Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ UNDERWONDER που παρουσιάζει μια πρωτότυπη εξερεύνηση από μια ομάδα έμπειρων σπηλαιοδυτών που ανακαλύπτουν μοναδικές ιστορίες και μυστήρια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και μας συνάρπασε αποφασίσαμε να ρωτήσουμε μια πολύ δυναμική γυαναίκα, την μοναδική στην ομάδα δυτών του ντοκιμαντέρ, Carolin Negrin, κάποιες ερωτήσεις που αμέσως μας ήρθαν στο μυαλό.
Η Carolin Negrin μας εξηγεί τι σημαίνει να είσαι δύτης, τα συναισθήματά της για τις καταδύσεις που τόσο πολύ αγαπά αλλά φυσικά και το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, σε ένα τόσο δύσκολο πρότζεκτ.
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τις καταδύσεις. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σου;
Η αγάπη μου για τη θάλασσα ήταν πάντα μέρος της ζωής μου. Ιστιοπλοΐα, κολύμπι, θαλάσσια σπορ. Κάποια στιγμή, πολύ φυσικά, ήρθε και η ώρα να την γνωρίσω και κάτω από την επιφάνεια. Μ αρέσει να δοκιμάζω νέα πράγματα, δοκίμασα τις καταδύσεις και απλά ερωτεύτηκα.
Με την σπηλαιοκατάδυση ήταν λίγο… ιδίατερο. Κάποια στιγμή στα πρώτα βήματα μου στις καταδύσεις και ήδη υποβρύχια φωτογράφος, μου κόλλησε στο μυαλό ότι αυτό που θέλω να κάνω είναι να φωτογραφίζω μέσα σε σπήλαια. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα, δεν είχα καν δει φωτογραφίες μέσα από υποβρύχια σπήλαια και δεν είχα και ιδέα τι σημαίνει σπηλαιοκατάδυση. Ήταν παιδικό όνειρο ενός ενήλικου ανθρώπου, το ήθελα χωρίς να ξέρω γιατί. Και ευτυχώς όταν κατάφερα να το κάνω κατάλαβα και το γιατί.
Τι είναι αυτό που βρίσκεις ποιο μαγευτικό στο να κάνεις καταδύσεις;
Ο βυθός είναι από μόνος του ένα μαγευτικό μέρος. Το ότι έχω την δυνατότητα μέσα από τις εικόνες μου να αποτυπώνω ένα μέρος από την ομορφιά του με συναρπάζει. Στα σπήλαια με μαγεύει η ησυχία, το σκοτάδι, οι δημιουργίες της φύσης και περισσότερο απ όλα ότι είναι ίσως τα τελευταία ανεξερεύνητα μέρη του πλανήτη μας.
Υπήρξε κάποια στιγμή, κάποιο περιστατικό που σε έκανε να χάσεις την ελπίδα σου και να φοβηθείς;
Το είδος των καταδύσεων που κάνουμε – σπηλαιοκατάδυση σε μεγάλα βάθη – δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι έχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι οι ατελείωτες ώρες εκπαίδευσης που κάνουμε για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο και η λεπτομερέστατη προετοιμασία πριν από κάθε κατάδυση τέτοιου επιπέδου, στοχεύει στο να μπορούμε να διαχειριστούμε περιστατικά που μπορεί να συμβούν υποβρυχίως και να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην επιφάνεια. Η σπηλαιοκατάδυση έχει αυστηρότατους κανόνες που είναι απαράβατοι. Όσο γνωρίζεις ότι δεν τους έχεις παραβεί αισθάνεσαι ασφάλεια και από την άλλη αν έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία για αυτό δεν πρέπει να καταδυθείς. Οπότε για να απαντήσω, όχι δεν αισθανθεί φόβο υποβρυχίως. Να απελπιστώ ναι φυσικά, πολλές φορές κατά την διάρκεια των πολλών ωρών εκπαίδευσης, αλλά πάντα η αγάπη μου γι αυτό που κάνω με επανέφερε στην τάξη και συνέχιζα να προσπαθώ μέχρι να πετύχω το στόχο μου.
