Περιεχόμενα
«Το νούμερο 1 πάθος του είναι τα χρήματα. Ακολουθεί, όχι πολύ μακριά, το ποδόσφαιρο. Ό,τι κάνει είναι προσανατολισμένο γύρω από τα χρήματα».
Τα χρήματα, με τη μία ή την άλλη μορφή, αποτελούν σημαντικό μέρος της ιστορίας του Lionel Messi από την αρχή. Ένας από τους λόγους για τους οποίους εγκατέλειψε την πρώτη του ομάδα, την Grandoli στο Ροζάριο, ήταν επειδή ο πατέρας του εμφανίστηκε σε έναν αγώνα χωρίς το εισιτήριο των δύο πέσος και του αρνήθηκαν την είσοδο.
Η μετακίνησή του στη Μπαρτσελόνα πραγματοποιήθηκε εν μέρει εξ’ αιτίας της απροθυμίας της Newell’s Old Boys να πληρώσει για τη θεραπεία αυξητικής ορμόνης που θα του επέτρεπε τελικά να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Και έφυγε από την Μπαρτσελόνα επειδή το club δεν μπορούσε να του διαθέσει ούτε ένα μικρό ποσοστό του συμβολαίου του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε βήμα της καριέρας του καθορίστηκε από το χρήμα, ούτε καν ότι ήταν πάντα ιδιαίτερα άπληστος, αλλά συνήθως δεν χρειάζεται να κοιτάξεις πολύ προσεκτικά για να δεις την επιρροή που είχε στις αποφάσεις του. Αυτό ισχύει για πολλούς παίκτες, αλλά με τον Messi, τα μεγέθη είναι συνήθως μεγαλύτερος από οποιονδήποτε άλλο.
Αυτή η δήλωση – αξιολόγηση στην αρχή αυτού του άρθρου, από πρόσωπο που εργάστηκε σε ένα από τα club του Messi την περασμένη δεκαετία, αλλά που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος για να προστατεύσει τις σχέσεις, είναι διδακτική.
Από ορισμένες απόψεις, ο Messi δεν είναι πλέον απλώς ένα άτομο, αλλά ένα βιομηχανικό συγκρότημα, μια μηχανή που παράγει χρήματα και είναι χαλαρά συνδεδεμένος με τον άνθρωπο που παίρνει τα παιδιά του από το σχολείο και παίζει με τον σκύλο του. Δεν κερδίζει χρήματα μόνο για τον εαυτό του, αλλά, ως «η φίρμα Messi», έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη εταιρεία στην οποία πολλοί βασίζονται για να εργαστούν.
Αλλά, φυσικά, αυτός ο άνθρωπος υπάρχει. Ποια είναι λοιπόν η σχέση του ανθρώπου με το χρήμα; Και ποιος είναι πραγματικά ο Leo Messi;
Από πρώτο μισθό των 120 χιλ. ευρώ στα 72 εκατ. ευρώ
Αξίζει να αναφέρουμε πως εκτός ενός ατόμου, όλοι οι υπόλοιποι που μίλησαν στο The Athletic για αυτό το άρθρο – όλοι μιλούσαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας για την προστασία των σχέσεων – αμφισβήτησαν την ιδέα ότι το κύριο κίνητρό του είναι τα χρήματα. Και ίσως αυτό να είναι σωστό. Ίσως όποιος πιστεύει ότι ο Messi είναι άπληστος ή παίρνει τις αποφάσεις του καθοδηγούμενος από τραπεζικά τσεκ, διοχετεύει την οργή του προς τη λάθος κατεύθυνση.
Δεδομένου ότι το ποδόσφαιρο πλέον διέπεται αμετάκλητα από τα χρήματα, θα μπορούσατε να προβάλετε το -πολύ καπιταλιστικό- επιχείρημα ότι ο Messi είναι απλώς ένα προϊόν του παιχνιδιού, αν και ακραίο. Αν κάποιος είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος παίκτης που έχει ζήσει ποτέ, αξίζει να αμείβεται ανάλογα, σύμφωνα με τα χρήματα που παράγει το παιχνίδι. Αυτό συνοψίζεται στο «μην μισείς τον παίκτη, να μισείς το παιχνίδι».
Ωστόσο, η λογική παραπαίει κάπως όταν συνειδητοποιεί κανείς ότι το παιχνίδι δεν παράγει αυτό το ποσό χρημάτων. Ή τουλάχιστον δεν παραγόταν στην Barcelona – με το χρέος της να αγγίζει περίπου το 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τη στιγμή που ο Messi αποχώρησε το 2021.
