Από τα παραμύθια των παλαιών καιρών μέχρι τους paparazzi που κυνηγούσαν την Πριγκίπισσα Νταϊάνα κατά την δεκαετία του’90, οι γαλαζοαίματοι είχαν κάτι που τους έκανε κεντρίζουν το ενδιαφέρον των «κοινών θνητών». Σήμερα, το πιο επιφανές είδωλο της βασιλικής οικογένειας είναι η Ελισάβετ, η Βασίλισσα της Αγγλίας της δυναστείας των Γουίνσδορ.
Παρά όμως τα εκατοντάδες πορτραίτα της, τις εμφανίσεις της, τις επιστολές της, τις συνεντεύξεις της, η Βασίλισσα Ελισάβετ μας είναι μία άγνωστη. Αυτό γιατί «ερμηνεύει» έναν ρόλο, έχει υιοθετήσει την περσόνα της ηγεμονίδας· και το κάνει και πολύ καλά. Δεν έχει υπάρξει ποτέ κάποια στιγμή που να νιώσαμε ότι γνωρίζουμε την γυναίκα πίσω από το «προσωπείο».
Η επιβλητικές και προσεγμένες εμφανίσεις της είναι για να θυμίζουν στους υπηκόους της ότι δεν είναι και ούτε θα γίνουν ισάξιοί της. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν στέφθηκε η Βασίλισσα Ελισάβετ, το 1953, δεν υπήρχε η έννοια του «προσιτού γαλαζοαίματου» που έφερε η Πργκίπισσα Νταιάνα. Η βασιλική οικογένεια έπρεπε να δείχνει την ανωτερότητά της, κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο. Γι’ αυτό και υπάρχουν δεκάδες αυστηρά πρωτόκολλα που υποβάλλονται στα μέλη της, και ορίζονται από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η Βασίλισσα Ελισάβετ προπονείται 70 ολόκληρα χρόνια σε αυτά. Οι μελλοντικές όμως, ενδεχομένως να μην τα ακολουθήσουν καθώς αποτελούν πλέον εντελώς απαρχαιωμένες οδηγίες.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα υπάρξει άλλο τέτοιο είδωλο παρόμοιο της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η επόμενη Βασίλισσα, η οποία ενδεχομένως να είναι η Καμίλα Πάρκερ, δεν θα έχει την «μεγαλειώδη» εμφάνιση που έμαθε να δείχνει τόσο σωστά η Ελισάβετ. Γιατί πρόκειται για το prestige μίας άλλης εποχής, μίας εποχής που δεν αγγίζει πια το κοινό.
Κάθε άλλο. Εάν τα μελλοντικά μέλη της βασιλικής οικογένειας συνεχίζουν να κάνουν επιδείξεις πλούτου ενώ ο λαός πεινάει, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να τον εξαγριώσουν περισσότερο. Ήδη, οι αντιδράσεις ήταν έντονες όταν λίγες μέρες πριν ο Πρίγκιπας Κάρολος μιλούσε για το αυξημένο κόστος ζωής ενώ καθόταν σε χρυσό θρόνο. Σε παλαιότερες δεκαετίες, δεν θα γινόταν θέμα.
Δεν είναι απαραίτητο μία μελλοντική βασίλισσα να είναι προσιτή. Χρειάζεται όμως να είναι πιο ανθρώπινη, πιο κοντά στον λαό της. Σαν αυτό που θα ονειρευόμασταν ότι θα ήταν η αδικοχαμένη Πριγκίπισσα Νταϊάνα, εάν ήταν ακόμη στην ζωή και διεκδικούσε τον θρόνο των Γουίνσδορ.
Οι επιπτώσεις της αυστηρά προσεγμένης εικόνας της Ελισάβετ για εμάς, είναι ότι νιώθουμε σαν να μην την γνωρίζουμε, σαν να μην είναι ένα υπαρκτό, πραγματικό πρόσωπο αλλά ένας ρόλος, ένα πόστο. Ακόμη και εάν βρίσκεται στον θρόνο για 7 γεμάτες δεκαετίες. Τα περισσότερα που γνωρίζουμε για την προσωπικότητά της τα έχουμε διαβάσει σε αμφιβόλου αξιοπιστίας βρετανικά tabloids που έχουν εμμονή με την βασιλική οικογένεια.
Γενικά, το μέλλον της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να παρουσιάσει μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά τώρα που ο Harry και η Meghan παραιτήθηκαν των βασιλικών δικαιωμάτων τους. Είναι, έτσι και αλλιώς, αμφίβολο ότι θα βασιλεύσει κανείς για τόσα χρόνια όσο η Βασίλισσα Ελισάβετ. Έτσι, θα έχουμε περισσότερες αλλαγές στην ηγεμονία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ποια θα είναι η persona που θα υιοθετήσουν οι επόμενοι ηγεμόνες; Οψόμεθα.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
To rebranding της Mia Khalifa: Πώς ξεκίνησε ξανά από το μηδέν – «Ήμουν τόσο νέα, χαζή και χαμένη»