Ώριμος, ευγενικός, προσηλωμένος στον στόχο του, συγκροτημένος και χωρίς να έχει το καλάμι ψηλά, είναι όσες σκέψεις με κατέκλυσαν μετά το τέλος της συνάντησής μου με τον Lil Koni. Στα μόλις 20 έτη του, έχει καταφέρει όσα θα ζήλευαν μεγαλύτεροι καλλιτέχνες. Αλλά το έχει καταφέρει με πολλή δουλειά. Κι αυτή η ωριμότητα που έχει ως άνθρωπος, είναι εμφανές πως την έχει περάσει και στη μουσική του.

Λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ «Antistress», ο Lil Koni μίλησε στο Nitro για τον Mad Clip, για όσα συμβαίνουν στην τραπ σκηνή τον τελευταίο καιρό, για το βίντεο κλιπ στη Νέα Υόρκη, για την Καλών Τεχνών που είναι τώρα φοιτητής, αλλά και για όσα θέλει να καταφέρει μέσα από τη δουλειά του.

Lil Koni

– Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε τώρα;

Αυτόν τον καιρό έχω τα lives μου, μια και επέστρεψα μετά το gap που έκανα. Ένα χρόνο δούλευα για τον δίσκο μου. Αυτός ο χρόνος είχε βέβαια κι ένα διάλειμμα ενδιάμεσα, γιατί ένιωσα πως το κάθε κομμάτι γινόταν λούπα κι εγώ ήθελα το κάθε ένα να είναι ξεχωριστό. Μαζί με το άλμπουμ μου, ετοίμασα και το deluxe, με επιπλέον πέντε κομμάτια.

– Μου είπες πριν πως έρχεται συνεργασία με τον Tranno. Πώς προέκυψε;

Αρχικά τον Tranno τον ξέρω χρόνια και τα λέμε πολύ καλά. Είναι από τα λίγα άτομα από αυτή τη σκηνή που έχω τέτοια σχέση. Μία μέρα που ήταν σπίτι μου, του έβαλα το ακυκλοφόρητο που είχα ηχογραφήσει και του άρεσε τόσο που αποφάσισε να συμμετέχει. Το κομμάτι είναι δυναμικό και θα βγει στις 24 Φεβρουαρίου.

– Ξεκίνησες σε πολύ μικρή ηλικία, στα 12. Πώς κατάφερες να τα φέρεις όλα σε μια ισορροπία;

Ξεκίνησα στα 12, ναι, και στα 14 μπήκα στην Panik Records, όπου είμαι ακόμα. Τότε ήταν που έβγαλα και το πρώτο μου κομμάτι. Είναι πολύ περίεργο να σου πω την αλήθεια, γιατί βλέπω τον εαυτό μου τώρα πώς τα έκανα όλα αυτά, πώς έκανα την αρχή δηλαδή και πώς δεν με ένοιαζε τι θα πουν. Ένα πράγμα, άλλωστε, που μου είχε πει ο Mad Clip ήταν πως όταν “βλέπεις hate comments σημαίνει ότι κάτι κάνεις καλά”.

– Θα άλλαζες κάτι από τότε; Θα το έκανες καλύτερα ενδεχομένως;

Ναι, ίσως. Έκανα κάποιες λάθος επιλογές χωρίς πολλή σκέψη και ευτυχώς δεν χάλασαν το όνομα μου. Σαν μικρός, μια χαρά τα πήγαινα ευτυχώς.

Lil Koni

«Ο Mad Clip ήταν ο μέντοράς μου»

– Πόσο σε βοήθησε ο Mad Clip;

Με ήξερε από πολύ μικρό παιδί, αράζαμε στις ίδιες πλατείες και ήταν σαν μέντορας μου στο ταξίδι που ειχα αρχίσει, μου τα έλεγε όπως έπρεπε για να μπορέσει ένα παιδί να μην χάσει τη μπάλα και να μην χαθεί στις σκέψεις του ή στο τι μπορεί να πιστεύει ο καθένας. Δεν υπήρχε καλύτερος άνθρωπος από αυτόν. Κάναμε μαζί συνεργασία στα 15 μου. Το θυμάμαι ακόμα. Με γνώρισε σε όλη τη σκηνή. Κάναμε δύο τουρ μαζί. ‘Ήταν δίπλα μου, ήταν ένας άνθρωπος που ξέρω ότι έβαλε πλάτη για μένα σε πάρα πολλούς. Είχα γυρίσει μία μέρα και του είπα “Mad βλέπεις ότι κατάφερα αυτό που δεν πιστεύατε” και μου είπε “μόνο εγώ σε πίστευα να το ξέρεις”. Είχαμε καλή χημεία, περάσαμε τους τελευταίους μήνες μαζί. Ήταν δύσκολο πολύ που έφυγε.

