Ο Jason Statham, μετά τη Θεσσαλονίκη και τους «Αναλώσιμους», έρχεται ξανά Ελλάδα: αυτή τη φορά στο Πήλιο για τα γυρίσματα μιας τηλεοπτικής σειράς 8 επεισοδίων, με θέμα ένα αεροπορικό δυστύχημα.

Είναι τόσο όμορφο το Πήλιο, συνδυάζει τόσο μαεστρικά το βουνό με τη θάλασσα, που θα χρησιμοποιηθεί από την παραγωγή για να «ντουμπλάρει» τα νησιά Φίτζι. Με άλλα λόγια, το Πήλιο θα παραστήσει τα Φίτζι, αφού εκεί συνέβη το δυστύχημα και ως Έλληνες αισθανόμαστε μια εθνική υπερηφάνεια.

Η παραλία Φακίστρα, ο Άγιος Ιωάννης, η Πλάκα, οι Άγιοι Σαράντα, η Παρίσαινα, η Ανάληψη, το πράσινο ακριβώς πάνω από τη θάλασσα, τα πεντακάθαρα νερά, το παρθένο τοπίο και μαζί το νορμάλ κόστος παραγωγής αλλά και το κλίμα και η υπέροχη ποιότητα ζωής, ήταν το διαβατήριο για να επιλεγεί το Πήλιο ως τόπος των γυρισμάτων.

Είναι η δεύτερη φορά που έρχεται για γυρίσματα στη χώρα μας ο Jason Statham και λογικά πρέπει να του αρέσουν τα μέρη μας. Ίσως είναι η στιγμή, μετά τον Tom Hanks, να δώσουμε τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα στον Ιάσονα τον Στεϊθαμόπουλο, διότι κάπως τον νιώθουμε δικό μας άνθρωπο.

Πέρυσι έκανε διακοπές στην Αντίπαρο (του Tom Hanks φυσικά…), έχουμε περάσει ωραία με τις ταινίες του, έχουμε διασκεδάσει, είναι ωραίος τύπος, δεν υπάρχει μισό κακό πράγματα που να έχει ακουστεί γι’ αυτόν και διατηρεί το σώμα του σε άψογη κατάσταση παρότι έχει καβαντζάρει τα 55, δίνοντας το καλό παράδειγμα σε όλους εμάς που μπορεί να λέμε «πάει, μεγάλωσα, πέταξε το πουλί τώρα, δεν είναι οι γυμναστικές για μένα». Και με αφορμή τον ερχομό του στη χώρα μας, ας θυμηθούμε 10 καλούς λόγους που μας κάνουν να του έχουμε μεγάλη αδυναμία.

Τζέισον Στέιθαμ: 10 «διότι» ίσως είναι λίγα

Διότι όταν ρίχνει ξύλο, το κάνει σαν να πρόκειται για χορογραφία. Όχι «ψεύτικα», όχι με τίποτα εξωπραγματικές τεχνικές, αλλά με κάτι σαν «ταβερνόξυλο» παντρεμένο με χορό – άλλωστε γνωρίζει άριστα κουνγκ – φου, καράτε και κικ – μπόξινγκ. Και σε πείθει απόλυτα ότι είναι σκληρό καρύδι και όχι κανένας φλώρος, που απλά το σενάριο τον βάζει να δέρνει κόσμο. Επίσης τις γυρίζει μόνος του τις σκηνές μάχης, χωρίς να τον αντικαθιστά κάποιος κασκαντέρ. Τι να του πει τώρα ο κασκαντέρ…

Jason Statham

Διότι όταν τον αναλαμβάνει ο Guy Ritchie, ο Jason Statham απογειώνεται. Διότι ο Ritchie βγάζει από τους ηθοποιούς και το «αντριλίκι» και το «μάτσο» στοιχείο αλλά και την υποκριτική ικανότητα. Και είναι ωραίο να βλέπεις έναν action – hero ο οποίος «τα λέει κιόλας». Και στις «Δυο Καπνισμένες Κάνες», στην «Αρπαχτή» αλλά και στο Revolver», ο Jason Statham ήταν απλά απολαυστικός.

Διότι με κάποιον τρόπο, πήρε τη σκυτάλη από τον Bruce Willis, όπως τον αγαπήσαμε στο «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει» και εξέλιξε το χαρακτήρα αυτόν, τον πήγε παρακάτω. Με λιγότερο καλαμπούρι και χαμόγελα αλλά με περισσότερο ξιλίκι και εντυπωσιακές σκηνές δράσης.