Κάποια φρύδια σίγουρα ανασηκώθηκαν όταν ο Messi έδωσε εκείνη τη δακρύβρεχτη συνέντευξη Τύπου μετά την αποχώρησή του από τη Barca. «Οι άνθρωποι ξέχασαν πως το ποσό των χρημάτων που εισέπραττε ουσιαστικά χρεοκόπησε την ομάδα», είπε μια πηγή, η οποία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Messi.
Ο Messi δεν ήταν θύμα περιστάσεων -είχε εμπλοκή σε αυτές. Δεν ήταν η μόνη αιτία των οικονομικών ζητημάτων της Barca, αλλά ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε σε αυτά. Έτσι, σε αυτό το σημείο, αξίζει να αξιολογήσουμε μερικές από τις λεπτομέρειες αυτού του γιγαντιαίου συμβολαίου που υπέγραψε το 2017, εκείνου από το οποίο προσπάθησε να ξεφορτωθεί το 2020 και τελικά αυτό που τον έκανε να μετακομίσει από τη Βαρκελώνη.
Τον Ιανουάριο του 2021, λίγους μήνες προτού βγάλει μια για πάντα τη φανέλα της Barcelona, η ισπανική εφημερίδα El Mundo ανέφερε ότι εάν πληρούνταν μια σειρά από προϋποθέσεις, τότε οι Καταλανοί θα πλήρωναν στον Messi 555.237.619 ευρώ για τα τέσσερα χρόνια της συμφωνίας. Αυτό περιλάμβανε ένα μπόνους υπογραφής λίγο πάνω από 115,2 εκατομμύρια ευρώ, συν ένα μπόνους «αφοσίωσης» λίγο κάτω από τα 78 εκατομμύρια ευρώ. Ο «βασικός μισθός» του ήταν 72 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με πρόσθετα μπόνους βασισμένα σε αριθμούς συμμετοχών, πριν κατακτήσεων τίτλων και ατομικών βραβείων.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα η Barcelona δεν θα είχε καταθέσει όλα αυτά τα χρήματα, επειδή μέρος του συνολικού ποσού βασίζονταν σε κίνητρα και τόσο ο ίδιος όσο και ο σύλλογος δεν πέτυχαν τους σχετικούς στόχους κατά τη διάρκεια του συμβολαίου.
Παρόλα αυτά, τα πήγε καλά, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι ο πρώτος του μισθός στον σύλλογο, ο οποίος ήταν προορισμένος να καλύπτει και όλη του την οικογένεια, ήταν 120.000 ευρώ ετησίως. Σε ένα κεφάλαιο για τον Messi στο βιβλίο του «Barca», ο δημοσιογράφος Simon Kuper σημειώνει ότι έλαβε εννέα αυξήσεις μισθών κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην Καταλονία.
Συνηθισμένος, μουγκός και δύο στιγμές παραφροσύνης
«Δεν είμαι σίγουρη ότι κάποιος εκτός του στενού του κύκλου γνωρίζει πραγματικά τον αληθινό Messi», λέει η Cecilia Guardati, μια Αργεντινή δημοσιογράφος που κάλυψε την καριέρα του Messi στη Βαρκελώνη. «Είναι πολύ ντροπαλός, ένας πολύ συνηθισμένος τύπος, αλλά ζει μια εκπληκτική ζωή».
Η εντύπωση που δημιουργείται ξανά και ξανά, όταν μιλάμε με ανθρώπους που τον γνωρίζουν, έχουν ασχοληθεί μαζί ή τον έχουν παρατηρήσει εκτενώς, είναι ότι είναι ουσιαστικά ένας αρκετά συνηθισμένος άνθρωπος οπουδήποτε αλλού εκτός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Κάτι που είναι εντάξει: οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε αξιοσημείωτοι. Αλλά οι περισσότεροι από εμάς τυχαίνει επίσης να μην είμαστε οι καλύτεροι όλων των εποχών στο επάγγελμα που επιλέξαμε.
Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του τον περιγράφουν ως έναν απόλυτα ευχάριστο, ευγενικό άτομο, που κουβεντιάζει με τους ανθρώπους στα καμαρίνια και στις φωτογραφίσεις. Μιλάει επίσης καλύτερα αγγλικά από ό,τι αφήνει να εννοηθεί, κάτι το οποίο θα εξακριβώσουμε σε λίγο καιρό.
Αλλά η προσωπικότητα που επικοινωνεί προς τα έξω είναι ήπια. Κατά χονδρική εκτίμηση, δεν έχει πει σχεδόν ποτέ ένα ενδιαφέρον πράγμα – δημόσια – στη ζωή του. Ο συγγραφέας John Carlin είπε κάποτε ότι είχε πάρει συνέντευξη από τον Messi δύο φορές, αλλά αν του προσφερόταν και τρίτη θα την απέρριπτε.
