«Ε, ωραία είναι αλλά δεν τη λες και Μπριζίτ Μπαρντό!» Μπορεί αυτή η φράση να ανήκει σε αυτές που χάνονται μέσα στο πέρασμα των χρόνων, αλλά να είστε σίγουροι ότι έχει ειπωθεί αναρίθμητες φορές από τους μπαμπάδες και τους παππούδες μας. Δικαίως: η «Μπε-Μπε» δεν ήταν απλά πρότυπο ομορφιάς αλλά και σεξουαλικότητας, σε εποχές όπου το «sexiness» ήταν σχεδόν «ποινικό αδίκημα».

Μπαρντό

Είχε μια ελευθεριότητα σε αυτά που έλεγε και αυτά που έκανε, αγαπούσε τους άντρες κι εκείνοι τη λάτρευαν, τα μαλλιά της, τα χείλη της, το χαμόγελό της προκαλούσαν ναυτία, οι καμπύλες της ταξίδευαν τους άντρες σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα.

Η απόλυτη Γαλλίδα, το παντοτινό σύμβολο του σεξ, η πιο αισθησιακή γυναίκα της μεγάλης οθόνης, η διάσημη «Μπε – Μπε», κλείνει σήμερα τα 89 της χρόνια. Η Μπριζίτ Αν Μαρί Μπαρντό πρόλαβε, σε μόλις 21 χρόνια καριέρας, να συμμετάσχει σε 48 ταινίες, να ερμηνεύσει 80 τραγούδια, να απασχολήσει σχεδόν σύσσωμο τον αντρικό πληθυσμό τη δεκαετία του 50 και του 60 και να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στο παγκόσμιο σινεμά.

Μπαρντό

Μπαρντό: Τα πρώτα βήματα προς τη δόξα

Γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1934. «Η ώρα ήταν 12.30, ήμουν Ζυγός με ωροσκόπο Τοξότη. Η μαμά υπέφερε πολύ για να με φέρει στη ζωή, στη συνέχεια υπέφερε πολύ για να με διατηρήσει στη ζωή». Κάπως έτσι αρχίζει η Μπριζίτ Μπαρντό την πολυσέλιδη αυτοβιογραφία της. Ο πατέρας της είχε πάθος με τον κινηματογράφο, η μητέρα της με το χορό και τη μόδα – εκείνη την ενθάρρυνε στα πρώτα της βήματα που την έφεραν σε ηλικία 15 ετών στο περιοδικό ELLE, όπου στα 16 της έκανε το πρώτο της εξώφυλλο.

Η ομορφιά της, ήταν συγκλονιστική – ο άσημος τότε Ροζέ Βαντίμ, μετέπειτα διάσημος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός την ερωτεύτηκε παράφορα. Κι εκείνη επίσης – μόνο που ο πατέρας της δεν ήθελε ούτε να ακούει τέτοια πράγματα. Τότε ήταν που η Μπριζίτ έκανε την πρώτη της απόπειρα αυτοκτονίας, βάζοντας το κεφάλι της στο αναμμένο φούρνο. Παντρεύτηκαν τελικά όταν εκείνη έκλεισε τα 18. Παράλληλα, συμμετείχε στη πρώτη της ταινία, τη κωμωδία του Ζαν Μπογιέ, «Τρελός για Αγάπη».

Μπαρντό

Η Μπριζίτ Μπαρντό, παίζει σε διάφορες ταινίες τα επόμενα χρόνια και γρήγορα γίνεται πασίγνωστη: τα ξανθά της μαλλιά, οι υπέροχες αναλογίες της, το προκλητικό της χαμόγελο, την κατατάσσουν στα «σύμβολα του σεξ» της εποχής, εντός και εκτός Γαλλίας. Με την ταινία του Ροζέ Βαντίμ «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα», γνωρίζει στα 22 της την απόλυτη αναγνωρισιμότητα.

Μπορεί στη Γαλλία η ταινία να τα πήγε μέτρια, αλλά έναν χρόνο αργότερα, το 1957, κυκλοφορεί στην Αμερική και κάνει πάταγο – τη βοήθησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η προβολή της απαγορεύτηκε σε κάποιες πολιτείες και ξεκίνησε ένα πραγματικό ντιμπέιτ ανάμεσα στο συντηρητισμό και την ελευθεριότητα της εποχής. Είναι πλέον επίσημο: η Μπε – Μπε είναι πλέον ένα παγκόσμιο σεξ-σίμπολ.

«Ήθελα διαμέσου της Μπριζίτ, να αναπαραστήσω το κλίμα της εποχής, η Ζυλιέτ είναι ένα κορίτσι των καιρών της, που αποτινάσσει κάθε συναίσθημα ενοχής, κάθε ταμπού που της επιβάλλει η κοινωνία». Έτσι περιέγραψε ο Βαντίμ το χαρακτήρα της Μπαρντό στην ταινία. Δεν ήξερε φυσικά τότε ότι λίγους μήνες μετά θα τον παρατήσει, για να βρεθεί στο πλευρό του Ζαν Λουί Τρεντινιάν, συμπρωταγωνιστή της στην ταινία.

