Λαμίν στα αραβικά σημαίνει «άνθρωπος εμπιστοσύνης». Τι ταιριαστό όνομα για έναν 17χρονο, που έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός ολόκληρου λαού! Κι ας διαφέρει από πολλούς συμπατριώτες του στο χρώμα, στην καταγωγή και το θρήσκευμα. Στο πρόσωπο του Λαμίν Γιαμάλ, αυτού του εκπληκτικού νεαρού Ισπανού, το παγκόσμιο ποδόσφαιρο αναγνωρίζει πια το νέο μεγάλο ηγέτη. Που έφτασε από τόσο μικρή ηλικία στην ελίτ της μπάλας και φαίνεται ότι θα μείνει εκεί για πολλά, πολλά χρόνια.

Το όνομα του Λαμίν Γιαμάλ δεν είναι άγνωστο στους ποδοσφαιρόφιλους ανά την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια, όμως, του Euro 2024 τον έμαθαν για τα καλά όλοι. Η λάμψη του, που ήδη είχε αρχίσει να στολίζει το ισπανικό πρωτάθλημα και τις διοργανώσεις συλλόγων, πλέον γίνεται εκτυφλωτική και με την εθνική του ομάδα. Διότι δεν φτάνει μόνο να σπάει ρεκόρ (του νεότερου παίκτη που φόρεσε τη φανέλα της, που συμμετείχε σε μεγάλη διοργάνωση, που σκόραρε), αλλά δείχνοντας και ηγετικά προσόντα πέρα από το ταλέντο του πέτυχε ένα εκπληκτικής ομορφιάς γκολ στον ημιτελικό της διοργάνωσης με τη Γαλλία, ισοφάρισε σε 1-1 και ξεκίνησε την ανατροπή, η οποία έφερε την ομάδα του στον 5ο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας της.

Η νεαρότατη ηλικία, στην οποία τα’ χει πετύχει όλα αυτά ο 17χρονος Λαμίν (που έχει γενέθλια στις 13 Ιουλίου, την παραμονή του τελικού) είναι αξιοθαύμαστο από μόνο του. Σε ηλικία που οι ποδοσφαιριστές θεωρούνται ακόμα άπειροι, άγουροι σωματικά, αλλά και πνευματικά, για να αναλάβουν τέτοιες μεγάλες αθλητικές ευθύνες, αυτός δείχνει έτοιμος. Τιμάει την εμπιστοσύνη που του δείχνουν. Τιμάει το όνομά του.

Όπως υποψιάζεται ο καθένας, η ιστορία του νεαρού Λαμίν Γιαμάλ Νασραουί Εμπανά (αυτό είναι το πλήρες όνομά του) περιέχει αρκετό πόνο. Ο πατέρας του, μετανάστης από το Μαρόκο, και η μητέρα του, παράτυπη μετανάστρια από την Ισημερινή Γουινέα (πρώην ισπανική αποικία) γνωρίστηκαν στα περίχωρα της Βαρκελώνης, όπου ζούσαν και εργάζονταν. Ο Λαμίν γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 2007.

Όταν ήταν μόλις λίγων μηνών, συνδέθηκε χωρίς να το ξέρει με την ποδοσφαιρική ιστορία. Συμμετείχε ως μωρό-μοντέλο σε μια φωτογράφηση της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τον κράτησε στην αγκαλιά του και βγήκε φωτογραφία μαζί του ο (μόλις 21 ετών τότε) Λιονέλ Μέσι, που τότε θεωρούνταν το παιδί θαύμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μήπως μαζί με την αγκαλιά του έδωσε και μια αόρατη ευλογία; Κάποια ποδοσφαιρική αύρα; Ποιος ξέρει;

Λαμίν Γιαμάλ: Ο 17χρονος «άνθρωπος εμπιστοσύνης» που δεν έχει (ακόμα) ούτε ευρώ στο λογαριασμό του και τον «βάφτισε» ο Μέσι

Λαμίν Γιαμάλ: Κοντρόλαρε τη μπάλα από δύο ετών

Το σίγουρο είναι ότι ο Λαμίν, από βρέφος ακόμα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μπάλα. Ο πατέρας του τον έχει καταγράψει στο κινητό του τηλέφωνο να παίζει με μπάλα και να την ελέγχει πριν ακόμα κλείσει τα δύο του χρόνια. Ο… έρωτας συνεχίστηκε, βέβαια, και ενθαρρύνθηκε από τον ποδοσφαιρόφιλο πατέρα, μέχρι που ο Λαμίν έγινε επτά ετών. Τότε και οι δύο γονείς του τον οδήγησαν στην περίφημη «Λα Μασία», την ακαδημία ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα, η οποία ναι μεν είναι ανοιχτή για όποιο παιδί θέλει να μάθει μπάλα, αλλά έχει και ειδικά τμήματα, στα οποία προπονούνται και αναπτύσσονται τα μεγάλα ταλέντα.