Η Marcela Mora y Araujo, Αργεντίνα δημοσιογράφος που καλύπτει το ρεπορτάζ του Messi για όλη της την καριέρα έχει ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. «Σε αντίθεση με τον (Diego) Maradona, ο οποίος, αν βρισκόταν για τόσο πολύ στην ίδια πόλη, θα μπορούσες πρακτικά να το αισθανθείς… Ο Messi είναι τόσο διαφορετικός που μπορεί να στέκεσαι δίπλα του και να μην το καταλάβεις.
»Δεν είναι γοητευτικός, επιδειξιομανής, αστείος ή πολυμαθής. Δεν νομίζω ότι είναι “συνηθισμένος”. Απλώς πιστεύω ότι δεν τον ενδιαφέρει τίποτα άλλο εκτός από το ποδόσφαιρο».
Πιο απλά, ο τρόπος ζωής του δεν είναι υψηλών οκτανίων. Ωστόσο, αυτός και η σύζυγός του Antonela πήγαν στους Coldplay στη Βαρκελώνη νωρίτερα φέτος. Έχει μιλήσει στο παρελθόν για τη ρουτίνα του στο Castelldefels, τη μικρή παραλιακή πόλη στην οποία ζούσε όσο βρισκόταν στη Barca, η οποία περιλάμβανε το να πηγαίνει τα παιδιά του – Thiago, Mateo και Ciro – στο σχολείο, στην προπόνηση, μετά επιστροφή στο σπίτι, ξεκούραση, να παίρνει τα παιδιά από το σχολείο ή την προπόνηση, στη συνέχεια δείπνο στο σπίτι ή σε τοπικό εστιατόριο και στο τέλος να πηγαίνει νωρίς για ύπνο.
Σπάνια υπάρχουν αναφορές για μεγάλα ξενύχτια, τουλάχιστον όχι από τις πρώτες μέρες στη Barca, όταν συνδέθηκε με το διαβόητο party animal, Ronaldinho. «Το σημείο αναφοράς του είναι η οικογένειά του, η οποία είναι πάντα μαζί του», δήλωσε ο Juanjo Brau, πρώην επικεφαλής φυσιοθεραπείας της Barca.
Στο Παρίσι, έζησε στο Neuilly-Sur-Seine, μια ακριβή συνοικία στα δυτικά του κέντρου της πόλης, όχι μακριά από το στάδιο Parc des Princes της Paris Saint Germain. Τα παιδιά του πήγαν στο Αμερικανικό Σχολείο. Στο Castelldefels, δεν έβγαινε πολύ έξω. Αλλά στο Παρίσι, ένιωθε λίγο πιο ελεύθερος να πηγαίνει σε ένα εστιατόριο, για παράδειγμα, χωρίς να προκαλεί πολλή ταραχή, δεδομένου ότι, σε γενικές γραμμές, οι Παριζιάνοι υπερηφανεύονται πως είναι σχεδόν επιθετικά αδιάφοροι με τις διασημότητες.
Το αγαπημένο του φαγητό είναι προφανώς η «Μιλανέζα», μια συνταγή της πατρίδας του, ένα παναρισμένο πιάτο βοδινού με σάλτσα ντομάτας και τυριού. Στις αρχές της καριέρας του, δεν έπαιρνε τη διατροφή του ιδιαίτερα σοβαρά και υπάρχουν ιστορίες για τον -σχεδόν- εθισμό του στην Coca-Cola. Όμως κάποια στιγμή στην Barca, άλλαξε τρόπους και υιοθέτησε μια πιο επαγγελματική διατροφή. Όπως ακριβώς έχουν κάνει αμέτρητοι άλλοι ποδοσφαιριστές. Και πάλι, όμως: Συνηθισμένο!
Ήταν πάντα ήσυχος. Όταν πρωτοέφθασε στην Καταλονία, κάποιοι νόμιζαν ότι ήταν μουγγός, μιλούσε τόσο λίγο. «Μοιραστήκαμε ένα δωμάτιο στην Ιαπωνία (σε μια περιοδεία πριν από τη σεζόν) και δεν είπε λέξη, ήταν τόσο ντροπαλός», είπε ο Xavi. O Cesc Fabregas, ο οποίος εντάχθηκε στις τάξεις των νέων του συλλόγου περίπου την ίδια εποχή με τον Messi, συμφώνησε: «Ήταν πολύ ντροπαλός, δεν μιλούσε πραγματικά σε κανέναν». Αλλά όταν μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο όπως αυτός, ίσως να μην είναι απαραίτητο να μιλάς. «Το παιχνίδι ήταν το μέσο επικοινωνίας του», είπε στον Kuper ο Pere Gratacos, πρώην προπονητής νέων της Barcelona.