– Το όνειρο σου να ασχοληθείς με τη μουσική το είχες από μικρός ή προέκυψε κάποια στιγμή;

Το όνειρο μου ήταν να ασχοληθώ με τη μουσική, χωρίς να ξέρω ακριβώς τι θα κάνω. Απλά μου άρεσε. Αυτό που σίγουρα ήξερα ότι ήταν ότι θα καταλήξω στον κλάδο της τέχνης. Έτσι κι αλλιώς αυτή τη στιγμή είμαι στην Καλών Τεχνών, άρα βρίσκοντας τώρα τον εαυτό μου σε ανώτατη σχολή Τέχνης, θα σου πω ότι ήξερα ότι όλο μου το μέλλον είναι τέχνη. Το αγαπάω όλο αυτό. Ας πούμε χθες έκανα ένα project, γυρίσαμε μια ταινία μικρού μήκους.

– Θα ήθελες να ασχοληθείς με ταινίες στο μέλλον;

Δε νομίζω, όχι. Κουράζομαι πολύ στα βίντεο κλιπ, άρα ξέρω τι θέλει μία ταινία, που χρειάζεται δεκαπλάσια ώρα.

– Είδα ότι ήσουν στη Νέα Υόρκη για βίντεο κλιπ κομματιού σου. Πόσο εύκολο είναι αυτό να γίνει;

Ναι, γυρίσαμε το «Barbie» εκεί. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Με βοήθησαν άτομα που γνωρίζω φυσικά, με έφεραν σε επαφή με τη βιντεογράφο που είναι Ελληνίδα και ζει Αμερική και είχε κάνει της Dua Lipa και του Elton John το κομμάτι. Οι λήψεις της ήταν ακραίες. Θα ήθελα να είχαμε κι άλλες παραπάνω από Αμερική, μιας και το μισό βίντεο κλιπ είναι εκεί και το άλλο είναι στην Ελλάδα. Χρησιμοποιήσαμε εδώ έναν χώρο και βγάλαμε μια ωραία αισθητική. Είναι art. Κι αυτό είναι που ήθελα.

Φαντάσου, το Spotify στο τέλος της χρονιάς μου έβγαλε ότι με άκουσαν από 129 χώρες. Άμα έναν Έλληνα τον ακούνε 129 χώρες, όχι μόνο εμένα, αλλά όλους τους Έλληνες που είναι πιο ψηλά από μένα που παίζει να τους ακούνε οι διπλάσιες χώρες, εμένα μου κάνει, γιατί έτσι βγαίνει η ελληνική κουλτούρα προς τα έξω. Για παράδειγμα, στο βίντεο κλιπ για το τραγούδι «Sexy», ήμουν πάνω σε δύο κύονες στην Καλών Τεχνών και στο εργαστήριο γλυπτικής, πολύ ωραίο και aesthetic το αποτέλεσμα.

«Η Νέα Υόρκη έχει γεννήσει τους μεγαλύτερους ράπερ. Αυτοί που υπήρχαν εκεί, δεν συγκρίνονται καν με αυτούς που είναι στην Ατλάντα»

– Γιατί η ραπ στην Ελλάδα όμως διαφέρει με αυτή του εξωτερικού;

Δεν έχει gap, ούτε είμαστε άλλο level. Και τι εννοώ. Εμείς έχουμε ευρωπαϊκά ακούσματα, όσο και να θέλαμε να ταιριάξουμε με την Αμερική, δεν γίνεται. Η Ευρώπη μπορεί να τα ακούει ναι, αλλά κάνει τα δικά της. Και ευτυχώς ξεχωρίζουμε και αυτό έπρεπε να γίνει. Όσο κι αν έχουμε επιρροές από εκεί, μπορέσαμε και το κάναμε δικό μας. Περισσότερες επιρροές έχει η Ελλάδα, για παράδειγμα, από το ισπανικό, ιταλικό και γαλλικό τραπ, παρά από την Αμερική.