Μπαρντό: Ένα σύμβολο εθνικό

Στη Γαλλία κυριολεκτικά λατρεύεται: Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ περιέγραψε την Μπαρντό ως την «ατμομηχανή της γυναικείας ιστορίας» και τη χαρακτήρισε ως την πρώτη και πιο απελευθερωμένη γυναίκα της μεταπολεμικής Γαλλίας. Η ίδια η Μπαρντό αρνήθηκε κάθε πρόταση που της έγινε από το Χόλιγουντ, επιθυμώντας να παραμείνει για πάντα «γαλλικό προϊόν».

Αγόρασε μια έκταση στο Σαν Τροπέ, τη Μαντράγκ, που την έκανε ακόμα πιο διάσημη χάρη στα μυθικά πάρτι που διοργάνωσε. Έζησε μια ζωή όπως την επιθυμούσε, γεμάτη καταχρήσεις και έρωτα – πάνω από 100 άντρες αλλά και γυναίκες πέρασαν από το κρεβάτι της. Παντρεύτηκε τον Ζακ Σαριέ τον Ιούνιο του 1959 και τον Ιανουάριο του 1960 έφερε στον κόσμο το ένα και μοναδικό της παιδί, τον Νικολά.

Μπαρντό

Ήταν τόσο ασφυκτική η πολιορκία των δημοσιογράφων και των παπαράτσι έξω από το σπίτι τους, που ήταν πρακτικά αδύνατον να πάει στο νοσοκομείο για να γεννήσει, οπότε γέννησε στο σπίτι. Ήταν όμως τελικά ασφυκτική και η μητρότητα για την ίδια. «Δεν είναι έτοιμη να γίνω ακόμα μητέρα» είπε η ίδια. Την κηδεμονία του ανέλαβε ο πατέρας του, όταν το ζευγάρι χώρισε και ο Νικολά δεν έχει καμία επαφή με τη μητέρα του μέχρι και σήμερα.

Έκανε συνολικά τέσσερις γάμους αλλά και τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας. Μια απ’ αυτές, σαν σήμερα, ανήμερα στα 26 της γενέθλια, όπου κατάπιε ένα μπουκάλι υπνωτικά χάπια και κόβοντας τις φλέβες της στη βίλα της στη Νίκαια, λίγους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της. Λέγεται ότι έζησε από θαύμα… Το 1966 παντρεύτηκε για τρίτη φορά με τον Γερμανό εκατομμυριούχο και πλέι-μπόι Γκίντερ Ζακ, με τον οποίο χώρισε τρία χρόνια αργότερα.

Μπαρντό: Η δεύτερη ζωή

Μετά από μια σπουδαία καριέρα στον κινηματογράφο και το τραγούδι, με ταινίες μεγάλων Γάλλων σκηνοθετών, όπως του Λουί Μαλ («Ιδιωτική Ζωή», «Βίβα Μαρία»), Ζαν Λικ Γκοντάρ («Η Περιφρόνηση») και του Ανρί Ζορζ Κλουζό («Όσα δεν έσβησε ο άνεμος») αποφάσισε το 1973, σε ηλικία μόλις 39 ετών να αποσυρθεί από τα «εγκόσμια» και να αφοσιωθεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, μέσα από το ίδρυμα που φέρει το όνομά της.

Μπαρντό

Μάλιστα, η Μπριζίτ Μπαρντό το 1986 έγραψε η ίδια επιστολή προς τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη εκφράζοντας την οργή της για την κακομεταχείριση των ζώων στη χώρα μας. Προσπάθησε δε να συναντηθεί μαζί του, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Από το 1992 είναι παντρεμένη με τον Γάλλο επιχειρηματία Μπερνάρ Ντ’ Ορμάλ, πρώην σύμβουλο του ακροδεξιού ηγέτη Ζαν Μαρί Λεπέν. Έχει καταδικαστεί για πρόκληση ρατσιστικού μίσους, έχει κατηγορηθεί για ακρoδεξιές τοποθετήσεις και ρητορική μίσους, έχει πει στο Paris Match «δεν είμαι ένα απλό κορίτσι. Είμαι αφοσιωμένη στο να ακούω και να βλέπω πώς αυτός ο κόσμος μετατρέπεται σε τσίρκο».

H Μπριζίτ Μπαρντό τοποθετήθηκε από το περιοδικό Empire στην 9η θέση της λίστας με τις 100 πιο σέξι σταρ στην ιστορία του κινηματογράφου το 1995 και στην 49η θέση με τις 100 κορυφαίες σταρ του κινηματογράφου το 1997. Αλλά στις καρδιές των αντρών είναι πολύ – πολύ ψηλότερα…