«Δεν χρειάζεται να μιλήσει», είπε στον Kuper ο πρώην πρόεδρος της Barcelona, Sandro Rosell. «Η γλώσσα του σώματός του είναι η πιο δυνατή που έχω δει στη ζωή μου. Τον έχω δει, με μια ματιά στα αποδυτήρια όλοι ξέρουν αν συμφωνεί ή όχι με μια πρόταση. Και αυτό είναι. Είναι πολύ πιο έξυπνος από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι – ή από αυτό που μεταδίδει».
«Ο Messi σήμερα εξακολουθεί να είναι ένας κανονικός τύπος παρά το γεγονός ότι o κόσμος παρακολουθεί κάθε του κίνηση», λέει στο The Athletic ο σχολιαστής του TyC Sports Argentina, Ariel Senosiain.
«Μετά από όλες τις επιτυχίες, τα πρωταθλήματα, την πίεση και τις αποτυχίες του, έμεινε πάντα πιστός σε αυτό που είναι. Υπάρχει μια δεμένη οικογένεια γύρω του και οι γονείς του ήταν πολύ σημαντικοί για εκείνον. Και, φυσικά, υπάρχει η Antonela. Έχει έναν σύντροφο που ζει όπως εκείνος. Γνωρίζονται από μικρά παιδιά. Ξέρει ότι είναι ο πρωταγωνιστής και ναι, έχει τα δικά της εγχειρήματα και έναν σημαντικό αριθμό ακολούθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αν διασταυρωθείτε μαζί της, θα συνειδητοποιήσετε πόσο προσγειωμένη είναι».
Περιστασιακά φανερώνει μια πιο χαλαρή πτυχή της προσωπικότητάς του στη δημόσια σφαίρα. Πάρτε για παράδειγμα όταν σταμάτησε τις δηλώσεις του μετά τη νίκη της Αργεντινής επί της Ολλανδίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο για να αποκαλέσει τον Wout Weghorst «bobo», που μεταφράζεται χαλαρά ως «γελοίος» ή «ανόητος».
Έπειτα, υπάρχει η συνέντευξη που έκανε μαζί με τον Luis Suarez, στην οποία, για λόγους ελαφρώς ασαφείς, στράφηκαν προς την αξία του να κατουράνε καθιστοί. Ο τύπος που έκανε τη συνέντευξη ήταν περίεργος και αφού ο Suarez δάκρυσε από τα γέλια, ένας διασκεδαστικός Messi εξήγησε πως όταν πηγαίνεις τουαλέτα το πρωί μπορεί να καταβρέξεις τα πάντα. Ο δημοσιογράφος επέμεινε λέγοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος να βραχείς παντού, με τον Messi να επιμένει: «Απλώς πρέπει να το βάλεις να βλέπει προς τα κάτω».
Ένας άλλος υπαινιγμός προς την αίσθηση του χιούμορ ήταν η διάσημη φωτογράφιση «GOAT» από το 2018. «Κάναμε casting σε κατσίκες», λέει ο Carles Carabi, ο φωτογράφος που τράβηξε τις φωτογραφίες. Ο Carabi είναι στην εγκεκριμένη λίστα των snappers της Team Messi και έτσι έχει φωτογραφήσει τον Messi περισσότερες φορές από όσες και ο ίδιος μπορεί να θυμηθεί. «Η ιδέα και το concept προήλθαν από το περιοδικό Paper. Προφανώς, δεν ήταν σίγουρος για αυτό, αλλά η οικογένειά του -νομίζω ο αδερφός του- του είπε ότι θα ήταν ωραίο να το κάνει, οπότε το δέχτηκε».
Αλλά ενώ ήταν έτοιμος για τη φωτογράφιση, δεν υπήρχε και πολύ εύθυμη διάθεση στον αέρα.
«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση, πραγματικά. Παλιότερα τον σκηνοθετούσα πολύ περισσότερο, αλλά τώρα υπάρχουν ήδη οι φωτογραφίες με το αντικαταστάτη του, οπότε έρχεται στη φωτογράφιση, βλέπει τις ήδη υπάρχουσες φωτογραφίες, λέει “OK, ας το κάνουμε” και στέκεται εκεί, του δίνω μερικές οδηγίες — στάσου εδώ, κοίτα αριστερά, κοίτα δεξιά — αλλά ο Jordi (ο βοηθός του) τον σκηνοθετεί.