Ποιο είναι το πιο όμορφο μέρος, στο οποίο έχεις καταδυθεί και θα ήθελες να ξαναπάς;
Έχω καταδυθεί σε πανέμορφα μέρη, αλλά η καρδιά μου θα είναι πάντα στα σπήλαια. Μετά την ολοκλήρωση του ντοκυμαντέρ Underwonder, μέσα από το οποίο είχαμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία, μπορώ να πω ότι το ομορφότερο μέρος που έχω επισκεφθεί μέχρι τώρα, είναι τα σπήλαια του Διρού. Καταφέραμε να καταδυθούμε σε ένα πολύ μικρό μέρος του, αλλά και μόνο αυτό το δείγμα μας σόκαρε όλους με την ομορφιά του. Όσο βρισκόμασταν μέσα δεν θέλαμε να φύγουμε και το πρώτο αίσθημα που είχαμε όταν βγήκαμε ήταν “έλλειψη”. Όταν μετά από καιρό είδα πάλι το επεισόδιο για τα σπήλαια του Διρού, αισθανόμουν και πάλι το ίδιο δέος, λες και δεν το είχα βιώσει. Μαγικό μέρος, εξωπραγματικό, δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψεις.
Ποια είναι η εκπαίδευση που χρειάζεται κάποιος προκειμένου να ξεκινήσει της καταδύσεις. Χρειάζεται να έχει κανείς άριστη σωματική κατάσταση;
Για να γίνει κάποιος δύτης θα πρέπει να απευθυνθεί σε μία σχολή καταδύσεων και να επιλέξει τον σωστό εκπαιδευτή ώστε να ξεκινήσει με τον καλυτερό τρόπο στα πρώτα του βήματα. Η πρώτη επαφή είναι ιδιαίτερα σημαντική και σε μεγάλο βαθμό καθορίζει και την μετέπειτα άνεση που θα έχει στον υποβρύχιο κόσμο, οπότε η επιλογή εκπαιδευτή είναι κρίσιμη. Η πρώτη βαθμίδα εκπαίδευσης είναι το Open Water που δίνει σ έναν δύτη την δυνατότητα να καταδύεται με αέρα μέχρι τα 18 μέτρα. Όσο κάποιος δύτης επιθυμεί να συνεχίσει την εκπαίδευση, τόσο προσθέτει στις γνώσεις και τις δεξιότητες του ώστε να έχει τη δυνατότητα με ασφάλεια να κατέβει βαθύτερα, ή να καταδυθεί βράδυ, ή να χρησιμοποιήσει υπεροξυγονωμένα μείγματα κτλ. Πριν κάποιος ξεκινήσει καταδύσεις μία επίσκεψη σ έναν γιατρό είναι απαραίτητη ώστε να βεβαιωθεί ότι είναι υγιής, αλλά πέρα από αυτό δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση.
Είναι σημαντικό εδώ να πω ότι δεν ισχύει το ίδιο για τις τεχνικές καταδύσεις, των οποίων η αιχμή του δόρατος είναι η σπηλαιοκατάδυση. Εδώ οι απαιτήσεις είναι τελείως διαφορετικές και δεν πρέπει να συγχέονται με την κατάδυση αναψυχής που είναι κυριολεκτικά για όλο τον κόσμο. Εδώ, η άνεση με το νερό είναι απολύτως απαραίτητη, και η καλή φυσική κατάσταση είναι προαπαιτούμενο για την ασφάλεια του δύτη και της ομάδας του.
Πώς είναι για σένα να είσαι μια γυναίκα μέσα σε μια ομάδα αντρών όπως είδαμε και στο ντοκιμαντέρ.