– Εσύ ανήκεις στην τραπ ή τη ραπ σκηνή;

Πουθενά, κάνω μουσική. Ράπερ δεν μπορώ να με πω. Όταν ξεκινούσα έτσι κι αλλιώς, πήγα απευθείας στην τραπ.

– Πώς σχολιάζεις όλα όσα συμβαίνουν στην τραπ σκηνή τον τελευταίο καιρό;

Εμένα δεν μου αρέσει να φτάνουμε στις ακρότητες. Χαλάνε το vision που έχουμε όλοι εμείς που κάνουμε μουσική. Μερικές φορές πραγματικά ντρέπομαι, γιατί την πληρώνουμε όλοι. Κάποιες φορές όταν έρχεται ένα 14χρονο παιδάκι με τον πατέρα του να βγάλουμε φωτογραφία, έχω αντιληφθεί να με κοιτάει περίεργα ο πατέρας. Και είναι άσχημο να με βάζεις στο ίδιο καλούπι γιατί δεν έχω μιλήσει ποτέ για όπλα, αλλά ούτε και σεξιστικά. Το μεγαλύτερο μου κομμάτι σε ακροάσεις, το «Bonnie», είναι για το πόσο μου λείπει κάποια. Κι αυτό λέει πολλά, ότι δηλαδή αυτός ο άνθρωπος δεν είναι από αυτή τη μεριά.

– Πάντως έχω ακούσει πολύ κόσμο να λέει πως η τραπ έχει ημερομηνία λήξης. Το πιστεύεις αυτό;

Το λένε γιατί θέλουν να φύγει. Γιατί έχουμε χαλάσει το εμπόριο. Γιατί κάποτε ήμασταν στην άκρη. Τώρα είμαστε στο προσκήνιο. Το λαϊκό πέφτει. Κι άμα βγάλουμε πέντε κομμάτια, εμείς που μαζεύουμε νούμερα, δεν θα πάει ούτε πεντάδα το λαϊκό. Έχουν μεγάλο hate για την τραπ.

– Ξεκίνησε πολύ έντονα αυτό όταν βγήκαν πολλοί σεξιστικοί στίχοι η αλήθεια είναι.

Μα από κάπου το πήραμε, κι αυτό ήταν η Αμερική. Δεν υπάρχει κομμάτι στην Αμερική που να μην έχει σεξισμό. Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει ο Έλληνας είναι ότι όταν το ακούει στα αγγλικά, δεν τον ενοχλεί γιατί δεν το καταλαβαίνει, όταν όμως έρχεται στα ελληνικά, τότε τον ενοχλεί. Δεν θέλω να τα λέω αυτά στα social media για να μην δεχτώ cancel, αλλά θέλω στόμα με στόμα να το εξηγώ.

– Πάμε στο άλμπουμ σου «Antistress». Τι μηνύματα ήθελες να περάσεις; Πώς θα το χαρακτήριζες;

Το άλμπουμ είναι ένα εντελώς πειραματικό για μένα project, γιατί από εκεί που ήταν να βάλω έτοιμα κομμάτια, τα πέταξα όλα και έφτιαξα από την αρχή όλο το άλμπουμ, μαζί με τον παραγωγό μου τον BT. Τα μηνύματα που ήθελα να περάσω είναι ότι είμαι εδώ και επέστρεψα. Ήθελα να αποτυπώσω τις σκέψεις μου. Προσπάθησα πολύ και έχω κομμάτια με πιο basic σκέψεις και μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας. Έχω και κομμάτια βαριά. Δικά μου. Ήθελα να τους δείξω τα skills μου, πώς μπορώ να φτιάξω ένα άλμπουμ από το μηδέν μέσα σε ένα χρόνο. Ένα άλμπουμ που να μην είναι ίδιο με κανένα. Ήθελα να περάσω εκατό συναισθήματα και κάποιος να μπορεί να ταυτιστεί και μ΄αρέσει που ο κόσμος τελικά το βλέπει.

