλησε για τον πιο όμορφο ήχο που έχει ακούσει ποτέ, αυτόν των νεογέννητων μωρών της. «Όταν η Μάλια και η Σάσα ήταν νεογέννητα, ο Μπάρακ και εγώ μπορούσαμε να περνάμε ώρες ατέλειωτες απλώς κοιτάζοντάς τις να κοιμούνται. Μας άρεσε πολύ να ακούμε τους μικρούς ήχους που έκαναν – ειδικά τον τρόπο που μουρμούριζαν, όταν ονειρεύονταν. Υπάρχει κάτι τόσο μαγικό όταν  έχεις ένα μωρό στο σπίτι. Ο χρόνος μεγαλώνει. Κάθε στιγμή κρύβει μέσα της μια μικρή αιωνιότητα… Μην χάσετε καμιά!» 

«Αφήστε τα παιδιά σας να ανοίξουν τα φτερά τους»

Στην ίδια συνέντευξη, η πρώην κυρία μίλησε ανοιχτά για να το πώς προσπάθησε να μάθει να αφήνει τις κόρες της να βρουν τον δικό τους δρόμο. «Το να είσαι μητέρα είναι ένα μάστερ στο πώς ν΄αφήνεις τα παιδιά σου να φύγουν από δίπλα σου. Όσο κι αν προσπαθείς δεν είναι και τόσα πολλά αυτά που μπορείς να ελέγξεις. Κι ένας Θεός ξέρει πόσο έχω προσπαθήσει  – ειδικά στην αρχή. Ως μητέρες, δεν θέλουμε τίποτα ή κανείς να βλάψει τα μωρά μας. Αλλά η ζωή έχει άλλα σχέδια. Μελανιές στα γόνατα, δρόμοι  γεμάτοι λακκούβες και «στραπατσαρισμένες» καρδιές – όλα είναι κομμάτι του παιχνιδιού. Κι αυτό το παιχνίδι είναι δικό τους». 

«Η μαμά είναι ίση με τον μπαμπά» 

Το 2016, η Ομπάμα μίλησε στην εκδήλωση Let Girls Learn στη Μαδρίτη για τις τύψεις μιας σκληρά εργαζόμενης μαμάς. «Όταν ένας πατέρας ξοδεύει πολλές ώρες στη δουλειά, επαινείται για το ότι είναι αφοσιωμένος και φιλόδοξος. Αλλά όταν μια μητέρα μένει αργά στο γραφείο, κατηγορείται συχνά ότι είναι εγωίστρια και παραμελεί τα παιδιά της. Οι ισορροπίες μπορεί να είναι λεπτές, αλλά καθένας από τους γονείς δικαιούται και επιβάλλεται να έχει τον σεβασμό του άλλου – σε όλα τα επίπεδα. Τα παιδιά αυτό πρέπει να διδάσκονται- η μαμά δουλεύει επίσης πολύ αλλά αυτό δεν την στερεί από μένα-  με αυτές τις εικόνες να μεγαλώνουν και αυτές τις αρχές να εφαρμόσουν και στη δική τους ενήλικη ζωή» 

«Κορίτσια, κυνηγήστε τα όνειρα σας, όχι αγόρια!» 

Πιθανώς ένα από τα πιο εμβληματικά και μητρικά αποσπάσματα όλων των εποχών ακούστηκε  κατά τη διάρκεια του πάνελ «The Power of a Educated Girl» του περιοδικού Glamour το 2015 όπου, μαζί με άλλες αξιοσημείωτες προσωπικότητες, η Μισέλ  μίλησε για την εκπαίδευση. «Για μένα, αυτό είναι προσωπικό. Όταν σκέφτομαι τα 62 εκατομμύρια κορίτσια που δεν είναι στο σχολείο, σκέφτομαι τον εαυτό μου και τις κόρες μου – όλα τα κορίτσια μου, όλα τα κορίτσια μας. Σκέφτομαι πού θα ήμουν στη ζωή μου αν δεν δούλευα σκληρά στο σχολείο και δεν είχα την ευκαιρία να πάω σε κολέγιο και νομική σχολή. Δεν θα ήμουν εδώ. Είναι επιτακτική ανάγκη – και είναι το πάθος μου και η αποστολή μου – κάθε κορίτσι στον πλανήτη να έχει την ίδια ευκαιρία που είχα εγώ και οι κόρες μου. Και θέλω να  είμαι βέβαιη ότι όλοι εσείς εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που έχετε.  Αποκτήστε εκπαίδευση γιατί θα είναι το κλειδί για το μέλλον σας. Δεν υπάρχει αγόρι σε αυτήν την ηλικία που να είναι αρκετά χαριτωμένο ή αρκετά ενδιαφέρον ώστε να σας εμποδίσει να σπουδάσετε. Εάν ανησυχούσα για το ποιος μου άρεσε και ποιος πίστευε ότι ήμουν χαριτωμένη όταν ήμουν στην ηλικία σας, δεν θα είχα παντρευτεί τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».  

«Επικεφαλής Μαμά»

Κατά τη διάρκεια  της τελετής έναρξης  του Πανεπιστημίου Tuskegee το 2015, η Ομπάμα έκανε μια αναδρομή σε όλα τα προσβλητικά πράγματα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει και να διαχειρισθεί κατά την εκστρατεία και την προεδρία του συζύγου της και πώς έμαθε να αποκλείει όλη την αρνητικότητα και να ζει τη δική της  αλήθεια. «Αγαπώ τις κόρες μας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο – περισσότερο από την ίδια τη ζωή. Και παρόλο που αυτό δεν μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που κάποιοι θέλουν να ακούσουν από μία δικηγόρο με εκπαίδευση σε κορυφαίο Πανεπιστήμιο, αυτή είμαι πραγματικά.  Επομένως για μένα, το να είσαι «Επικεφαλής Μαμά»  είναι –  και πάντα θα είναι-  η νούμερο ένα δουλειά μου». 

«Για να αγαπήσεις τα παιδιά σου πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου»

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Prevention το 2012, η ​​Ομπάμα μίλησε για τη σημασία του  να μένει μια μητέρα ενεργή και δραστήρια, όχι μόνο για τη δική της ψυχική ισορροπία, αλλά και για να δώσει το παράδειγμα για τις κόρες της. «Όταν σηκώνομαι και εργάζομαι, δουλεύω τόσο για τα κορίτσια μου όσο και για μένα, γιατί θέλω να βλέπουν μια μητέρα που τις αγαπά βαθιά, αλλά που επενδύει και στον εαυτό της. Είναι πολύ σημαντικό να εμφυσήσεις στα παιδιά σου πως ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων σου πρέπει να βρίσκεται και ο εαυτός σου…»