Δεν χρειάστηκε παρά μόνο η πρώτη προπόνηση για να καταλάβουν τα έμπειρα μάτια των προπονητών ότι είχαν να κάνουν με κάτι ιδιαίτερο. Όπως έχει καταγραφεί από κατοπινές δηλώσεις τους, ο Λαμίν έδειξε να καταλαβαίνει το παιχνίδι στο σύνολό του, πριν του μάθουν την τεχνική! Τα δημοσιεύματα για ένα παιδί μεταναστών από την Αφρική που χαζεύει τους πάντες στην ακαδημία έκαναν συχνά την εμφάνισή τους στον τοπικό τύπο, που ασχολείται βεβαίως νυχθημερόν με τη Μπαρτσελόνα.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ο Τσάβι, ένας από τους ποδοσφαιρικούς θρύλους της ομάδας και προπονητής του ανδρικού τμήματος, επισκέφθηκε την ακαδημία και ζήτησε να δει τους παίκτες της Juvenil A, δηλαδή της Κ19, σ’ ένα εκπαιδευτικό διπλό, για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να ενσωματωθεί στην ομάδα. Ο Λαμίν Γιαμάλ έπαιζε ήδη εκεί, αν και τέσσερα ολόκληρα χρόνια μικρότερος από το ηλικιακό όριο! Ο Τσάβι αμέσως ενδιαφέρθηκε για τον μικρό και χωρίς δισταγμό ζήτησε να μπει στις προπονήσεις της ανδρικής ομάδας.

Γενικά ο Τσάβι είναι υπεύθυνος για την προώθηση πολλών παιδιών από την παραγωγικότατη ακαδημία της Μπαρτσελόνα στην τριετία που ήταν προπονητής (2021-2024). Πλην όμως είναι διαφορετικό να επιλέγεις έναν 19χρονο και άλλο έναν 15χρονο, ο οποίος δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα ούτε τη βασική δευτεροβάθμια εκπαίδευση (στην Ισπανία είναι μέχρι τα 16).

Τα υπόλοιπα που αφορούν τον Λαμίν Γιαμάλ έχουν σχέση με ηλικιακά ρεκόρ. Είναι ο νεαρότερος παίκτης στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας που φόρεσε τη φανέλα της (σε ηλικία 15 ετών, 9 μηνών και 16 ημερών). Αυτό έγινε στις 29 Απριλίου 2023, στο ματς της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μπέτις. Λίγες εβδομάδες αργότερα έγινε ο νεαρότερος παίκτης που κατέκτησε τίτλο πρωταθλητή. Στις 20 Αυγούστου έγινε ο νεαρότερος που ξεκινάει σε βασική ενδεκάδα, μετά ο νεαρότερος που σκόραρε, που έδωσε ασίστ, που ανακηρύχθηκε «man of the match», που αγωνίστηκε στο Champions League…

Και συνέχισε, βέβαια, να σπάει τα ρεκόρ και σε διεθνές επίπεδο. Έχει συμμετοχές σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα εθνικών ομάδων της Ισπανίας από τα 13 του χρόνια (όταν έπαιξε στην Κ14). Στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 έγινε ο νεαρότερος παίκτης της εθνικής Ισπανίας (16 ετών και 57 ημερών) και σκόρερ της, μάλιστα, αφού πέτυχε και γκολ στη νίκη 7-1 επί της γεωργίας στα για προκριματικά του Euro 2024. Προφανώς έγινε ο νεαρότερος διεθνής της Ισπανίας που συμμετέχει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης και σκοράρει. Αν η Ισπανία κατακτήσει τον τίτλο, θα είναι και ο νεαρότερος πρωταθλητής.

Πολλοί τον έχουν χρίσει ήδη διάδοχο του Μέσι, αν και ο ίδιος λέει ότι εκτός από τον Αργεντινό σταρ είχε είδωλο και τον Βραζιλιάνο Νέιμαρ. Σ’ αυτή την πολύ μικρή ηλικία έχει άψογη τεχνική κατάρτιση, αριστεροπόδαρος που του αρέσει να παίζει στα δεξιά, με ειδικότερα στα φαλτσαριστά σουτ. Όπως το γκολ-ποίημα που πέτυχε εναντίον της Γαλλίας.

Φυσικά, πρόκειται για ένα παιδί! Το οποίο πιθανότατα δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τι ακριβώς έχει πετύχει ή ποιες προοπτικές ανοίγονται μπροστά του. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ισπανίας, πάντως, δεν μπορεί να αμειφθεί επαγγελματικά, οπότε δεν έχει υπογράψει καν συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα! Αγωνίζεται σ’ αυτήν με «γονική συναίνεση», αλλά και με παροχές που λαμβάνουν οι γονείς του εξ ονόματός του, μέχρι να συμπληρώσει τα 18 του χρόνια και να αρχίσει να μαζεύει λεφτά. Πολλά λεφτά. Όσα αξίζουν στο ταλέντο του.

* Photo credits: Shutterstock