Έβγαλα πόνο στο άλμπουμ. Μ’αρέσει. Για μένα η μουσική είναι ο πόνος. Είναι το συναίσθημα που θα το ακούσεις πιο πολύ από τα υπόλοιπα. H χαρά είναι στιγμιαία. Εμείς οι άνθρωποι δεν ευχαριστιόμαστε ποτέ. Άρα θα θέλεις κάτι παραπάνω και άρα ξαναγυρνάς στον πόνο. Ο πόνος είναι στεναχώρια, θυμός και λύπη.

Lil Koni

– Που θέλεις να φτάσεις;

Εγώ θέλω να φτάσω στο τέλειο σημείο, όπου να έχω χιλιάδες ανθρώπους που είναι εκεί. Που ξέρουν τι κάνω. Εγώ αγαπάω τους ανθρώπους που μου λένε ότι με ακούνε και με χαιρετάνε πριν το live μου. Κάνω respect για τον χρόνο και τα χρήματα που έχουν δώσει για να με δουν. Και για τον καλό λόγο επίσης, γιατί δεν είναι εύκολο να το λέει κάποιος. Είναι τέλειο και σημαίνει ότι κάτι έκανα καλά.

– Παίρνεις feedback για τα κομμάτια σου;

Πάντα. Όλο το άλμπουμ το έχουν ακούσει η ομάδα-κολλητοί μου χιλιάδες φορές. Παντού. Στο αμάξι, στα AirPods, στο στούντιο, παντού. Γιατί είναι πείραμα. Αμα την πρώτη φορά που τους βάλω ένα κομμάτι και μου πουν “είναι απίστευτο”, αυτό σημαίνει ότι είναι hit. Αλλά υπάρχουν και κομμάτια που γίνονται hits πιο μετά. Τους τα βάζω για ένα μήνα μέχρι να δω πως είναι όταν το αυτί τους το συνηθίσει. Γενικά, προσπαθώ να βγάζω ιδιαίτερο ήχο.

– Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι από το άλμπουμ;

Όταν το έφτιαχνα, το Barbie ήταν το αγαπημένο μου. Έχω όμως μεγάλη αγάπη για το Outro (Rise Up) γιατί στο τέλος έχει και τη φωνή του Madclip, που μου μιλάει. Είναι ένα κομμάτι αφιερωμένο σε εκείνον. Αλλά και έχω και δύο κομμάτια, το «Fuck you all» και το «Απειλή», που για μένα είναι τοπ. Είναι και τα δύο αγαπημένα μου και δεν θα τα βαρεθώ ποτέ.

– Έχεις Έλληνα καλλιτέχνη πρότυπο;

Είχα και έχω τον Madclip. Αυτό που έκανε δεν θα μπορέσει κανείς άλλος να το κάνει. Αυτή η αγάπη που έχει δώσει ο κόσμος.

– Με ποιον Έλληνα καλλιτέχνη θα έβγαζες κομμάτι;

Έχει γίνει ήδη με έναν, αλλά δεν μπορώ να πω ακόμα. Είναι λαϊκός και αγαπημένος. Έχω δώσει ψυχή σε αυτό το κομμάτι να ξέρεις.

– Έχεις έναν άνθρωπο που ότι και να γίνει θα τον πάρεις τηλέφωνο και θα του ζητήσεις συμβουλή;

Ναι, τον καλύτερο. Τον πατέρα μου. Δεν υπάρχει άλλος. Όταν έχεις αυτόν τον πατέρα, δεν το συζητάω καν. Είναι ο άνθρωπος μου. Η οικογένεια σου είναι και η μόνη που μπορεί να σου πει την αλήθεια.

– Τι άλλο θα δούμε σύντομα από σένα;

Τώρα κάνω ένα βίντεο με τον Γιώργο Κάββαλο, τον YouTuber, που ασχολείται με ρούχα. Στο βίντεο θα έρθει στο σπίτι μου, για να του δείξω συλλογή ρούχων. Έχω τη μεγαλύτερη συλλογή ρούχων στην Ελλάδα από limited edition. Έχω σπάνια collectables πράγματα. Μάρέσει η μόδα και μ’αρέσει να συλλέγω. Έχω πέντε ντουλάπες. Και στο βίντεο θα φέρω τα πιο τέλεια κομμάτια μου.