«Δεν υπάρχει χώρος για κουβέντες. Τον φωτογραφίζω επτά χρόνια. Με ξέρει, είναι ωραίος, δίνουμε τα χέρια, αλλά μέχρι εκεί. Συνήθως είναι καλά, αλλά όχι πολύ ενθουσιώδης. Φαίνεται άλλωστε πως δεν περνάει τις καλύτερες στιγμές της ζωής του σε μια φωτογράφιση, σίγουρα».
Η κλωτσιά του Μήδα
Υπάρχει μια εξαιρετική ιστορία στο βιβλίο Messi vs Ronaldo, των Joshua Robinson και Jonathan Clegg, που συνοψίζει, όχι μόνο την επικράτηση του Messi στη Βαρκελώνη, αλλά και πόσο μανιωδώς οι άνθρωποι του Αργεντίνου επιθετικού (αν όχι ίσως ο ίδιος ο Messi απευθείας) κυνηγούσαν έξτρα άμοιβες. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου, το 2017 ο Messi σκέφτηκε ότι η Barca έπρεπε να υπογράψει τον συμπαίκτη του στην Αργεντινή, Angel Di Maria, ο οποίος τότε έπαιζε στην Paris Saint Germain.
Ο πατέρας του Messi, Jorge, ο οποίος καθοδηγούσε την καριέρα του από την αρχή, το ανέφερε στον Josep Maria Bartomeu, αλλά ο τότε πρόεδρος της Barca δεν ήθελε να υπογράψει τον συμπατριώτη του Messi. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το αστέρι του, ο Bartomeu έκανε μια χλευαστική προσφορά ύψους 30 εκατ. ευρώ, όταν το απαιτούμενο ύψος ήταν κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορεί να πει στον Messi πως τουλάχιστον είχε προσπαθήσει.
Ο Bartomeu επικοινώνησε με τον Jorge και του ανέφερε ότι η προσέγγιση ήταν ανεπιτυχής. Ο Jorge ρώτησε πόσα πρόσφερε, σκέφτηκε πώς έχει η κατάσταση και πρότεινε αυτό: αφού η Barca είχε ξεκάθαρα 30 εκατ. ευρώ, θα έπρεπε να τα δώσει στον Messi.
Και επιπλέον, σύμφωνα με τους Clegg και Robinson: λειτούργησε. Όταν ο Messi υπέγραψε το ειλικρινά παράλογο συμβόλαιό του τον Νοέμβριο του 2017, αυτό από το οποίο προσπάθησε να βγει μέσω του διαβόητου burofax το 2020, τα χρήματα συμπεριλήφθηκαν ως μέρος των διαφόρων μπόνους που του υποσχέθηκαν.
Το Forbes εκτιμά ότι ο Messi κερδίζει περίπου 65 εκατ. δολάρια από διαφημίσεις κάθε χρόνο. Ακριβώς το ίδιο ποσό έλαβε από το ετήσιο συμβόλαιό του με την Paris Saint Germain, βάζοντάς τον ακριβώς πίσω από τον Cristiano Ronaldo και ακριβώς μπροστά από τον Kylian Mbappe ως τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο -αφήνοντας πίσω τους παίκτες όπως ο LeBron James και ο Steph Curry.
Η λίστα των brands και των εταιρειών που έχουν επιλέξει τον Messi αντί μιας επιταγής εξαψήφιου ποσού αμοιβής είναι τόσο μακριά που είναι βασικά αδύνατο να συμπεριληφθεί όλη στο συγκεκριμένο άρθρο, αλλά θα προσπαθήσουμε να απαριθμήσουμε όσες περισσότερες μπορούμε.
Οι μεγάλοι «παίκτες» είναι η Adidas (με την οποία υπέγραψε ισόβιο συμβόλαιο το 2017), οι Pepsi και PepsiCo, οι θυγατρικές Lay’s και Gatorade, η Louis Vuitton, η Budweiser, η MasterCard, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Κατάρ, Ooredoo, και η ινδική εταιρεία τεχνολογίας Byju’s.
Η συνεργασία του με το Hard Rock Cafe περιλάμβανε να του στείλουν μια ηλεκτρική κιθάρα ειδικά σχεδιασμένη για εκείνον καθώς και το λανσάρισμα του Messi Burger (δύο μοσχαρίσια μπιφτέκια, τυρί προβολόνε, chorizo, καραμελωμένο κρεμμύδι).
