Μόλις δύο μέρες πριν την εκπνοή του 2022 έφυγε από τη ζωή η Vivienne Westwood, η όμορφα ανατρεπτική και ανατρεπτικά όμορφη σχεδιάστρια μόδας που κατάφερε να κάνει mainstream την punk κουλτούρα.

Η Vivienne Westwood, έζησε την ζωή της όπως ήθελε, ανεξάρτητη, δυναμική, έξω από νόρμες, μακριά από τα κλισέ που τόσο μισούσε, υπερασπίστηκε τα πιστεύω της και δεν επέτρεψε στον εαυτό της να γίνει ακόμα μία διάσημη σχεδιάστρια. Εξάλλου, ήταν πολλά περισσότερα από αυτό, ήταν αντισυμβατικά ελεύθερη, ακτιβίστρια, μία επαναστάτρια που κατέκτησε την ελίτ και δεν επέτρεψε να συμβεί το αντίστροφο.

Γεννήθηκε στο χωριό Tintwistle, λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ μεγαλώνοντας μετακόμισε με την οικογένεια της στο Λονδίνο, όπου και γνώρισε τον πρώτο της σύζυγο στον οποίο οφείλει το επίθετο της. Ωστόσο, ο άντρας που την καθόρισε ήταν ο Malcolm McLaren μάνατζερ του punk συγκροτήματος Sex Pistols και σχεδιαστής μόδας. Με τον McLaren άνοιξε το SEX από όπου και παρέλασαν όλα τα σημαντικά ονόματα της αγγλικής punk σκηνής.

Πίστευε ότι «οι νέοι χρειάζονται πειθαρχία και γεμάτη βιβλιοθήκη», προσθέτοντας ότι «Δεν κοιτάζω ποτέ περιοδικά μόδας. Τα βρίσκω απίστευτα βαρετά. Για μένα, το να διαβάζω ένα περιοδικό μόδας είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνω. Έχω βιβλία που πρέπει να διαβάσω. Περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να διαβάζουν βιβλία.

Είναι η πιο συγκεντρωμένη εμπειρία που μπορείτε να έχετε. Ξέρετε, όλες αυτές οι απίστευτες ιδιοφυΐες συγκέντρωσαν τις εμπειρίες της ζωής τους σε βιβλία. Είναι πολύ καλύτερο από το να κουβεντιάζεις με κάποιον που δεν έχει διαβάσει ποτέ τίποτα και δεν ξέρει τίποτα απολύτως».


Βαριόταν αφόρητα τις κλισέ ερωτήσεις τον συντακτών μόδας, την επίπλαστη λάμψη, την κενή φήμη, αντιστεκόταν σθεναρά στο σύστημα και σε ό,τι την καταπίεζε. Κατάφερε να είναι πυρήνας και περιθώριο μαζί, μία αναρχική φυσιογνωμία που έκανε το σύστημα να υποκλιθεί στο ταλέντο της.

Το εξώφυλλο της που συζητήθηκε περισσότερο από όλα, ήταν εκείνο του περιοδικού Tatler όπου και πρωταγωνιστούσε ως άλλη Margaret Thatcher τον Απρίλιο του 1989.

«Αυτή είναι η δουλειά μου ως ακτιβίστρια. να αναλύσω τα πράγματα. Για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε πρέπει να δούμε τον εχθρό. Και για μένα, πρέπει να απαλλαγούμε από το σάπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το κάνω συντομογραφία: R-O-T-$. Rot $. Το σάπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχουμε είναι σχεδιασμένο να δημιουργεί φτώχεια».

Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική χρηματοδοτώντας προεκλογικά το κόμμα των Πρασίνων. Ωστόσο, η σχέση τους διαταράχθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία της Vivienne Westwood διατηρούσε λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους κάτι που ήταν μακράν αντίθετο στην ιδεολογία και την πολιτική του κόμματος.

Η ίδια είχε πει «Δεν ήμουν αρκετά αγνή για αυτούς», ενώ αργότερα καταδίκασε τον αποκλεισμό της από το κόμμα ως «μια χαμένη ευκαιρία» για τους Πράσινους.

Παρόλα αυτά, συνέχισε την έντονη πολιτική και ακτιβιστική της δράση. Παράλληλα, η Vivienne Westwood υποστήριζε επί χρόνια τον Julian Assange ζητώντας την απελευθέρωση του. Για τον σκοπό αυτό, το 2012, στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, έδειξε μπλουζάκια που έγραφαν “I am Julian Assange” σε μία προσπάθεια να στρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου στην υπόθεση.

Επίσης, τον επισκέφτηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του πολιτικού του ασύλου στο Λονδίνο αλλά και στη φυλακή Belmarsh μετά τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2019. Τον Ιούλιο του 2020, διαμαρτυρήθηκε έξω από το δικαστήριο του Λονδίνου κατά της πιθανής έκδοσης του Assange στις ΗΠΑ δηλώνοντας «δηλητηριασμένη από την κυβερνητική διαφθορά του νόμου και το παιχνίδι του νομικού συστήματος από την κυβέρνηση».

Τα ρούχα της, έχουν φορεθεί από διάσημες γυναίκες όπως το μωβ νυφικό της  Dita Von Teese και το κόκκινο σατέν φόρεμα της Marion Cotillard στην πρεμιέρα της ταινίας Public Enemies. Βέβαια, από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές, ήταν εκείνη της Sarah Jessica Parker όταν φόρεσε ένα εμβληματικό νυφικό ως Carrie Bradshaw. Το συγκεκριμένο νυφικό, ξεπούλησε μέσα σε λίγες ώρες και παραμένει μέχρι και σήμερα από τα πιο χαρακτηριστικά ρούχα της δημοφιλούς σειράς.

Ο κόσμος της μόδας αποχαιρετά από χθες την μοναδική Vivienne Westwood που αξιοποίησε όσο κανείς την μόδα για την προάσπιση κοινωνικών και πολιτικών αξιών δίνοντας της μία πιο ουσιαστική διάσταση που λίγοι έχουν αντιληφθεί με τον τρόπο που έκανε εκείνη.

Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr

Julian Assange: O ιδρυτής των WikiLeaks παντρεύεται την σύντροφό του στη φυλακή

Η νέα τάση στην μόδα θα ενθουσιάσει τους ποδολάγνους

Harry και Meghan Markle: Όλοι οι άνθρωποι έχουν την τιμή τους τελικά