Στα 87 της χρόνια η Sylvia Earle, είναι διάσημη ωκεανολόγος έχοντας περάσει πάνω από 70 χρόνια εξερευνώντας τον ωκεανό ενώ έχει λάβει και παγκόσμιες διακρίσεις για το έργο της.

Η αγάπη της και η προσήλωση της στην θάλασσα δεν της επιτρέπουν να αποχωρήσει ακόμα. «Ακόμα αναπνέω, γιατί να σταματήσω;» Η Sylvia Earle, ξεκίνησε σχεδόν από τότε που ήταν παιδί και όπως λέει: «Κάθε φορά που μπαίνω στο νερό, βλέπω πράγματα που δεν έχω ξαναδεί».

Αυτό ισχύει ακόμα και στην Φλόριντα που τα νερά της έχουν υποστεί σοβαρές οικολογικές καταστροφές. Η Earle ήταν παρούσα στην τεράστια ζημιά που προκλήθηκε από την πετρελαιοκηλίδα του Deepwater Horizon το 2010 όπου τόνοι πετρελαίου διέρρευσαν στον Κόλπο του Μεξικού επηρεάζοντας την θαλάσσια ζωή.

Στην Καραϊβική οι φώκιες έχουν πια εξαφανιστεί από τις ακτές.  «Δεν θυμίζει τίποτα τον παράδεισο που ήξερα, αλλά κάποια μορφή ανάκαμψης είναι ακόμα εφικτή. Η φύση είναι ανθεκτική, αυτό είναι αιτία ελπίδας. Αλλά πρέπει να δώσουμε ένα διάλειμμα στη φύση, να μειώσουμε την πίεση».

Sylvia Earle

Η ωκεανολόγος, πραγματοποιεί περιοδείες σε όλο τον κόσμο μιλώντας σε σχολεία με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τις νέες γενιές.  Οι δράσεις της την έχουν οδηγήσει σε συμβούλια των Ηνωμένων Εθνών και στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, προκειμένου να μοιραστεί την γνώση της και να παρακινήσει τα κράτη ώστε να λάβουν μέτρα.

Η προσήλωση της στην έρευνα της έχει χαρίσει μία σειρά από τίτλους και διακρίσεις όπως αυτοί από το “Her Deepness”, το “Queen of the Deep” και το “Sturgeon General”. Επιπλέον, είναι εκείνη που άνοιξε τον δρόμο για τις γυναίκες στην ωκεανογραφία ενώ πρωτοστάτησε και στην χρήση υποβρυχίων για την μελέτη των ωκεανών.

Μάλιστα,  το άμεσο όραμα της είναι να ανακατασκευάσει υποβρύχια ώστε ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στον βυθό. Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα κατανοήσουν την σοβαρότητα του προβλήματος, θα ευαισθητοποιηθούν και θα αλλάξουν στάση και συνήθειες. «Στόχος της είναι να ανακατασκευάσει νέα υποβρύχια που δίνουν στους απλούς ανθρώπους άμεση πρόσβαση στο βαθύ ωκεανό», λέει η κόρη της Liz Taylor, η οποία είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DOER Marine, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε από τη μητέρα της το 1992 και κατασκευάζει υποβρύχια. «Θέλει πραγματικά να μπορεί να μαζεύει άτομα από όλο τον κόσμο και να έχουν αυτή την εμπειρία μαζί της στο sub».

Sylvia Earle

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι η κατάδυση σε μεγάλα βάθη χωρίς υποβρύχιο μπορεί να αποβεί επικίνδυνη καθώς η πίεση είναι μεγάλη και το οξυγόνο λίγο. Αντίθετα, το υποβρύχιο επιτρέπει στους ερευνητές να μείνουν για ώρα στον βυθό και να τον εξερευνήσουν.

«Μπορώ, κατά κάποιον τρόπο, να συγχωρήσω πολλά από τα τρομερά πράγματα που έχουμε κάνει στο νερό, στον αέρα, στο έδαφος και σίγουρα στη ζωή στη θάλασσα… επειδή δεν είχαμε την κατανόηση, αλλά σήμερα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία», λέει και καταλήγει «Είμαστε οπλισμένοι με γνώση που δεν υπήρχε και δεν μπορούσε να υπάρξει μέχρι τώρα».

Διαβάστε στο intronews.gr

Κι όμως, τα μυρμήγκια είναι από τα πιο τρομακτικά πράγματα που θα δεις – Η viral φωτογραφία με το κοντινό στο πρόσωπο του «τέρατος»

Κλιματική κρίση: Μέχρι το 2050 σχεδόν όλα τα παιδιά στη Γη θα αντιμετωπίσουν ακραίους καύσωνες