Δεν μπορούσες να πας πουθενά χωρίς να συναντήσεις το πρόσωπο του Messi, τον Νοέμβριο του 2022, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του Κατάρ. Από εσώρουχα μέχρι το «μάτε», το πικρό αργεντίνικο τσάι που θα δείτε συχνά παίκτες της Νότιας Αμερικής να πίνουν με ένα καλαμάκι.
Τεχνικά, αυτό δεν πρόκειται για χορηγία, γιατί φαίνεται ως μια από τις δικές του εταιρείες, αλλά ας μιλήσουμε και για το «The Messi Experience», το οποίο πρόκειται να ανοίξει στη Nanjing της Κίνας τον επόμενο χρόνο και φαίνεται να είναι ένα είδος θεματικού πάρκου Messi, με «10 διαφορετικά αξιοθέατα που συνδυάζουν animatronics, ιπτάμενα θέατρα, θόλους 360 μοιρών, εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, μια περιοχή με φυσικά και διαδραστικά παιχνίδια που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο, ένα εστιατόριο, ένα κατάστημα γενικών υπηρεσιών», μεταξύ άλλων.
Έπειτα, υπάρχει μια σειρά συμφωνιών με εταιρίες crypto (Leafty, Sorare, NFT marketplace Ethernity Chain, BitGet -όλες αυτές είναι πραγματικές εταιρείες, παρεμπιπτόντως) και η πιο πρόσφατη μεγάλη συμφωνία αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως που υπέγραψε με τη Socios, την εταιρεία «fan token» για την οποία υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Τέλος (αν και δεν είναι οριστικό), υπάρχει η συμφωνία που συμφωνήθηκε με την τουριστική αρχή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υπογράφηκε πέρυσι. Θεωρητικά, αυτό ήταν καθαρά για την προώθηση του τουρισμού στη Σαουδική Αραβία, αλλά ρεαλιστικά ήταν επίσης για να βοηθήσει σε μια μελλοντική προσπάθεια για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η οποία φαίνεται απίθανη για το 2030 – αλλά ας περιμένουμε και το 2034.
Πού πάνε όλα αυτά τα χρήματα; Λοιπόν, ως επί το πλείστον είναι δύσκολο να το πούμε, αλλά έχει ένα ίδρυμα που χρηματοδοτεί έργα για την υγεία και την εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο. Συνεργάζεται με τη UNICEF, ενώ δώρισε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ σε δύο κλινικές στη Βαρκελώνη και την Αργεντινή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Στις ΗΠΑ αδελφές μου»
Το κρίσιμο ερώτημα είναι το εξής: εάν το κίνητρο του Messi είναι να μαζεύει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, γιατί δεν έχει συμφωνήσει με κάποια ομάδα της Σαουδικής Αραβίας, όπως φαίνεται να κάνουν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές αυτή τη στιγμή;
Ένας λόγος είναι ότι το Μαϊάμι μπορεί απλώς να είναι προτιμότερος προορισμός για λόγους οικογένειας και τρόπου ζωής. Το Μαϊάμι έχει μεγάλο πληθυσμό ισπανόφωνων και Αργεντίνων (η απογραφή του 2020 έδειξε ότι το 70,1% των κατοίκων του Μαϊάμι ήταν Ισπανόφωνοι ή Λατίνοι, με περίπου 100.000 Αργεντινούς να ζουν στην περιοχή Miami-Dade/Fort Lauderdale), έχει ακίνητο στη Φλόριντα και ούτως ή άλλως περνάει λίγο χρόνο εκεί. Βασικά είναι όσο πιο κοντά μπορεί να βρίσκεται κανείς στη Νότια Αμερική χωρίς να είναι στη Νότια Αμερική.
Αλλά μπορεί να υπάρχουν και πιο μακροπρόθεσμοι οικονομικοί λόγοι. Συγκεκριμένα για να κινηθεί και αργότερα να κυριαρχήσει στην κολοσσιαία αμερικανική αγορά. «Κάτι έχει αλλάξει στο status του στις ΗΠΑ ως διασημότητα», λέει ο Araujo.
«Το να παίζει εκεί, έχοντας την εγγύτητα με τους οπαδούς όπου θα παίζει η Inter Miami, νομίζω ότι θα κάνει μεγάλη διαφορά», λέει ο Ricardo Fort, ειδικός σύμβουλος χορηγιών και μάρκετινγκ.
«Αυτό του δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, ειδικά σε σύγκριση με τον Cristiano Ronaldo που παίζει στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο είναι σχεδόν αόρατο στις ΗΠΑ. Από εμπορικής άποψης, νομίζω ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα να υπογράψει περισσότερες συμφωνίες με αμερικανικές φίρμες καθώς θα πλησιάζει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026».