Διότι παρότι φαλακρός, έγινε sex – symbol, αφήνοντας τους άλλους να κουρεύονται (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Την ώρα που άλλοι mega – stars έβαζαν μαλλιά, τα έβαφαν, τα κούρευαν, έκαναν μπουκλες, φράντζες και αφέλειες για να αρέσουν στα κορίτσια, ο Jason Statham απλά τα ξύριζε, ξετρελαίνοντας τα κοριτσόπουλα.

Διότι αυτός είναι που θα πάρει τη σκυτάλη από τον Silvester Stallone και θα αναλάβει να κουβαλήσει την κληρονομιά των «Αναλώσιμων». Ο «Σλάι», έχει ανακοινώσει ότι η επόμενη ταινία των «Αναλώσιμων», μέρος της οποίας γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι και η τελευταία της σειράς που συμμετέχει, προφανώς διότι δεν είναι ωραίο πράγμα ένας άνθρωπος στην ηλικία του, να παριστάνει τον «νταή». Οπότε ο Jason Statham θα αναλάβει το πρότζεκτ ως leader της ομάδας και όπου πάει.

Jason Statham

Διότι είναι ζευγάρι με την κουκλάρα Rosie Huntington Whiteley, με την οποία έχουν κάνει και δυο παιδιά. Σχεδόν 56 εκείνος, περίπου 36 εκείνη. Και παρόλο που για χρόνια η Rosie περίμενε καρτερικά να της κάνει πρόταση γάμου, εκείνος αντιστάθηκε σθεναρά, χωρίς να πέσει στην παγίδα του «συναισθητικού εκβιασμού» ή του χαζού κοινωνικού στερεότυπου «αν δεν την παντρευτεί, μπορεί αυτή να φύγει και να βρει κανέναν άλλον». Ούτε έφυγε, ούτε βρήκε κάποιον άλλον – πού να βρει κι αυτή καλύτερο απ’ αυτόν;

Jason Statham

Διότι η τριλογία του «Transporter», είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα που είδαμε ποτέ. Ο Lyc Besson έβγαλε γούστα, η υπερβολή χτύπησε κόκκινο, αμάξια πέταγαν, σπίτια ανατινάζονταν, αλλά ο Jason Statham πάντα άψογος μέσα στο μαύρο κοστούμι του και το γρήγορο Audi.

Διότι μεγάλωσε με την αφίσα του Vinie Jones πάνω από το κρεβάτι του, που ήταν σκληρός, ώρες – ώρες παράφρων, αλλά μεγάλη ψυχάρα στο γήπεδο κι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του Κυπέλλου που πήρε η Γουίμπλετον κόντρα στη Λίβερπουλ. Και τα έφερε έτσι η ζωή που να συνεργαστούν όχι μόνο υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Guy Ritchie, αλλά και στο «Mean Machine», σε έναν επικό αγώνα ποδοσφαίρου όπου ξεπαστρεύουν μια ομάδα από δεσμοφύλακες με μεγάλη χαρά.

Διότι μόνο ο Jason Statham θα μπορούσε να τα βάλει με έναν Μεγαλόδοντα, έναν προϊστορικό καρχαρία με μέγεθος μεζονέτας, στην ταινία «Meg». Και φυσικά μόνο ο Jason Statham στο τέλος, κάνει τον Μεγαλόδοντα, σούσι. Και τα έκανε όλα τόσο καλά, με την ταινία να φέρνει στα ταμεία πάνω από 530 εκατομμύρια δολάρια, που τον Αύγουστο βγαίνει το «Meg 2» και κάποιοι ίσως δυσκολευτούν να βρουν το κουράγιο να κολυμπήσουν στα βαθιά.

Διότι θα τον απολαύσουμε στο φινάλε του «Fast & Furious», το οποίο θα «σπάσει» σε τρία μέρη. Αλλά θα ανταμώσει επίσης ξανά με τον Guy Ritchie στο «Operation Fortune – Η Μεγάλη Απάτη», όπου ο υπερκατάσκοπος Orson Fortune πρέπει να εντοπίσει και να σταματήσει την πώληση μιας νέας θανατηφόρας τεχνολογίας από τον εκατομμυριούχο Greg Simmonds, τον οποίο υποδύεται ο Hugh Grant. Και θα δούμε και Joss Hartnett που τόσο μας έχει λείψει εδώ και τόσα χρόνια. Κι αυτή μοιάζει ένα ιδανικό καστ για τον Jason Statham.