Γεννημένος το 1938 στην Χιροσίμα, ήταν μόλις εφτά ετών όταν η πόλη δέχτηκε την ατομική βόμβα που συγκλόνισε τον κόσμο. Τρία χρόνια αργότερα έχασε την μητέρα του, απόρροια της ακτινοβολίας που είχε δεχτεί, ενώ ο ίδιος αντιμετώπιζε προβλήματα με το πόδι του με αποτέλεσμα να μην περπατάει καλά.
Το 1965 ο Issey Miyake ξεκίνησε τις σπουδές του στην γραφιστική στο Τόκιο το οποίο εγκατέλειψε για το Παρίσι όπου εργάστηκε για τους οίκους Givenchy και Guy Laroche. Μετά την σύντομη εμπειρία του στον χώρο της μόδας και της υψηλής ραπτικής, μόλις το 1970, επιστρέφει στην Ιαπωνία όπου και δημιούργησε ένα ζέρσεϊ φόρεμα το οποίο ονόμασε “Tatoo”. Πρόκειται για ένα ρούχο που διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα τατουάζ του ιαπωνικού στιλ, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τις προσωπικές του συλλογές που ακολούθησαν.
Αυτό το φόρεμα αποτέλεσε ορόσημο αφού έκτοτε, ο Miyake είδε την πορεία του να απογειώνεται. Τότε ίδρυσε και το Miyake Design Studio για να ακολουθήσει η boutique στο Παρίσι. Μέχρι το 1973, είχε αρχίσει ήδη να αλλάζει το ύφος του, απομακρύνθηκε από τα παραδοσιακά υφάσματα τα οποία αντικατέστησε με νάιλον και πολυεστέρα, σύρμα ακόμα και χαρτί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το 2007 σε συνέντευξη του είχε δηλώσει «Το 1988, άρχισα να δουλεύω με πιέτες και ήθελα να κρατούν το σχήμα τους και να είναι εύκολο να τις περιποιούνται και να πλένονται. Στο Τόκιο, είμαστε κοντά στον κατασκευαστή και μπορούμε να δούμε τι κάνει και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε». Η σειρά Pleats Please έγινε σύντομα μια από τις πιο επιτυχημένες του.
Ο Issey Miyake υπήρξε πάντα πρωτοπόρος, παντρεύοντας την Ιαπωνική παράδοση με σύγχρονα, ανατρεπτικά υλικά. Τα σχέδια του ήταν πολύχρωμα, πρακτικά και καινοτόμα.
Είχε επίσης λανσάρει μια σειρά από δημοφιλή και καινοτόμα αρώματα, ένα εκ των οποίων και το εμβληματικό γυναικείο άρωμα L’Eau d’Issey.
Το A-POC ή A Piece of Cloth ήταν η πειραματική σειρά που ίδρυσε ο Miyake το 1998, μία εμβληματική αναζήτηση του σχεδιαστή για σχέδια που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής. «Χρειάζονται επτά ή οκτώ χρόνια για να καταλάβουν οι άνθρωποι τι κάνω», είχε πει για το έργο του A-POC.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σταδιακά, άρχισε να αποσύρεται από την πρώτη γραμμή δίνοντας την σχεδιαστική σκυτάλη στους συνεργάτες του διατηρώντας όμως τα ηνία και επιβλέποντας τις νέες συλλογές. Τα shows που ακολούθησαν περιελάμβαναν μία σειρά από performance που έδωσαν νέα πνοή στο έργο του Issey Miyake.
Το 2010 ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας του απένειμε το «Τάγμα Πολιτισμού» ενώ έλαβε επίσης το Βραβείο Κιότο το 2006, το υψηλότερο βραβείο της Ιαπωνίας που μπορεί να αποδοθεί σε πολίτη.
Σε ανακοίνωσή του, ο οίκος ανέφερε: «Δεν ασπάστηκε ποτέ τις τάσεις, το δυναμικό πνεύμα του Miyake καθοδηγείται από μια αδυσώπητη περιέργεια και την επιθυμία να μεταφέρει χαρά μέσω του σχεδιασμού. Πάντα πρωτοπόρος, ο Miyake αγκάλιασε τις παραδοσιακές χειροτεχνίες, αλλά κοίταξε επίσης την επόμενη λύση, τη νεότερη τεχνολογία που καθοδηγείται από την έρευνα και την ανάπτυξη. Ποτέ δεν έκανε ούτε μια φορά πίσω από την αγάπη του, τη διαδικασία να φτιάχνει πράγματα. Συνέχισε να εργάζεται με τις ομάδες του, δημιουργώντας νέα σχέδια και επιβλέποντας όλες τις συλλογές κάτω από τις διάφορες ετικέτες Issey Miyake. Το πνεύμα χαράς, ενδυνάμωσης και ομορφιάς του θα συνεχιστεί από τις επόμενες γενιές».
Τα αιτία θανάτου σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν το Miyake Design Studio και το Issey Miyake Group ήταν το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, προσθέτοντας ότι «ο σχεδιαστής ήταν περιτριγυρισμένος από στενούς φίλους και συνεργάτες τη στιγμή που πέθανε».
Πηγή φωτογραφιών: Instagram
Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr
Μαντώ Γιαννίκου: Η πρωταγωνίστρια της πολυσυζητημένης σειράς «Η Γέφυρα» συστήνεται στο Nitro.gr
Vera Wang: Η 73χρονη σχεδιάστρια μόδας που μοιάζει με 30αρα σπάει τα ηλικιακά στερεότυπα