Με την ομάδα και ειδικά με τον Ανδρέα Κουρή, βουτάμε μαζί αρκετά χρόνια και πλέον έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι με βλέπουν σαν γυναίκα… εντάξει αστειεύομαι αλλά δεν είναι πολύ μακρυά από την πραγματικότητα. Στο επίπεδο που βρισκόμαστε όλοι τώρα δεν υπάρχει καμία διαφορά αν είσαι γυναίκα. Πάντα θα υπάρχουν πράγματα που θα είναι πιο εύκολα για τους άντρες της ομάδας, για παράδειγμα το κουβάλημα. Και από την άλλη πλευρά υπάρχουν πράγματα που είναι πιο εύκολα για εμένα, για παράδειγμα έχω μεγαλύτερη ευλυγισία και φτάνω ευκολότερα μέσα στο νερό όλα τα σημεία του εξοπλισμού μου. Τελικά αυτό που έχει σημασία είναι ο χαρακτήρας και η νοοτροπία σου, αυτά είναι που καθορίζουν τις σχέσεις και τις ισορροπίες.
Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτεις στον εαυτό σου κάθε φορά αλλά και για το μέλλον;
Ο στόχος που έχω κάθε φορά που κάνω μία κατάδυση είναι να γίνομαι έστω και λίγο καλύτερη. Να μαθαίνω κάθε φόρα κάτι περισσότερο, για μένα, για το μέρος, για τον εξοπλισμό μου, για την φωτογραφία, για οτιδήποτε.
Αυτός είναι και ο στόχος μου για το μέλλον. Κάθε χρόνο προσπαθώ να πιστοποιούμαι τουλάχιστον σε ένα νέο τύπου εξοπλισμού, να εκπαιδεύομαι δίπλα σ έναν υψηλού επιπέδου σπηλαιοδύτη ή εκπαιδευτή και να “δημιουργώ” έναν τουλάχιστον νέο τεχνικό δύτη ή σπηλαιοδύτη. Αυτό κρατάει το μυαλό μου και τις δεξιότητες μου στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Έχω αποφασίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι τη μέρα που θα σταματήσω να θέλω να μαθαίνω και να εκπαιδεύομαι σ αυτό που κάνω, θα είναι και η μέρα που θα σταματήσω τις τεχνικές καταδύσεις και την σπηλαιοκατάδυση. Δεν θα είμαι πλέον όσο ασφαλής θα ήθελα, ούτε για μένα ούτε για την ομάδα μου.
Ποιο είναι το επόμενο μέρος που θα ήθελες να καταδυθείς;
Τα τελευταία δύο χρόνια ανακαλύπτω τις σπηλιές σε διάφορα μέρη του κόσμου και γνωρίζω εκπληκτικούς ανθρώπους και πραγματικούς εξερευνητές που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους κάνοντας αυτό που αγαπώ. Έχω βουτήξει σε σπηλιές στο Μεξικό, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Ιταλία και οι επόμενοι στόχοι μου είναι Ισπανία, Βέλγιο, Βαλκάνια και ξανά και ξανά στο Μεξικό.
Στην πιθανότητα να υπάρχει η Χαμένη Ατλαντίδα θα ήθελες να την ανακαλύψεις από κοντά;
Η Χαμένη Ατλαντίδα φυσικά και υπάρχει! Και είναι διαφορετική για τον καθένα από εμάς. Η δική μου Ατλαντίδα είναι κάθε νέο πέρασμα σ ένα σπήλαιο που δεν έχει πάει κανείς πριν από μένα, κάθε νέα τρύπα στο έδαφος που μπορεί να οδηγεί σε μια νέα σπηλιά – που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί. Είναι η δίψα για ανακάλυψη που είναι μέσα σε όλους μας. Απλά σε κάποιους από εμάς, τους σπηλαιδύτες, αυτή η δίψα είναι πολύ δυνατή.
Photo Credit: Carolin Negrin