Οι οικονομικές λεπτομέρειες του συμβολαίου του με την Inter Miami δεν είναι ακόμη σαφείς, αν και περιλαμβάνει μια επιλογή αγοράς μεριδίου στο σύλλογο, καθώς και μερίδιο στα έσοδα από νέες συνδρομές στο Apple TV, το οποίο θα μεταδίδει τους αγώνες του πρωταθλήματος MLS από την επόμενη σεζόν. Είναι κρίσιμο, αυτά είναι δύο πράγματα που αναμένεται να ανεβαίνουν σε αξία όσο εκείνος παίζει εκεί.
«Παραιτείται από ένα βραχυπρόθεσμο βουνό χρημάτων που του πρόσφερε η Σαουδική Αραβία», λέει ο Fort, «στοιχηματίζοντας ότι, με την πάροδο του χρόνου, με τη σταδιακή αύξηση των εμπορικών συμφωνιών, η συμφωνία με την Inter Miami θα καλύψει τη διαφορά στους μισθούς. Και μπορεί. Με το πλεονέκτημα να έχει έναν τρόπο ζωής πιθανώς πιο ομαλό για την οικογένειά του».
Ωστόσο, δεν θα ακολουθήσει τη διαδρομή του David Beckham και δεν θα θέλει να αποκτήσει τη δική του ομάδα τα επόμενα χρόνια. «Δεν υπάρχει πια φθηνή ομάδα στο MLS», υποστηρίζει ο Fort. «Νομίζω ότι πέρασαν οι μέρες που κάτι τέτοιο ήταν δυνατό… οι τιμές θα είναι αστρονομικές. Πάρα πολλά για ένα άτομο ή πρώην ποδοσφαιριστή».
Αρκετές πηγές θεωρούν πως όλα αυτά έχουν ως κατάληξη το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Ότι στη συνέχεια θα αποσυρθεί και ότι ο χρόνος του στην Αμερική είναι προσανατολισμένος στο να αξιοποιηθεί για τη μετά-καριέρα ζωή του.
#TeamMessisucks
Η αίσθηση που υπάρχει εκεί έξω είναι πως ο Messi είναι αρκετά παθητικός σε πράγματα που δεν αφορούν το ποδόσφαιρο. Αφήνει τον πρώτο λόγο στις επιχειρηματικές κινήσεις στην ομάδα του – η οποία περιλαμβάνει τον Jorge, τον αδερφό του Rodrigo και τον Pablo Negre Abello, που μπήκε στον πειρασμό να φύγει από τη Βαρκελώνη πριν από μερικά χρόνια για να είναι υπεύθυνος για όλες τις εμπορικές του συμφωνίες – στη συνέχεια κάνει ό,τι του λένε, κάθεται πίσω και παρακολουθεί τις ταμειακές ροές.
Η εντύπωση ενός ανθρώπου που δεν είχε ιδιαίτερη επαφή με τις επιχειρηματικές του υποθέσεις ήταν σίγουρα αυτή που παρουσιάστηκε στη δίκη του για φοροδιαφυγή το 2016. «Δεν ήξερα τίποτα», είπε ο Messi στο δικαστήριο της Βαρκελώνης. «Ανησυχώ μόνο για το ποδόσφαιρο». Ο Messi είπε ότι δεν μίλησε ποτέ με τους δικηγόρους του, δεν έκανε ποτέ ερωτήσεις σχετικά με τους φόρους, είχε μόνο μια χαλαρή ιδέα για τα χρηματικά ποσά που εμπλέκονταν και υπέγραψε οποιοδήποτε συμβόλαιο του έβαζαν μπροστά του. «Τα υπέγραψα γιατί εμπιστεύομαι τον πατέρα μου και δεν μπήκε ποτέ στο μυαλό μου ότι θα προσπαθήσει να με εξαπατήσει», είπε ο Messi.
Όταν πρόκειται στην πραγματικότητα για την εκτέλεση των καθηκόντων για τα οποία αμείβεται – για παράδειγμα σε ένα γύρισμα για μια διαφήμιση – ο Messi είναι απρόθυμος να κάνει πάρα πολλά. Αλλά όταν είναι εκεί είναι απόλυτα ευχάριστος, ασχολείται με όλους, συμμετέχει στα πηγαδάκια, αν και η «ομάδα» του έχει περιγραφεί πολλές φορές ως «δυσκοίλια».
Κάτι που ισχύει για πολλές τεράστιες διασημότητες που έχουν σημαντικό περιβάλλον. Οι άνθρωποι θα δηλώσουν ότι «ο Leo δεν θα κάνει αυτό, ο Leo δεν αισθάνεται άνετα να το κάνει», αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο Messi δεν θα έχει επίγνωση αυτού ή εκείνου. Στη φωτογράφιση του GOAT, είχε συμφωνηθεί οι λήψεις να διαρκέσουν 45 λεπτά, αλλά χωρίς κάποια ιδιαίτερη προειδοποίηση οι δικοί του αποφάσισαν μετά από 15 λεπτά ότι αυτό που είχαν στα χέρια τους οι επιτελείς της φωτογράφισης ήταν αρκετό. Ο ίδιος ο Messi φαινόταν να απολαμβάνει αρκετά τη διαδικασία και είπε «Α, φεύγουμε τώρα;».
Ένα άλλο παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο κινείται η «ομάδα» του ήταν όταν έκανε τη ζωή δύσκολη στο περιοδικό για του οποίου το εξώφυλλο πόζαρε μερικά χρόνια πριν. Η team Messi έθετε αρκετούς όρους και προϋποθέσεις ήδη πριν από τη συνέντευξη και τη φωτογράφιση, αλλά το πήγε σε ένα νέο επίπεδο όταν προσπάθησε να καταστρέψει 100.000 αντίτυπα του εν λόγω περιοδικού. Τι είχε συμβεί;
Οι άνθρωποι του Messi ήθελαν να κάνουν παρατηρήσεις στο άρθρο της συνέντευξης, αλλά είχαν χάσει το deadline και το περιοδικό είχε πάει στα τυπογραφεία. Βέβαια, και το περιοδικό ήταν εξαρχής αντίθετο με αυτή τους την απαίτηση. Το τρελό της υπόθεσης είναι πως οι άνθρωποι του Messi είχαν το κείμενο του άρθρου τρεις εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.
Ποιος είναι τελικά ο Leo Messi;
Είναι πολύ αφελές ή γενναιόδωρο να πιστεύει κανείς ότι ο Messi πραγματικά δεν σκέφτεται τόσο πολύ τα χρήματα; Ότι κάνει ό,τι του λέει ο μπαμπάς του; Ότι δεν αμφισβητεί ποτέ τίποτα;
Είναι πιθανό να είναι αλήθεια. Εξάλλου, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πρόβλημα να παρακολουθούμε τις δουλειές και την οικογένειά μας. Οι περισσότεροι από εμάς, μάλιστα, δεν χρειάζεται να κάνουμε τη δουλειά μας μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους κάθε εβδομάδα, περιμένοντας από εμάς να κάνουμε κάτι που να τους προκαλέσει δέος.
Ομολογουμένως, οι περισσότεροι από εμάς επίσης δεν έχουμε λάκκους μετρητών για να το αντισταθμίσουμε ή να βοηθήσουμε με τα οικογενειακά θέματα. Αλλά ακόμα κι έτσι, μοιάζει εύλογο να αφήνει ο Messi απλώς οτιδήποτε δεν τον αφορά σε κάποιον άλλο και να βλέπει τον τραπεζικό του λογαριασμό να διογκώνεται όλο και περισσότερο.
Όμως ο Messi είναι 36 ετών. Μπορεί πραγματικά να ισχυριστεί ότι έχει πλήρη άγνοια για τον κόσμο γύρω του;
Ίσως αυτή να είναι η άλλη πλευρά του να είναι τόσο αποκομμένος, που μπορεί να μην αναλογιστεί πραγματικά τις συνέπειες ό,τι κάνει. Σαν να αποφύγει τη φορολογία, όπως καταδικάστηκε για αυτό.
Εξακολουθεί να φαίνεται, όταν το δούμε μέσα από το πλαίσιο της αντιπαλότητάς του με τον Ronaldo, πως ο Messi είναι πιο ρομαντικός παίκτης. Το πιο αγνό και αληθινό είδωλο. Αλλά αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Και ίσως δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε να είναι.
«Αμφιβάλλω πως έχει πολιτική ιδεολογία», λέει ο Araujo. «Ξέρω ότι υποστηρίζει πολλά ανθρωπιστικά έργα, αλλά στο μυαλό του, δεν ξέρω αν το θεωρεί κάτι διαφορετικό από το να πουλάει ξυραφάκια για τη Gillette. Ούτε αυτό είναι το πραγματικό του πάθος».
»Απλώς του αρέσει το ποδόσφαιρο. Ποτέ δεν προσποιήθηκε ότι είναι κάτι άλλο».
Με πληροφορίες από το The Athletic.